שתף קטע נבחר

הצעת חוק: להגביל עמלות של חברות שליחויות האוכל

הצעת חוק חדשה של ח"כ מאי גולן מהליכוד, מבקשת להסדיר את גובה העמלות של חברות השליחויות, ושלא יעלו על עשרה אחוזים: "מאז תחילת משבר הקורונה, חברות משלוחי המזון, מנצלות את המצב לרעה", כך נכתב בדברי ההסבר להצעה. בן רינג, מסעדן: "חברות המשלוחים לא יעבדו באחוזים כאלה, זה חוזה הפסדי"

מאז תחילת משבר הקורונה ואתו קריסת ענף המסעדנות בארץ, יותר ויותר מסעדות פונות לדרך היחידה שבה הן עדיין יכולות למכור אוכל - שירות משלוחים. אבל זה לא פשוט כמו שזה נשמע: הקמת מערך משלוחים דורשת משאבים, לוגיסטיקה מורכבת וכוח אדם מיומן, שלא תמיד זמין למסעדות, ובטח לא לכאלה שלא עושות משלוחים בשוטף.

 

זה לא סוד שחברות השליחויות הן המרוויחות הגדולות ממשבר הקורונה: בתקופה שבה כל האוכל מגיע רק במשלוח עד הבית, ואין שום דרך אחרת לקבל אותו, ברור שיש מישהו שמרוויח מכל זה, והשאלה הגדולה היא - מי?

שליח של wolt (צילום: יח
וולט(צילום: יח"צ)

בשבוע שעבר קמה מחאה ציבורית ברשתות החברתיות על גובה העמלות שגובה חברת השליחויות "וולט", העומד כרגע על 27 אחוזים מכל הזמנה. קמפיין באינסטגרם קרא לחברות להוריד את העמלה ל-15 אחוזים, "במיוחד בימים אלה בהם המסעדנים נאבקים על חייהם".

 

בתגובה לזה, הונחה אתמול (יום שני) על שולחן יו"ר הכנסת הצעת חוק חדשה של ח"כ מאי גולן(ליכוד) המבקשת שהעמלה המירבית בענף תהיה מקסימום 10 אחוזים, במקום המצב כיום בו נאלצות מסעדות ובתי קפה לשלם עמלה של 27 אחוזים לחברת השליחויות.

שליח
שליח "תן ביס"(צילום: יח"צ)
 

בדברי ההסבר של ההצעה נכתב כי "ענף המסעדנות, שגם בימים כתיקונם סובל מקשיים רבים ושולי רווח נמוכים, מנסה בימים אלה לשנות את פניו, ומי שמצליח להחזיק מעמד מפנה את פעילותו למשלוחים, שמשרתים את האזרחים שאינם יכולים לצאת מהבית. לאחרונה, מאז תחילת משבר הקורונה, חברות משלוחי המזון, מנצלות את המצב לרעה ומעלות עמלות, או לכל הפחות משאירים את העמלות הגבוהות על כנן, וכך הן מקשות על המשך קיומן של המסעדות. העמלות הגבוהות שמשיתות חברות המשלוחים על המסעדות מגיעות עד כדי שליש מגובה ההזמנה, ופוגעות משמעותית בעסקים הקטנים והבינוניים, שנאלצים לעבוד עם החברות האלה. חלק משמעותי מהעמלה הגבוהה, מתגלגל בלית ברירה גם לצרכן. מוצע להגביל את גובה העמלה בשירות משלוחים עד 10 אחוזים מגובה ההזמנה וזאת על מנת לאפשר הוגנות עסקית ועל מנת למנוע פגיעה אנושה בענף המסעדות, שממילא מתקשה לשרוד בימים אלה".

 

הצעת חוק פופוליסטית

"לא משתלם לי לעבוד איתם, אני מעדיף לעשות את המשלוחים לבד", אמר ל-ynet בעל מסעדה בתל אביב, שנאלץ גם הוא, כמו עוד הרבה מסעדות, לסגור את המסעדה לאורחים ולעבור לשירות של משלוחים. "על כל 100 שקלים משלוח אני צריך לשלם 15 שקלים מע"מ, 25 שקלים על חומרי הגלם, 27 שקלים לחברת שליחויות, ונשארתי עם 33 שקלים שמהם אני עוד צריך לשלם לעובדים וגם הוצאות משתנות והוצאות קבועות - זה לא משתלם לי בשום דרך".

טייק אאוי ניטן תאי (צילום: תיקי גולן)
אוכל עד הבית: כמה זה עולה לחברת השליחויות?(צילום: תיקי גולן)
 

בן רינג, מסעדן שהעביר את פעילות המסעדה שלו למתכונת של משלוחים טוען כי "זוהי הצעת חוק פופוליסטית שמטרתה זריית חול בעיניי המסעדנים וקישוש קולות. המציע הצעה כזו לא מבין דבר וחצי דבר בפעילות משלוחים, קל וחומר שאינו בקיא בבעיות הענף".

 

למה בעצם? כל זה אמור להיות לטובתכם.

"ראשית, הבעיה אינה במשלוחים, אלא בהיטלים ובגזרות שהממשלה גובה ממסעדות מבלי להתחשב במציאות, בתנאי השוק, בכח העבודה ובהקלות שניתנות לענפים אחרים. שנית, בנוגע למשלוחים, חברות המשלוחים לא יעבדו באחוזים כאלה מהסיבה שזהו חוזה הפסדי, כנראה שגם הפעם קם חבר כנסת והחליט על מספר, הפעם זה היה עשרה אחוזים".

 

למה הפסדי?

"שירות חברות כמו תן ביס או וולט מתחלק לשני חלקים: הראשון הוא פלטפורמה מכירתית - אתר כלשהו שמקשר בין לקוחות שונים למסעדות, ועל כך נלקחת עמלה של 5-10 אחוזים. השני, שירות המשלוחים עצמו שמתומחר בסביבות 17 אחוזים. בוולט אי אפשר להפריד בין השניים, ואילו בתן ביס אפשר. האם אלה האחוזים הראויים לעמלה? אני חושב שלא, אבל מכלול השירותים לא יוכל להתכנס לעשרה אחוזים". 

 

"בשבוע האחרון אני מקבלת פניות רבות מבעלי מסעדות ולכולם אותה טענה משותפת: העמלה של חברת השליחויות שאיתה הם עובדים פשוט חונקת אותם ולא מאפשרת להם להתפרנס בכבוד ממשלוחי המזון", אומרת ח"כ גולן. "הקורונה הכלכלית לא פחות מסוכנת מהנגיף עצמו, ומישהו צריך לשים סוף לעמלה המופרזת והלא פרופורציונלית הזאת. אני בעד שחברות השליחויות ירוויחו, אבל רווח סביר והגון ולא עמלות שמגיעות ל-30 אחוזים. דווקא עכשיו כשכולם בבית וכמות המשלוחים עלתה בצורה חדה צריך להתגייס ולסייע לבעלי המסעדות כדי שיצליחו לשרוד את המשבר הנוכחי ובעיקר את הימים שאחרי הקורונה".

 

מחברת וולט נמסר בתגובה: "הצעה זו לא תאפשר את המשך פעילות החברה, ותוביל לפיטורם של מאות עובדים ואלפי שליחים. במקום לגלגל את האחריות לחברות המשלוחים, אנחנו קוראים לממשלה לנקוט בצעדים שיסייעו לענף כולו בשעה זו".

 

תגובת חברת "תן ביס" לא התקבלה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תיקי גולן
הצעת חוק חדשה: להגביל עמלות של חברות שליחויות האוכל
צילום: תיקי גולן
מומלצים