שתף קטע נבחר
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

האם עישון הוא גורם סיכון לסיבוכים קשים ותמותה מקורונה?

עישון מזיק לבריאות, זו כבר עובדה ידועה. אבל האם עישון הוא גורם סיכון לסיבוכים קשים ותמותה מנגיף הקורונה, ומה בקשר להתמכרויות אחרות?

העובדה שעישון מזיק לבריאות אינה חדשה. עישון משפיע לרעה על תפקוד הריאות, ולפיכך מהווה גורם סיכון מוכר עבור תחלואה הכוללת סרטן ומחלות ריאה כרוניות. עישון פוגע גם בתגובה החיסונית, ומפחית את היכולת של הגוף להתגונן מפני מחוללי מחלה שתוקפים את הריאות. כך למשל, נמצא כי למעשנים סיכון כפול ללקות בשפעת, וגם סיכון גבוה יותר לפתח תחלואה קשה וסיבוכים, יחסית ללא מעשנים. גם במקרה של נגיפים ממשפחת הקורונה הצטברו ראיות לתמותה מוגברת בקרב מעשנים - הסיכוי לתמותה מנגיף ה-MERS, למשל, היה גבוה פי 2.5 בקרב מעשנים.

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

עד כה, נראה כי SARS-CoV-2 גורם למחלה קשה וקטלנית בעיקר בקרב מבוגרים או בעלי מחלות רקע. עם זאת, מאחר ובדומה לנגיף ה-MERS, גם SARS-CoV-2 תוקף את רקמת הריאות, ייתכן שגם מעשנים נמצאים בקבוצת הסיכון לתחלואה קשה ותמותה - ונתונים שנאספו מבתי חולים במחוז חוביי שבסין, מוקד התפרצות המגפה, מחזקים את ההשערה הזו.

 

אילוסטרציה של עישון (צילום: Shutterstock)
שיעור המעשנים בקרב חולים קשים היה גבוה יותר יחסית לשיעורם בקרב חולים קלים בקורונה(צילום: Shutterstock)

 

מה אומרים המחקרים

עד כה התפרסמו מספר מחקרים בלתי תלויים שבחנו את הקשר בין עישון, בעבר ובהווה, לסיבוכים מ-COVID-19, הכוללים אשפוז ביחידות טיפול נמרץ והנשמה מלאכותית, ואף לתמותה מהמחלה. המחקרים כללו קבוצות מדגם שונות והתבססו על מידע שנאסף מגיליונות רפואיים של מטופלים במספר בתי חולים.

 

מחקר קטן יחסית, שכלל 191 חולים, לא מצא קשר סטטיסטי מובהק בין עישון לתמותה מ-COVID-19, אך הוא היה יוצא הדופן.המחקר שכלל את המדגם הגדול ביותר, של 1099 חולים, מצא כי שיעור המעשנים בקרב חולים קשים היה גבוה יותר יחסית לשיעורם בקרב חולים קלים, והם חוו סיבוכים רבים יותר אשר הצריכו הנשמה ואשפוזים בטיפול נמרץ. הנתונים ממחקר זה מצביעים על כך שלמעשנים יש סיכוי גבוה פי 2.4 למחלה קשה המצריכה אשפוז בטיפול נמרץ והנשמה. הסיכון היה מוגבר בקרב מעשנים פעילים בהשוואה לכאלו שעישנו בעבר.

 

ארבעה מחקרים קטנים יותר מצאו תוצאות דומות, עם אחוז גבוה יותר של מעשנים בקרב חולים שחוו סיבוכים ואשפוזים בטיפול נמרץ. שקלול התוצאות מצביע על כך שעישון סיגריות הוא גורם סיכון אפשרי להתפתחות של מחלה קשה ולתמותה מ-COVID-19.

 

נערה מעשנת (צילום: Shutterstock)
סיגריות אלקטרוניות. משפיעות על הסיכון לחלות(צילום: Shutterstock)

 

אלקטרוניות, אבל עדיין סיגריות

המחקרים בסין התמקדו בעישון סיגריות, שכן זהו סוג העישון הנפוץ במדינה, והוא מאפיין גם את רוב מדינות אירופה. עם זאת, בארצות הברית ובבריטניה סיגריות אלקטרוניות הפכו לפופולריות ביותר בשנים האחרונות, במיוחד בקרב צעירים. בניגוד לעישון סיגריות רגילות, שבהן המעשנים שורפים תערובת של טבק וחומרים נוספים, סיגריה אלקטרונית מתבססת על מכשיר שמאדה נוזל ליצירת אדים שנשאפים על ידי המעשן. הנוזל מכיל רכיבים שונים כגון פרופילן גליקול, גליצרין, ניקוטין וחומרי טעם.

 

האם בדומה לעישון סיגריות, עישון של סיגריות אלקטרוניות גם יכול להיות גורם סיכון? מאחר שהמגפה הגיעה לארצות הברית ולבריטניה רק לאחרונה, קשה עדיין לקבוע האם מדובר בגורם סיכון. עם זאת, כבר עכשיו ניתן לראות רמזים מטרידים שיכולים להצביע על קשר בין סיגריות אלקטרוניות לסיבוכים של המחלה.

 

סקירה של המקרים בארצות הברית מצאה שיעור גבוה וחריג של חולים קשים בקרב צעירים בגילאי 20-44. כ-20 אחוז מכלל החולים שנדרשו לאשפוז וכ-12 אחוז מכלל החולים שהופנו לטיפול נמרץ היו בגיל 20-44.

 

אחת ההשערות שהוצעו על מנת להסביר את הנתונים הללו היא שיעור גבוה יותר של השמנת יתר בקרב האוכלוסיה בארצות הברית. אפשרות נוספת היא שעישון סיגריות אלקטרוניות, הנפוץ בקבוצת גיל זו, יכול לשחק תפקיד. יש לזכור כי מדובר בהשערה בלבד בשלב זה, המצריכה איסוף מידע ומחקר המשך. ככל שהנגיף יתפשט, יצטבר מידע נוסף שיאפשר לחוקרים לבחון גורמי סיכון נוספים.

 

קנאביס וסמים אחרים

ומה לגבי התמכרויות אחרות? עישון קנביס חושף את הריאות לנזקים דומים, ולפיכך עלול גם הוא להוות גורם סיכון לתחלואה קשה ב-COVID-19. סמים ומשככי כאבים ממשפחת האופיואידים, שגרמו למגפת התמכרויות קשה בארצות הברית, פועלים על מערכת שיכוך הכאב הטבעית של הגוף אבל גם מדכאים נשימה. שימוש בחומרים אלו הוא גורם סיכון לתמותה על רקע מחלות ריאות שונות, ולפיכך עלול גם להוות גורם סיכון במקרה זה. אמפטמינים הם סמים ממריצים הגורמים נזק לרקמת הריאה, ולכן גם עלולים להוות גורם סיכון.

 

אם כך, עדיין אין לנו נתונים ברורים הקושרים התמכרויות לסמים שונים למחלה, אך הן בהחלט בגדר גורם סיכון אפשרי לתחלואה קשה ב-COVID-19.

 

אנה ריבקין היא דוקטורנטית במכון ויצמן למדע וכתבת באתר מכון דוידסון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין עישון לקורונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים