שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

במרפסות, במחסומים ובמחלקות הקורונה: "את החג הזה לא נשכח"

ישראל נכנסה בערב פסח לעוצר חסר תקדים בהיקפו. בבית דגן נקראו התושבים לצאת למרפסות עם גביע יין ולהצטרף לשירה בציבור: "לשמח את האיש הבודד". במחלקות הקורונה נערכו שולחנות למאושפזים במצב קל על ידי אנשי צוות ממוגנים. בבני ברק תושבים הביאו לשוטרים ולחיילים שבמחסומים ממתקים. ליל הסגר

 

 

במחלקות הקורונה בבתי החולים השונים מציינים הערב (ד') את ליל הסדר, ועובדים בלבוש ממוגן הכינו עבור המאושפזים שולחנות חג. על רקע העוצר בשל מגפת הקורונה, חגגו תושבים ביישובים שונים עם שכניהם דרך המרפסות. במקביל, כלי הרכב נעלמו כמעט לחלוטין מהכבישים. מדינת ישראל נכנסה ב-15:00 לעוצר חסר תקדים בהיקפו, ועד מחר בשעה 7:00 נאסר על תושבים להתרחק 100 מטרים מבתיהם. מניין המתים מסיבוכי הקורונה עלה הערב ל-73, לאחר שגבר בן 63 נפטר בבית החולים סורוקה בבאר שבע.

 

צילמתם את הסדר מהמרפסת? שלחו לנו במייל האדום

 

ליל הסדר בבתי החולים (צילום: דוברות משרד הבריאות )
שולחן חג באחד מבתי החולים(צילום: דוברות משרד הבריאות )

ליל הסדר בבתי החולים (צילום: דוברות משרד הבריאות )
(צילום: דוברות משרד הבריאות )

 

נאבקים בקורונה - עדכונים אחרונים

 

 

בבתי החולים העבירו אנשי צוות ממוגנים את הציוד הדרוש ואת המזון דרך מסלול התמגנות. המאושפזים במצב קל הורשו להסב לשולחן ליל הסדר יחד ולהרים כוסית עם הצוות - שצופה בהם מחדר הבקרה. "זה מה שהשתנה הלילה הזה", אמרו בבית החולים רמב"ם בחיפה.

 

 

רמב
עריכת שולחן הסדר במחלקת הקורונה ברמב"ם(צילום: דוברות הקריה הרפואית רמב"ם)

ליל הסדר בבתי החולים (צילום: דוברות משרד הבריאות )
(צילום: דוברות משרד הבריאות )

ליל הסדר באסותא (צילום: אסותא אשדוד )
שולחן הסדר באסותא(צילום: אסותא אשדוד )

ליל הסדר באסותא (צילום: אסותא אשדוד )
ליל הסדר באסותא(צילום: אסותא אשדוד )

בית חולים העמק (צילום: דוברות המרכז הרפואי העמק)
סדר בבית חולים העמק(צילום: דוברות המרכז הרפואי העמק)

 

 

רגע לפני החג יצאו מאות למרפסות בבית דגן וקיבלו את החג יחד עם ראש המועצה אלי דדון והזמר עידן ארגוב, שעברו עם רכב ושרו כדי לרומם את רוחם. החגיגה נערכה בצל מגבלות הקורונה בליל הסדר. התושבים נקראו לצאת למרפסות עם גביע יין ולהצטרף לשירה בציבור המונית שעברה בין כל שכונות היישוב.

 

עיקר הדגש בשעות שלפני החג היה באיתור כל המשפחות הנזקקות והקשישים על מנת לוודא שלכולם יש את המצרכים לקיום הסדר כהלכתו, גם אם לבד. "בעוצמה גדולה וברוח עצומה נקבל את החג החשוב גם אם השנה נחוג בחוג מצומצם השמחה תהיה בשיאה", אמר ראש המועצה דדון - שבעצמו הצטרף לשיירה המוזיקלית בין הבתים. "אין ספק שאת החג הזה לא נשכח, אבל אנחנו רוצים שיזכרו אותו גם בגלל הערבות ההדדית וגם בגלל שכל הקהילה התגייסה לשמח את האיש הבודד".

 

"התגעגעתי לקהל ולחיבור איתו", אמר ארגוב. "זה חסר לי לשמוח איתו, הרי בכל התקופה הזו אין אירועים, אז עכשיו אנחנו הולכים לשמח את עם ישראל ואנשי היישוב שלנו".

בית דגן (צילום: נדב אבס)
חוגגים ממרפסות בבית דגן(צילום: נדב אבס)

בית דגן (צילום: נדב אבס)
בית דגן(צילום: נדב אבס)

בתוך כך, אלפי שוטרים, חיילים, חיילי מג"ב ומתנדבים מוצבים ברחבי הארץ ואוכפים את הסגר המורחב והניתוק בין היישובים השונים. ברחבי גוש דן נפרסו מחסומי משטרה רבים בשעות שלפני ליל הסדר - זאת בעוד שבבני ברק התושבים כבר התרגלו למגבלות התנועה ביציאה ובכניסה מהעיר ולנוכחות משטרתית וצבאית גבוהה, שהחלה בשבוע שעבר עם הגדרתה כ"אזור מוגבל".

אינפו הגבלות חדשות קורונה ליל הסדר ()

 

 

תוך כדי בידוק כלי הרכב הגיעו תושבי בני ברק למחסומים משטרתיים ברחבי העיר והביאו לשוטרים ולחיילים ממתקים ומצות לקראת החג. אחד מהם, משה, הגיע עם בנו הפעוט כדי לחלק מצות שמורות לכוחות הביטחון. "אנחנו מבינים שהם פה בשבילנו ושאין להם חג כדי שלנו יהיה חג", הסביר. "ברור שכולם רוצים שזה כבר ייגמר, אבל אנחנו מבינים שזאת מציאות שנכפתה עלינו. חשוב להגיד מילה טובה לאלו ששומרים עלינו כי כולנו עם אחד".

 

רחוב רבי עקיבא, הנחשב ל"שאנז אליזה" של בני ברק, היה בשעות הצהרים ריק כמעט לגמרי. פה ושם עוד ניתן היה להבחין באנשים שיוצאים לקניות אחרונות ולזריקת האשפה בתום הניקיונות לחג. במחסום היציאה המרכזי ברחוב ז'בוטינסקי עמדו שוטרים, מלווים בשוטרי מג"ב וחיילים, רגע לפני סגירת המחסום.

כביש החוף (צילום: דוברות המשטרה )
כביש החוף ריק, אחר הצהריים(צילום: דוברות המשטרה )
 

המשטרה נערכת לקראת ערב החג בצל הקורונה ברמת גן (צילום: מוטי קמחי)
חסימות בגוש דן(צילום: מוטי קמחי)

המשטרה נערכת לקראת ערב החג בצל הקורונה בבני ברק (צילום: מוטי קמחי)
בני ברק(צילום: מוטי קמחי)

נתניה ריקה (צילום: עידו ארז)
נתניה ריקה(צילום: עידו ארז)

"אני הולך לסופר פארם", אמר אליהו בן ה-24. "כל הארץ מושבתת, ובני ברק במיוחד. לפני החגים מטורף פה, אבל הכל עכשיו ריק, אין נפש חיה ברחוב. אין ברירה אחרת כנראה, זה מה יש. ברוך השם נתמודד עם זה. אנחנו נישאר בחג רק המשפחה הגרעינית, הנשואים לא הגיעו בגלל הגבלות התנועה. אנחנו לא רגילים לזה, אבל זאת הדרך היחידה להישמר מהדבר הזה".

 

יעקב ביטון, שהתחתן לפני שבועיים, יצא ברגע האחרון לקנות מתנה לאשתו הטרייה. "אני ממש מרגיש את העוצר הזה ואת ההשלכות שלו", אמר. "עשינו חתונה מאוד מצומצמת, כי היה צריך להיזהר מאוד, אבל בכל דבר רע יש גם דברים טובים. אנחנו מנצלים את זה כדי להיות ביחד, זה זמן איכות. זה גם נחמד לראות את בני ברק קצת ריקה".

 

משה יצא רגע לפני שהיציאה והכניסה לעיר נסגרו, כדי לעשות משלוחים לאלו שלא יכולים לצאת מהבית. "אני עוזר לכל מי שאני יכול. אני גר בתוך העיר ואני עוזר למבוגרים ולאחרים שתקועים. העיר ממש נראית מוזר, אין אפשרות להסביר בכלל. זה מצב שכולם רוצים שיהיה טוב ועושים את ההשתדלות בשביל שנעבור את זה".

 

ירושלים התרוקנה: "רוב האזרחים ממושמעים"

גם רחובות ירושלים התרוקנו כמעט לגמרי כבר בשעות הצהריים. עשרות מחסומים פרוסים ברחבי העיר, גם בין נקודות הממשק בין רובע לרובע וגם בכניסות השונות לבירה. אתמול מנעה המשטרה בכביש 1 את המשך נסיעתם של 519 כלי רכב שלא היו אמורים להיכנס לירושלים, והיום התנועה כבר הייתה דלה הרבה יותר.

 

אל השוטרים בצומת רמות התלוו גם חיילי צה"ל מחטיבת הנח"ל והם עוצרים כל רכב ובודקים את הסיבה לנסיעתו ממקום למקום. "אני נוסעת לקחת אוכל מחמותי לחג. רק עכשיו היא סיימה בישולים", אמר אחד הנוסעים לשוטרת במחסום. אחרי שיקול דעת, השוטרת אמרה לו לעשות את זה בזריזות כי הסגר מתחיל.

מחסום משטרה בירושלים (צילום: רועי אלמן)
מחסום משטרה בירושלים(צילום: רועי אלמן)

תל אביב (צילום: מאיה שקל)
גם תל אביב עצרה. הערב(צילום: מאיה שקל)

תושבת אחרת הסבירה לשוטרת כי לקחה את אמה המבוגרת אחרי ששוחררה מבית החולים, והיא עושה את דרכה למודיעין.

 

במחסום עופר שליד גבעת זאב בכביש 443 עומדים לוחמות ולוחמי מג"ב ובודקים רכב רכב. אחת הלוחמות סיפרה כי רוב האזרחים ממושמעים וכי הם מציגים את אישור התנועה שלהם. חלקם מציגים אישורים רפואיים וחלקם מראים תעודת עובד ממקום העבודה החיוני שלהם.

 

אחת הלוחמות עצרה משאית שנסעה ללא סיבה על הכביש, לקחה את תעודת הזהות של הנהג, ביקשה ממנו לבצע פניית פרסה והחזירה לו את התעודה ברגע שהוא פנה. גם סגן-ניצב ארז תבור, מפקד אגף התנועה של משטרת ירושלים, הסביר כי המצב בירושלים טוב והתושבים נשמעים להנחיות.

 

ב-15:00 זה עדיין היה נראה כמו "סגר נושם"

בדרום הורגשה תנועה דלילה של רכבים כבר משעות הבוקר. בצומת גורל עברו לא מעט אנשים שניסו להגיע לקניות אחרונות לפני העוצר. לא נרשמו אירועים חריגים במיוחד, והשוטרים ניסו לגלות רגישות. כך לדוגמה לא נתנו השוטרים לאישה שרצתה להיכנס לבאר שבע כדי לבקר את אמה הקשישה לעבור - אך לבסוף כשהבינו שיש בידיה תרופות חיוניות, ניתנה לה אפשרות לעבור - למרות התקנות.

 

בצהריים שלפני העוצר החלו השוטרים והחיילים במחסומים להסביר לבאים ושבים שאם ייכנסו לעיר מסוימת שאינה מקום מגוריהם, ככל הנראה לא יוכלו לצאת. באשקלון, בשעה 15:30 עדיין היו כאלו שניסו את מזלם עם קניות אחרונות לחג. אבי סהלו מיהר למרכז הקניות רק כדי למצוא, לדבריו, צלחת לחג: "חשבתי שהעוצר מתחיל בארבע, אני לא שומע חדשות", הסביר. בין אם מדובר בתירוץ, השוטרים לאחר תשאול החליטו בכל זאת לתת לו לנסות את מזלו.

 

לאבי חממה יש חנות פיצוחים בעיר. "אני רוצה להגיע לחג לאכול בכיף עם המשפחה", אמר. הוא נשאר עד הרגע האחרון ואחרון הלקוחות בחנות ורק אחר כך נסע לביתו.

 

השוטרים, למרות העוצר שהוכרז, ניסו בשעות אחר הצהריים לאפשר לכולם בכל זאת לסיים הכל לפני ארוחת הסדר, ולכן הקלו מעט עם העוברים ושבים. ב-15:00 זה היה נראה עדיין כמו "סגר נושם" ופחות כמו עוצר מוחלט.

 

באשדוד, הביטחון העירוני סייר לאורך רחובות העיר במטרה לשמור על הוראת השעה. בסך הכל נראה שעד כה לא נרשמו אירועים חריגים.

 

קצת אחרי השעה 15:00 הגיע לשערי בית החולים אסותא באשדוד זוג צעיר עם תינוק שבא לעולם רק לפני כמה ימים. מכתב השחרור מבית החולים התקבל זמן קצר לפני תחילת העוצר, ובני הזוג שמיהרו לצאת לביתם נעצבו לגלות כי העוצר הכללי החל ואין באפשרות בן משפחה לבוא לאסוף אותם ואין הם יכולים לתפוס מונית לביתם.

 

רגע לפני ייאוש, החליטו לחייג 106 למוקד העירוני ולהסביר את הבעיה שבה הם נמצאים. המוקדנית שקיבלה את פנייתם לא חשבה פעמיים, ומיד שלחה את הפרטים לסייר אריאל, שנסע אל בית החולים ואסף את ההורים הצעירים עם הרך הנולד.

 

"זה היה מרגש במיוחד", סיפר אריאל, "כולנו התרגשנו מאד. לא חשבתי שבמסגרת עבודתי בביטחון העירוני אהיה שותף לסיטואציה שכזו, אבל שמחנו מאוד לסייע. בעוד מספר שעות ייכנס החג והזוג יוכל ליהנות בחיק המשפחה, עם תוספת קטנה ומתוקה". 

רב פקד גיא לוי סגן מפקד משטרת התנועה בצפון (צילום: דניאל סלמה)
רב פקד גיא לוי, סגן מפקד משטרת התנועה בצפון, במחסום (צילום: דניאל סלמה)

מחסום משטרתי בעין המפרץ (צילום: דניאל סלמה)
מחסום משטרתי בעין המפרץ(צילום: דניאל סלמה)

גם בצפון נפרסו מחסומים רבים, וצירי תנועה מרכזיים שבהם בדרך כלל מורגשים עומסי תנועה, במיוחד לפני ליל הסדר, נותרו עם תנועה דלה או בלי תנועה בכלל.  

 

רב פקד גיא לוי, סגן מפקד משטרת התנועה בצפון, הסביר על פעולות המשטרה: "אנחנו בודקים כל נהג מהיכן הגיע ולאן הוא נוסע, אם צריך לצערי אנחנו גם נשלח אנשים בחזרה מהיכן שבאו. בשגרה אנחנו עסוקים בשמירה על האזרחים ובהצלת חיים, וזה גם מה שאנחנו עושים היום אבל בנסיבות אחרות".

 

צומת דשנים בכביש 70 שעות לפני ליל הסדר תמיד היה עמוס מאוד לבאים מכל הכיוונים, אולם היום הצומת נראה שונה - יותר מזכיר את יום כיפור מאשר את ליל הסדר. אבי, נהג זוגלובק שעבר במחסום בעין המפרץ, ציין כי "גם היום אנחנו עובדים, בדיוק סיימתי להעביר משלוח אחד ועכשיו אני נוסע להביא את המשלוח הבא".

 

הנהגים שעוברים במחסומים מתושאלים על ידי שוטרים, ולאחר בדיקה שהנסיעה לא מפרה את כללי העוצר גם ממשיכים לדרכם. גם חיילי צה"ל הצטרפו למאמץ המשטרתי לקראת ליל הסדר, והוצבו יחד איתם במחסומים.

 

במרכזי הקניות בכפרים בצפון הבוקר נצפתה תנועה דלה יחסית של קונים, יחסית לאמש, כשהיה גל התנפלות של לקוחות שביקשו להצטייד לחג. עם זאת, מוצרים שהיו במחסור, ביצים למשל, כבר חודשו והיום לא נראה שהיה חסר משהו במלאי.

 

במרכז הקניות הגדול Merkaza בירכא, שמושך אליו עשרות אלפי קונים מדי פסח, גם נרשמה תנועת מבקרים גדולה במיוחד - אך תוך הקפדה על מרווח בין התורים, כפפות לכל הנכנסים ומדידת חום.

 

 

בתוך כך, הערב נחת בנתב"ג מטוס של חברת אל על, לאחר שהמריא מסיאול, בירת דרום קוריאה, ועליו חומרים כימיים (ריאגנטים) לעשרות אלפי בדיקות קורונה. המטען כולל בנוסף כ-30 אלף חליפות מיגון לצוותים הרפואיים. המטוס יצא למשימה במבצע משותף למשרדי החוץ והביטחון.

 

המבצע הגיע על רקע מחדל בדיקות הקורונה. כפי שפורסם ב-ynet מוקדם יותר השבוע, מספר בדיקות הקורונה בישראל צפוי היה לרדת דרמטית בשל מחסור בחומרי בדיקה - זאת על אף שראש הממשלה התחייב להגיע ל-15 אלף בדיקות ביום כבר בשבוע הבא.

 

אחרי שמדיניות משרד הבריאות לבדוק רק חולים שנחשפו לנגיף ספגה ביקורת ומספרי הבדיקות היומיות עלו, לאחרונה, הזו נבלמה - והירידה רק עלולה להחריף. הפעם, כאמור, בגלל מחסור בריאגנטים, אותו חומר כימי שנדרש בתהליך הבדיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות משרד הבריאות
עורכים שולחן במחלקת קורונה
צילום: דוברות משרד הבריאות
מומלצים