שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

מחקר גדול מוכיח: התרופה לקורונה שישראל רכשה - לא יעילה

הנשיא טראמפ הבטיח כי התרופה "הידרוקסיכלורוקווין" ש-10 טונות ממנה הובאו לישראל במטוסים צבאיים, תשנה את כללי המשחק, אבל מחקר נוסף מציב תוצאות מאכזבות ומראה כי היא לא משפרת את מצבם של חולי קורונה קשים, וגם לא מונעת תמותה. נתונים דומים נצפו גם בקרב רופאים בווהאן שמטפלים בה בחולים בסין

היא סומנה כאחת ההבטחות בטיפול בקורונה, אבל עוד ועוד נתונים מוכיחים את האכזבה מהתרופה נוגדת המלריה "הידרוקסוכלורוקווין" שעשרה טון ממנה הובאו לישראל: מחקר רחב היקף חדש מראה כי היא אינה משפרת את מצבם של חולי קורונה קשים, וגם לא מונעת תמותה.

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet 

  

המחקר הנרחב ביותר עד כה שבחן את יעילות התרופה הידרוקסוכלורוקווין, נערך על ידי המכון האמריקני לבריאות בשיתוף אוניברסיטת וירג'יניה. במחקר השתתפו 368 גברים חולי קורונה מאושפזים, שנפטרו מהנגיף או שהחלימו ושוחררו לביתם עד ה-11 באפריל.

 

מהנתונים עלה כי כ-28 אחוזים מאלה שקיבלו את התרופה לצד טיפול תומך - מתו, לעומת 11 אחוז מהחולים שקיבלו טיפול תומך בלבד. אכזבה נצפתה גם בקרב החולים שקיבלו את שילוב התרופה הידרוקסיכלורוקווין עם האנטיביוטיקה אזיתרומיצין, שילוב שסומן כמנצח: כ-22% מהחולים שטופלו בשילוב התרופות הללו מתו גם כן. התרופה הידרוקסיכלורוקווין גם לא הפחיתה את ההידרדרות במצבם של החולים ולא מנעה את הצורך בחיבורם למכונות הנשמה.

 

Coronavirus patient treated in Hubei Province, China  ()
לע עוזרת למצבם של חולי הקורונה. הידרוכלורוקווין

 

החוקרים אמנם לא עקבו אחר תופעות הלוואי כתוצאה מהתרופה, אך ציינו שהתרופה טומנת בחובה תופעות לוואי קשות, ובהן הפרעות קצב לב. מוקדם יותר החודש הפסיקו מדענים בברזיל חלק ממחקר שבדק את התרופה כלורוקווין, תרופה ותיקה הדומה להידרוקסיכלורוקווין, לאחר שרבע מהמטופלים לקו בהפרעות בקצב הלב.

 

לפני כשבוע דיווח כתבנו איתמר אייכנר כי כ-10 טונות של התרופה הידרוקסיכלורוקווין הועברו לישראל באמצעות מטוסים צבאיים של חיל האוויר, כשחלק מהמשלוח הועבר גם לקפריסין למפעל תרופות מקומי בשם רמדיקה, שאמור לייצר את התרופה עבור ישראל.

 

50 ()
המטוס עם התרופות לישראל

 

התרופה כלורוקווין, והנגזרת שלה הידרוקסיכלורוקווין, מוכרות לעולם הרפואה כבר יותר מ-70 שנים. המטיילים מכירים אותה כאחת התרופות למניעת וטיפול במלריה, אולם בנוסף היא משמשת גם לטיפול במחלות ראומטיות כמו דלקת מפרקים ולופוס.

 

התרופה התגלתה לראשונה בשנת 1934. מנגנון הפעולה המשוער שלה הוא חדירה לדם ועיכוב מנגנונים שונים בתאים, המונעים מפולשים זרים להתפשט ולהתרבות. לתרופה אמור להיות גם אפקט אנטי דלקתי המסייע כאמור גם לטיפול במחלות ראומטיות.  

 

 

טראמפ התלהב – הממצאים בשטח לא

ההתלהבות מהתרופה הידרוקסיכלורוקווין החלה מדבריו של דונלד טראמפ שצייץ בחשבון הטוויטר שלו על "ממצאים ממחקר צרפתי שיחוללו מהפך בטיפול בחולי קורונה". אבל בהמשך התברר כי אותו מחקר, אודותיו צייץ טראמפ, ושפורסם בכתב העת הבינלאומי לתרופות אנטיביוטיות, לא כלל את כל החולים, ושאלה שלא הגיבו לטיפול בתרופה הוסרו ממנו.

 

המחקר הקטן שנערך במרסיי, כלל 20 מטופלים בלבד שנטלו את התרופה בשילוב האנטיביוטיקה אזיתרומיצין. החוקרים מצאו ששילוב של שתי התרופות הביא להפחתה במטען הוויראלי או להיעלמות כליל של נגיף ה-COVID-19.

 

החוקרים החלו עם 26 מטופלים, אולם שישה מהם הוסרו מהמחקר: אצל שלושה מתוכם המצב החמיר והם אושפזו ביחידה לטיפול נמרץ. מטופל רביעי מת, ומטופל נוסף הפסיק את הטיפול לאחר שלקה בבחילות. המטופל השישי, כך התברר, כלל לא חלה בקורונה.

 

אבל מה שנותר בתודעה הציבורית, הוא הציוץ של טראמפ, בעקבותיו נהרו המונים לרופאים וביקשו את שילוב התרופות הידרוקסיכלורוקווין ואזיתרומיצין, עד שנוצר מחסור משמעותי בתרופות הללו בארה"ב. גם בישראל החלו רופאי משפחה להיעתר לבקשת מטופלים, ורשמו שלא לצורך את התרופות הללו, עד שהקופות החליטו לעצור את המרשמים.

 

מעל 100 מחקרים מתבצעים ברחבי העולם כיום, בניסיון לחקור את התרופות האפשריות שאולי יביאו להחלמת חולי הקורונה, או שימנעו הדבקה, לצד מחקרים בנסיון לפתח חיסון נגד הנגיף. עם זאת, אף מחקר לא הצליח להוכיח שהתרופה הידרוקסיכלורוקווין משפרת את מצבם של החולים, מקצרת את האשפוז או מונעת תמותה.

 

בישיבה השבועית של רופאים מווהאן בסין, שם פרצה המגפה לראשונה, המשודרת לייב, אמרו המומחים כי התרופה כלל אינה עוזרת לחולים במצב קשה, והתוצאות בספרות הרפואית מראות כי היא אינה מביאה לשינוי משמעותי גם אצל חולים במצב קל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופה שקיוו שתעזור - לא יעילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים