שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

הפסיכולוג שמרגיע את אלפי הישראלים בארצות הברית בזום

מגפת הקורונה יצרה בקרב הישראלים שחיים בארצות הברית שתי חזיתות של מתח ודאגה - אחת לעצמם ולמשפחתם, והשנייה - לקרוביהם שחיים בארץ. הפסיכולוג ד"ר איתי כהנא מנסה להוריד עבורם את מפלס החרדה באמצעות קבוצות תמיכה בזום שהוא מעביר בשפה העברית וללא תשלום

הפסיכולוג שתומך בקהילה הישראלית בארצות הברית: כבר עם פרוץ מגפת הקורונה בארצות-הברית, הבין ד"ר איתי כהנא את הצורך בתמיכה בקהילה הישראלית בארצות הברית, גם אם זו לא יכולה להינתן בטיפול אחד על אחד. כהנא פתח קבוצות תמיכה בזום ופרסם את דבר קיומן בפייסבוק. מהשתתפות של עשרות בודדות בשבועות הראשונים, גדלה ההתעניינות וכיום כבר מאות ישראלים לא מפספסים אף מפגש קבוצתי, גם אם הוא וירטואלי.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

ד"ר איתי כהנא עבר לארצות-הברית לאחר 8 שנות שירות כטייס מסוקים בחיל האוויר כדי לסיים את הדוקטורט שלו בפסיכולוגיה קלינית. עבודתו הקלינית החלה בישראל כשהתנדב לטפל במהגרים סודנים. בלוס-אנג'לס עבד כפסיכולוג במרכזי גמילה והמשיך בטיפול בבעיות טראומה, דיכאון וחרדה עם ילדים, בני נוער, ומשפחות. לאחר מכן עבד במרכז לקהילה הלהט"בית ונשאי HIV. בימים כתקנם מטפל איתי בשתי הקליניקות שלו באנשים עם בעיות טראומה, כאבים כרוניים, דיכאון, חרדה והתמכרויות.

 

צפו בראיון עם ד"ר כהנא:

 

 

- מה המשעמות של לקבל את התמיכה הנפשית בשפה העברית, דווקא בארצות-הברית?

"יש לזה משמעות גדולה. יש פערים תרבותיים בין ישראלים לאמריקאים, הרבה ניואנסים בשפה העברית שלא קיימים באנגלית. ישראלים שחיים כאן, אפילו עשרות שנים, מרגישים חופשיים יותר לבטא את עצמם בשפת האם שלהם".

 

- ממה בעיקר מוטרדים הישראלים בארצות-הברית?

"הישראלים כאן נמצאים במצב ייחודי ולא פשוט - מצד אחד הם דואגים כמובן לעצמם ולבני משפחתם שחיים איתם, אבל לזה מתווספת הדאגה ליקרים להם שחיים בישראל. כלומר הדאגות והחרדות הם לשני הכיוונים. וכמובן שהמרחק מישראל ומהקרובים רק מעצים את הדאגה הזו".

 

- מהם הנושאים העיקריים שעולים בקבוצות התמיכה שאתה מקיים בזום?

"מעבר לדאגה הכפולה למצבם הם ולמצב הקרובים בישראל, הרבה מתעניינים איך להתמודד עם הילדים ובני הנוער במצב הזה, הרבה שאלות על בעיות בזוגיות בתקופה הלחוצה הזו וגם מה עושים הרווקים שלא יכולים לצאת לדייטינג. כל המצב הזה הוא סיר לחץ אחד גדול".

 

  ( )
עלייה של 25% בנפח העבודה. ייעוץ בזום בעברית

 

- אתה מזהה אולי כוונות של הישראלים שחיים בארצות-הברית לחזור לישראל עקב המצב הגרוע שם ביחס למה שקורה בישראל?

"לגמרי. הבעיות כאן הן קיומיות. ישראלים שנחשפים לבעיות החברתיות, הכלכליות, הסגר המתמשך, המספרים המטורפים של המתים בערים גדולות כמו ניו יורק, הרבה מהם שוקלים לחזור לישראל. כבר בשבועות הראשונים, לפני שסגרו הטיסות, ישראלים מיהרו לחזור לישראל. ככל שהזמן יעבור, ישראלים יתמודדו יותר ויותר עם הדילמה של לחזור לארץ. הבעיות החברתיות והכלכליות שמות בסימן שאלה גדול את כל החלום האמריקאי שהישראלים חיו בו עד פרוץ המגפה. קיימות גם שאלות לגבי העתיד - מה אמריקה תוכל להציע להם עכשיו. כל זה כמובן מוסיף למתח מול הפחד לחטוף קורונה".

 

- קיימת עלייה בביקוש לתמיכה פסיכולוגית בימים אלו?

"בהחלט, למרות שכל הטיפולים מבוצעים בזום, מרחוק, אני מזהה כ-25% גידול בעבודה. קיים כאן מצב של חוסר ודאות, לא יודעים מתי כל זה ייגמר. אנשים הולכים ונשברים ככל שהזמן עובר, כאלו שבעבר יכלו להתמודד עם המצב בעצמם, כבר לא יכולים ופונים לעזרה. בסופו של דבר אנחנו אנשים חברתיים, יש לא מעט אנשים שלא קיבלו חיבוק יותר מחודש, אלו הדברים הקטנים שאנחנו צריכים כבני אדם. אנשים רוצים לחזור למציאות הקודמת ומתאכזבים כל פעם מחדש כשזה לא קורה".

 

- אתה מזהה גם תופעות חדשות של התמכרויות בעקבות המצב?

"לגמרי, אני עובד במרכז גמילה ואנחנו עדים להרבה מעידות של אנשים שכבר נגמלו ובגלל המצב חוזרים לשתות, לקחת סמים או להמר. יש עוד נקודה, התקופה הזו שאנשים לבד, גורמת להם להתמודד עם אירועי עבר שהם הצליחו להדחיק, ואין להם לאן לברוח. פתאום זה מציף להם בעיות ורבים מהם פונים לטיפול בגלל זה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים