שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

רמדאן וקורונה בנגב: "סגרתי את המסגד אחרי 30 שנה"

אלפי שוטרים ומתנדבים התפרסו ביישובי הבדואים בנגב עם פתיחת חודש הרמדאן - ומחשש להתפרצות הנגיף. תושב תל שבע: "לא מפחד על עצמי, רק על המשפחה". ראש העיר רהט: "מי שלא מיישם הנחיות - דינו מעצר או בידוד בכפייה". סיור עם פתיחת הרמדאן: כך נראית ההסברה

   

 

חג בתקופת משבר: היישובים הבדואיים בנגב מציינים את חודש הרמדאן שהחל אמש תחת הגבלות חמורות, עקב משבר הקורונה. בימי החג אלפי שוטרי משטרת ישראל, שוטרי מג"ב ומתנדבים יתפרסו בכל היישובים הערביים. יבוצעו סיורים, יוקמו מחסומים מדלגים בתוך היישובים ויועלו לאוויר מסוקים ורחפנים במטרה למנוע התקהלות ויציאה אסורה של אזרחים למרחב הציבורי או למקום אחר שייאסר בתקנות

 

 לכל העדכונים על משבר הקורונה

 

אף שכבר כחודש הם מתכוננים לרגע הזה, עדיין נראה שלא כולם מבינים את כל ההנחיות. אימאם חליל אלבז מסתכל על הדלת הסגורה במקום שאותו הוא פוקד יום יום כבר שלושים שנה, מסגד אל היג'רה ביישוב הבדואי תל שבע. "ויתרנו ונעלנו את המסגדים עוד לפני שהיו הוראות ממשרד הבריאות. אנחנו לא רוצים לקחת שום סיכון", הוא מסביר בסיור עם השוטרים מתחנת עיירות בנגב, שמלווים אותו כדי לבדוק שהכול תחת שליטה ביישוב.

לקראת הרמדאן ברהט ()
שוטרים ברהט לקראת הרמדאן

לקראת הרמדאן ברהט (צילום: רועי עידן )
(צילום: רועי עידן )

 

כשהוא עם דמעות בעיניים, אלבז מתקשה לדבר: "כשסגרתי את המסגד בפעם ראשונה זה לא היה קל בשבילי. 30 שנה שאני נמצא במסגד הזה, אבל על מנת לשמור על חיי הילדים שלי, אשתי ותושבי האזור אני נאלץ לסגור אותו. זה לא קל לסגור מסגד כמו שלא קל לסגור את הכותל המערבי, אבל הוא סגור עכשיו. מכה לא נסגרה אולי 700-600 שנים, אבל היא סגורה עכשיו. מדינה של מוחמד סגורה, אל אקצה סגור. העולם מתאחד למען קדושת החיים". בפנייה נרגשת הוא מסביר כמה חשובה ההסברה במהלך החודש הזה. "אני פונה לכל הציבור - הישארו בבתים שלכם ותתפללו שם".

 

רב משטרת מחוז דרום, רפ"ק ראובן כמיל, מבין את הכאב של חברו האימאם, וגם עבורו לא היה פשוט לבקש רק לפני כשבוע מהציבור היהודי שלא לקיים את מצוות החג, לא להתקהל בליל הסדר ולדאוג שבתי הכנסת יישארו סגורים. "אנשים צריכים לקחת אחריות גם אם מתירים יותר", הוא אומר ומשבח את ההחלטה של האימאם לסגור את המסגד. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק ומקווים שנעבור את זה ונחזור לשגרת חיים מלאה ושנתראה בשמחות, חפלות וחתונות בעזרת השם".

 

 

לקראת הרמדאן ברהט (צילום: רועי עידן )
"עובדים בשיתוף פעולה הדוק". לקראת הרמדאן ברהט(צילום: רועי עידן )

מתחם היבדק וסע דרייב אין ברהט ()
יפעלו בשעות הלילה. מתחם "היבדק וסע" ברהט

מתחם היבדק וסע דרייב אין ברהט ()
  

בשטח השוטרים מכינים את הקרקע כבר יותר מחודש, מחלקים פליירים ואפילו מסכות, שכן הם יודעים שלא לכולם יש נגישות להן. אלבז נעם, תושב תל שבע, מסתובב בלי מסכה גם בימים אלו. הוא אומר שהוא מנסה לשמור על הכללים אבל מתקשה. "אין לי מסכה, אני לא יודע מה לעשות. אין אפילו בחנויות".

 

עוד לפני שהרמדאן החל נראתה נוכחות משטרתית מוגברת - לאכיפת ההגבלות ובעיקר להסברה. מדובר בתיאומים מול הרשויות השונות, במפגשים ובשיח מול ההנהגה, בפעולות הסברה מקדימות ובשיתופי פעולה נוספים עם הקהילה - הכול במטרה להוביל למשמעת אזרחית והקפדה על ההנחיות גם במהלך ימי החג.

 

 

רפ"ק שי ביטון, מפקד נקודת תל שבע בתחנת עיירות, מסביר: "בהתחלה היה סוג של חוסר הבנה. אני יכול להגיד שמהר מאוד התושבים שיתפו פעולה. אנחנו נערכים בכוחות מתוגברים בעיקר בשעות הערב ולאורך הלילה, ובמהלך החודש יהיו כוחות מתוגברים כדי לאכוף את ההנחיות שאומרות שאין לנוע בצירים אלא אם זה לצורך חיוני. אנחנו ממשיכים כדי שאנשים יבינו וזה יחלחל לכולם".

 

גם סנ"צ משה זריהן, מפקד תחנת עיירות, אומר שהציבור נשמע בסך הכול להנחיות. "עד עכשיו בגזרה שלי כמעט לא היו חולים, רק חולה מאומת אחד. עכשיו אנחנו מתחילים לגלות חולים נוספים", אומר סנ"צ זריהן. בחורה, למשל, התגלה חולה ראשונה - שביקרה בחתונה ביישוב סמוך. מחשש להתפרצות המגפה, מד"א הודיע כי מתחמי "היבדק וסע" יפעלו בשעות הלילה בריכוזי אוכלוסייה גבוהה של מוסלמים.

 

באשיר אבו עסה מתל שבע אומר ש"למרות שזה מעצבן אין מה לעשות. צריך לשמור וזה בשבילי ולא בשביל אחרים". לדבריו, "הרמדאן יהיה קצת קשה, אבל אין מה לעשות. לא הלכתי לחתונות שהזמינו אותי אליהן. כשמישהו הלך לחתונה אמרתי לו שלא כדאי לו גם אם המשטרה לא רואה".

50 ()
העיר הבדואית הגדולה בנגב. רהט

איברהים אלעסאב, גם הוא תושב תל שבע, סיפר: "אני לא מפחד על עצמי, אלא רק על המשפחה". הוא מצביע על חברו אשרף בורקאי ואומר, "הנה, גם הוא מתאסף עם המשפחה. הולכים להיות 50 איש ברמדאן". בורקאי דווקא סיפר שהם החליטו לצמצם באורחים בחג. "הפרדנו אנשים כבר ויצא שאנחנו נהיה בארוחה 15 איש. אין מה לעשות".

 

ביישובים בפזורה בנגב מספר נמוך של חולים מאומתים, אבל ברהט - העיר הבדואית הגדולה ביותר - ישנם לפי הנתונים האחרונים שפורסמו ממשרד הבריאות כבר 47 חולים מאומתים. המאבק בקיום ההנחיות של משרד הבריאות בעיר מתנהל על בסיס יום-יומי. רק בתחילת השבוע משטרת ישראל נאלצה להוציא צו אשפוז בכפייה לחולה קורונה מאומת, תושב העיר, שהפר את הבידוד ואפילו הלך לעבודה.

 

ראש העיר רהט, פאיז אבו סהיבאן, זעם בעקבות המקרה. "זה אירוע מסוכן מאוד. יותר מחודש אנחנו עובדים על הסברה מבית לבית דרך אימאמים ואנשי ציבור ואז מגיע אדם שעושה את המעשה הזה. התרענו שאנשים שלא מיישמים את ההנחיות - דינם או מעצר או בידוד בכפייה. זה מעשה שאנחנו מגנים אותו. הוא הלך לעבודה, יכול להיות שעשה את זה בתום לב כי לא הבין וחשב שזה שפעת, אבל זה דבר חמור מאוד ואנחנו צריכים לעקוב אחרי חולים מאומתים".

 

ראש העיר הוסיף: "ביקשנו ממשרד הבריאות נתונים על החולים, אבל לא העבירו לנו ואנחנו עוקבים דרך הרחוב. התרעתי בפני המשנה למנכ"ל משרד הבריאות איתמר גרוטו. נעשה עוד מסע הסברה ונשכנע את האנשים שיש להם תסמינים להיבדק ולהיכנס לבידוד. החוק צריך להיות מעל הכל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
שוטרים ברהט לקראת הרמדאן
צילום: רועי עידן
מומלצים