שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

מחדל נתוני הבדיקות: "בקופת החולים קיבלו תשובה שלילית ובמשרד הבריאות חיובית"

מערכת הבריאות מודאגת מהפערים בין התוצאות שהועברו ודווחו לנבדקים, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet. "אם מדובר בתקלה מתמשכת - זה אירוע דרמטי", אמר גורם במערכת. "מה יקרה אם מי שמסתובב ברחוב חולה?". משרד הבריאות: "התגלו נתונים סותרים. התקלה תתוקן בשעות הקרובות"

 

בדיקות נגיף קורונה מבחנה מעבדה בית חולים איכילוב תל אביב (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

האם ייתכן כי חולים בקורונה קיבלו תשובה שלילית ומנגד בבתי החולים, בבתי המלון ובבתים שוהים כעת אנשים בריאים לשווא? בעקבות הפרסום ב-ynet, לפיו משרד הבריאות הורה אתמול (ו') לקופות החולים שלא להודיע לנבדקים על תוצאות בדיקות מחשש שהן שגויות, גורמים במערכת הבריאות מביאים חשש כבד שמדובר על תופעה רחבה, ולא אירוע נקודתי.

  

 

"מתהפכת לנו הבטן מאז אתמול", אומר גורם במערכת הבריאות. "אם מדובר על טעות דגימה קטנה, זה זניח, אבל אם מדובר על תקלה מתמשכת, זה אירוע דרמטי. אתם מבינים מה יקרה אם יבינו שחלק מהחולים הם לא חולים ומי שמסתובב ברחוב כן חולה?". כאמור, משרד הבריאות הורה למנהלי קופות החולים שלא לבשר לנבדקים לנגיף הקורונה על תוצאות בדיקתם. בהודעה פנימית שקיבלו אתמול מנהלי הקופות נכתב: "יש לחדול בשלב זה מלהודיע לאנשים על תוצאות בדיקות עד הודעה חדשה. ייתכן ותוצאות המעבדה שגויות".

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

בהודעה נוספת שקיבלו מנהלי הקופות ממשרד הבריאות חודד העניין פעם נוספת: "אנא הקפיאו בבוקר הודעות על חיוביים או שליליים. אנחנו בודקים אפשרות לתקלה בדיווחים שנשלחו אתמול בכמה מעבדות".

 

התפשטות הקורונה - כתבות אחרונת

600 אלף נדבקו בקורונה ברחבי העולם

מניין הנדבקים בישראל עלה ל-3,460, מהם 50 במצב קשה

אלפי הזמנות - ואף מכונת הנשמה לא נחתה בישראל

"מתפללים שלא נתרסק": בעלי העסקים זועקים לעזרה

במקום הכי נמוך בתל אביב לא מפחדים מהקורונה

 

  

ממשרד הבריאות מסרו את תגובתו של מוריס דורפמן, ראש חטיבת רגולציה מחשוב ובריאות דיגיטלית במשרד הבריאות: "מדובר ב-27 מעבדות פעילות בכל רחבי הארץ. במסגרת בדיקה שגרתית של מהימנות הנתונים אמש (טרם הודעה לחולים) התגלו מספר נתונים סותרים. לאור זאת הוחלט לבצע בדיקה מקיפה בכל המעבדות של נתוני הבדיקות שבוצעו אתמול (וטרם דווחו לחולים). חשוב להדגיש שצוותי המעבדות עושים עבודה מצוינת ושהמעבדות פועלות בהיקפים חריגים שעוד ילכו ויגדלו ובמשך 7 ימים בשבוע. פעילות המעבדות נמשכת בשבת, וכך גם פעילות מד"א. ההנחיה הינה רק לעצור בשלב זה את הודעות לציבור על הבדיקות שנעשו אמש. להערכתנו התקלה תתוקן תוך שעות בודדות".

 

דורפמן הוסיף: "צריך לזכור שהמעבדות עובדות בקיבולת של אלפי בדיקות ליום - עוד מעט נגיע ל-10,000 בדיקות ביממה ובעוד שבועיים על פי הנחיית רה"מ 30 אלף ביממה, זוהי כמות גבוהה מאוד של בדיקות שמדינת ישראל עושה וזה מגביר את כמות העבודה של כולנו".

 

בישראל למעלה מ-20 מעבדות קורונה. על לקיחת הדגימות אמון מד"א והן מתקיימות בבתי הנבדקים או במתחמי "היבדק וסע" ומשם מועבדות למעבדות, שמוסרות את התשובה ללשכות הבריאות של משרד הבריאות ולמשרד עצמו, ומשם מועברות לקופות החולים. יש לציין כי תהליך זה מתרחש בבדיקות קורונה, שכן כאשר מבוטח בקופת חולים עובר בדיקה מסוימת, כל התהליך למעשה "נשאר" בתוך הקופה.

 

  (באדיבות משרד הבריאות)
מעבדת קורונה בלוד(באדיבות משרד הבריאות)

Ichilov Hospital laboratory  ()
המעבדה באיכילוב

כעת, כל המעבדות בכל הארץ מזרימות את התוצאה למרכז השליטה של משרד הבריאות. שם עושים עיבוד ושולחים לכל קופה את תוצאות המבוטחים שלה, והקופה מודיעה למטופלים שלה מי מהם חיובי ומי שהם שלילי. משרד הבריאות מפיץ את התוצאות לקופות, לעצמו, וללשכות הבריאות.

 

"השיטה זו מעולם לא הופעלה בישראל", אומר הגורם. "בשגרה קופות החולים דוגמות מעצמן את המטופלים במרפאות שלהן, מכניסות את המידע לתוך מערכות המידע שלהן, משנעות את הבדיקה למעבדה של הקופה והתוצאה מוזרמת למערכות המידע של אותה קופה. זו השגרה. מה קורה היום? הדגימות של כל קופות החולים בעצם מעורבבות.

 

מרחק שני מטרים בפלורנטין תל אביב ()
כניסה לסופרמרקט בתל אביב, אתמול

 

"בעצם, המעבדות הללו הופכות להיות קבלניות ביצוע של מעבדות לקורונה במדינת ישראל. קופה מסוימת יכולה לקבל דגימות של מטופלים מקופה אחרת, של תיירים ועובדים זרים", אמר. "לאחרונה גילינו שהמידע שהועבר לגבי מטופל מסוים הוא שהבדיקה שלו שלילית. לאחד הרופאים בקופה הייתה דילמה והוא שאל את משרד הבריאות שאלות בעניין. שם נאמר לו שהוא בכלל חיובי. משרד הבריאות קיבל תשובה חיובית מהמעבדה וקופת החולים קיבלה תשובה שלילית ממשרד הבריאות.

 

"מה היקף התופעה ומה היקף האנשים? אם יסתבר שזה רק אתמול בלילה וזו תקלה חד פעמית של 20 או 100 איש זה לא נורא, אך אם התקלה הזו נמשכת הרבה זמן יכול להיות שאנשים מאושפזים שלא לצורך ואז זה אירוע דרמטי. האם התקלה הייתה רק במעבדה אחת? אנחנו לא יודעים. אתם מבינים מה יקרה אם יבינו שחלק מהחולים הם לא חולים ומי שמסתובב ברחוב כן חולה?".

 

אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות המיקרוביולוגים, הביכוכימאים ועובדי המעבדות, אמרה בעקבות הפרסום כי "עד כה, עושות המעבדות הרפואיות עבודה מצוינת, מקצועית ומהימנה. הבעיה היא בחוסר הסדר בשטח. בין היתר, בפער בין הנתונים המתפרסמים של היקף הדיגום המטופלים, לבין הגעתן למעבדות. כל דגימה, מרגע הגעתה לכל אחת מהמעבדות הרפואיות, בשעות הפעילות, נבדקת תוך 6 שעות, ומועברת התשובה מהמעבדות למשרד הבריאות, לפי הפרוטוקול. יש לבדוק את השרשרת ואת המסלול כולו, מרגע לקיחת הדגימה, עד הגעתה למעבדה, ואופן מסירת התשובה על ידי משרד הבריאות".

 

מהנתונים הרשמיים של משרד הבריאות שפורסמו הבוקר עולה כי עד כה נדבקו בנגיף 3,460 ישראלים – עלייה של 425 בני אדם מאתמול. על פי הודעת המשרד, 50 מהם במצב קשה ו-89 החלימו. עד כה נפטרו מהנגיף 12 ישראלים וכעת מאושפזים בבתי החולים 469 חולים בקורונה.

 

יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות משרד הבריאות
מעבדת קורונה של כללית
באדיבות משרד הבריאות
מומלצים