שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, עמית שאבי, ירון ברנר

יש עתיד על יוזמת גנץ: "אקדח ריק מכדורים"

בני הברית לשעבר של גנץ לא התרשמו מיוזמת הוועדה לבחירת שופטים כמנוף לאחדות, שפורסמה לראשונה ב-ynet. בימין דווקא הגיבו בחיוב: "נבחר שני נציגים". גנץ רמז: נתניהו רוצה בחירות "כדי לקושש כמה מנדטים"

 

50 (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
"לא יסלחו למי שיגרור לבחירות". בני גנץ(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

אחרי שבכחול לבן החליטו לבחון כמנוף לחץ לקידום האחדות, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, הצבעה במליאת הכנסת לבחירת נציגי הוועדה לבחירת שופטים ללא הסכמות עם הליכוד, נשמעו תגובות חריפות במערכת הפוליטית למהלך - מימין ומשמאל. בני גנץ מצידו רמז הערב כי נתניהו רוצה בחירות: "מיליוני ישראלים לא יסלחו למי שיגרור אותם לבחירות בתקופה הזו כדי לקושש כמה מנדטים".

 

גורמים ביש עתיד-תל"ם, בני הברית לשעבר של יו"ר כחול לבן, אמרו כי גנץ "מאיים באקדח ריק מכדורים". לדבריהם מדובר ביוזמה המפגינה חולשה ולא באמת מטרידה את הליכוד - משום שהיא לא מייצרת אמירה ברורה ולפיה בכל מקרה כחול לבן תתעקש על הנוהג שיינתן נציג לאופוזיציה בוועדה, ומצד שני שר המשפטים אמיר אוחנה יוכל למנוע את כינוס הוועדה ובכך למעשה לשבש את פעילותה עם הנציגים שיבחרו, אם ירצה.

 ישיבת סיעה כחול לבן  (צילום: AFP)
"יוזמה שמפגינה חולשה". לפיד ויעלון(צילום: AFP)

איילת שקד  (צילום: אביגיל עוזי )
"יש לנו רוב". איילת שקד (צילום: אביגיל עוזי )

בימין לעומת זאת, הגיבו ליוזמה בחיוב דווקא משום שיש רוב ימני בכנסת. "יש רוב למחנה הלאומי בכנסת ישראל", אמרה שרת המשפטים לשעבר, ח"כ איילת שקד ממפלגת ימינה. "אם יהיו בחירות לוועדה לבחירות שופטים אפשר בהחלט לבחור שני נציגים מהימין".

 

ההצבעה במליאה לבחירת הנציגים, הכוללת את הוועדה לבחירת שופטים, ועדה לבחירת קאדים והוועדה לבחירת דיינים, הן הצבעות חשאיות - ובחלק מהמקרים, לסיכומים קודמים על זהות הנציגים אין השפעה על התוצאה. מאחורי הפרגוד, מצביעים חברי הכנסת באופן חופשי וחלקם מרגישים ממילא משוחררים ממשמעת סיעתית.

 

זמן קצר לאחר הודעת כחול לבן התייחס ליוזמה גם יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן: "בני גנץ, זוהי שעת המבחן האמיתית שלך", כתב ליברמן. "כמי שמכיר את נתניהו טוב מכולם, אני מעריך שהוא לא יחתום איתך על הסכם קואליציוני, לא היום ולא מחר. בינתיים כל מה שהוא עושה זה למשוך זמן".

Авигдор Либерман в студии Ynet. Фото: Ави Муалем ()
"לא יהיה הסכם קואליציוני, לא היום ולא מחר". ליברמן

ליברמן הוסיף: "אני שב ודורש ממך לאשר מחר בישיבת נשיאות הכנסת את חמשת החוקים שהגישה ישראל ביתנו ולהניחם על שולחן הכנסת - בהם הפסקת כהונה של ראש ממשלה בממשלת מעבר שהוגש נגדו כתב אישום, התפטרות ראש הממשלה או שר עקב הגשת כתב אישום והצעת חוק החלת הריבונות הישראלית על בקעת הירדן. בנוסף, יש לתת לכל החוקים הנ"ל פטור מחובת הנחה, להורות על הקמת ועדה מיוחדת לקידומם ולהעביר אותם במליאת הכנסת לפני 7 במאי, מועד סיומם של 21 הימים עד להתפזרות הכנסת. מחר הוא היום האחרון, מבחינה טכנית, על מנת להספיק ולהעביר את החוקים הללו".

 

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה בתגובה ליוזמת גנץ כי היא "קוראת לגנץ להפסיק עם השטיקים והטריקים ולחוקק נגד השחיתות. לא כאיום סרק אחרי שכבר מכרו הכל, אלא כנושא ערכי כדי לנקות את ישראל מהשחיתות של נאשם בשוחד וחבורת השכפ"צים שלו".

 

גנץ מצידו הבהיר בשבוע שעבר כי יאפשר פעילות מלאה של הכנסת החל ממחר (ב') - הודעה שנועדה לזרז את השיחות ולקדם את המו"מ הקואליציוני. הערב התייחס גנץ לנזק הכלכלי שנגרם לבעלי עסקים ועובדים שאיבדו את עבודתם בגלל משבר הקורונה: "לא לבזבוז מיליארדי שקלים במערכת בחירות רביעית - כן להקמת ממשלת חירום לאומית שתטפל בנגיף הקורונה ולא פחות חשוב, במשבר הכלכלי שמאיים על מיליוני ישראלים שלא יסלחו למי שיגרור אותם לבחירות בתקופה הזו כדי לקושש כמה מנדטים".

 

שיחות המשא ומתן בין הליכוד לכחול לבן ממשיכות משעות הבוקר, אך טרם הושג סיכום סופי שיוביל לחתימה על הסכם להקמת ממשלת אחדות בשעות הקרובות. בשני המחנות עדיין מורגשת החשדנות כלפי הצד השני, ונציגי המו"מ ממשיכים לדון בנספחי החקיקה לסעיף הרוטציה.

 

יובל קרני השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
בני גנץ
צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מומלצים