שתף קטע נבחר

מחסור בתקציבים ומיטות: ליצמן עוזב משרד חולה

הוא היה שר דעתן ודומיננטי, אך בעיצומו של משבר הקורונה החליט ליצמן לוותר על משרד הבריאות לטובת משרד השיכון. דו"ח המבקר האחרון העיד על כשלים חמורים וחוסר היערכות, "הזקנה במסדרון" הגיעה מדי חורף ובעוד המחסור התקציבי מוערך במיליארדים, מעטים יזילו דמעה על עזיבתו

 

 יעקב ליצמן הערכת מצב נגיף קורונה משרד הבריאות (צילום: EPA)
בשיאו של משבר הקורונה, ליצמן עוזב(צילום: EPA)
  

מעטים במערכת הבריאות יזילו דמעה על עזיבתו הפתאומית של שר הבריאות, יעקב ליצמן, ככל הנראה למשרד השיכון. רק לפני שלושה שבועות הסביר ליצמן בריאיון ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" את החלטתו להישאר במשרד הבריאות ואמר כי "אני חושב שאפשר לעזור להרבה אנשים. במשרד עשיתי הרבה רפורמות. אני מתכוון להמשיך בזה". אולם נראה כי משהו השתנה והוא החליט לעזוב את המשרד שעימו היה מזוהה כל-כך.

 

יותר מעשור כיהן ליצמן בן ה-71 כשר הבריאות, למעט בין השנים 2013-2015, שבהן פינה את מקומו ליעל גרמן. הקדנציה הראשונה שלו היתה פעלתנית ונמרצת. בשנייה, והוא קומם עליו את המערכת כולה. מצב מערכת הבריאות בישראל מעולם לא היה גרוע כל כך.

 

מדו"ח מבקר המדינה שהתפרסם רק לפני חודש עלה כי משרד הבריאות, קופות החולים ומערך האשפוז אינם ערוכים למקרה של התפרצות של מחלה נגיפית מדבקת, כמו שפעת פדמית, שבגינה עלולים לחלות כ-2,250,000 איש. עיקר הליקויים שמנה המבקר, מתניהו אנגלמן, הם מחסור במלאי התרופות, שכיום נותן מענה עבור 16% מהאוכלוסייה בלבד, חיסונים, ומתן פתרונות אשפוז.

 

מערכת הבריאות סובלת ממחסור חמור בתקציבים, המוערך במיליארדים ובכוח אדם סיעודי ורפואי, הפערים בין המרכז לפריפריה רק הולכים וגדלים ושיעור ההוצאה הפרטית לבריאות בישראל הוא מהגבוהים ביותר ב-OECD. והדבר החמור ביותר - התארכות התורים לרופאים ולשירותים רפואיים שפוגעת בהכרח באיכות הטיפול, חלק מהשירותים הבסיסיים ביותר פשוט לא זמינים.

 

בנימין נתניהו יעקב ליצמן הערכת מצב נגיף קורונה משרד הבריאות (צילום: רויטרס)
ליצמן לנתניהו: "מוותר על משרד הבריאות תמורת השיכון"(צילום: רויטרס)
 

עומסים במחלקות הפנימיות בבית חולים (צילום: שמיר אלבז)
עומס בבתי חולים ומחסור במיטות אשפוז(צילום: שמיר אלבז)

ליצמן, שהתפטר בעבר בגלל חילול שבת, לא מיהר להחזיר את המפתחות למען החולים. "לא מדובר בג'ינג'י הנמרץ שכולנו מכירים", אמר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" אחד ממנהלי בתי החולים הגדולים. "כבר תקופה ארוכה שיש שמועות על קרע בינו לבין האדמו"ר מגור, שכנראה החליש אותו. אין ספק שהוא הרבה פחות פעיל ואכפתי ממה שהיה פעם".

 

למרות זאת, הוא הצליח להעביר את רפורמת הסיעוד והרחיב את טיפולי השיניים לקשישים ולנוער עד גיל 18. גם תוספת התקציב לסל התרופות, מ-300 ל-500 מיליון שקל, נרשמה לזכותו.

 

האדמו
קרע בינו לבין ליצמן? האדמו"ר מגור(צילום: מאיר אלפסי, כיכר השבת)
 

בכירי מערכת הבריאות יצאו נגדו בשנים האחרונות, בין היתר בגלל התערבות בלתי פוסקת בעבודת הצוותים הרפואיים והטלת טרור של ממש בכל מה שנוגע למטופלים מכובדים, בראשם אשתו של האדמו"ר מגור, פטרונו, שטופלה במספר בתי חולים בתנאים מפליגים.

 

ואולם, כללי מנהל תקין, מעידים רבים, לא ממש מטרידים את ליצמן, ולראייה - ההמלצה להעמיד אותו לדין בשתי פרשיות שבהן, כך נטען, התערב. הראשונה היא בפרשת המבוקשת בגין פדופיליה מלכה לייפר, שנמלטה מאוסטרליה לישראל לאחר שהועמדה לדין בגין תקיפות מיניות ואונס של שמונה תלמידות שלה. ליצמן, כך טוענת המשטרה, פעל כדי שיכירו בה כ"בלתי כשירה לדין".

 

מלכה לייפר (צילום: עמית שאבי)
מלכה לייפר(צילום: עמית שאבי)
 

לפי התוכנית "המקור", ליצמן התערב גם במקרים נוספים למען עברייני מין חרדים. במקרה אחר, שאף הוא נחקר במשטרה, נטען כי פעל למניעת סגירה של מסעדה שבה הוא נוהג לאכול בירושלים, למרות שבמטבח שלה התגלו חיידקים מסוכנים. באוגוסט 2019 פורסמה עמדת המשטרה לפיה יש ראיות מספיקות להעמידו לדין על עבירות מרמה והפרת אמונים, הדחת עדות והצעת שוחד.

 

"מה שהיה לי להגיד על זה אמרתי למשטרה", אמר ליצמן בפברואר האחרון בריאיון ל-"7 ימים". "לא התחמקתי, באתי ועניתי על כל השאלות. המשטרה המליצה מה שהמליצה. אני סומך, יש לי אמון בפרקליטות. היא בודקת את התיק עם היועץ המשפטי ונראה מה שהוא יגיד".

 

לאורך כל השנים, נחשב ליצמן לאחד משרי הבריאות הדומיננטיים והדעתנים שמערכת הבריאות ידעה אי פעם. הוא מינה ארבעה עוזרים שאחראים בלעדית על פניות הציבור, ועובדים סביב השעון כדי לסייע לכל פונה. בלשכה הוא מחזיק ספרים עבי כרס המתעדים בפרוטרוט כל פנייה בכתב וכיצד טופלה.

 

בנימין נתניהו יעקב ליצמן מאיר בן שבת משה בר סימן טוב (צילום: שלו שלום)
ליצמן עם ראשי המאבק בקורונה(צילום: שלו שלום)

בתחילת משבר הקורונה, ליצמן היה זה שתבע לסגור את השמיים ולהחמיר את הגזירות למניעת התפשטות הנגיף. בשבועות הראשונים להתפרצות המגפה הוא עבד כדי להשאיר את הנגיף האלים רחוק מישראל. סגר את הגבולות, זרק בלי למצמץ תיירים לא רצויים, התעמת עם אנשי משרד החוץ שטענו שהוא "הורס לנו את המוניטין" ולא התקפל גם כשנציגי השגרירות הסינית ארבו לו מחוץ לדיונים כדי לדרוש הקלות.

 

למרות זאת, זמן קצר לאחר מכן, תבעו מספר מנהלי מחלקות להחליף אותו לאלתר, אך ליצמן לא נרתע. "לא ביררתי עם המנהלים אם הם אכן חתמו על זה או לא", אמר. "את חלקם אני מכיר ואני מניח שהם לא חתמו על זה או שלא אמרו להם מה כתוב שם. ביקורת אני מוכן לקבל, כל אחד יכול לכתוב, מה זה משנה מה אומרים?".

 

יעקב ליצמן בבידוד ()
ליצמן בבידוד לאחר שחלה בנגיף
 

למרות מלחמתו בנגיף, הוא דרש להחריג בתי כנסת ומקוואות מאיסור ההתקהלות בתחילת הסגר. ליצמן בזמנו הכחיש ואמר כי "הדיווחים שקריים. אין שום ציבור שמוחרג מהתקנות, ואין אוכלוסיה שיכולה לעמוד מהצד ולא להשתתף במילוי החוק. הוראות החוק שוות בפני כולם. אבל כשהסבירו בממשלה שצריך לאפשר יציאה של מאה מטר מהבית כדי להוציא את הכלב, הסברתי שיש גם צורך של אנשים לצאת לתפילה לא בתוך בתי הכנסת. כל עוד אפשר לצאת מהבית, גם התפילה בחוץ מותרת, אבל חייבים לשמור על הכללים. אני עצמי מתפלל בבית".

 

זמן קצר לאחר מכן פורסם כי הוא עצמו הפר את כללי הריחוק החברתי שקבע משרדו בכך שהתפלל בקבוצה גדולה בבית סגור. בתחילת החודש נדבקו הוא ואשתו בקורונה, אחרי שהחלים חזר לעבודה.

 

למה לך לחזור למשרד כל כך קשה וכפוי טובה, ועוד באמצע מגפה עולמית, נשאל ליצמן וצחק. "אני מתכוון לעשות עוד רפורמות חדשות. בנושא הסיעוד, דברים גדולים, יש רשימה גדולה. לפני חצי שנה סיכמתי עם ראש הממשלה ושר האוצר שאנחנו נעלה את מס הבריאות בחצי אחוז, ונקבל 3 מיליארד שקל לבריאות בלבד - נטו. זה נותן לי אפשרות לעשות כל מיני דברים חדשים".

 

כאמור, בסביבתו של ליצמן הסבירו כי אחרי 10 שנים במשרד הבריאות הוא חש מיצוי, וכי האפשרות לעבור למשרד השיכון עמדה על הפרק בכל השנה האחרונה. מכיוון שהקמת קואליציה לא נראתה עד עכשיו באופק, ליצמן ורבניו לא ראו צורך להקדים את המאוחר ולדון בנושא ולכן לא התקבלה החלטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בעת משבר - ליצמן עוזב
צילום: EPA
מומלצים