שתף קטע נבחר
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

משרד הבריאות הורה: בדיקה במטוש אחד - חשש לתוצאות שגויות

בשל המחסור החמור במטושים בכל העולם וגם בישראל, הורה משרד הבריאות לצמצם את השימוש בהם. מעתה תילקח הדגימה במטוש אחד בלבד מה שיוביל להספק גדול יותר של דגימות ולחיסכון של 50% במטושים. רופא בכיר מזהיר: קיים חשש לתוצאות שליליות שגויות לנבדקים

בשל המחסור בציוד מעבדתי – משרד הבריאות הורה לצמצם את השימוש במטושי בדיקת הקורונה: בהוראה שניתנה למגן דוד אדום,  החל מהיום (ה') תתבצע מעתה הדגימה במטוש אחד בלבד. לדעת משרד הבריאות השינוי לא אמור להשפיע על איכות התוצאה, אולם גורם בכיר במערכת הבריאות אומר ל-ynet כי קיים חשש מתוצאות שגויות באופן זה.

 

על ההחלטה החליט משרד הבריאות בימים האחרונים, לאור המחסור במטושים בכל העולם וגם בישראל. מבדיקות שערכו במשרד, ניתן לבצע את דגימת הקורונה במטוש אחד בלבד. השימוש במטוש אחד החל באופן מדורג בימים האחרונים - במד"א ובחדרי המיון, והיום כאמור גם בקופות. 

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

על פי ההנחיות החדשות, במקום נטילת דגימה במטושים נפרדים בנחיריים ובלוע (2-3 מטושים ו-2-3 מבחנות), תתבצע הבדיקה באותו מטוש: תחילה הדגימה תילקח מהלוע, ומשם יוחדר המטוש לאחד הנחיריים. המטוש יוכנס למבחנה ולאחר איטומו הוא ישוגר למעבדה.

 

באופן זה, ייחסך שימוש בכ-50% מהמטושים והמבחנות. גם הדיגום צפוי להיות מהיר הרבה יותר, כך שניתן יהיה לדגום באותו פרק זמן לפחות 30% יותר מטופלים. 

 

  (צילום: shutterstock)
להשתמש במטוש אחד בלבד(צילום: shutterstock)

 

אלא שבדיקה כזו עלולה להגביר את הסיכון לקבלת תוצאות שגויות, ובמיוחד תוצאת False Negative, שבה נבדק שחולה בקורונה יקבל תשובה שלילית שאינו חולה, מאחר ונלקחה דגימה אחת בלבד במטוש אחד. במצב כזה, ייתכן והמטוש לא הצליח לקלוט אזורים בהם קיים וירוס הקורונה, כך שמכשיר ה-PCR בו מתבצעת הבדיקה לא יאתר שרידים של החומר הגנטי של הקורונה.

 

מאמר שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת למחלות זיהומיות, וגם בכתבי עת נוספים בספרות הרפואית, הובאו סיפורי מקרים בהם דגימת מטוש בודד, הביאה לתוצאות שליליות שגויות של חולי קורונה, שלמעשה נשאו את הנגיף. מסקנות הרופאים היו כי דיגום בודד אינו שולל את קיומו של נגיף הקורונה.

 

 

 

על פי הצהרת ראש הממשלה בשבועות האחרונים, אמורה הייתה ישראל להגיע לכדי 20 אלף בדיקות בתחילת השבוע הזה, ובתחילת השבוע הבא ל-50 אלף בדיקות. ביניתיים, ישראל עדיין רחוקה מכך, כאשר מספר הבדיקות היומי עדיין נמוך ועומד על סביב 8,000 בדיקות ביום בלבד.

 

במגן דוד אדום מתכוונים לפתוח מרכזי דרייב אין נוספים ברחבי הארץ. כמו כן נערכים במד"א להקים אזורי בדיקות בפתחי רשתות השיווק, שם יידגמו אנשים באופן מדגמי. בתוך כך, החלו קופות החולים השבוע לערוך בדיקות בעצמן למבוטחים הסובלים מתסמינים מחשידים. לכל מחוז בכל קופה חולקה הקצבה של כ-50 בדיקות ביום, והן ניתנות בהפניית רופא המשפחה ואישור הרופא המחוזי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר מד"א
בדיקת קורונה. מצמצמם מטושים
צילום: דובר מד"א
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים