שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

החלו הבדיקות בבתי האבות - אך לא כל העובדים זכאים

אחרי שמספר המתים בין דיירי המוסדות עלה ל-41, יבוצעו כ-2,000 בדיקות ברשת משען. אבל עובדת חיצונית במשען חולון שהגיעה להיבדק נשלחה הביתה: "לא מתייחסים אלינו". בן של דיירת שלקח אותה לביתו: "לא אחזיר אותה עד שהתנאים ימולאו". עוד הדבקה במתחם "עד 120" בראשל"צ

 

 

לאחר מאבק ממושך ופניות חוזרות ונשנות למשרד הבריאות, החלו הבוקר (ב') צוותי מד"א לבצע בדיקות קורונה בדיור המוגן משען חולון, לאחר שנמצאו במקום שני אנשי צוות ושני דיירים שנושאים את הנגיף. מדובר בראשון מבין שלושה בתי אבות של הרשות שקיבלו אתמול אישור לבדיקות: ביומיים הקרובים יבוצעו כ-700 בדיקות במשען חולון, כ-1,000 בדיקות במשען אפעל, וכ-220 במשען באר שבע. זאת על רקע הפרסום אתמול על אובדן 50 בדיקות שאבדו בבאר שבע.

 

מגפת הקורונה - עדכונים נוספים:

110 נפטרו , 133 מונשמים, ובי-ם יותר מ-2,000 נדבקים

 

הלילה מתו שלושה דיירים מבתי האבות יבנאל, מגדל נופים והדסים, ובכך עלה מספר הקורבנות מבתי האבות ל-41. במאבק ילדי הדיירים של בתי האבות קוראים לממשלה לפעול במהרה למציאת פתרונות לפני שיהיו קורבנות נוספים.

 

יוסי לוי, שאימו בת ה-102 היא דיירת משען חולון בימי שגרה, הגיע הבוקר עימה לבצע בדיקה. בעשרת הימים האחרונים, בשל התפשטות הנגיף במוסד, היא מתגוררת איתו בבית. "פחדנו להשאיר אותה כאן", הוא אומר. "החלטנו להוציא אותה עד שיעשו בדיקות ונדע איך להתנהל". 

 

 

 

 

לוי מברך על ביצוע הבדיקות הבוקר, אך לא מתכוון להחזיר את אימו לדיור המוגן עד שיהיה בטוח במקום. "היא עברה מספיק בחייה בשביל למות מהמגפה הזו", אמר.

 

- אתם לא מתכוונים להחזיר אותה עד תום המשבר?

"לא כרגע. לפחות עד שלא תהיה לה מטפלת אישית צמודה. עד שהתנאים האלה לא יתמלאו נשמור עליה".

 

נועה לאריש, שסבתה מתגוררת בדיור המוגן משען חולון, מוסיפה: "לא ידענו אם אכן יבצעו את הבדיקות כמו שהבטיחו, אבל משמח לראות שזה אכן קורה. חשוב להבהיר שחייבים לעשות את זה בכל בתי האבות. צריך להעביר את ניהול המשבר בבתי אבות לגוף שיכול לנהל, כמו משרד הביטחון, ולמצוא פתרונות לבעיית העובדים שיוצאים ונכנסים מהמוסדות".

 

מנהלת השירותים החברתיים במשען חולון, ויקי אמיר: "זה בוקר משמח. נאבקנו לבצע בדיקות לצוות ולדיירים. אנחנו מתמגנים ועושים את המקסימום כדי שכולם ירגישו בטוח כאן".

 

אורה עובדת ביטוח לאומי במען חולון (צילום: בראל אפרים )
אורה עובדת במשען חולון. ,לא מתייחסים אלינו"(צילום: בראל אפרים )

 

אך למרות ההבטחה, לא כל העובדים במוסדות אלה זכאים לבדיקות קורונה. אורה, עובדת סיעודית של ביטוח לאומי, הגיעה הבוקר למשען חולון ונשלחה חזרה לביתה. "לא מתייחסים אלינו, אמרו לנו שלא יעשו לנו בדיקות", אמרה.

 

העובדים הסיעודיים של ביטוח לאומי נחשבים עובדים חיצוניים, אך מגיעים אל בית האבות מדי יום. "אנחנו יוצאות החוצה לכל מיני סידורים שלנו ואחר כך חוזרות לעבודה. לא יודעים אם יש לנו את הנגיף, אם אנחנו עלולות להוות סכנה לקשישים או למשפחה שלנו", הוסיפה אורה.

 

בתוך כך התגלה מקרה נוסף בדיור מוגן: בני משפחות של דיירים במתחם "עד 120" בראשון לציון קיבלו הודעה שלפיה אחד מהדיירים נדבק בקורונה. לא מזמן קיבלו בני המשפחות הודעה שלפיה דיירת ועובדת ניקיון במתחם נדבקו בנגיף. כל הדיירים נבדקו ונכון לאתמול התקבלו 135 תוצאות - כולן שליליות למעט הדייר שנדבק. הדיירים שוהים בבידוד.

 

"אתמול בלילה התקבלה הודעה ממד"א שדייר מהדיור העצמאי נמצא חיובי לנגיף קורונה", נכתב במכתב מטעם המנכ"לית חגית משעולי. "הדייר עודכן בעניין. הוא חש בטוב ואינו מגלה תסמינים".

 

חולת קורונה התגלתה בדיור המוגן "נוף טבריה" בעיר. בהנהלת המקום אמרו כי היא פונתה לבית החולים פוריה על רקע בריאותי אחר, נבדקה והתגלה כחולה בנגיף. "היא לא פיתחה סימפטומים של קורונה אבל התגלתה כחולה. דיווחנו על המקרה למשרד הבריאות והתחלנו להריץ את התהליך. אמרו לנו שאנשי מד"א אמורים להגיע לבדוק את כל הדיירים ואנשי הצוות", אמר מנהל המקום.

 

בנה של אחת הדיירות סיפר כי בשלב זה הורו להם להישאר בחדרים: "מדובר בשני דיירים בחדר, בחדרים די קטנים וצפופים. אנחנו רואים מה קורה במקומות אחרים, ונמצאים בחרדה נוראית. אני באמת מקווה שהבדיקות יהיו מהירות, כי צריך להפריד כמה שיותר מהר את הבריאים מהחולים".

 

13 מתים מבית האבות ביבנאל: "צמצמנו את המגע"

בבית האבות יוקרה במושבה יבנאל, מקווים המנהלים כי הדיירת בת ה-80 שהלכה לעולמה הבוקר בבית החולים פוריה תהיה האחרונה מבין דיירי המוסד. בימים האחרונים מתו 13 דיירים מבית האבות, אולם כאן אומרים שלא כולם בהכרח נפטרו מקורונה.

 

בתחילת השבוע שעבר הועברו מהמקום כ-80 דיירים, סיעודיים ותשושי נפש, חלקם חולים בקורונה וחלקם בריאים, ששהו באותן מחלקות שבהן התגלו לחולים כאלה. גם כמה עשרות מאנשי הצוות חלו ואחרים נכנסו לבידוד בגלל המגע עם החולים. "בימים האחרונים המצב פה קצת התייצב מבחינת הצוות", אמרו המנהלים. "אחרי שאנשים הבינו שלא כל מי שנכנס לפה נדבק. כעת אין דיירים חולים בבית האבות. יש לנו כ-12-10 אחים מטפלים, ועוד אנשי צוות כמו טבחים וכו'. חלקם, בהם הרופא שלנו, ממש גרים פה 24 שעות ביממה, כדי שלא יידבקו במקום אחר חלילה. אחרים יוצאים מכאן ישירות הביתה ובחזרה לבית האבות".

 

 

בשל מצב החירום עובדים אנשי הצוות במשמרות של 12 שעות: "צמצמנו מאוד את המגע בין החולים לבין עצמם. גם בפעילויות החברתיות שבהן היו בעבר קבוצות של שמונה או 10 דיירים, יש היום צמצום מאוד משמעותי".

 

לדברי המנהלים, המשפחות מעודכנות: "צריך לזכור שלכאן לא מגיעים אנשים בריאים ומתפקדים. זה בית אבות סיעודי בהגדרתו. מבחינתנו, השלב הבא הוא להחזיר את הדיירים שנשלחו לבלי אבות אחרים. מבחינתנו אנחנו מוכנים לכך כבר כעת".

 

אלי בירן, אחד מבעלי בית האבות "עטרת אבות" בני ברק שבו 22 חולים, סיפר במשדר המיוחד של אולפן ynet כיצד החלה ההדבקה: "יש לנו דיירת עצמאית שיוצאת שלוש פעמים בשבוע לבדיקות בתל השומר. ב-31 במרץ היא הגיעה לדיאליזה והרגישו שיש בעיה איתה. עשו לה בדיקות במקום, התגלתה תוצאה חיובית לנגיף.

 

"פנינו בהתחלה לרווחה והתשובה הייתה שנמתין. חמישה ימים אחרי זה היה אדם שגילה סימפטומים. הוצאנו אותו החוצה. מאז, עד יום חמישי האחרון, אמרו לנו שיילכו לעשות בדיקה לכל מחלקת הרווחה. לשמחתי גורם אחד של משרד הבריאות קיבל את הסמכות גם על מחלוקות הרווחה.

 

"נכון לעכשיו יש 22 מטופלים רק במחלקת עצמאיים. בסיעודיות אין אדם אחד נגוע. לגבי ה-22, לאף אחד אין סימפטומים. אנחנו עושים מאמצים להוציא 12 אנשים עם בעיות לב או נשימה לתל השומר, ועכשיו כולם מבודדים במחלקה מיוחדת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
אורה, עובדת בית האבות בחולון שלא נבדקה
צילום: בראל אפרים
מומלצים