שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

למידה מרחוק במגזר החרדי: 11 ילדים על קו טלפון

עשרות-אלפי ילדים במגזר החרדי לומדים מהבית, בלי "זום" או ווטסאפ - באמצעות מוקדים טלפוניים. "יש מערכת שעות לשיחות ועידה של המורה עם הילד ובני כיתתו", מסביר הרב חממי, אב ל-11. בביתו של אהרן לומדים באמצעות שיעורים מוקלטים ששומעים בנגן. "הקווים הטלפוניים ללמידה פשוט לא מחזיקים מעמד"

 

אם הורים לשניים או שלושה ילדים עם שלל אמצעים דיגיטליים מתלוננים על קשיים בהתארגנות ללמידה מרחוק, מה יגידו משפחות של יותר מעשר נפשות ובלי מסכים בבית? בציבור החרדי מתמודדים בימים אלה לא רק עם ההתפרצות החזקה של נגיף קורונה בריכוזי המגזר, אלא גם עם תנאים כמעט בלתי אפשריים לקיום שגרת לימודים עבור הילדים ובני הנוער המסתגרים מפניו.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>    

 

התלמידים בבתי הספר הממלכתיים לומדים באמצעות שיחות וידאו בתוכנות כמו "זום" או במערכת הלמידה המקוונת של משרד החינוך, וכמעט כל ילד מחזיק בטלפון חכם המאפשר לו עצמאות וזמינות ללימוד במשך כל שעות היום. אבל אצל החרדים השימוש באינטרנט אסור, ובנוסף לכך, כאמור, מספר הנפשות הממוצע למשפחה גדול משמעותית ביחס לאוכלוסייה הכללית. "טלפפונים חכמים" אין, וגם לא טלפון לכל ילד.

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

הישיבות (לגילאי התיכון ואחריו) ורוב תלמודי התורה (המקבילים ליסודי) עדיין נמצאים בחופשת הפסח ("בין הזמנים"), שתסתיים רק בסוף שבוע זה, ומי שמרגיש את הקושי כעת אלו בעיקר הבנות, ששבו ללימודים מרחוק כבר ביום ראשון יחד עם המוסדות הממלכתיים. השיטה: שליחת דפי עבודה להדפסה במקום צפייה ב"מערכת השידורים הלאומית", ושיחות ועידה טלפוניות במקום זום.

 

  ()
לומדים בבית משפחת חממי

 

במשפחה של אהרון, חרדי תושב פתח תקווה, גם הבנים כבר שבו ללימודים. עם שני הורים שעובדים בבית וארבעה ילדים (כולל תינוק בן שנתיים, ללא מסגרת), דירת המגורים של המשפחה נראית כמו סיר לחץ של ממש – וזה עוד לפני האתגר המדובר. "הגדול מקבל מהמורה שלו קבצים עם שיעורים מוקלטים ושומע אותם בנגן, זה עובד יחסית טוב", סיפר האב, "אבל אצל אחותו זה קשה".

 

הילדה, שכאמור חזרה לשגרה מלאה של למידה מרחוק, משתתפת בחמישה שיעורים ביום בזה אחר זה, מערכת שעות שדומה לזו שבבית הספר עצמו – כולם באמצעות שיחות ועידה קוליות במכשיר הטלפון הכשר (וה"טיפש") של ההורים, ולדברי אהרון יש לא מעט תקלות והקו נופל מהעומס. "אני מאמין שבהרבה משפחות כן יש חיבור לאינטרנט", אמר, "אבל רשמית זה אסור ולכן אין שיעורי זום".

 

"יותר קל לנו"

במשפחת חממי המצב מורכב עוד יותר, עם לא פחות מ-11 ילדים ו-13 נפשות בסך הכול – ובכל זאת האב, הרב מנדי, לוקח את הדברים בקלות ולא מתלונן. כאבא במשרה מלאה לבנים ובנות מגיל מעונות היום ועד לישיבות, הוא מעיד כי "במידה מסוימת לנו יותר קל", ומסביר, בראיון לאולפן ynet: "אצלנו יש כבר גדולים שעוזרים עם הקטנים, ואנחנו אפילו יכולים לנוח".

 

  ()
למידה מרחוק בבית משפחת חממי

 

גם בנוגע לקיום הלימודים בשיחות ועידה טלפוניות ולא בזום הוא סבור כי "לפעמים זה אפילו יותר טוב". היתרון בעיניו, כמנהל מוסד חינוכי בעבר, הוא ש"המורים עושים עבודת קודש ומוסרים את עצמם וזה מעודד אותנו להקריב גם כן מעצמנו ולהשקיע בילדים". לדבריו, "הרבי מלובביץ' אמר שמורה מחויב לתלמידיו 24 שעות ביממה, גם בשעות שבהן הוא לא נמצא במוסד, וברוך ה' אנחנו רואים מזה הרבה נחת". 

 

  ()

 

הרב חממי הוא מנהל עמותת "חיוכו של ילד" המסייעת לאלמנות וליתומים, והחיבור לאינטרנט "כשר", שהותר לו על ידי רבנים למטרות עבודה ופרנסה, משמש חלק מילדיו גם ללמידה מרחוק. "אנחנו משתדלים לא להכניס אותו לבתים בימים רגילים, אבל עכשיו הוא נכנס תחת הגנות, עם הסינון של חב"ד. זה עובד יפה, וככה יש לנו אינטרנט עם הדברים הטובים בלבד ובלי הדברים הלא טובים שלא צריכים אותם באף בית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים