שתף קטע נבחר
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

האם צריך לחטא את מוצרי הקניות מהסופר?

מה אפשר לעשות כדי לצמצם את סכנת ההדבקה בנגיף הקורונה כשיוצאים לקניות? האם הסיכון להעברת נגיף הקורונה ממגע במצרכים הוא משמעותי? כל התשובות

עם התפשטות נגיף הקורונה SARS-CoV-2, הפעולה היומיומית והחיונית של קניות בחנויות המכולת ובמרכולים הפכה עבור רבים למקור חרדה. בימים שבהם רובנו סגורים בבתים כדי למנוע את התפשטות המגפה, רכישת מזון היא אחת הסיבות היחידות שעוד מוציאות אותנו החוצה. המסע הזה מעורר בלב רבים שאלות מעשיות; מה מסוכן לעשות? מה בטוח? מה מיותר? איך להגן בצורה המיטבית על בריאותנו ועל בריאות הציבור?

  

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

המיקרוביולוג ומומחה בבטיחות מזון דונלד שפנר (Schaffner) מאוניברסיטת רטגרס בניו ג'רזי, אומר כי נכון לעכשיו אין ראיות לכך שהנגיף עובר במזון. הסיכון הגדול ביותר להדבקה נובע מהימצאות בסביבת אנשים אחרים בזמן הקניות. לפיכך ליקטנו עבורכם כמה מהשאלות המרכזיות שעולות בימים אלה סביב היציאה לקניות, וניסינו למצוא להן תשובות מבוססות-מדע.

 

  (צילום: shutterstock)
הדרך הנכונה לחטא מוצרים מהסופר(צילום: shutterstock)

 

האם עדיף להזמין מצרכים ברשת או להגיע לחנות?

"אם אתם יכול להרשות את זה לעצמכם, מוטב שתזמינו מוצרי מזון באינטרנט", אומר האפידמיולוג אהרון גלאט (Glatt), מבית החולים הר סיני בניו יורק ודובר האגודה למחלות זיהומיות באמריקה. שירותי משלוחים מצמצמים באופן דרמטי את הצורך של הלקוח לבוא במגע עם אנשים אחרים: התשלום נעשה באופן מקוון, המצרכים נארזים במקום אחר ומונחים מחוץ לדלת. מוטב להתפשר על זמן המתנה ארוך למשלוח ולהישאר בבית.

 

האם עדיף להשאיר את המצרכים מחוץ לדלת הבית, בחצר או במרפסת לכמה ימים?

התשובה היא לא. יש מוצרים רגישים, כמו מוצרי חלב, בשר ודגים, ואפילו פירות וירקות רבים, שעלולים להתקלקל אם מחזיקים אותם ללא קירור. שפנר מציין כי מבחינת בטיחות מזון הרעיון הזה נשמע כמו מתכון לאסון, או לכל הפחות בזבוז של כסף על מוצרים שיתקלקלו וייזרקו לאשפה.

 

השאלה אינה מופרכת לחלוטין, שכן ידוע שהנגיף שורד זמן לא מועט על משטחים, אבל מאבד בהדרגה את פעילותו בטמפרטורת החדר. עם זאת, טמונה בה הנחה כי כל המצרכים מזוהמים, וכי אכילתם תגרום להידבקות.

 

שתי ההנחות האלה אינן נכונות: כמה וכמה גופים פרסמו דיווחים כי אין כל סיבה לחשוד שהנגיף עובר במזון בהם מינהל המזון והתרופות בארצות הברית, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית (CDC), משרד החקלאות האמריקאי וארגון הבריאות העולמי . המידע שנאסף בעשורים הקודמים במהלך ההתפרצויות של מחלות סארס (SARS) ו-MERS, שנגרמו גם הן מנגיפי קורונה, מעודד מהבחינה הזאת, כי ידוע שהמחלות הללו לא הועברו כלל במזון.

 

האם צריך לחטא את האריזות שהמצרכים היו בהן?

אם אתם חוששים שהשקיות, הקופסאות או העטיפות של המוצרים מזוהמות, טפלו בהן כרגיל ובסיום שיטפו ידיים היטב בסבון, או חטאו אותן בג'ל אלכוהול בריכוז של 60 אחוז ומעלה אם אין לכם מים זורמים בהישג יד. שטיפת ידיים היא דרך מומלצת לשמור על הבריאות גם כשאין מגפה עולמית.

 

האם לשטוף פירות וירקות בסבון?

אסור בשום פנים לשטוף מזון בסבון. סבון לא נועד לטיפול במזון, אלא לשטיפת ידיים או כלים. גיליון בטיחות החומרים (MSDS) של סבון, שהוא מסמך רשמי שכל יצרן או מפיץ נדרש למסור בנוגע לחומר שעלל להיות מסוכן, מזהיר כי בליעת סבון כלים עלולה לגרום לבחילות, הקאות ושלשולים. סבון ידיים עלול לגרום בעת בליעתו גירוי קל במערכת העיכול, בחילות, הקאות, שלשולים וכאבי בטן.

 

במאמר שסקר את הרעילות של חומרי ניקוי נמצא כי 15 אחוז מכלל הפניות למרכזי בקרת רעלים בארצות הברית קשורות לילדים מתחת לגיל 5 שבלעו חומרי ניקוי. בשנה אחת בלבד נרשמו בארצות הברית 10,810 דיווחים על הרעלות של ילדים מתחת לגיל 5, מתוכן שליש היו קשורות לסבון ולחומרי ניקוי אחרים. ידוע שבפועל יש עוד הרבה מקרי הרעלה לא מדווחים. במרכז לבקרת רעלים בארצות הברית נמסר כי לעיתים רחוקות בליעת סבון עלולה להוביל גם למחלה משמעותית.

 

אז איך בכל זאת מומלץ לשטוף פירות וירקות?

ההמלצות העדכניות של מומחים ואנשי מדע, כולל מינהל המזון והתרופות בארצות הברית (FDA), קובעות שיש לשטוף פירות וירקות טריים במים קרים בלבד, וכמובן לשפשף היטב.

 

האם בטוח להשתמש בסלים רב-פעמיים?

אנשים רבים משתמשים בסלים רב-פעמיים וזו גם נחשבת לבחירה האחראית ביותר מבחינה אקולוגית. מומלץ מאוד, גם בלי שום קשר למגפה הנוכחית, לשטוף מדי פעם את הסלים. להלכה, מציין שפנר, אי אפשר לשלול את האפשרות שסל כזה יזדהם בחיידקים ונגיפים במהלך הקניות, ובכלל זה בנגיף הקורונה החדש. אם יש סיבה לחשוש שאריג הסל נגוע בנגיפי קורונה, אפשר לשטוף היטב את הסל, כמובן אחרי שפרקתם ממנו את המצרכים בבית, ושוב - יש להקפיד על שטיפת ידיים יסודית.

 

איך עוד לצמצם את סכנת ההידבקות בזמן הקניות?

לאנשים רבים אין ברירה אלא ללכת למכולת גם בימים אלה. לדברי לורן סאואר (Sauer) מבית הספר לרפואה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, המתמחה ברפואת חירום, רצוי שרק אדם אחד בכל משק בית יבצע את הקניות, לא רק מפני שכך מקטינים את החשיפה של בני הבית לסביבה לא מבוקרת, אלא מכיוון שכך יצטמצם גם המספר הכולל של האנשים המגיעים לחנויות.

 

מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת לרפואה של ניו אינגלנד מצא כי הנגיף יכול לשרוד יומיים-שלושה על פלסטיק ופלדת אל-חלד, עד 24 שעות על קרטון ועד ארבע שעות על נחושת. אף שאין עדויות כרגע לכך שניתן להידבק ממשטחים, כריסטופר גיל (Gill) מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בוסטון סבור שרצוי להיזהר מפני מגע במשטחים ברחבי החנות. ייתכן שאדם חולה השתעל וטיפות מדרכי הנשימה שלו, הנגועות בנגיפי קורונה, נחתו על המדף שבו נגענו.

 

גיל מוסיף ואומר כי בשעת הביקור בחנות יש לצאת מתוך נקודת הנחה שהנגיף זיהם בה משטחים. לכן מוטב לגעת בכמה שפחות דברים, ולהימנע מכל מגע באף, בפה ובפנים באופן כללי עד שתגיעו הביתה ותוכלו לשטוף היטב את הידיים. חלק מהמרכולים כיום גם מציעים כפפות וחומר חיטוי לידיים בכניסה, ומומלץ לחטא גם את הידיות של עגלות הקניות.

 

עצה נוספת היא להכין מראש רשימת קניות, לדעת מה ברצונכם לרכוש וכך לצמצם את זמן שהותכם בחנות. השתדלו כמיטב יכולתכם לשמור על מרחק של שני מטר לפחות מקונים אחרים. אם יש בידיכם חומר חיטוי זמין, השתמשו בו כשאתם יוצאים מהחנות ושיטפו היטב את הידיים אחרי פריקת המצרכים. קנייה נעימה!

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר גולדשטיין
קניות בזמן קורונה
צילום: שחר גולדשטיין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים