שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

מקרר בלי ידית בסופר, צמידים לשמירת מרחק

אירופה מסירה מגבלות-קורונה, אבל יודעת שהחיים יהיו אחרים. בסופרמרקט בהלסינקי התקינו דלתות שנפתחות בזרוע, כדי לא לגעת ביד. באנטוורפן צמידים יתריעו אם עובדים יתקרבו זה לזה. באיטליה גוצ'י נותנת מכוניות לעובדים, שלא יבואו באוטובוס. היום: עוד 616 מתו בבריטניה, 440 בספרד

אירופה ממשיכה להיערך להסרת הגבלות התנועה שהוטלו במדינות השונות במסגרת המאבק בנגיף הקורונה, ומחפשת פתרונות יצירתיים להפחתת הסכנה הכרוכה בחזרה ההדרגתית לשגרה. בפינלנד, סופרמרקט בהלסינקי מצא מענה לחשש של הקונים להידבק מקונים אחרים, והתקין בדלתות של המקררים ידיות שאין צורך לגעת בהן בכף היד – אלא אפשר למשוך אותן בעזרת הזרוע.

 

משבר הקורונה – עוד בעולם:

 

נגיף קורונה פינלנד מקררים בלי לגעת בידיים (צילום: רויטרס)
במרכול בפינלנד. "אפילו לא חשבתי, פשוט פתחתי"(צילום: רויטרס)

שלשום ניתנה ללקוחות שם אפשרות לבחון את ההמצאה החדשה, ותושבים רבים בירכו עליה. סטינה, אחת הקונות, העידה: "אני חושבת שזה שימושי, ונראה לי שגם אנשים עם מוגבלויות יוכלו להשתמש בזה". נינה, קונה אחרת, סיפרה: "אפילו לא חשבתי, פשוט פתחתי את הדלת באופן לא מודע עם הזרוע שלי, זאת אפשרות באמת נהדרת".

 

הידיות המיוחדות עשויות מפלסטיק ממוחזר, ומי שפיתחה אותן – בתוך שבועיים – היא חברת האנרגיה הפינית Fortum. הן הודפסו בטכנולוגיית תלת-ממד. איש החברה קאלה סרימה הסביר: "זה התחיל בסיעור מוחות. חשבנו איך אנחנו יכולים לתרום לפתרון המשבר הזה, ואז עלה לנו הרעיון הזה".

נגיף קורונה פינלנד מקררים בלי לגעת בידיים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בבלגיה, עובדים שיחזרו בחודש הבא לעבודה בנמל באנטוורפן יענדו צמידים שפיתחה חברת טכנולוגיה בלגית ושאמורים להבטיח את הריחוק הפיזי הנדרש ביניהם. החברה, Rombit, שיווקה עוד לפני משבר הקורונה מוצר דומה שיכול לאפשר לעובדים לדעת אם כלי רכב מתקרב אליהם או מתריע אם מישהו נופל למים.

נגיף קורונה בלגיה אנטוורפן צמידים לשמירה על ריחוק חברתי (צילום: רויטרס)
מעקב אחר שרשרת ההדבקה. הצמיד בבלגיה(צילום: רויטרס)

תוכנה חדשה שהתקינה החברה אמורה לאותת כעת לעובדים אם הם מתקרבים למרחק של פחות ממטר וחצי זה לזה, והמפתחים מאמינים שכך יוכל הצמיד גם לאפשר מעקב אחרי שרשרת ההדבקה אם מי מהעובדים יידבק ויתקרב יותר מדי לעובד אחר. כדי למנוע פגיעה בפרטיות, האפליקציה אינה אמורה לאפשר לחברות לזהות את מיקומם המדויק של העובדים, והמכשירים יתקשרו רק זה עם זה ולא עם שרת מרכזי.

 

בדרך לעבודה לא מתערבבים

משימה קשה במיוחד תהיה לאיטליה, מוקד ההתפרצות הקשה ביותר ביבשת. ארץ המגף מתכוונת להתחיל להסיר בהדרגה הגבלות ב-4 במאי, והרשויות, חברות מסחריות ואיגודי עובדים שם מנסים למצוא פתרונות לבעיה מרכזית אחת: אמצעי התחבורה שבהם ישתמשו העובדים בדרך לעבודה.

נגיף קורונה בלגיה אנטוורפן צמידים לשמירה על ריחוק חברתי (צילום: רויטרס)
הצמידים באנטוורפן. יתקשרו רק זה עם זה(צילום: רויטרס)

כ-2.7 מיליון בני אדם צפויים לחזור לעבודה באיטליה ב-4 במאי. הרשויות יעודדו אותם להשתמש במכונית הפרטית שלהם, בקטנוע או באופניים, אבל כ-15% מהם צפויים להזדקק לתחבורה הציבורית. החשש שהחוזרים לעבודה יחלו או ידביקו אחרים גדול במיוחד, וכדי לוודא שהם שומרים על מרחק פיזי זה מזה בדרכם לעבודה ובמקום העבודה עצמו נושאים כעת רבים עיניים לפתרונות שמצאו כמה חברות שכבר חידשו את פעילותן.

 

חברת פינקנטיירי למשל – חברה ממשלתית לבניית ספינות – תיאמה עם הרשויות הקצאת אוטובוסים מיוחדים לעובדיה שאינם משתמשים במכוניות פרטיות. האוטובוסים נושאים לכל היותר 30 איש, כשליש מהמספר הרגיל. הדרכים המובילות ממגרש החניה ליד מקום העבודה ועד לעבודה עצמה נתחמו כדי שהעובדים לא יתערבבו עם המקומיים. העובדים חולקו לארבע משמרות במקום שלוש בדרך כלל.

 נגיף קורונה איטליה חנות ספרים רומא (צילום: EPA)
בחנות ספרים באיטליה. ניסיונות לצאת מהסגר(צילום: EPA)

בטוסקנה מותג היוקרה גוצ'י חידש השבוע את פעילותו באתר ArtLab ליד פירנצה, שם מעצבים תיקים ונעליים. למספר קטן של עובדים שאין בבעלותם רכב פרטי סיפקה החברה מכוניות בעצמה. במפעלי פיאט קרייזלר באזורי אברוצו ובזיליקטה, שבהם משמשים אוטובוסים פרטיים את העובדים כדבר שבשגרה, התבקשו הרשויות להגביר את התדירות שלהם.

 

איטליה עדכנה הערב כי עוד 464 בני אדם מתו בה מקורונה ביממה האחרונה והתגלו 2,646 נדבקים חדשים. מדובר בעלייה קלה במספר המתים היומי (אתמול דווחו 437 מתים) ובירידה במספר הנדבקים היומי (אתמול דווחו 3,370). עד כה מתו באיטליה 25,549 בני אדם מהנגיף, ו-189,397 אובחנים כנשאים שלו.

 

בריטניה דיווחה אחר הצהריים כי עוד 616 בני אדם מתו בה מהנגיף ביממה האחרונה, ובכך הגיע מספר המתים הכללי בממלכה ל-18,738. ספרד דיווחה היום על עוד 440 מתים, ובכך עלה מספר המתים שלה ל-22,157. אף שמדובר בנתונים קשים, עדיין מדובר במספרים נמוכים משמעותית מאלה שעליהם דיווחו שתי המדינות מדי יום לפני שבוע ושבועיים.

 

רוסיה דיווחה היום על עוד 42 מתים ו-4,774 נדבקים. בכך הגיע מספר המתים בה ל-555, ומספר הנדבקים הגיע ל-62,773. מדובר בירידה במספר הנדבקים החדשים. אחרי שבשבוע האחרון הסתמנה החמרה בהתפשטות הנגיף ברוסיה, ביומיים האחרונים טוענים השלטונות שם כי המצב תחת שליטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בסופרמרקט בפינלנד. "זה שימושי"
צילום: רויטרס
מומלצים