שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

"לא להתחשבן": הסיפור של בית הכנסת ש-17 ממתפלליו חלו בקורונה

ב-14 במרץ נערכה התפילה האחרונה בבית הכנסת חושן ששוכן במודיעין-מכבים-רעות. מסיבת פורים רבת משתתפים הייתה ככל הנראה האירוע שהוביל להדבקה ההמונית ולסגירת המקום. המתפלל שסבור כי הוא "חולה 0" סיפר בשיחה עם ynet: "לא היו לי סימפטומים"

 

 

בית הכנסת חושן מודיעין, שנמצא ברחוב הבדולח בשכונת אבני חושן במודיעין-מכבים-רעות, עומד ריק כבר עשרה ימים. ספר התורה הגדול מוחבא בארון הקודש והסידורים פזורים בין הכיסאות ובערימות, בדיוק כפי שהותירו אותם מעט המתפללים שנכחו בתפילה האחרונה שנערכה במקום ביום שבת ה-14 במרץ.

 

התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

מאות משתתפים בחתונה חרדית, המשטרה התערבה

הרבנים הראשיים מסכנים את הציבור. טור דעה

ארה"ב: התפרצות חריגה בשכונות החרדיות

 

תפילה, שאחריה בית הכנסת חוטא ונסגר עד להודעה חדשה, עם היוודע הבשורה שאחד ממתפלליו הקבועים נמצא חיובי בבדיקת קורונה. מאז ההחלטה על סגירת שעריו קהילת בית הכנסת המונה בין 150 ל-200 משפחות מנסה להמשיך את שגרת התפילות בבתים ובבידוד ללא התקהלויות מיותרות ועם תקווה וחשש.

 

על פי נתונים שפרסם הבוקר (יום ג') משרד הבריאות, לא פחות מ-17 מתפללים מקהילת בית הכנסת חלו בקורונה. שניים מהם עדיין נמצאים מאושפזים בבתי החולים השונים, אחרים כבר שוחררו ונמצאים בבידוד ביתי או בבית המלון למבודדים ומצבם מוגדר אף הוא קל.

בית כנסת חושן (צילום: רועי רובינשטיין)
כזרה למסיבת פורים, סמוך לבית הכנסת(צילום: רועי רובינשטיין)
 

"אומרים שאדם לא צריך להתחשבן על העבר, אלא להסתכל על העתיד, וזה מה שאנו עושים כעת", אומר ל-ynet רב הקהילה, הרב אלי רייף, ששוחרר לפני כמה ימים מבית החולים ושוהה בבידוד ביתי לאחר שנדבק בקורונה. "מה שחשוב עכשיו הוא לשמור על הוראות משרד הבריאות, כשיגידו לנו, על פי ההנחיות, נשוב להתפלל בבית הכנסת ללא פחד ונצא מהסיפור הזה חזקים מתמיד".

 

המציאות העכשווית של קהילת בית הכנסת שונה בתכלית מזו שהכירו לפני 13 במרץ, היום שבו התגלה כי רבים מהם צריכים להיכנס לבידוד. שיעורי התורה מתקיימים כיום בעזרת אפליקציית זום כשכל אחד נמצא בביתו.

 

"ברגע שידענו שיש חולים הוצאנו הנחיה לא לעשות מניינים ביתיים", מספר הרב רייף, "אנחנו שומרים על ההוראות ולומדים בזום את הכל ובכך שומרים על המורל גבוה. מרבית החולים שלנו כיום במצב קל ורק שלושה עדיין בבית החולים בגלל שיש להם חום. לעם שלנו היו תקופות יותר קשות מזו, כך שמלבד שמירה על ההוראות צריך לקוות לטוב".

 

האירוע הקריטי: מסיבת פורים רבת משתתפים 

בית הכנסת הוקם יחד עם השכונה לפני קצת יותר מעשור. על אף היותו שכונתי, רבים מבאי בית הכנסת גרים במודיעין-מכבים-רעות ולאו דווקא בשכונה. בעוד הקהילה הגרעינית של בית הכנסת מונה כ-150 משפחות, באופן לא רשמי ישנם עוד כ-100 עד 200 איש שמתפללים בו. לפיכך בכל יום נתון יש ארבעה מניינים בכל תפילה.

שכונת קייזר במודיעין אש ררבע מתושביה נכנסו לבידוד בעקבות חולים במחלת הקורונה מהשכונה (צילום: נדב אבס)
רחובות השכונה השוממים(צילום: נדב אבס)

חיטוי נגד נגיף הקורונה ברחובות במודיעין (צילום: כבאות והצלה)
ריסוס גן ילדים(צילום: כבאות והצלה)

חיטוי נגד נגיף הקורונה ברחובות במודיעין (צילום: כבאות והצלה)
(צילום: כבאות והצלה)
 

הקהילה מורכבת ברובה מבני ארבעים פלוס. מדובר לרוב בילדים של מקימי הקהילה הראשונים, אלו שכבר יצרו משפחות משלהם ומהווים חלק בלתי נפרד מהשכונה שבה כ-22% דתיים.

 

הנתונים שפורסמו הבוקר על שיעור הנדבקים בבית הכנסת לא אמורים היו להפתיע אף אחד במודיעין. בית הכנסת ניצב במרכזה של השכונה הנגועה ביותר בארץ - שכונת אבני חן - זו ששלחה את כלל התלמידים ואנשי הצוות של ארבעה בתי ספר לבידוד, ועשרה מהם, חלקן מורות, אובחנו כחולי קורונה. כל זאת, ככל הנראה בעיקר בשל מסיבת פורימון שהתקיימה בפורים.

 

בפורים התכנסו אנשי הקהילה בקבוצות גדולות לסעודות חג, אחת מהן התרחשה בביתו של הרב רייף. "ההוראות על ההתכנסות הגיעו אחרי פורים, ואנשים לא ידעו שהם חולים", מסביר הרב. "פורים זה יום מאוד אינטנסיבי, יש קריאת מגילה וסעודת פורים. ברגע שאנשים הרבה שעות ביחד באופן טבעי ההידבקות גדולה יותר".

 

אמנם חקירה אפדימיולוגית לא נעשתה במלואה בבית הכנסת, וייתכן שההדבקות הגיעו ממספר מקורות, אך מצאנו את מי שחושב שהוא "חולה 0" של בית הכנסת שכמובן כלל לא ידע שהוא מדביק אנשים בעת שנכח בבית הרב.


 

"אני נחשפתי בירושלים לחולה שהגיע מחו"ל ב-4 במרץ", מספר המתפלל. "כמובן שלא ידעתי שאני מחזיק בנגיף ולא היו לי סימפטומים עד שגילו שמי שנכח עמי בירושלים הוא חולה ואז מיד נכנסתי לבידוד. שבוע אחרי המפגש ההוא הייתי במסיבת פורים עם הרב והמשפחה שלי והייתה חשיפה שלהם אלינו בלילה. לאחר מכן התברר שנחשפתי ונכנסתי לבידוד".

 

"חולה 0" חלה, כך גם אשתו ובנו. כיום הוא נמצא באחד מבתי המלון של חולי קורונה והאישה והילד בבית. אף שהוא מתעקש, ובצדק, כי ייתכן והוא לא היה המדביק היחיד של החולים, הוא מרגיש רע עם מה שקרה.

 

"כמובן שכל מי שהביא אחרים להדבקה מצר על כך, אבל אני אדבר ישירות עם החברים שלי ולא דרך התקשורת. אם הייתי יודע לפני פורים שאני נחשפתי יכול להיות שהייתי יכול לחסוך להרבה אנשים וכמובן שאני מצר שרק אחרי פורים נחשפתי לעובדה הזו".

  

"לא הייתה התנהלות שונה מכל קהילה אחרת" 

"כמו השיר של פעם אפשר לומר שזה לא כל כך נעים לראות בית כנסת סגור", אומר הגבאי משה הרטמן. "התחושה היא כאילו נלקח לנו איבר כלשהו מהגוף. זה חסר ברמת היומיום".

 

ש

 

כאמור, השיעורים בקהילה מתנהלים דרך תוכנת זום, ועדות שונות של חסד שנקראות "ועדות חיבוק" שיצרו בקהילה מבעוד מועד אחראיות ליצור קשר עם המבוגרים יותר בקהילה ולדאוג לשלומם. מי שצריך אפילו יכול לקבל הלוואה כספית מהגמ"ח הקיים שאליו התרימו כולם כספים.

 

ד"ר רוני גלעד, אורולוג וחבר הקהילה, סיפר ל-ynet כי הוא חושב הרבה על מה שקרה בבית הכנסת שלו: "זה אירוע סטטיסטי, אני לא חושב שהייתה פה התנהלות שונה מכל קהילה אחרת - מסיבות פורים, תפילה, אין משהו חריג בהתנהלות. אנחנו יודעים מי היה הראשון שנדבק בווירוס והעביר אותו הלאה, אבל למה זה קרה בדיוק אצלנו ולא אצל אחרים, זה אין לדעת".

 

לדברי ד"ר גלעד, ההתנהלות בבית הכנסת מאז פרוץ הקורונה בארץ הייתה מאוד זהירה. היא כללה הרחקה מהתפילות של מי שהיה בחו"ל והצבת נוזלים לחיטוי ידיים בכניסה. "לאף אחד לא היו סימפטומים", הוא משחזר.

 

ומה יש ל"חולה 0", המדביק הראשון בפוטנציה, לומר לסיכום? הוא בטוח שכל זה רק יחזק את בית הכנסת והקהילה: "זה מעורר רגשות תודה מאוד גדולים על רמת הרפואה בארץ. כל המערכות עובדות, אמנם לא בצורה מושלמת, אבל הגענו למדינה תומכת מבחינה רפואית ועל זה התודה הגדולה לקדוש ברוך הוא שהביא אותנו לכאן ונתן לנו את ההזדמנות לבנות את בתינו פה ולראות כמה הוא חזק ותומך גם ברגעים כאלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי רובינשטיין
כרזה למסיבת פורים, סמוך לבית הכנסת
צילום: רועי רובינשטיין
מומלצים