שתף קטע נבחר

בג"ץ דן בבחירת יו"ר הכנסת: "בעת הזו הפיקוח הפרלמנטרי חשוב יותר"

נשיאת העליון אסתר חיות קבעה בפתח הדיון כי לאור עמדת היועמ"ש ועמדת אדלשטיין, הדיון יעסוק בשאלת ההצבעה על יו"ר כנסת חדש. יועמ"ש הכנסת: "יו"ר מהאופוזיציה עלול לגרום לתקלה משטרית קשה". השופט מלצר: "הפיקוח הפרלמנטרי חשוב יותר". נציג היועמ"ש: לבחור יו"ר כנסת בהקדם

Knesset Speaker Yuli Edelstein ()
העתירה תתקבל? יו"ר הכנסת אדלשטיין

בג"ץ דן בעתירתם של כחול לבן והתנועה למען איכות השלטון, נגד יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. בפתח הדיון אמרה הנשיאה אסתר חיות שהיא מבקשת לייעל את הדיון, ולאור עמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ועמדת יו"ר הכנסת, הדיון התמקד בשאלת ההצבעה על יו"ר כנסת חדש. בג"ץ עדיין לא מסר את החלטתו בנושא.

 

"הנושא של הקמת ועדה מסדרת יגיע למליאה למחר, והנושא של היקף האיסור על התקהלות וההסבר שניתן שמדובר אך ורק בעניין טכני ושייקבעו אלטרנטיבות ושזה לא סוגר את הכנסת ולא קובע. נדמה לי שבהינתן התשובות האלו שקיבלנו אפשר להתכנס לנושא של בחירת יו"ר הכנסת", אמרה חיות. בעתירה דנים הנשיאה אסתר חיות, המשנה לנשיאה חנן מלצר והשופטים עוזי פוגלמן, יצחק עמית וניל הנדל. הדיון מועבר בשידור וידאו במעגל סגור כדי לצמצם את מספר הנוכחים באולם.

 

 
דיון בעתירות נגד השבתת הכנסת ()
הרכב השופטים בדיון

בפתח הדיון על בחירת יו"ר הכנסת, היועץ המשפטי לכנסת אייל ינון אמר כי "הנושא של יו"ר הכנסת הפך גם הוא לסלע מחלוקת שכרגע לא ניתן לגשר עליו". לדבריו, "לא נתקלנו בהתנגשות כמו שנתקלנו בימים האחרונים בין רצונם של רוב חברי הכנסת ובין החלטתו של יו"ר הכנסת, שלא להעלות על סדר היום את בחירתו של נציג כחול לבן".

 

עוד אמר: "התפיסה בכנסת הייתה עשרות שנים שיו"ר הכנסת הוא שחקן פוליטי, הוא צריך להיבחר בפריימריז, אבל מצד שני כן היה מקובל ואני יכול להעיד על שלושת יו"ר הכנסת האחרונים שעבדתי איתם, הם השתדלו לשמור על ניטרליות וממלכתיות ולהיות כתובת לכל סיעות הבית".

דיון בעתירות נגד השבתת הכנסת ()
יועמ"ש הכנסת אייל ינון

דיון בעתירות נגד השבתת הכנסת ()

ינון התריע שהצבעה על בחירת יו"ר כנסת לפני הקמת הממשלה עלולה לשתק את הכנסת. "אנחנו עלולים להיות בתקלה משטרית קשה ביותר אם בעוד מספר שבועות יהיה כאן יו"ר מהאופוזיציה, כל שני וחמישי יהיה לנו משבר שבו הלחץ על יו"ר הכנסת מטעם סיעות האופוזיציה לטרפד חקיקה ממשלתית, יהיה בלתי אפשרי", הוא אמר.

 

השופט פוגלמן פנה ליועמ"ש הכנסת ותהה בפניו: "אדוני מכיר מקרה שבו 61 חברי כנסת רצו להעלות הצעה ויו"ר הכנסת מנע מהם?". ינון השיב: "אני לא זוכר. אני לא בטוח שהיענות לבקשה בעת הזו מאפשרת את העניין הזה, בשעה שלחלוטין אף אחד לא יודע איך תיראה הכנסת והממשלה. אנחנו שותלים באג". המשנה לנשיאה חנן מלצר ציין מצדו: "דווקא בממשלת מעבר ובעת הזו הפיקוח הפרלמנטרי יותר חשוב".

 

 

"תמיד טענו שליו"ר הכנסת יש מרחב מסוים של תמרון בהחלטה על מה עולה לסדר היום של הכנסת, ואני שמח שעד כה הסתדרנו ולא הגענו לבית המשפט", אמר ינון. "הסיפור הזה הוא לא פשוט בכלל. להיות עיוורים לכל הרקע והנסיבות המיוחדות. לא סתם לא קרה אירוע כזה שהובא להצבעה יו"ר כנסת כשהמצב הפוליטי לא היה ברור וכשהעיתוי וההצבעה היו כל כך שנויים במחלוקת. איני בטוח שבשלב זה של המו"מ הקואליציוני אנחנו המשפטנים צריכים להיכנס לכאן".

 

הנשיאה חיות ציינה בפני ינון את דבריו בחוות הדעת שהגיש. "בסופו של יום אדוני כותב שליו"ר הכנסת יש שיקול דעת על קביעת סדר היום של המליאה, ומצד שני אומר ששיקול הדעת מצומצם. מתי חלף זמן שמעבר לו אי אפשר לחכות יותר?". ינון השיב: "אין לי תאריך מסוים. המערכת הפוליטית דינמית ולא מופרך שימשכו את העתירה מחר בבוקר. איני רואה איך אפשר לנהל מו"מ כשבמקביל מגישים עתירה להחלפת יו"ר כנסת".

 

נציג היועץ המשפטי לממשלה בדיון, עו"ד נחי בן אור, ציין כי "אין מחלקות שבחירות יו"ר כנסת הוא עניין מהותי, אך לצד זאת ההנחה שחזקה על כלל חברי הכנסת שהם מודעים למשמעויות של החלטה שיקבלו בעניין הזה. עמדת היועמ"ש היא שבנקודת הזמן הנוכחית היא שנדרש להכניס לסדר יומה של המליאה בהקדם האפשרי גם את הבקשה לבחור יו"ר לכנסת ה-23, בהתאם לבקשה של 61 חברי כנסת".

 

לדבריו, "בבחינת מכלול הנסיבות נראה שאי אפשר להימנע מדיון בעניין תוך שימוש בסמכותו של היו"ר להעלות נושאים על סדר היום".

אבי ניסנקורן ועפר שלח לפני הדיון בעליון (צילום: עמית שאבי)
שלח וניסנקורן טרם כניסתם לדיון(צילום: עמית שאבי)

בפתח הדיון אמר ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן): "דווקא בימים אלה של הקורונה צריך שתהיה כנסת מתפקדת - גם לטובת הטיפול בקורונה וגם לטובת הדמוקרטיה הישראלית. ח"כ עפר שלח הוסיף: "באנו לכאן כדי שגם בית המשפט העליון ייתן חותמת על מה שברור לכל אזרח. דווקא אל מול הניסיון של הממשלה ביום חמישי לסגור את הכנסת, חשוב במיוחד שהכנסת תחזור לתפקד ושבית המשפט יאמר את דברו".

בקשת חה
"צווי הבריאות לא מונעים דיוני הכנסת". מנדלבליט(צילום: שלו שלום)

לקראת הדיון, פרסם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט את חוות דעתו בנושא, שלפיה החלת הוראות החירום משרד הבריאות בנוגע להתמודדות עם נגיף הקורונה - אינה מונעת את דיוני הכנסת ודיוני הוועדות. לקריאת חוות הדעת המלאה של היועמ"ש לחצו כאן.

 

היועמ"ש נגד אדלשטיין: צווי הבריאות לא מונעים את דיוני הכנסת

מקורבי אדלשטיין: "קרס הניסיון להציגו כהורס הדמוקרטיה"

הליכוד לכחול לבן: אם תחליפו את יו"ר הכנסת - אין אחדות

נתניהו: הצעתי ממשלה שוויונית. גנץ: הדלפות מגמתיות

אין לנו רוב? אז נסגור את הכנסת | פרשנות

 

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ציין בתגובתו לעתירה בנושא ההצבעה לבחירת יו"ר הכנסת כי "חוק יסוד הכנסת קובע כי 'עד לבחירת יושב ראש הכנסת ימשיך לכהן בתפקידו יושב ראש הכנסת היוצאת'. בנוסף, סעיף 2(ב) לתקנון הכנסת קובע במפורש כי 'יושב ראש הכנסת ייבחר לא יאוחר מהמועד שבו כונסה הכנסת לצורך כינון הממשלה', כלומר - קיים תאריך אחרון לבחירת יו"ר כנסת חדש והוא - הקמת הממשלה". 

 

הוא פנה לשופטים: "כולי תקווה כי בית המשפט העליון, בניגוד לפוליטיקאים צינים העושים שימוש במשבר בריאותי חמור המאיים על כולנו, יבינו את החשיבות הרבה, דווקא בעת הזו, על שמירה קפדנית על חוק יסוד הכנסת ותקנון הכנסת - למען הדמוקרטיה הישראלית".

 

הליכוד: "הדחת אדלשטיין תחסל ממשלת אחדות"

בליכוד הגיבו לחוות דעתו של היועמ"ש, ומסרו כי "הדחת יו"ר הכנסת תחסל את ממשלת האחדות ותביא בהכרח לבחירות רביעיות. זה יהיה צעד של חוסר אחריות מזעזע בזמן מגיפת הקורונה העולמית, שלא הייתה כמותה במאה השנים האחרונות. הצעת האחדות המוסכמת עם כחול לבן קובעת שרה"מ נתניהו יכהן שנה וחצי ולאחריו יכהן בני גנץ לתקופה זהה.

 

"בזמן שרה"מ נתניהו יכהן, תפקיד יו"ר הכנסת ותפקיד שר האוצר, הנחוצים להעברת התקציב וניהול משבר הקורונה, יהיו בידי הליכוד. תפקידי החוץ והביטחון יהיו בידי כחול לבן. לאחר מכן, בתקופת כהונתו של בני גנץ כראש ממשלה, התפקידים יתחלפו", נמסר.

 

בכחול לבן הגיבו לאיום: "הניסיון של הליכוד להציב אולטימטומים ולפגוע בדמוקרטיה - מראה שנתניהו רוצה לגרור את ישראל לבחירות רביעיות גם בשיאו של משבר שמחייב את כולנו לפעול למען אזרחי ישראל בממשלה ובכנסת. מאז קום המדינה יו"ר כנסת נבחר תמיד על ידי רוב חברי הכנסת - וכך יהיה גם הפעם".

 

כזכור, בעתירה שהוגשה לבג"ץ דרשה התנועה לאיכות השלטון כי בית המשפט יורה לאדלשטיין לכנס את מליאת הכנסת ולמנות ועדה מסדרת. זאת, לאחר שאדלשטיין פיזר ביום רביעי האחרון את המליאה וסירב למנות ועדה עם יותר מעשרה חברים, בשל הנחיות משרד הבריאות האוסרות על התקהלות במסגרת המאבק בנגיף הקורונה.


פורסם לראשונה 22/03/2020 16:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Photo: Amit Shabi
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין
Photo: Amit Shabi
מומלצים