שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

כעס על המודל השבדי: "לא חשבו שהמגפה תגיע"

בניגוד לשאר אירופה שבדיה החליטה לא להטיל סגר, ומאמינה שהמדיניות שלה תוכיח את עצמה לטווח הארוך. מספר המתים כרגע עומד על 1,203 - הרבה יותר מבמדינות השכנות - ומומחים קוראים לשבדיה לשנות את דרכה. ראש הממשלה מודה: "ההיערכות לא הייתה מספיק טובה"

 

התגובה של שבדיה למשבר הקורונה נחשבת לרכה ויוצאת דופן באירופה. בימים האחרונים מתעוררת ביקורת רבה על התנהלות הממשלה, בשעה שמספר הקורבנות גבוה משמעותית בהשוואה למדינות השכנות.

 

כ-10 מיליון תושבים חיים בשבדיה. נכון לאתמול מספר קורבנות הנגיף במדינה עומד על 1,203 בני אדם. קרוב ל-12 אלף איש חלו בנגיף - הרבה יותר מפינלנד, דנמרק ונורבגיה - שכולן נקטו צעדים חריפים כדי לבלום את התפשטות המגפה. "בטיפשותן הממשלה והרשויות לא האמינו שהמגפה יכולה להגיע לכאן", אמר בצער בו לונדבק, פרופסור לאפידמיולוגיה מאוניברסיטת גטבורג.

שטוקהולם שבדיה הכשרת מתנדבים לעבודה בבתי חולים נגיף קורונה (צילום: AFP)
הכשרת צוותים לעבודה בבתי חולים בשטוקהולם(צילום: AFP)

שטוקהולם שבדיה הכשרת מתנדבים לעבודה בבתי חולים נגיף קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בניגוד לשכנות הנורדיות ולרוב מדינות אירופה, שבדיה לא הטילה סגר כולל. היא קראה לאזרחיה לגלות אחריות ולעמוד בהנחיות שמירת המרחק, ונקטה צעדים אחרים – כגון איסור על התקהלויות של יותר מ-50 איש והפסקת הביקורים בבתי האבות.

 

המודל השבדי עורר תשומת לב בינלאומית, ובמדינה התעורר ויכוח סוער. למרות הסערה הממשלה המשיכה בדרכה, וציינה שהיא מסתמכת על המלצת המומחים מסוכנות הבריאות הציבורית.

שטוקהולם שבדיה נגיף קורונה (צילום: AFP)
לשמור על 2 מטר. ברחובות שטוקהולם(צילום: AFP)
 

פרופסור לונדבק ו-21 חוקרים אחרים קראו לממשלה לשקול מחדש את המדיניות נגד הקורונה, ופרסמו רשימה של "צעדים מהירים ורדיקליים" במאמר משותף שפורסם שלשום. "שבדיה התכוננה בצורה לקויה, או לא התכוננה בכלל", אמר לונדבק. עם זאת, גורמים במדינה מתעקשים שהתוכנית שלהם תוכיח את עצמה לטווח הארוך. הם אומרים שהצעדים הדרסטיים לא מספיק יעילים בטווח הקצר כדי להצדיק את השפעתם על החברה.

 

בשבוע שעבר גורמים במערכת הבריאות במדינה הודיעו ש-40% מהמתים באזור שטוקהולם – מוקד ההתפרצות במדינה – מגיעים מבתי אבות ומוסדות סיעודיים. גם כשצעדים שנוגעים למוסדות האלה נכנסו לתוקף, בחצי מבתי האבות בבירה אובחנו חולי קורונה. בתחילת החודש שליש מהערים בשבדיה דיווחו על חולים בבתי האבות.

נגיף קורונה שבדיה שטוקהולם (צילום: AP)
(צילום: AP)

הממשלה התקשתה להסביר את ההתפרצות בבתי האבות. "אנחנו עדיין לא ממש יודעים את הסיבה, אבל אין יותר מדי אפשרויות", אמרה החודש שרת הבריאות לנה הלנגרן. "או שלא אוכפים את האיסור על הביקורים או שלעובדים יש תסמינים, או שהם לא חושבים שיש להם תסמינים והולכים בכל זאת לעבודה".

 

אינגמר סקוג, ראש המרכז לבריאות והזדקנות באוניברסיטת גטבורג, מאמין שיש קשר בין תנאי העבודה של הצוותים בבתי האבות להתפשטות הקורונה. אותם עובדים מקבלים בדרך כלל שכר נמוך ותנאים לא טובים. "הם לא מקבלים שכר אם הם נשארים בבית עם תסמינים קלים", הוא אומר. לשם השוואה, בפינלנד השכנה לעובדים בבתי האבות יש רשת ביטחון סוציאלית והם יכולים להישאר בבית אם הם חולים.

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בניגוד לנורבגיה השכנה, שבדיה ציינה שהמהגרים שלה - מאפריקה, מאירופה ומהמזרח התיכון - חולים יותר. לפי הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר, בשכונות הנחשלות ביותר בשטוקהולם, שם חיים מהגרים רבים, מספר החולים גבוה פי 3 בהשוואה לשאר הבירה.

 

גינה גוסטבסון, פרופסור חברה בחוג למדעי המדינה באוניברסיטת אופסלה, ציינה שהממשלה הפגינה "חוסר ידע מדאיג" - או חוסר עניין - באנשים שמגיעים מרקעים חברתיים שונים. סטפן לופבן, ראש ממשלת שבדיה, הודה ש"ההיערכות לא הייתה טובה מספיק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"התכוננה בצורה לקויה, אולא התכוננה בכלל"
צילום: AFP
מומלצים