שתף קטע נבחר

כך תשמרו על היגיינה בצורה הטובה ביותר בזמן הקורונה

הקורונה מצליחה לשתק כבר כמעט את כל העולם, אבל האנושות מנסה להילחם ולפני שהחיסון המיוחל יהיה זמין, ההמלצות הן לנסות ולהימנע. הרוקח אופיר רובין, מסביר איך בכמה פעולות פשוטות נוכל לשמור על עצמנו

בשיתוף סופר-פארם 

 

מגפת הקורונה ממשיכה להתפשט ברחבי העולם - ובשבועות האחרונים קיימת ונוכחת גם כאן, במגרש הביתי שלנו. חוסר הוודאות שמביא עמו הווירוס החדש לעולם, גורר גם בהלה גדולה ומידע לא מבוקר בנוגע לדרכים להימנע ממנו ולהתגונן בפניו.

 

על פי הידוע עד כה, הנגיף עובר בין בני אדם במרחק של פחות משני מטרים. הנגיף מופץ מאדם שהנושא אותו בגופו, אל בני אדם אחרים באמצעות רסיסי רוק הנפלטים בעת דיבור, נשימה, שיעול ועיטוש. בנוסף, נמצא שהנגיף עובר באמצעות משטחים, עליהם הוא יכול לשרוד שעות רבות ואף ימים.

 

אופיר רובין, רוקח בסניף לונדון מיניסטור של סופר-פארם בתל אביב, מסביר כי הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני נגיף שכזה, היא בראש ובראשונה היגיינה. "אנחנו לא באמת יודעים עם מי באנו במגע כשאנחנו מחוץ לבית, בקניות בסופר או בתור לבית-המרקחת. אינפורמציה על הדרכים להתגונן בפני נגיף הקורונה מגיעה מכל מקום, ולכן חשוב לי לעשות סדר במה שצריך לדעת ולעשות כדי להקטין את סיכויי ההדבקות בו".

 

צפו ברוקח מסביר:  

 

 

שטיפת וחיטוי ידיים

"חשוב לזכור שבמהלך היום אנחנו נוגעים - לעיתים בלי לשים לב - במגוון משטחים", מסביר רובין. לדבריו, רסיסי הרוק הנפלטים כתוצאה משיעול, עיטוש ואף דיבור של אנשים העשויים לשאת את נגיף הקורונה. אם זה הכפתור במעלית או המעקה במדרגות ואפילו חפץ בחנות - נמצא שהנגיף מסוגל לשרוד זמן רב על משטחים, ולכן הדבר החשוב ביותר הוא שטיפת וחיטוי ידיים".

 

שטיפת ידיים במים וסבון למשך 20 שניות לכל הפחות היא דבר מה שצריך להפוך להרגל, ולהתבצע לעתים תכופות במהלך היום. "ברגע שמגיעים הביתה, לפני שאוכלים כל דבר - יש לשטוף ידיים במשך 20 שניות לכל הפחות. יש לקרצף את הציפורניים, את פנים היד, את גב היד ואת האגודלים, ולא מדובר פשוט בלהניח את הידיים מתחת לזרם המים, וחשוב מאוד שזה יהיה עם סבון".

 

סבון, מסביר רובין, הוא חלק חשוב בשטיפה משום שהוא החומר שמאפשר את סילוק הנגיף מהידיים. "בשפת הרוקחים, סבון הוא ׳חומר פעיל שטח׳, כלומר חומר מתווך שמאפשר למים להיקשר לנגיף ולשטוף אותו מהידיים. בלי הסבון, הנגיף נשאר על היד והשטיפה אינה יעילה".

 

רובין מוסיף שאם אינכם נמצאים בקרבת מים וסבון, רצוי לשאת אתכם ג'ל אלכוהולי ולהשתמש בו לעתים תכופות, אך לא במקום שטיפת הידיים. ובכל מצב - עד שלא שוטפים ידיים, יש להימנע מלגעת בפנים, ובכלל זה באף, בפה ובעיניים - שהם ״פתחים״ דרכם יכול גניף הקורונה להיכנס אל הגוף.

 

לבסוף, את הידיים יש לנגב במגבת נקייה או בנייר ניגוב חד-פעמי. "במיוחד עכשיו חשוב מאוד לכבס ולהחליף מגבות בתדירות גבוהה מאוד. רצוי להימנע מאוד מלהשתמש במגבות יותר מימים בודדים, משום שהן מהוות קרקע פוריה להתפתחות חיידקים ווירוסים". בנוסף, מסביר רובין, מאוד חשוב שלכל אחד מדיריי הבית תהיה מגבת משלו.

 

כביסה מונעת

לאחרונה נמצא כי נגיף ה-covid-19 עובר לא רק במגע של ידיים עם משטחים, אלא עלול לעבור גם ממשטחים ובגדים ישירות אל דרכי הנשימה. "עד כה לא היו בטוחים אם הנגיף עובר גם דרך בגדים ומשטחים ללא מגע ידיים, אך כעת מצאו שאכן כך״, אומר רובין. "בין שמדובר בנסיעה באוטובוס ובין שמדובר בעמידה בתור בסופר, אם אדם לא נמצא במרחק של לפחות שני מטרים ממני, חלקיקי הרוק שלו יכולים לעוף אל הבגדים, ולהישאר שם. אנחנו מתעסקים עם הבגדים כל הזמן וזה למעשה המשטח הכי קרוב אלינו. מספיק שאנחנו מנגבים את המצח עם השרוול או מכניסים נוגעים עם הפה בבגדים - ויש לנגיף דרך כניסה אל הגוף שלנו".

 

כדי למנוע הדבקה באמצעות בגדים, הוא מסביר, יש להחליף בגדים בתדירות גבוהה מאוד בתקופה הקרובה. "בכל פעם שמגיעים חזרה הביתה מהסביבה החיצונית יש להחליף בגדים, ואת הבגדים שהייתם איתם בחוץ יש להכניס למכונת הכביסה וכבסו אותם בטמפרטורה של 60 מעלות לפחות, כדי שלא ישאר זכר לנגיף".

 

הימנעות מאזורי התקהלות

הצעדים הננקטים בידי משרד הבריאות והממשלה כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה בישראל עשויים להיראות משונים ומוגזמים לרבים מהאזרחים. ההנחיות כוללות, בין היתר, הימנעות מיציאה מהבית ואיסור על התקהלות של יותר מעשרה אנשים במקום אחד. למרות זאת, ריחוק חברתי הוא הדרך הטובה ביותר להבטיח שהנגיף, שכאמור עובר בין בני אדם, ידביק כמה שפחות.

 

"התקהלות יכולה לבוא לידי ביטוי בכל מקום", מסביר רובין. "זה יכול להיות בפארקים, במכולת, במשחק כדור או במועדון. קשה לעתים לתפוס את הקלות בה הווירוס הזה יכול לעבור מאדם אחד לשני, אבל הכללים האלה הם הכרחיים. כל מה שהנגיף זקוק לו כדי להדביק הוא למשל ילדים שמשחקים באותו הכדור ונוגעים בהיסח הדעת בפה או בעיניים, או אפילו לחיצת יד בין חברים שמתראים ברחוב. הכללים שמנסים להעביר לציבור אמורים להגן עליו - וחשוב מאוד לזכור ולהבין את זה".

 

בשיתוף סופר-פארם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשטוף ידיים נכון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים