שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

שיא נדבקים ברוסיה: הקורונה שיבשה לפוטין את התוכניות

נשיא רוסיה תכנן מצעד ניצחון ענק ומשאל עם שיאפשר לו לשלוט עד 2036, אבל כשהנגיף הגיע – כל הקלפים נטרפו: עכשיו הוא מואשם שאיחר להגיב, נמנע מהחלטות קשות – ושלח מטוסים לאיטליה בשביל יחסי ציבור. הבוקר הודיעה מוסקבה: יותר מ-2,500 חולים חדשים התגלו תוך יממה

האביב הזה זימן לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מציאות שונה מזו שתכנן כנראה. בשבוע הבא, ב-22 באפריל, היה אמור להתקיים משאל עם על שינויים דרמטיים בחוקה שהיו מאפשרים לו להישאר בשלטון עד שנת 2036 אם ירצה בכך, אבל בעקבות התפשטות נגיף הקורונה ברוסיה לא היה מנוס מדחיית המשאל. פניית הפרסה הזו הייתה חדה כל כך, עד ששלטי חוצות המקדמים את המשאל כבר הוצבו במוסקבה ובערים גדולות אחרות, וכעת אין בהם עוד טעם.

 

משבר הקורונה - עוד מהעולם:

 

ועידת g20 בוידאו (צילום: AP)
פוטין. הסכנה: להיראות מנותק מהעם(צילום: AP)

עכשיו נשקף איום לחגיגות הגדולות ליום הניצחון של 9 במאי, היום שבו חוגגת רוסיה את הניצחון על גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. החג הזה הפך לחשוב ביותר בלוח השנה הרוסי, ומדי שנה מתכנסים במוסקבה אלפי בני אדם לציין אותו, בהם קשישים רבים שלחמו בצבא ועונדים בגאווה את עיטוריהם.

 

הפעם היום היה אמור להיות חגיגי במיוחד, משום שרוסיה מציינת 75 שנה לניצחון ומנהיגים מרחבי העולם הוזמנו להשתתף בטקס. מוסקבה התכוונה להאדיר בו את התפקיד ההיסטורי המכריע שהיה לה בהכנעת גרמניה. יחידות של הצבא כבר החלו לקיים חזרות למצעד המסורתי בכיכר האדומה, תרגילים נערכו מחוץ למוסקבה ומנהיגי מדינות כמו נשיא צרפת עמנואל מקרון וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הבטיחו להגיע. עכשיו נראה שיהיה בלתי אפשרי לקיים את האירוע הנוצץ, כשרוב רוסיה והעולם נמצאים בהסגר בשל התפשטות הנגיף.

 Путин посещает больных коронавирусом. По словам Пескова,
בחליפת מגן: נשיא רוסיה מבקר חולי קורונה

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר בשבוע שעבר שטרם הוחלט אם לדחות את האירוע, אך הודה שהרשויות שוקלות כמה אפשרויות, בהן קיומו שלא בהשתתפות אנשים מבוגרים, משום שהם פגיעים במיוחד לנגיף. פסקוב הוסיף כי הקרמלין יבין אם מנהיגים זרים יחליטו שלא להגיע. על כל פנים, הוא הדגיש כי האירוע יתקיים, גם אם לא ב-9 במאי.

 

החשש: 8 מיליון מובטלים

יש טענות שלפיהן שלטונות רוסיה לא העריכו בתחילה נכונה את הסכנה הנשקפת מהנגיף, וכעת מציבה המגפה אתגר לא צפוי לפוטין. מעמדו הפוליטי תלוי במידה רבה בשאלה אם יוכל להכיל את הנזק שייגרם מהווירוס. ב-24 במרץ צולם פוטין, לבוש בחליפת מגן, מבקר חולי קורונה בבית חולים, וימים אחר כך התברר כי לחץ שם את ידו של רופא שנדבק בנגיף, ובעקבות זאת נכנס פוטין לבידוד חלקי.

 

רק אז הודיעו השלטונות על דחיית משאל העם, שאם ההצעות בו היו מאושרות היה מאפשר לפוטין לרוץ לעוד שתי כהונות כנשיא, בנות שש שנים כל אחת, אחרי שכהונתו הנוכחית תסתיים, בשנת 2024. הפרלמנט כבר אישר את השינויים, והממשלה רצתה שמשאל העם ייתן להם מראית עין דמוקרטית. קמפיינים המקדמים את ההצבעה כבר החלו בעשרות מחוזות ברוסיה.

 

כהכנה להצבעה ולמצעד הניצחון אף החלה סוכנות הידיעות הממלכתית הרוסית "טאס" לפרסם חלקים מריאיון בן שלוש שעות שנערך עם פוטין בן ה-67, ושבו דיבר על מה שעשה עבור רוסיה ב-20 השנים האחרונות ועל ההישגים שעוד יש לרשום. אבל בינתיים השעתה הסוכנות את הפרסום של חלקי הריאיון והסבירה שהוא אינו רלוונטי עוד, משום שהציבור מתעניין כעת יותר בנגיף הקורונה.

  (צילום: EPA)
אפס מתנגדים: הפרלמנט מאשר לפוטין לכהן עד 2036(צילום: EPA)

ניקולאי פטרוב, עמית מחקר בכיר בתוכנית לחקר רוסיה ואירו-אסיה ב-Chatham House, אומר שהמגפה איפסה לחלוטין את סדר היום הפוליטי של הקרמלין. "כל מה שקרה לפני המגפה נמחק למעשה", הוא אומר. "כל האג'נדה הפוליטית הזאת (הרפורמה החוקתית) שעמדה בראש סדר היום מאז אמצע ינואר פינתה את מקומה". להערכתו, "לפי שעה אנחנו יכולים לשכוח מהשינויים החוקתיים".

משבר הקורונה מציב קשיים רבים לפוטין, ששיעור התמיכה בו בציבור פחת באופן עקבי בשנתיים האחרונות והגיע בחודש שעבר ל-63%, הנמוך ביותר מאז שנת 2013. המגפה באה בשעה שמחיר הנפט, מקור ההכנסה הראשי של רוסיה, צונח בצל מלחמת המחירים של מוסקבה עם סעודיה וגורם לירידה חדה בערך המטבע הרוסי, הרובל. בצל המגפה, נשקפת לרוסיה סכנה של משבר כלכלי חמור עוד יותר.

  (צילום: רויטרס)
רוסיה דיווחה על מספרים נמוכים. אמבולנסים בכניסה לבית חולים לחולי קורונה(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ברוב רוסיה נמצאים כעת התושבים בהסגר, וכמו במדינות רבות בעולם ההסגר הזה מעורר חשש מפגיעה קשה בבתי עסק ובעובדים הפשוטים. מיליונים עלולים למצוא את עצמם מובטלים. "תא המסחר והתעשייה", התאחדות בתי עסק הזוכה לתמיכה ממשלתית, מעריכה ששלושה מיליון חברות עלולות להפסיק את פעילותן ושמונה מיליון בני אדם – כמעט 11% מכוח העבודה ברוסיה – עלולים להישאר ללא עבודה.

 

הפעם, מלחמה וסיפוח לא יעזרו

ההיחלשות הכלכלית והירידה באיכות החיים, שמומחים מעריכים כי הן הגורם המרכזי לפיחות שחל בשיעור התמיכה בפוטין, גרמו פחד גדול לרוסים עוד לפני משבר הקורונה, ולפי דניס וולקוב, סוציולוג במכון הסקרים העצמאי "לבאדה", כעת צפוי מעמדו של פוטין להיפגע עוד יותר.

 

התגובה של הקרמלין על המשבר עוררה שאלות ברוסיה עצמה ומחוצה לה. בתוך רוסיה רבים מתחו ביקורת על פוטין בטענה שבתחילה לא ייחס משמעות גדולה למגפה. עוד הדגישו כי במקום לקבל בעצמו החלטות קשות הנוגעות להטלת סגר על תושבים הוא השאיר את ההחלטה לממשלות המחוזיות ולקבינט. במערב היו מי שפקפקו במספרי הנדבקים הנמוכים שעליהם הכריזה רוסיה בתחילה בהתחשב בגודל העצום של אוכלוסייתה, וטענו כי המטוסים ששלחה לאיטליה, לארה"ב ולסרביה עם ציוד רפואי כדי לסייע להתמודד עם הנגיף היו תעלול של יחסי ציבור ותו לא.

  (צילום: AFP)
חיטוי רחובות במוסקבה. "ננצח גם את הקורונה"(צילום: AFP)

"הסכנה שנשקפת לפוטין שהוא ייתפס כמנותק מהעם היא סכנה אמיתית מאוד", אומר סמואל גרין, מנהל מכון רוסיה בקינג קולג' בלונדון. בנאום שנשא בטלוויזיה הרוסית ב-8 באפריל ניסה פוטין להרגיע את הרוסים, אבל במקום זאת היו ברשתות החברתיות מי שלעגו לו על שהשווה את הנגיף לפולשים שפלשו לרוסיה במאות ה-10 וה-11. "המדינה שלנו עברה אתגרים קשים רבים", אמר אז פוטין. "היא יוּסרה על-ידי הפצ'נגים והקומנים – וצלחה את הכול. ננצח גם את נגיף הקורונה הזה". חלק מהגולשים ציינו כי פוטין השתמש במשפט הזה כבר בנאום שנשא ב-2010. 

 

בעבר נהג פוטין להחזיר לעצמו את השליטה בסדר היום הפוליטי על-ידי הסטת תשומת הלב מהקשיים הפנימיים שאיתם מתמודדת רוסיה לסוגיות גיאופוליטיות שבהן היא קשורה, וכך למשל איחד מאחוריו המונים כשהכריז ב-2014 על סיפוח חצי האי קרים או כשצירף את צבא רוסיה למלחמה בסוריה נגד מתנגדי אסד, שאותם כינה טרוריסטים.

 

לקריאה נוספת:

 

אלא שהפעם רוסיה נאלצת להתמודד עם משבר עולמי אמיתי, ונראה שנקיטת השיטה הזו תהיה קשה הרבה יותר. "לא יכול להיות משהו שיעניין את האנשים יותר מהקושי שהם חווים כעת ושהם ימשיכו לחוות עוד זמן רב", אומר פטרוב.

 

בינתיים, מספרי הנדבקים ממשיכים לצמוח. הבוקר דיווחה רוסיה כי ביממה החולפת זיהתה עוד 2,558 חולי קורונה – המספר היומי הגבוה ביותר שנרשם בה עד כה. בכך הגיע מספר הנדבקים הרשמי ברוסיה ל-18,328. מספר המתים הרשמי בה עומד לפי שעה על 148, מתוכם 18 ביממה האחרונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פוטין. האג'נדה נמחקה
צילום: AP
מומלצים