שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

הבאה בתור? באפריקה ההתפרצות עדיין מוגבלת

בעוד נגיף הקורונה מתפשט בעוצמה באירופה ובארה"ב, ביבשת הענייה נראית ההתפרצות מצומצמת יחסית. בארגון הבריאות העולמי מזהירים מזינוק אפשרי שיביא לאלפי מתים ו"הרס כלכלי וחברתי", רופא בניגריה מודה: "מערכת הבדיקות מוצפת, והתוצאות? לא ברור אם הן אמינות"

 

 

כאשר מקרה הקורונה הראשון באפריקה התגלה בפברואר במצרים, שאר היבשת נערכה להתפרצות נרחבת של המגפה, שהתפשטה במהירות באירופה ובהמשך גם בארה"ב, ושבמהלכה נדבקו כבר 1.7 מיליון בני אדם ומתו יותר מ-108 אלף חולים ברחבי העולם.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

 

מומחי בריאות הזהירו מפני ההרס שעלול לחולל הנגיף באפריקה, שבה רוב בתי החולים סובלים ממחסור חמור של ציוד וצוות מיומן. היבשת, מעריכים רבים, לא ערוכה להתמודד עם משבר בריאות חמור ומתקשה לערוך בדיקות נרחבות לאיתור החולים.

מסכה מסכות ב ניירובי קניה נגיף קורונה אפריקה (צילום: AFP)
שמים מסכה לילד, בניירובי שבקניה(צילום: AFP)

לפי ספירה של סוכנות הידיעות AFP, עד כה נדבקו ביבשת 12,800 בני אדם ומתו בה 692 חולים. הנגיף התפשט כבר ל-52 מדינות באפריקה, ורק איי קומורו וממלכת לסוטו הקטנטנה טרם דיווחו על מקרי הידבקות בשטחן.

 

עם זאת, ולמרות העלייה המתמדת במספר המקרים, היבשת לא נאלצה עד כה להתמודד עם התפרצות נרחבת, כמו זו שנראתה באזורים אחרים בעולם. אפילו במקרה של דרום אפריקה, המוקד החמור ביותר של ההתפרצות ביבשת, יש בינתיים קצת יותר מ-2,000 מקרים מאומתים ו-25 מתים: מספרים נמוכים בהרבה מאלה שמדווחות מדינות רבות אחרות בעולם, ובהן גם ישראל.

 

ועדיין, בחודש שעבר הזהיר ארגון הבריאות העולמי שאפריקה עלולה למצוא עצמה בפני התפתחות דרמטית של הנגיף בשטחה. "במהלך ארבעת הימים האחרונים, אנחנו יכולים לראות שהמספרים כבר הכפילו את עצמם", אמר אתמול מייקל יאו, מנהל תוכנית תגובת החירום של ארגון הבריאות העולמי באפריקה. "אם המגמה תימשך, מדינות מסוימות עלולות להתמודד עם שיא עצום בקרוב מאוד", הוא אמר ל-AFP.

מסכה מסכות ב ניירובי קניה נגיף קורונה אפריקה (צילום: AFP)
5 מיטות טיפול נמרץ לכל מיליון איש. בבית חולים בניירובי(צילום: AFP)

מסכה מסכות ב ניירובי קניה נגיף קורונה אפריקה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מנהל אגף אפריקה בארגון הבריאות העולמי, מטשיהידו מואטי, הביע חשש דומה. הוא הוסיף שההתפשטות של הנגיף מחוץ לערים הגדולות באפריקה "פותחת חזית חדשה במאבק שלנו בנגיף הזה".

 

מעט בדיקות, ומה עם אמינות התוצאות?

סימן השאלה המרכזי שעומד בכל הנוגע למצב במדינות אפריקה הוא האמינות של הדיווחים שלהן – כאשר רבים מצביעים על היקף הבדיקות המצומצם כמכשול מרכזי. למרות שהמיליארדר הסיני ג'ק מא תרם יותר ממיליון ערכות בדיקה ליבשת, לרוב מדינות אפריקה אין מספיק ציוד שנדרש כדי לזהות את המחלה.

 

דרום אפריקה – שבה מערכת הבריאות מפותחת יותר מכל שאר המדינות באזור שמדרום לסהרה – הצליחה עד כה לבדוק רק 73 אלף מ-57 מיליון תושביה. "זה מעט מאוד בשביל האתגרים שעמם דרום אפריקה מתמודדת", אמר שר הבריאות במדינה, זוולי מקהיזה, שרוצה להגדיל את קצב הבדיקות ל-30 אלף ביום.

מסכות מסכה ב יוהנסבורג דרום אפריקה נגיף קורונה (צילום: AP)
ילד עם מסכה ביוהנסבורג(צילום: AP)

ניגריה, הכלכלה הגדולה ביותר באפריקה, ערכה רק 5,000 בדיקות עד כה – במדינה שבה יש 190 מיליון בני אדם. "מערכת הבדיקות פשוט מוצפת", הודה רופא שעובד בקליניקה פרטית בלאגוס, שביקש להישאר בעילום שם. "זה לוקח זמן לקבל תוצאות", הוא הוסיף. "והאם הן מדויקות? אנחנו לא יודעים".

 

חוסר היכולת לערוך בדיקות אילץ מדינות מסוימות להסתמך על הערכות מעורפלות ולעיתים מוטעות. קניה, למשל, חזתה שמספר הנדבקים בשטחה יגיע ל-10,000 עד סוף אפריל. כעת, יותר מעשרה ימים לאחר שהחודש כבר החל, מספר המקרים המדווח בה עומד עדיין על פחות מ-200.

 

מנכ"ל משרד הבריאות של קניה, פטריק אמות', אמר בשבוע שעבר כי הנתון הזה נבע מהעובדה שלא בוצעו עד כה בדיקות לאבחון הנגיף. הוא אמר שבהמשך קיבלה הממשלה 7,000 ערכות בדיקה ומכונות שיכולות לעבד 3,000 דגימות בתוך שעתיים. הממשלה מתכוונת כעת לבצע בדיקות המוניות בשלושת השבועות הקרובים.

מסכות מסכה ב יוהנסבורג דרום אפריקה נגיף קורונה (צילום: AFP)
תופרים מסכות בדרום אפריקה(צילום: AFP)

מנהל המרכז האפריקני לבקרת מחלות ולמניעתן, ג'ון נקנגאסונג, הודה שהנתונים שמדווחות מדינות אפריקה אינם "מושלמים". "חסרים לנו פשוט הכלים", הוא אמר. עם זאת, נקנגאסונג דחה את הטענות שמספר גבוה של נדבקים חמק מעיני הרשויות. הוא הצביע על כך שבתי החולים "היו מוצפים באנשים" אם זה היה המקרה.

 

אפריקה פעלה מוקדם, אבל לא בטוח שזה יעזור

ההתפשטות המאוחרת של הנגיף באפריקה העניקה למדינות היבשת זמן רב יותר להטיל את אותן הגבלות שהטילו באירופה ובשאר העולם כדי לבלום את הנגיף. אפילו שרק מקרים ספורים התגלו, ממשלות ברחבי אפריקה פעלו מוקדם יחסית וסגרו גבולות, הכריזו על סגר וחלקן אף על עוצר.

 

אלא שהאכיפה של ההגבלות הללו אינה פשוטה כל כך, במיוחד בשכונות עוני צפופות, שבהן התושבים מתפרנסים מעבודות בשוק השחור – כאלו שלא ניתן לעשות מהבית.

נציג ארגון הבריאות העולמי, מטשיהידו מואטי, הזהיר שמוקדם מדי לומר אם הצעדים שננקטו מצליחים להאט את התפשטות הנגיף ביבשת. מנגד, נשיא דרום אפריקה, סיריל רמפוזה, אמר בשבוע שעבר כי יש "מספיק ראיות" לכך שהסגר הכולל שהוטל במדינה מצליח לעשות זאת.

מסכות מסכה ב דורבן דרום אפריקה נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
בודקים חום בדרבן שבדרום אפריקה(צילום: רויטרס)

"בשבועיים שלפני הסגר, העלייה היומית הממוצעת במספר המקרים הייתה 42%. מאז תחילת הסגר, העלייה היומית הממוצעת הייתה בסביבות 4%", אמר רמפוזה ביום חמישי, כשהכריז על הארכת הסגר בשלושה שבועות.

 

לאפריקה אולי היה זמן רב יותר להיערך להתפרצות, אך הקושי החמור שלה ביכולת להתמודד עם משבר בריאות בהיקפים שנראים כעת באירופה ובארה"ב עלול לגמד את היתרון הזה. "יש מחסור חמור במתקנים לטיפול במקרים קריטיים של COVID-19", נמסר בהודעה מטעם ארגון הבריאות העולמי. לפי ארגון הבריאות, ישנן בקושי חמש מיטות טיפול נמרץ עבור על כל מיליון איש ברחבי אפריקה, לעומת 4,000 באירופה.

 

ועדיין, איש לא מעז להעריך מה יהיה ההיקף הסופי של התפשטות הנגיף ביבשת. ארגון הבריאות העולמי ציין שב-31 מדינות באפריקה יש פחות מ-100 מקרים, ושהוא סבור כי "הכלה היא דבר אפשרי". לצד האופטימיות הזהירה, יש גם חשש רב. "ל-COVID-19 יש פוטנציאל לגרום לאלפי מתים – וגם לחולל הרס כלכלי וחברתי", אמר מטשיהידו מואטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ילד עם מסכה, בניירובי
צילום: AFP
מומלצים