שתף קטע נבחר

זכויות הגיל השלישי בצל הקורונה: איך ניערך משפטית

ביטוח לאומי, חוזי שכירות, צוואות, הוצאה לפועל ומה לעשות שמרבית המשרדים סגורים. שני עורכי דין עונים על 4 שאלות משפטיות מהותיות בימים של חוסר ודאות

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

לשמור על הזכויות בתקופה הנוכחית. עם פרוץ משבר הקורונה והכרזת חוקי החירום, מצאו עצמם קשישים רבים במצב בו הם מתקשים לקיים את עצמם, ומתקשים לעמוד על זכויותיהם.

 

מימוש זכויות בביטוח לאומי ומחברות הביטוח זו משימה שיכולה להיות לא פשוטה גם בימים רגילים, שלא לדבר על ימי הקורונה כאשר מרבית המשרדים סגורים, ואי הבהירות גדולה. אבל, דווקא כעת, כאשר אנשים רבים שוהים בבית ויש להם זמן פנוי, זו יכולה להיות הזדמנות להשקיע את הזמן, ולהסדיר את כל העניינים המשפטיים שחשובים בטווח הארוך.

 

עוד במדור 60 פלוס:

המלצות תזונתיות להפחתת חרדה בימים מתוחים 

20 טיפים לשמירה על קשר עם הנכדים עכשיו 

צפו: תרגול גופני למבוגרים בבידוד ביתי

  

גבר ואישה (צילום: shutterstock)
גם בימים הללו אפשר לטפל בנושאים משפטיים(צילום: shutterstock)
 

1: מה כדאי לבדוק כעת מול הביטוח הלאומי, ואיך לעשות זאת?

אמנם מתעוררים קשיים לא פשוטים בימים אלה, אולם אין במשבר הקורונה כדי למנוע מימוש זכויות או הכנת מסמך משפטי.

  

אדם בגיל העבודה שנפגע או חלה, זכאי לגמלת נכות או גמלת שירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי. כך גם אדם בגיל הפרישה המתקשה בפעולות היום יום או סובל מדמנציה וירידה קוגניטיבית חמורה, זכאי לגמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי, או שיש לו פוליסת ביטוח סיעודי (באמצעות קופת חולים או מקום העבודה או באופן פרטי) אינו צריך להמתין. כל אלה יכולים לפעול באופן מידי כדי לממש את הזכויות, ורצוי להיעזר לשם כך בסיוע מקצועי של עורך דין המתמחה בכך.

  

אדם שנפגע בימים אלה בתאונה או עקב רשלנות של גורם כלשהו (לדוגמה - עירייה שהשאירה בור פתוח במדרכה, או למשל רופא שלא ביצע בדיקה שהיה מתבקש לבצע) אינו צריך להמתין, אלא רצוי שיפנה כבר כעת לסיוע משפטי כדי לממש את זכויותיו. השיהוי לא יועיל, אלא דווקא כעת ניתן להסדיר את כל הדרישות המשפטיות.

  

טכנית, איך אפשר לעשות זאת - משרדי עורכי דין רבים מאפשרים היום שירות מרחוק בלא צורך בפגישה פנים אל פנים. לשכת עורכי הדין הגמישה את הכללים בנוגע להחתמה על תצהירים, האפוטרופוס הכללי הגמיש את הכללים בנוגע להחתמה על ייפוי כוח מתמשך. הקשר עם עורי דין יכול להתקיים באמצעות טלפון, דוא"ל ואמצעים טכנולוגיים אחרים.

 

2: ייפוי כוח מתמשך - למה זה חשוב? ואיך אפשר לעשות את זה בימים אלה?  

ייפוי כוח מתמשך הנו מסמך משפטי חשוב מאד המאפשר לכם לתכנן היום את עתידכם ולקבוע כיצד ייראו חייכם בעתיד, במצב שבו חלילה לא תהיה ביכולתכם עוד לדאוג לעניינכם ולקבל החלטות.

 

בהיעדר ייפוי כוח מתמשך, יש צורך לפנות לבית משפט ולבקש צו מינוי אפוטרופסות שזה הליך ביורוקרטי מסורבל, ומקשה על המשפחה מאד דווקא בזמנים בהם היא נדרשת להשקיע זמן רבן ומאמץ בטיפול בבן המשפחה שחלה.

 

ייפוי הכוח המתמשך פותר את הבעיה מראש, וקובע מי יקבל החלטות עבורכם בעניינים רפואיים וכספיים (אחד הילדים? כל הילדים? אדם אחר שאתם סומכים עליו?), ומתווה לו "קווים מנחים" בעניינים אלו.

 

רצוי לפעול בעניין זה כבר היום, ולעשות זאת ביישוב הדעת. הדרך להסדיר את ייפוי הכוח המתמשך, הוא ולפנות לעורך דין המוסמך להכין ייפוי כוח מתמשך, ובכך לחסוך בעתיד את הצורך במינוי אפוטרופוס ע"י בית המשפט. בכך קולו, רצונותיו ועמדותיו של מייפה הכוח יישמעו כל עוד הוא יכול להשמיעם בנוסף, ניתן יהיה לבצע פעולות בעניינו ביתר קלות, עם כניסת ייפוי הכוח המתמשך לתוקף.

  

3: באילו סוגיות משפטיות נוספות כדאי לטפל עכשיו?

משבר הקורונה עלול להביא עימו בעיות משפטיות בתחומים שונים, כגון: עסקה שבוטלה והספק מסרב להחזיר כספים ששולמו לו (כגון נופש בחו"ל), תשלומי שכירות שלא שולמו, חובות שלא הוסדרו בעקבות קשיים כלכליים ועוד.

 

מומלץ שלא לקפוא על השמרים, אלא לפעול באופן מידי. ראשית, יש לבחון את החוזה שנחתם מול אותו ספק, ולבדוק את ההתייחסות הספציפית בסעיפים הנוגעים לביטול או לכוח עליון. יש ענפים בהם קיים הסדר כללי הנוגע לכללי ביטול, כמו למשל בתחום התיירות.

  

חשוב לשים לב כי ההשלכות הכלכליות של צעדי המניעה צפויות להיות משמעותיות ביותר ועל כן, בני הגיל השלישי המשכירים דירה ובדמי שכר הדירה שהם מקבלים מכלכלים עצמם, צריכים להתכונן ולצפות למצבים בהם הדיירים יבקשו דחיית תשלום שכר דירה או אף מצב בו דייר מחסיר תשלומים.

 

חשוב להכיר כי לשכות ההוצאה לפועל אינן מאפשרות עתה, בשל ההשבתה החלקית שנוצרה בשל צעדי המניעה מהידבקות בקורונה, לבצע צעדים כגון פינוי מושכר או הגשת בקשות בשל אי פירעון שטר כגון המחאות.

 

אנו ממליצים לכל אדם ובמיוחד לבני הגיל השלישי לנתח את ההשפעות שיהיו על עניינו האישי הפיננסי בעקבות הצפי למשבר כלכלי שמקורו בצעדי המניעה של משרד הבריאות כנגד התפשטות הקורונה.

 

ניתוח זה צריך לקחת בחשבון את ההיתכנות לצמצום תשלומי פנסיה, אי תשלום דמי שכירות ותמיכה בבן משפחה שפוטר.

  

4: האם ניתן לערוך צוואות בימים אלה?

עריכת צוואה הינו נושא שדורש זמן וחשיבה. הזמן הפנוי שנוצר בימים אלו, מאפשר לרבים לארגן בראשם את אופי הצוואה, להסדיר ו"לשים מאחוריהם" משימה חשובה, אשר יש לה משמעות רבה וארוכת שנים. כדאי לקיים התייעצות, לכל הפחות באופן טלפוני, עם עו"ד המתמחה בכך, לתת לו את כל הפרטים הרלבנטיים (רכוש ונכסים, זהות היורשים), והנחיות בנוגע לחלוקת הרכוש, וכן להעלות בפניו את כל הלבטים וההתחבטויות.

 

עורך הדין יוכל להכין את הצוואה באופן מקצועי ויבטיח כי בעת פקודה, יחולק הרכוש בהתאם לרצון המצווה.

  

יש להניח כי ניתן באמצעים טכנולוגיים גם להתמודד עם הדרישה של חתימה על הצוואה בפני עדים. אך גם אם אופציה זו עדיין איננה מתאפשרת, את שלב החתימה ניתן להשאיר לסוף, ואת כל שלב "בישול" הצוואה לבצע כעת מרחוק.

 

 

הכותבים הינם עו"ד דוד ידיד ועו"ד מיטל ורמוכת-בכר ממשרד "דוד ידיד עורכי דין ונוטריון"

 

למקרה הצורך: צפו בהסבר להכנה פשוטה של מסכות אף-פה בבית

 

המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לשמור על הזכויות בצל הקורונה
צילום: shutterstock
עו"ד דוד ידיד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים