שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, עמית שאבי, ירון ברנר

קשיים במו"מ: ביקורת בימין על הסיכומים עם גנץ

על רקע ההסכם שהיה כבר על סף חתימה, שבו תיקי המשפטים והביטחון עוברים לכחול לבן, פנו ראשי ימינה לנתניהו במכתב חריף: "הבלוק לא עובד בכיוון אחד". מיקי זוהר בביקורת ראשונה מתוך המפלגה: "אחדות - לא בכל מחיר". גם במחנה השמאל תוקפים את גנץ

 

איילת שקד בנימין נתניהו נפתלי בנט (צילום: ירון ברנר, אלכס קולומויסקי, AP)
נפתלי בנט, בנימין נתניהו ואיילת שקד (צילום: ירון ברנר, אלכס קולומויסקי, AP)

ביקורת קשה במפלגת ימינה על המו"מ לממשלת האחדות המסתמנת : אחרי הלחץ החריף שהופעל כבר מאתמול (יום א'), פנו היום ראשי המפלגה לראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה לקבוע קווים אדומים של בלוק הימין לממשלה כזאת. הרקע לכך הוא מה שמסתמן לטענתם כמסירת תיקי המשפט והביטחון לכחול לבן.

 

  • לקריאת המכתב המלא של ראשי ימינה - לחצו כאן

 

פגישת המשא ומתן בין הליכוד לכחול לבן נערכה במשך כל הלילה - ולפי ההערכות הצדדים היו קרובים מאוד לחתימה על הסיכומים וחלוקת התיקים. הדבר עורר סערה בקרב חברי ימינה - שלפי ההערכות יצטרכו להסתפק בתיק החינוך למרות שמחזיקים כעת בשלושה תיקים בכירים. בשל הביקורת הגוברת על נתניהו וגנץ, כל אחד מהצד שלו, נראה שהמגעים נקלעו לקשיים והמשא ומתן נתקע.

 

בפנייתם של ראשי המפלגה נכתב כי "אנחנו מוטרדים מאוד מהפרסומים בתקשורת בימים האחרונים על מה שנראה כמו מכירת כל הערכים והנכסים החשובים לימין ל-17 המנדטים שמביא איתו ח"כ בני גנץ".

 

הם מציינים רשימה של צעדים העולים מהפרסומים על המו"מ: ויתור מסתמן על תיק המשפטים; חוק קמיניץ; מרכיבים בחוק הלאום; מתן זכות וטו לגנץ על החלת ריבונות על היישובים ביהודה ושומרון; "שמועות" על מסירת האחריות לטיפול בהסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב לעמיר פרץ; ביטול חוק הפיקדון וזניחת המטרה של הוצאת המסתננים בחזרה לארצותיהם; מסירת תיק הביטחון מבלי לקבוע מנגנונים שיאפשרו את המשך פיתוח ההתיישבות ועוד.

 

 

ראשי ימינה מתחו ביקורת על הממשלה המתהווה וכתבו: "ממשלת אחדות היא אכן צו השעה ומחויבת הן מהמציאות הפוליטית והן מאתגר הטיפול במשבר הקורונה. מלכתחילה ברור היה שהיא תדרוש ויתורים משני הצדדים, והימין לא יוכל לצאת עם מלוא תאוותו בידו. אולם חייבים להיות לכך קווים אדומים. ממשלת אחדות לא יכולה להיות ממשלת שמאל, גם אם היא בראשותך, והיא לא יכולה להתפרק מכל נכסי הימין.

 

"אנו שומעים על החשיבות שאתה מייחס לשמירת אחדות בלוק הימין גם בממשלת אחדות וסבורים, כמובן, כי זו אכן מטרה חשובה והכרחית להמשך הדרך. ואולם, איננו רואים כיצד האמירה הזו מתורגמת הלכה למעשה. המו"מ מתנהל על ידיך מבלי להיוועץ או לעדכן את ראשי הבלוק ולקבל החלטות בנושאים כה חשובים וכה הרי גורל. אחדות הבלוק לא יכולה לעבוד רק לכיוון אחד, כאשר הליכוד בראשותך זקוק לו. זו מחויבות דו-צדדית לשותפות בקבלת ההחלטות ובעיצוב פניה של הממשלה וממילא עתידה של המדינה לשנים הבאות.

 

אבי ניסנקורן ריאיון אולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
התנגדות בליכוד להצבתו כשר המשפטים. ח"כ ניסנקורן(צילום: אבי מועלם)

יולי אדלשטיין (צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן)
לא נשארו תפקידים מכובדים. אדלשטיין(צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן)

"אנו מבקשים לקבל בהקדם הבהרות לחששות שהועלו לעיל ולקבוע מנגנון היוועצות וקבלת החלטות משותפת בטרם ייסגרו הסכמים בלתי הפיכים מול ח"כ בני גנץ שיעמידו אותנו בפני עובדות מוגמרות שלא בטוח שנוכל לחיות איתן בממשלה וממילא כחלק מבלוק הימין".

 

במקביל נשמע גם קול ראשון בליכוד המותח ביקורת על הסכם האחדות המסתמן. ח"כ מיקי זוהר כתב בטוויטר כי "אחרי הרבה זמן שלא צייצתי עקב המשא ומתן אני מרשה לעצמי לומר כך: ‏ממשלת אחדות היא דבר חשוב אך לא בכל מחיר. לא ייתכן ש-19 ח"כים יקבלו 17 תיקים ושלוש ועדות. אסור לוותר על אף אחד מהגוש הימין".

 

הסוגיות שעומדות במחלוקת

מראשית ימי ההתדיינות, עוד לפני הפיצול בכחול לבן, העבירו בליכוד מסר שלפיו לא יוותרו על תנאי אחד - החלת הריבונות. במשא ומתן הובהר שלא תהיה הגבלה על היכולת של הליכוד לרוץ קדימה בנושא. בכחול לבן מתקשים להסכים, ויש מחלוקת קשה בנושא זה.

 

בנוסף, הודיעו בליכוד כי גם איוש תיק המשפטים על-ידי כחול לבן לא מקובל עליהם. בליכוד אומרים לכחול לבן כי הוויתור הכי גדול שעשו במפלגה הוא על משרד המשפטים, מתוך הנחה שיאייש אותו חבר הכנסת חילי טרופר. הרצון של כחול לבן להביא לתפקיד את חבר הכנסת אבי ניסנקורן הפך את הדבר לקשה עוד יותר מבחינת הליכוד.

יאיר לפיד הצהרה כחול לבן ()
"הקמת הממשלה היא כמו תוכנית התנתקות מהמציאות". לפיד

מרכיב בעייתי נוסף בהסכם המתגבש הוא סוגיית יולי אדלשטיין. בכחול לבן מתנגדים שאדלשטיין יחזור לתפקיד יו"ר הכנסת לאחר שהפר את פסיקת בג"ץ, ובליכוד מתעקשים שאם לא יהיה יו"ר, הוא יקבל לפחות תפקיד מכובד. אולם, בשלב זה מסתמן כי אין תפקיד שניתן לתת לו.



 

בינתיים, במחנה השמאל ממשיכים לתקוף את בני גנץ על כניסתו לממשלת נתניהו. "הממשלה שמוקמת לנגד עינינו היא מנופחת, בזבזנית, מושחתת. 34 שרים. איזו חרפה. איזו אטימות", תקף יו"ר יש עתיד יאיר לפיד. "עד סוף השבוע יהיו מיליון מובטלים, והם מסדרים לעצמם ג'ובים מיותרים. אנשים פוחדים מהמחלה. מאבדים את מקום העבודה שלהם. הם סגן שר לענייני כלום ושום דבר.

 

"הקמת הממשלה הזו נראית כמו תוכנית ההתנתקות מהמציאות. מאות מיליוני שקלים על לשכות ורכבים. אפס אחריות. אפס עמידה בהבטחות. אנחנו בחרנו לעמוד בהבטחות שלנו", הוסיף לפיד, וטען שהצוותים הרפואיים מסכנים את חייהם בעוד מרכיבי הממשלה החדשה המתוכננת "יבזבזו מאות מיליוני שקלים על תיקים ריקים ומשרדים מיותרים. העיקר שליצמן נשאר שר הבריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר, אלכס קולומויסקי, AP
בנט, נתניהו ושקד
צילום: ירון ברנר, אלכס קולומויסקי, AP
מומלצים