שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

הרופא הושתק ומת מהקורונה: סין מתנצלת

ד"ר לי וונליאנג הזהיר מסכנות הקורונה, ננזף על "הפצת שמועות", ואחר כך מת מהנגיף. הוא הפך לסמל ולגיבור, והציבור זעם על היחס שקיבל. בצעד נדיר הודתה סין שהמשטרה לא פעלה כראוי, והתנצלה בפני משפחתו. בינתיים, השגריר החדש בישראל שלח מסר חיזוק

 

נשיא סין שי ג'ינפינג בביקור בעיר ווהאן    (צילום: רויטרס)

נשיא סין שי ג'ינפינג בביקור בעיר ווהאן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בצעד חריג הודתה סין שהמשטרה בעיר ווהאן טעתה כשהענישה את ד"ר לי וונליאנג - הרופא שהתריע על סכנות הנגיף, ואחר כך מת ממנו.

 

בדצמבר היה לי אחד מהרופאים שהזהירו ברשתות החברתיות מהתפשטות נגיף הקורונה. המשטרה בווהאן, שבה התפרץ נגיף הקורונה, נזפה בו על שיתוף המידע והאשימה אותו ב"הפצת שמועות". הוא נדרש לחתום על הצהרה שבה הוא מתחייב שלא לחזור על "מעשים מפרי חוק".

לי וונליאנג רופא סיני סין נגיף הקורונה ()
לי וונליאנג
 

לי חלה בנגיף הקורונה ומת בפברואר. המוות שלו עורר כעס גדול נגד השלטון. גולשים רבים מחו ברשתות החברתיות על דיכוי חופש הביטוי במשטר הקומוניסטי, ועל המחדל שהיה במחוז חוביי (שווהאן היא בירתו) בתחילת המשבר. הציבור דרש התנצלות מהמשטרה בווהאן, שאיימה לעצור את לי אם ימשיך להפיץ שמועות".

 

התקשורת הממלכתית דיווחה בתחילה מותו של לי, אך בהמשך מחקה את הדיווחים מהרשת. כמה שעות אחר כך אישר בית חולים בווהאן את מותו, אך ציין שהוא עבר ניתוח דחוף. גולשים ברשתות החברתיות בסין התאבלו על מותו של ד"ר לי - ואחר כך ראו איך סין מצנזרת את אותם פרסומים ברשת.

עצרת לזכר לי וונליאנג רופא סיני סין נגיף הקורונה (צילום: AP)
עצרת לזכר לי (צילום: AP)
 

צוות החקירה שהקימה הממשלה בבייג'ינג קבע שהרופא לא הפריע לסדר הציבורי, ותיאר אותו כמקצוען ואמיץ שהקריב את חייו. ביום חמישי דיווחה הטלוויזיה הסינית שבחקירה שניהל המשטר בבייג'ינג התברר שמשטרת ווהאן "לא פעלה כראוי" כשנזפה ברופא ונקטה נגדו צעדים חריגים. סין הודתה שההצהרה שפרסמה משטרת ווהאן הייתה שגויה, ואמרה שהמשטרה המקומית התנצלה בפני משפחתו על הטעות.

 

הממשלה בבייג'ינג מסרה שהחוקרים שהגיעו לווהאן בדקו איך לי גילה את הנגיף, את הזימון שלו לתחנת המשטרה ואת הטיפולים שעבר כשחלה. החוקרים קבעו שהרשויות בווהאן היו צריכות להעניש את המשטרה שאחראית לצעדים השגויים נגד לי, וכן לבטל את הנזיפה שפורסמה נגדו.

עצרת לזכר לי וונליאנג רופא סיני סין נגיף הקורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בנוסף החוקרים טענו שלי אינו "גיבור", ושמי שמגדיר אותו כך מנסה לפגוע בשלטון הקומוניסטי. לפי החוקרים מדובר בהגדרה "אנטי ממסדית": "לי היה חבר במפלגה הקומוניסטית, ולא 'אדם שפעל נגד המערכת' כפי שכינו אותו. מי שיש לו מניעים נסתרים להעלות את גובה הלהבות, לבלבל את האנשים ולהרעיל את מחשבתם כדי להתסיס את הרגשות בחברה, נידון לכישלון".

 

כאמור, מדובר בצעד חריג. סין לא נוהגת להודות בטעויות, אך הכעס של האזרחים על הטיפול במשבר היה גדול. בעקבות המחדלים שהיו במחוז חוביי הודחו כמה בכירים בשלטון המקומי, וכן גורמים במערכת הבריאות.

כרזה של לי וונליאנג רופא סיני סיו נגיף הקורונה פראג צ'כיה (צילום: EPA)
כרזה של לי בפראג(צילום: EPA)

כרזה של לי וונליאנג רופא סיני סיו נגיף הקורונה פראג צ'כיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

עם זאת, הדברים לא סיפקו את הסינים שזעמו על היחס שקיבל לי. "זה הכול?", שאל גולש ברשת החברתית Weibo. "זה כאילו שהם לא אמרו שום דבר", כתב גולש אחר. בניגוד לפברואר, התגובות הזועמות של הגולשים הסינים לא צונזרו בשעות שאחרי פרסום הדו"ח.

 

סין הודתה בטעות בזמן שהמדינה חוזרת בהדרגה לשגרה. כבר כמה ימים שלא דיווחה המדינה על חולים חדשים בנגיף הקורונה. הממשלה בבייג'ינג מנסה להתנער מהאחריות למחדלים בתחילת המשבר, ומאשימה את השלטון המקומי במחוז חוביי שלא עצר בזמן את התפשטות הנגיף. לאחרונה תקפה סין את ארה"ב שטענה שמדובר ב"ווירוס סיני", ואף הפיצה תיאוריית קונספירציה לפיה מקור הנגיף בארה"ב.

שגריר סין החדש בישראל בזמן משבר הקורונה ()
שגריר סין החדש בישראל דו וויי

בתוך כך, שגריר סין החדש בישראל, דו וויי (DU Wei), שהגיע לישראל בשיאו של משבר הקורונה בסין וישב בבידוד ביתי במשך שבועיים, שלח מסר של חיזוק:  "התלמוד אומר שהקהילה כולה יושבת תחת אותו כוכב. העולם מתמודד עם אתגר גדול של מגפה וישראל מושפעת. ממשלת סין והעם הסיני עוקבים מקרוב אחרי המצב בישראל. אנו בהחלט מבינים מה עובר עליכם עכשיו ומבקשים להעביר לכם מסר של תמיכה לקרב נגד המחלה.

 

"העם היהודי והעם הסיני עברו סבל רב בהיסטוריה. אבל תמיד התגברנו ויצאנו מחוזקים. אין לנו ספק שהמאבק נגד המחלה יחזק את החוסן שטמון באופי הלאומי שלנו, יעניק את הידידות האמיתית בינינו", מסר השגריר, וסיים את ברכתו בעברית: "ישראל , חזק ואמץ. סין איתכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים