שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

הממשלה תכריז על "סגר נושם" בשמונה ערים ו-15 שכונות בירושלים

הממשלה תגביל את התנועה בערים עם שיעור נדבקים גבוה - אך הפיקוח יהיה פחות מחמיר מזה של בני ברק. בירושלים יחולקו 15 שכונות בצורה שתמנע מתושבים לבקר רחוק מהבית ולהיחשף לנגיף. ליצמן ודרעי דרשו שלא רק יישובים חרדיים ייכללו - והוחלט להטיל סגר גם באשקלון, טבריה, אור יהודה ומגדל העמק. וגם: איך מתכוננים לסגר בערים החרדיות?

 

 

הממשלה התכנסה הלילה (בין ראשון לשני) לדיון טלפוני שבו הוצגו הצעדים הדרמטיים של ועדת השרים שהחליטה להכריז על שמונה ערים ו-15 שכונות בירושלים כ"אזור מוגבל" למשך שבעה ימים. הסגר אמנם יהיה פחות הדוק מזה של בני ברק ("סגר נושם"), אך ראשי הרשויות כבר החלו לפרסם את ההודעות לתושביהם. ההחלטה עדיין לא נכנסה לתוקף, ובשעות הצהריים צפויה ועדת השרים להתכנס ולאשר את הצעדים.

 

הוועדה החליטה כי היישובים שצפויים להיכנס לרשימה הם אלעד, מודיעין עילית, אשקלון, בית שמש, טבריה, ביתר עילית, אור יהודה, מגדל העמק והשכונות הר נוף, בית וגן, גבעת מרדכי, רמות, רמת שלמה, סנהדריה, שמואל הנביא, בית ישראל, הבוכרים, מאה שערים, גאולה, זכרון משה, מקור ברוך, גבעת שאול, וקריית משה בירושלים. בנוסף, הממשלה צפויה להאריך את הסגר על בני ברק בארבעה ימים.

 

משבר הקורונה - כל העדכונים:

  • ניסוי למציאת חומר חלופי לבדיקות הקורונה הצליח: "נוכל לעבוד לפחות שבועיים"
  • מנדלבליט לממשלה: יש להגביל את השימוש בתקנות חירום
  • עימות בוועדת הקורונה: מנכ"ל הדסה תקף את משרד הבריאות על מיעוט הבדיקות

 

השכונות בירושלים שיוגדרו כאזורים מוגבלים יחולקו לשמונה מרחבים על-מנת לצמצם את התנועה בין מרחב למרחב למינימום הנדרש. כדי למנוע מקרים שתושב במרחב אחד של שכונה בירושלים יערוך קניות במרחב אחר - כל אחד יוכל להסתובב רק במרחב שלו. הסיבה לכך היא מאחר ששכונות רבות בירושלים גבולות זו בזו - וככל הנראה כל שתי שכונות צמודות יאוחדו למרחב אחד. תושב מאה שערים, למשל, לא יוכל לערוך קניות בהר נוף.

 

בני ברק בימי הקורונה (צילום: יריב כץ)
בני ברק, אתמול(צילום: יריב כץ)
 

מרבית הדיון עסק בהגדלת תקרת ההוצאה ל-90 מיליארד שקל, אולם במהלך ההתייעצויות התרעמו שר הבריאות יעקב ליצמן ושר הפנים אריה דרעי על כך שמשרד הבריאות מעוניין להכריז רק על ריכוזים חרדיים כאזורים מוגבלים, וביקשו שהבחירה תיעשה לפי מספר חולים ומיקום העיר.

 

חוץ ממגדל העמק, אור יהודה (84 נדבקים) היא העיר הלא-חרדית עם שיעור החולים הגבוה ביותר ביחס לאוכלוסייה. היא נמצאת במקום הרביעי בסך הכל בשיעור החולים מבין הערים - אחרי בני ברק, אלעד ומגדל העמק.

 

גורם בכיר אמר ל-ynet כי למרות ההכרזה כ"אזור מוגבל", הסגר על הערים לא יהיה מחמיר כמו בבני ברק - אך כן תהיה אכיפה מוגברת ובדיקה של כל הנכנסים לערים כדי לוודא שעומדים בכללים שנקבעו. בדומה לבני ברק, פיקוד העורף ייכנס גם הוא לאזורים המוגבלים כדי לסייע בתחומי הרפואה, האספקה והלוגיסטיקה.

 

דרשו שהסגר יוטל גם על ערים לא חרדיות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דרשו שהסגר יוטל גם על ערים לא חרדיות(צילום: מוטי קמחי)

 

שר הפנים אריה דרעי ביקש שלשום מראש העיר ירושלים משה ליאון להקים חמ"ל בירושלים, ומשרדו הקים 8-7 חמ"לים ביישובים החרדיים - ויקים שלושה נוספים ביישובים ערבים, בתקווה שכך יוכלו לשלוט על התפשטות הנגיף ברמה המקומית.

 

בנוסף, משרד הפנים הקים חמ"ל שאוסף מידע באמצעות סקרים בקרב תושבים, במטרה לגבש תמונה ברורה יותר למד"א לקראת הקמת מתחמי בידוק והטלת סגר. 

 

ירושלים: 15 שכונות בדרך לסגר

למרות ש-15 משכונות העיר נכללות ברשימת האזורים המוגבלים, בימים האחרונים מסרבים במשרד הבריאות ובעיריית ירושלים לפרסם את נתוני חולי הקורונה לפי שכונות בעיר, אלא מפרסמים את המספר הכולל של הנדבקים בעיר - 1,301 נכון לאתמול בבוקר.

 

קורונה חולים מפה ירושלים ()
התפשטות הקורונה בירושלים

אחת השכונות עם הכי הרבה אנשים שנדבקו בנגיף בירושלים היא הר נוף - שבעים בני אדם נדבקו מתוך 23 אלף תושבי השכונה. "הקדמנו את ההוראות המחמירות של משרד הבריאות בכמה ימים וביטלו את כל ההתקהלויות", אמר אפרים שפרי, מרכז הפעילות הקהילתית בשכונה. "אבל יש פה הרבה תושבי חוץ ואנשי עסקים. הר נוף היא כמו תחנה מרכזית, הגיעו הרבה אנשים מחו"ל שהדביקו את התושבים ולכן יש מספרים גדולים".

 

הכוונה להטיל סגר חלקי על השכונות מעוררת מחלוקת פוליטית בעיר. יו"ר תנועת התעוררות, עופר ברקוביץ, תומך בהחלת הסגר: "אי אפשר להישאר אדישים מול קצב הגידול הגבוה של נדבקים בעיר, שדומה לזה של בני ברק. על שכונה בירושלים מקבילה לעיר בישראל, נדרשת פעולה ממוקדת בשכונות ובמוקדי ההתפרצות בעיר".

 

 

מנגד, ראש העיר משה ליאון מתנגד להטלת סגר על שכונות בעיר. "סגר בשכונות הציבור החרדי אינו הפתרון. בציבור החרדי יש משפחות ברוכות ילדים, שחלקן גר בצפיפות - דבר שמקשה עליהן לבודד את החולים".

  

עם זאת הוא מתנגד להטלת סגר על השכונה. "כל התושבים כבר מסתגרים בבתים. אנחנו לפני פסח ואין את אווירת ההפניג של ההכנות לקראת החג. אפילו אין הגעלת כלים ברחוב, הקמנו מערך שליחים שאוסף את הכלים מהבתים ומחזיר אותם".

 

ביתר עילית: הכניסה מותרת רק לתושבים

ככל שליל הסדר מתקרב עולה החשש בערים החרדיות מפני הטלת סגר מלא על תושבי העיר. אחרי ההגבלות המחמירות שהוטלו על בני ברק, יש שהחליטו להקדים את המאוחר ולהגביל את הכניסה לעיר כבר אמש.

 

עיריית ביתר עילית החליטה אמש על החמרת התקנות שמגבילות את התנועה בעיר וקבעה כי תיאסר הכניסה לעיר למי שאינו תושב, למעט ספקים ואנשי מסחר. חלק מהסופרמרקטים יפעלו 24 שעות, כדי לאפשר לכמה שיותר אנשים להצטייד לקראת החג.

 

לפי נתוני משרד הבריאות, עד אתמול אותרו בעיר 88 בני אדם שנדבקו בנגיף. בשונה ממקומות אחרים, כמעט כל התושבים בעיר נשמעים להנחיות – לא יוצאים מהבית ולא מתקהלים.

 

מתחם
מתחם "היבדק וסע". המתחם מוכן, בקרוב ייפתח(צילום: דוברות ביתר עילית)

חסימה של גינות ציבוריות בביתר עילית ()
אין כניסה לגני שעשועים בביתר עילית

העירייה הקימה חמ"ל מיוחד לטיפול בקורונה שבראשו עומד מפקד פיקוד הדרום לשעבר, אלוף יוסי בכר, שפועל בנושא יחד עם ראש העיר מאיר רובינשטיין.

 

בנוסף, בעיר הוקם מתחם אוהלים שבו צפוי להיפתח בקרוב מתחם "היבדק וסע" של מד"א, שבו ייערכו בדיקות לאיתור נגיף הקורונה בקרב תושבי העיר.

 

מודיעין עילית: חוששים מסגר, נלחמים בקיצונים

במודיעין עילית המצב דומה במספרים, אך שונה בכל מה שקשור לכמות הקיצונים שממשיכים להפר את הנחיות משרד הבריאות. נכון לאתמול אובחנו בעיר 115 בני אדם שנדבקו בנגיף, אבל החשש הוא שישנם הרבה יותר נדבקים.

 

המשטרה הגיעה במהלך השבת שעברה למתחם בעיר שמזוהה עם הפלג הירושלמי, שקיים בו תפילות בניגוד לתקנות. זו הפעם השלישית מאז פורסמו התקנות החדשות שהמשטרה מבצעת במקום מעצרים ונותנת דו"חות.

 

בפעילות משטרתית ממוקדת במודיעין עליית איתרה המשטרה כ-20 מתפללים בבית כנסת בעיר בניגוד לתקנות החירום (צילום: דוברות המשטרה)
אנשי הפלג הירושלמי מקיימים תפילה בניגוד להנחיות(צילום: דוברות המשטרה)

מפעל הסברה לקורונה במודיעין עילית ()
מתחם בדיקות קורונה במודיעין עילית. התושבים דורשים עוד בדיקות

רוב התושבים בעיר נשמעים להנחיות, אך חוששים מסגר כללי שייתכן כי יוטל על העיר ככל שליל הסדר מתקרב. במקביל, כמו בביתר עילית, הופצה אמש הודעה על פתיחת הסופרמרקטים בעיר לשעות נוספות.

 

בנוסף, כבר בשבוע שעבר נפתח בעיר מתחם בדיקות לאיתור נגיף הקורונה בשיתוף פעולה בין מד"א לקופת חולים כללית. אבל מספר הבדיקות קטן ויש דרישה בקרב התושבים להרחיב את הכמויות.

 

אלעד: "לא רואים סיבה להטיל סגר"

בעיר אלעד, שנמצאת בסמוך לראש העין, לא מתכננים החמרה של הנחיות משרד הבריאות. זאת למרות שעד עכשיו אותרו בעיר 135 בני אדם שנדבקו בנגיף.

 

אתמול נערכה בעירייה ישיבת הערכת מצב בהשתתפות תא"ל במילואים גל הירש, שהגיע לסייע לעירייה בתפעול המצב. כמו כן, השתתפו בפגישה נציגים מהמשטרה, פיקוד העורף ומחלקות שונות בעירייה.

 

בכירים בפיקוד העורף אמרו במהלך הערכת המצב בעירייה: "מניתוח המצב שערכנו אנחנו לא רואים סיבה להטיל סגר על אלעד. התושבים כאן לוחמים והרשות פועלת כראוי".

היערכות לסגר בעיר אלעד (צילום: מוטי קמחי )
אלעד. "לא רואים סיבה להטיל סגר על העיר"(צילום: מוטי קמחי )
היערכות לסגר בעיר אלעד (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

 

אור יהודה: סגר חלקי בעיר

עיריית אור יהודה הודיעה אמש לתושבים על סגר חלקי שיחל מהיום בעיר. לפי ההודעה, מרבית הכניסות והיציאות לעיר ייסגרו למשך שבעה ימים, אך ייתכן שתקופת הסגר תימשך ככל שיידרש.

 

לפי ההנחיות החדשות, כל מי שייצא וייכנס לעיר יידרש להציג אישור של גורם חיוני או תושב. מטרת הסגר, לפי העירייה, היא שרק תושבי אור יהודה ישהו בעיר ולהמעיט את הכניסות והיציאות מהעיר.

 

בתוך כך, במגדל העמק, שגם היא אוזכרה ברשימה, נאמר כי אין כל חדש. בכניסה לעיר יוצבו מחסומים שימנעו את הכניסה ממי שלא תושב העיר, ספק או גורם חיוני, אך בתוך העיר התנועה תתנהל כסדרה.

 

אכיפה משמעותית לקראת ליל הסדר

בתוך כך, מסתמן כי לקראת ליל הסדר תתוגבר הפעילות המשטרתית ברחבי הארץ במטרה למנוע הפרת התקנות של משרד הבריאות. ככל הנראה, המשטרה תעצור לתשאול כל נוסע בכביש במטרה לאתר אנשים שמפרים את התקנות ונוסעים לעשות את הסדר יחד עם קרובי משפחתם.

 

אתמול אמר באולפן ynet השר לביטחון פנים גלעד ארדן כי המשטרה מתכננת בערב ליל הסדר (יום רביעי הקרוב) "מבצע משמעותי, החל משעות הבוקר, כדי לוודא שלא תהיה הפרה של התקנות".

אילוסטרציה ניידת משטרה שיטור עירוני משטרת ישראל (צילום: shutterstock)
המשטרה תתגבר כוחות לקראת ליל הסדר(צילום: shutterstock)

גורם בכיר במשרד הפנים הסביר כי "יש חשש גדול במשרד הבריאות שבליל הסדר אנשים לא יוכלו להתאפק ולחגוג רק בקרב בני ביתם, אלא יתחילו לנסוע. לכן סוכם על אכיפה מוגברת מיום רביעי אחרי הצהריים, לאחר שכל החנויות כבר סגורות".

 

הגורם הוסיף כי "זה ברור שמי שייסע ביום רביעי בשעה 18:00 לא הולך לעבודה ולא לקניות, אלא כדי לעשות את ליל הסדר עם המשפחה ובכך הוא מפר את ההנחיות לחגוג רק עם בני הבית. החשש הוא שאחרי שנתחיל 'לשטח את העקומה', יהיה עכשיו ליל סדר גדול והמוני, וזה יכול לקרות גם בחול המועד או במימונה, ואז בעוד שבועיים תהיה התלקחות נוספת".

 

עוד ציין הגורם כי "האכיפה תהיה מאוד מוגברת, למעשה סגר. אם תצאו לרחוב עם האוטו יעצרו אתכם וישאלו למה אתם נוסעים, תקבלו קנס ויגידו לכם לחזור הביתה". לדבריו, האכיפה תמשיך גם בחול המועד - אך היציאה לרכישת מזון עדיין תתאפשר.


פורסם לראשונה 05/04/2020 23:24

 

איתי בלומנטל ואחיה ראב"ד השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקראת "סגר נושם" בעוד ערים
מומלצים