שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

הראשונה לחזור לחיים: אוסטריה פתחה מחדש חנויות

הניסוי הרגיש של הממשלה בווינה: החל מהיום מותרת פתיחת חנויות בגודל של עד 400 מטר רבוע, וכן חנויות פרחים וחנויות עשה זאת בעצמך. באיטליה פותחים את חנויות הספרים: "מוצר חיוני". דנמרק תפתח מחר בתי ספר, פולין תסיר הגבלות בשבוע הבא. עוד ירידה בנדבקים בספרד, שיא נדבקים ברוסיה

אוסטריה הפכה הבוקר (יום ג') למדינה הראשונה באירופה שנוקטת צעדים משמעותיים להסרת הגבלות התנועה שהטילה על אזרחיה במסגרת המאבק בנגיף הקורונה. אלפי חנויות ברחבי אוסטריה נפתחות היום לראשונה מאז הטלת ההגבלות ההן, אחרי ששיפור עקבי נרשם בשבועות האחרונים במספר המתים והנדבקים החדשים במדינה. עם זאת, הממשלה בווינה מדגישה – כמו מדינות אחרות בעולם – כי הסכנה טרם חלפה וכי יש להמשיך לנהוג בזהירות כדי למנוע התפרצות גדולה חדשה של הקורונה.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

 

  (צילום: רויטרס)
בכניסה לחנות באייזנשטאדט, אוסטריה, היום(צילום: רויטרס)

אוסטריה הייתה מהמדינות הראשונות באירופה שנקטו צעדים מרחיקי לכת נגד הנגיף: לפני כארבעה שבועות היא סגרה את בתי הספר, הברים, התיאטראות, המסעדות וכל החנויות שפעילותן אינן נחשבת חיונית, ואסרה גם את פתיחתם של מקומות אחרים שבהם עשויים בני אדם להתקהל. היא הורתה לתושבים להישאר בבית, ואם אפשר – לעבוד משם.

 

באוסטריה מתו עד כה מהנגיף 368 בני אדם, מספר נמוך יחסית למדינות רבות אחרות באירופה, וכעת אחוז הגידול בנדבקים עומד מדי יום על מספר חד-ספרתי בלבד. "אנחנו רוצים לצאת מהמשבר הזה גם מבחינה כלכלית מהר ככל האפשר ולהילחם על כל משרה באוסטריה", אמר ביום שבת הקנצלר סבסטיאן קורץ.

  (צילום: רויטרס)
שוק פרחים בווינה, הבוקר(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בשבוע שעבר הציג קורץ את תוכנית הפתיחה-מחדש של חלקים מהכלכלה. לפי התוכנית הזו, תחילה ייפתחו בין השאר חנויות הנחשבות קטנות – כאלה ששטחן אינו עולה על 400 מטר רבוע. כמו כן הותרה פתיחתן של חנויות העוסקות בגינון וחנויות עשה זאת בעצמך. מספר הלקוחות שיוּתר לכל חנות להכניס בעת ובעונה אחת יהיה לא יותר מלקוח אחד על כל 20 מטר רבוע בממוצע. בכל בית עסק שייפתח יהיו הלקוחות חייבים לעטות מסכות.

 

ב-1 במאי אמורה אוסטריה להסיר הגבלות נוספות: היא תתיר את פתיחתם של מרכזי קניות, חנויות גדולות יותר ומספרות. למסעדות ולבתי המלון יותר להיפתח בהדרגה החל מאמצע מאי.

 

באיטליה, מוקד ההתפרצות הענקית הראשון באירופה, הותר היום לכמה סוגי חנויות, בהם חנויות ספרים וחנויות המוכרות בגדי תינוקות, להיפתח ברחבי המדינה כל עוד הן יכולות להבטיח ריחוק פיזי בין השוהים בהן ותנאי סניטציה הולמים. למרות ההיתר הארצי, מושלי כמה מחוזות – וגם בעליהן של חנויות רבות – החליטו להשאיר את החנויות סגורות לעת עתה. בשני המחוזות שנפגעו קשה מכול באיטליה, לומברדיה ופיימונטה, נשארו חנויות הספרים סגורות, ובמחוז לאציו נדחתה הפתיחה בשבוע נוסף כדי לאפשר לחנויות לנקוט את הצעדים הדרושים לעמידה בתנאי הפתיחה. במחוז ונטו מותרת כעת פתיחת החנויות שקיבלו היתר, אך רק יומיים בשבוע.

 

לחלק מהאיטלקים, הרשימה של סוגי החנויות שלהן הותר להיפתח נראית אקראית למדי, אבל גורמים ברשויות באיטליה סיפקו הסברים שונים להחלטה. כך למשל הסבירו שהורים לתינוקות זקוקים לבגדים חדשים לילדיהם ההולכים וגדלים ושתלמידים זקוקים לציוד חדש לבית הספר, ולכן יש לאפשר את פתיחתן של חנויות שיאפשרו להם להצטייד. שר התרבות דריו פרנצ'סקיני טען שפעילותן של חנויות ספרים חיונית משום שהאיטלקים הספונים בבתיהם זקוקים לחומר קריאה.

 

פוטין הזהיר: המצב מחמיר

מדינות נוספות באירופה, בהן דנמרק ונורבגיה, הודיעו בשבוע שעבר כי בכוונתן להתחיל השבוע לפתוח בהדרגה מוסדות שנסגרו, תוך מעקב הדוק אחרי התנהגות הנגיף. דנמרק תפתח מחר את מעונות היום ואת בתי הספר לילדים מכיתה א' עד ה'. ספרד, אחת המדינות שספגו את המכה הקשה ביותר מהנגיף באירופה, החלה אתמול לאפשר לעובדים בענף הבניין ובמפעלים לשוב לעבודה.

  (צילום: MCT)
רומא הריקה מהמרומים(צילום: MCT)

  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

הבוקר הודיעה פולין כי תחל להקל את ההגבלות על כלכלתה ב-19 באפריל. הממשלה שם מעריכה שראשית יוסרו ההגבלות על פתיחת חנויות. החלטות בנושא יתקבלו מחר או מחרתיים.

 

ארגון הבריאות העולמי הזהיר ביום שישי האחרון את המדינות השוקלות הסרת מגבלות ואמר כי הסרתן עלולה להוביל להתפרצות קטלנית מחודשת. בהודעתו לא נקב הארגון מפורשות בשמה של אוסטריה. לחשש מהתפרצות מחודשת של הנגיף תורמת הודעת דרום קוריאה אתמול שלפיה מספר חולי הקורונה במדינה שאובחנו מחדש כנשאים של הנגיף אחרי שכבר החלימו ושוחררו מבית החולים עלה ל-116.

 

בינתיים בהודו, המדינה בעלת האוכלוסייה השנייה בגודלה בעולם, 1.3 מיליארד בני אדם, הודיע הבוקר ראש הממשלה נרנדרה מודי על הארכת הסגר הכללי בשלושה שבועות, עד 3 במאי. ההחלטה באה אחרי שמספר הנדבקים בנגיף ברחבי המדינה עלה ליותר מ-10,000 ומספר המתים ל-339, אף שאזרחי הודו נמצאים בהסגר כבר שלושה שבועות. עם זאת, בנאום בטלוויזיה שבו הכריז מודי על הארכת הסגר הוא אמר גם כי ייתכן שחלק מההגבלות יוסרו בשבוע הבא באזורים של המדינה שבהם הנגיף היכה בעוצמה פחותה.

 

אף שמספר הנדבקים והמתים בהודו נמוך בהשוואה למדינות אחדות במערב, כגון ארה"ב, איטליה וספרד, מומחי בריאות חוששים שבפועל המספרים שם גבוהים בהרבה, ושמיעוט הבדיקות שעורכת הודו גורם לכך שהמספר האמיתי אינו ידוע.

 

מדינת ענק אחרת, רוסיה, דיווחה היום על מספר הנדבקים החדשים היומי הגבוה ביותר שעליו דיווחה עד כה: 2,774. בכך עלה ל-21,102 מספר הנדבקים הרשמי ברוסיה. 170 בני אדם מתו שם מהנגיף עד כה. ביממה האחרונה הצטרפו למניין המתים 22 בני אדם. אתמול הזהיר הנשיא ולדימיר פוטין כי המצב ברוסיה בכל הקשור להתפשטות הקורונה מחמיר.

 

פוטין אמר אתמול כי ייתכן שרוסיה תיאלץ להשתמש בצבאה כדי להתמודד עם ההתפרצות. האזור שבו פגיעת הנגיף הייתה עד כה הקשה ביותר הוא אזור מוסקבה, ובו ובכמה אזורים אחרים במדינה נקראו התושבים להישאר בבית ומותר להם לצאת רק לצרכים חיוניים של ממש, כגון קניית מזון, זריקת זבל או קבלת סיוע רפואי. בדבריו אתמול מתח פוטין ביקורת על רשלנותן לכאורה של הרשויות המקומיות בכמה אזורים ברוסיה, שאפשרה לדבריו לנגיף להתפשט בהם.

 

ספרד, שבה כאמור היכה נגיף הקורונה קשות, עדכנה בצהריים כי ביממה החולפת מתו בה עוד 567 בני אדם מהנגיף. זו עלייה לעומת היממה הקודמת, שבה מתו 517. עם זאת, במספר הנדבקים החדשים חלה ירידה נוספת – 3,045 לעומת 3,477 ביממה שלפני כן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אוסטריה, היום
צילום: רויטרס
מומלצים