שתף קטע נבחר

עידן חדש בטיפול באסתמה לסובלים מהתקפים קשים

האם אתם נוטלים תרופות כדי להרגיע את התקף האסתמה ועדיין לא מרגישים מאוזנים? יש פתרונות חדשים המתמודדים עם גורמי המחלה

בשיתוף סאנופי 

 

אסתמה היא מחלה הנגרמת מדלקת ותגובתיות יתר של דרכי הנשימה הגורמים להפרשות מרובות והיצרות של דרכי האוויר. התסמינים הבולטים הם: שיעול, "צפצופים" בנשימה, קוצר נשימה ותחושת "לחץ בחזה", שלעתים, במקרים הקשים יותר, אף מובילים את הסובלים לבקשת עזרה דחופה בחדר המיון. אסתמה היא מחלה התקפית, כאשר בין ההתקפים הנשימה יכולה להיות תקינה. בשפה הרפואית מוגדרת התופעה כהיצרות הפיכה של מערכת הנשימה.

 

סוגי האסתמה השונים

לאסתמה פנים רבות והיא אינה נחשבת כמחלה אחת. לדוגמה, אסתמה מסוג 2 נקראת כך משום שהיא נגרמת מהפעלה של ערוץ דלקתי ייחודי המכונה דלקת סוג 2 .

 

אחת הדוגמאות לאסתמה מסוג 2 היא אסתמה אטופית (אלרגית), שהיא אחת מסוגי האסתמה הנפוצים, המתחילה לרוב בגיל צעיר. אלרגיה היא למעשה "תקלה" בתפקוד מערכת החיסון אשר מגיבה באופן מוגזם לחומרים שונים החודרים למערכת הנשימה (למשל חלבוני קרדית אבק הבית או אבקני פרחים).

 

חולים באסתמה אלרגית סבלו לרוב מאסתמה קלה בילדותם, אך עם השנים, המחלה עלולה, אצל חלק מהחולים, להפוך לקשה יותר וככזאת תדרוש טיפולים מתקדמים יותר. לעומתה, קיים סוג נוסף של אסתמה, שאינו על רקע אטופי, הנוטה להופיע בגיל מבוגר יותר, פעמים רבות על רקע של עישון, השמנת יתר ותחלואות אחרות.

 

בקרב הלוקים באסתמה קשה, כ- 70% סובלים מאסתמה אלרגית, המתווכת על ידי דלקת מסוג 2 ואצל חלקם ניתן לאבחן בשכיחות גבוהה מחלות נלוות , כגון: אטופיק דרמטיטיס (המכונה "אסתמה של העור") וסינוסיטיס כרוני עם פוליפים באף.

 

דלקת מסוג 2 ניתן לאפיין לעיתים בבדיקות מעבדה דוגמת ספירת דם פשוטה, בה מודדים את רמת התאים האאוזינופילים, רמת נוגדנים מסוגIgE או בבדיקות מתוחכמות יותר המעריכות את המתווכים החשובים של הערוץ הדלקתי מסוג 2: חלבונים המכונים ציטוקינים מסוג IL4 IL13 ו- IL5.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מה גורם להתקפי אסתמה

אנשים החיים עם אסתמה חוששים הרבה פעמים לחוות התקפים והסיבות להישנות התקף אסתמה נחקרו רבות. הסיבות העיקריות הן חשיפה לחומר שהגוף מגיב נגדו, כאלרגנים, דוגמת קרדית אבק הבית, אבקות של פרחים עונתיים, חלבונים הבאים מבעלי חיים ואחרים, החודרים לדרכי הנשימה.

 

התקף אסתמה עלול להופיע גם אחרי מחלות זיהומיות ובשל זיהום אוויר, המפעילים גם הם את מערכת החיסון.

 

דרכי הטיפול באסתמה

דרכי הטיפול באסתמה מותאמות לרמת המחלה ולמאפייני המחלה הנבדלים בין חולה וחולה.

 

למחלת האסתמה כמה דרגות, החל מדרגה 1 המגדירה אסתמה קלה ועד לדרגה 5 המאפיינת אסתמה קשה. בדרגות הקלות התקפי המחלה שכיחים פחות והטיפול לרוב יהיה באמצעות שימוש במשאפים המרחיבים את דרכי הנשימה ומביאים להקלה מיידית, לרוב בשילוב עם סטרואידים בשאיפה המפחיתים את הדלקת .

 

באסתמה קשה (דרגות 4-5 ) - ההתקפים יהיו משמעותיים יותר ופעמים רבות החולים יחוו קשיי נשימה בשינה, קוצר נשימה, ריבוי התקפים וברוב המקרים גם ייאלצו להפחית בפעילות גופנית כדי להתאימה ליכולת הנשימתית שלהם.

 

למרות שמקובל לתת לחולי אסתמה משאפים לשימוש קבוע, הרי שהתהליך הדלקתי האימוני לא תמיד שוכך באופן מלא עם טיפול במשאפים בלבד ולכן מקובל להוסיף טיפול בתרופות חדשות אחרות שאינן ממשפחת הסטרואידים.

 

בעבר היה מקובל מתן סטרואידים בכדורים או בזריקות במטרה לעכב את פעילות מערכת החיסון כולה, ובין היתר את הדלקת וכיווץ דרכי הנשימה. לשימוש בסטרואידים סיסטמיים עלולות להיות מגוון תופעות לוואי כגון: פוטנציאל להחליש את פעילות המערכת החיסונית בגוף, השמנה, עליית לחץ דם, סוכרת, ירידה בצפיפות העצם ועוד. לכן בעשור האחרון נעשה מאמץ למציאת טיפול אפקטיבי ובטוח לחולי האסתמה.

 

כיום, נמצאות בשוק תרופות ביולוגיות חדשניות לחולי אסתמה. תרופות אלו מאפשרות לעכב או לחסום חלק מתהליכי פעילות היתר של מערכת החיסון, ובמקרה זה בעיקר דלקת מסוג 2, ללא פגיעה ודיכוי בכלל הפעילות של מערכת החיסון. דוגמה לכך היא שחסימת אחד המתווכים של הדלקת תביא להפחתה ניכרת רק של מחלות המתווכות על ידי דלקת מסוג 2.

 

חשיבות האבחון במרפאת אלרגיה ואימונולוגיה ובמרפאת ריאות

חולי אסתמה הלוקים באסתמה קלה, ונזקקים לטיפול במשאפים באופן קבוע או לסירוגין והם מאוזנים באופן הזה, מטופלים לרוב על ידי רופא המשפחה או רופא הילדים באופן מיטבי.

 

לעומתם חולים בדרגות הקשות יותר של המחלה, אלה שהטיפול במשאפים אינו מספק עבורם, או כאלה הזקוקים לטיפול בסטרואידים הניטלים דרך הפה באופן קבוע, או כאלה המגיעים למיון / לטיפול רפואי דחוף בעקבות התקפים תכופים, מומלץ להם לעבור אבחון מקיף אצל רופא מומחה למחלות ריאות ו/או לאימונולוגיה ואלרגיה.

 

האבחון יתעמק במחלתם ברמה הביולוגית והמולקולרית כדי לזהות את סוג מחלתם, רמות האאוזינופילים שלהם, האם מחלתם מורכבת גם מסממנים אלרגיים, ולאחר שייוודעו גורמי המחלה, יימצא ויותאם הכלי הנכון שיעזור להם לטפל "ולנצח" מחלה קשה זו.

 

בעידן הטיפולי החדש באסתמה קשה, אצל כ-70%- 75% מהחולים המחלה מתפתחת כתוצאה מהפעלה של ערוץ דלקתי מסוג 2 TH2. כיום יש מענה למקרים בהם למרות טיפול מיטבי במשאפים, החולים עדיין סובלים מהתקפי אסתמה חמורים או נזקקים לאשפוז או לטיפול קבוע בסטרואידים לפה.

 

במחקר קליני מבוקר בחולי אסתמה שתלויים בטיפול סיסטמי בסטרואידים, 50% מהחולים יכלו להפסיק את הטיפול בסטרואידים ולהחליפו בטיפולים ביולוגיים. 50% הנותרים יכלו להפחית משמעותית בצריכת הסטרואידים לצד נטילת טיפולים ביולוגיים ספציפיים יותר, הניתנים בזריקה תת עורית או בעירוי.

 

לסיכום, אנו נמצאים בפתחו של עידן חדש בטיפול באסתמה שאפשר בהחלט להגדירו כ"מהפכה". עד לא מזמן הטיפול באסתמה כלל בעיקר משאפים וסטרואידים וכיום עומדות לרשות המטופלים חמש תרופות ביולוגיות ייעודיות שונות אשר מעכבות צירים אלרגיים-אימונולוגיים שונים.

 

עם ההתקדמות העצומה בתחום זה עלתה גם החשיבות לאבחון מקצועי ומעמיק, להבדלה בין סוגי האסתמה השונים וגורמיהם, ובהתאם לביצוע התאמה מדויקת יותר של הטיפול לכל מטופל ומטופל בהצלחה רבה יותר ובבטיחות גדולה יותר. והחולים? חשוב להתייעץ עם הרופא על מגוון הפתרונות החדשים שמביאים עימם הקלה בגורמי המחלה. כדי שיוכלו לחזור לנשום לרווחה.

 

פרופ' ננסי אגמון-לוין היא מנהלת מערך לאימונולוגיה קלינית, אנגיואדמה ואלרגיה, המרכז רפואי שיבא, תל -השומר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול באסתמה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים