שתף קטע נבחר

צילום: AFP, מוטי קמחי

עיריית ת"א פינתה את מאהל המחאה ברוטשילד: "מזדהה עם הכאב"

העירייה הורתה על פינוי העצמאים שקרסו והקימו מאהל בסוף השבוע. הפקחים הודיעו לעשרת השוהים כי עליהם להתפנות מיידית. אחד הפעילים: "פגיעה בחופש הביטוי וזכות המחאה"

 

 

עיריית תל אביב פינתה את מאהל המחאה בשדרות רוטשילד ובגן וולובלסקי. הבוקר (יום א') הגיעו למקום שוטרי מרחב ירקון ופקחי עירייה והודיעו לעשרת השוהים במתחם כי עליהם להתקפל מהמקום באופן מיידי. את המאהל הקימו בסוף השבוע עצמאים שקרסו כלכלית תחת מגבלות והנחיות ההתמודדות עם נגיף הקורונה.

 

תוכנית הסיוע לעצמאים: מי זכאי וכמה תקבלו

 

בעירייה ציינו כי למרות שהאוהלים הוקמו ללא היתר כנדרש, הורשו המוחים לשהות בו למשך 48 שעות כמחווה של סולידריות עירונית.

פינוי מאהל המחאה (צילום: מוטי קמחי )
שוטרם ופקחים מפנים את המוחים, הבוקר(צילום: מוטי קמחי )
 


קוסטה בלאק, אחד מהפעילים במקום, אמר ל-ynet כי "בצעד שערותייתי ואנטי-דמוקרטי הרשויות החליטו לפנות את מאהל המחאה בשדרות רוטשילד. חופש הביטוי וזכות המחאה הם ערכי יסוד בדמוקרטיה וצר לנו שיש כאלה המבקשים לרמוס אותם. אנחנו מודים לעיריית תל אביב על הדאגה ושיתוף הפעולה. חשוב להדגיש ששמרנו על תקנות משרד הבריאות לאורך כל המחאה, אנחנו אנשי חוק לכן נציית לצו. אבל שלא תחשבו שזה הסוף - אנחנו אפילו לא התחלנו".

 

בעירייה ציינו מנגד כי החליטו לפנות את המאהל, בין היתר, כדי לשמור על הנחיות משרד הבריאות ובריאות התושבים המתגוררים בסמוך. במכתב שקיבלו מארגני המאהל מהמשנה למנכ"ל העירייה רובי זלוף נכתב: "העירייה מזדהה עם כאבם של כל אותם אשר איבדו באחת את מטה לחמם, בדגש על ציבור העצמאים ובעלי העסקים שמתמודדים בתקופה זו עם מצוקה קשה ביותר. העירייה רואה את עצמה מחויבת למתן סיוע ומענה לצרכי התושבים בדרכים מגוונות ובכלל זה פעלה וממשיכה לפעול רבות כדי לסייע לעסקים בעיר".

 

"השטחים שבהם מוקמו האוהלים משרתים את המתגוררים בסמוך לטובת תנועה והתאוורות מוגבלת בקרבת מקום מגורים ואף את זכות זו יש לכבד. למען הסדר הטוב נוסיף כי המבוקש על ידכם אינו עולה בקנה אחד עם הנחיות משרד הבריאות והמשטרה בנושא הקורונה. העירייה תהיה נכונה לשקול בחינות מתן היתר להצבת אוהלי מחאה מטעמכם בהתאם להיתר שיינתן לפרק זמן נוסף במקום מרכזי מתאים, דוגמת כיכר רבין, ללא לינה, אשר יסמל את המחאה הלגיטימית".

פינוי מאהל המחאה (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )
 

בהודעה שפרסמה לאחר העירייה נכתב: "העירייה החלה היום בהכשרת כיכר רבין לארח מחאות, עצרות והפגנות לאור גידול במספר הבקשות לקיום אירועים כאלו מטעם ארגונים וקבוצות של בעלי עסקים וסקטורים כלכליים שונים. בין השאר תסמן העירייה סימונים מיוחדים במרחק של שני מטרים ברחבת הכיכר כדי להקל על קיום הפגנות בעת זו; תנגיש בצורה בולטת את הנחיות קיום העצרות במרחב הציבורי; ותעמיד תשתיות שונות לטובת קיום עצרות עבור קבוצות שירצו בכך".

 

בריאיון לאולפן ynet סיפר קוסטה בלאק: "זה בוקר קשה מאוד, לפי יומיים הגענו להביע את המצוקה שלנו של מאות אלפי מובטלים והעסקים העצמאיים שקורסים. חשוב להדגיש שאין שכירים בלי עצמאיים, אנחנו כולנו נשענים על הענף הזה, אנחנו מרגישים שאנחנו נחנקים, אנחנו מרגישים שהזניחו אותנו והפקירו אותנו, שהממשלה פשוט מנותקת מהעם ומהמצוקות הכלכליות שלנו. בזמן שהעסקים קורסים תחת הנטל הם עסוקים בג'ובים ובמשרדים ובממשלה מנופחת ובזבזנית".

פינוי מאהל המחאה (צילום: מוטי קמחי )
שדרות רוטשילד, הבוקר(צילום: מוטי קמחי )

מחאת אוהלים בשדרות רוטשילד (צילום: עמית הובר)
וכך זה נראה אתמול(צילום: עמית הובר)

 

-הגעת לפה מאילת, במה אתה עובד?

אני מנהל מסעדות במקצוע שלי. למעשה לפני כמעט חודשיים הוציאו אותי לחופשה ללא תשלום. אני באופן אישי עדיין לא קיבלתי את החל"ת שלי ועוד רבים אחרים שאני מכיר, הכסף נגמר מזמן, אני מרגיש שהפרנסה שלנו מתה, שלא יהיה לנו מקום עבודה לחזור אליו, העסקים העצמאיים רובם יקרסו ויפשטו את הרגל. הממשלה חייבת להגיש להם סיוע מיידי, להשוות את הזכויות שלהם לזכויות של השכירים שהם יקבלו את המענקים שמגיעים להם".

 

-אולי המשק חוזר עכשיו לשגרה, זה יעזור לכם?

קשה לי מאוד להאמין, נוצר פה ניתוק של נבחרי הציבור מהמצוקות הכי בסיסיות של אזרחי ישראל. אני רואה שאנחנו הולכים לקראת מקום מאוד קשה וכולנו מרגישים את זה בכיס. מרגישים את החנק הזה".

 

"לא תיאמו את הקמת המאהל כנדרש"

בהודעת העירייה הבוקר נמסר כי "האוהלים הוצבו בסוף השבוע האחרון ללא תיאום עם העירייה ובניגוד לנוהל שגובש עם היועץ המשפטי לממשלה במסגרת הליך שהתנהל בבית המשפט העליון. נוהל זה מסדיר הקמת מאהלים במרחב הציבורי במסגרת מחאה, וקובע כי הקמת מאהל תותר ל-48 שעות בלבד בהודעה של 12 שעות מראש לעירייה ובכפוף לעמידה בכללים שונים.

 

"כאמור, מקימי המאהלים לא תיאמו את הקמת המאהל כנדרש ולא עמדו בהנחיות הנוגעות למספר האוהלים המותר ולגודלו של שטח המאהל. למרות זאת, התירה העירייה את שהות המוחים בסוף השבוע לאור החשיבות הרבה שהעירייה רואה בחופש הביטוי והמחאה. כמו-כן חילקו הבוקר נציגי העירייה למוחים דף הסבר על נהלי המחאה והציגו אפשרויות שונות לקיום אירועי מחאה במרחב הציבורי.

 

 

"יש לציין כי עיריית תל אביב-יפו רואה בחופש הביטוי ערך עליון ועושה רבות לקידומו במרחב הציבורי. בשבועות האחרונים אישרה העירייה עשרות אירועי מחאה ברחבי העיר ובכוונתה להמשיך לעשות כן. ואולם, ההקפדה על הנהלים בנושא היא בעלת חשיבות עליונה דווקא בימים של התפשטות מגפת הקורונה, והצורך לשמור על בריאותם של המוחים, של התושבים המתגוררים בסמוך ושל עוברי האורח שמספרם צפוי לגדול עם ההקלות בהסגר".

 

עוד טענו בעירייה כי "עיריית תל אביב-יפו פועלת רבות למען בעלי העסקים בתחומה והיא תמשיך להוות אוזן קשבת ולפעול למענם בעת הזו. כבר עם פרוץ המשבר הודיעה העירייה על דחיית תשלומי הארנונה לעסקים בחודשיים; הכריזה על פטורים על אגרות בגין הצבת כסאות ושולחנות, פרגודים, והיתרי לילה לעסקים שנפגעו במהלך המשבר; וכן הייתה בין היוזמות והדוחפות לקבלת ההחלטה הממשלתית בדבר מתן פטור לארנונה לעסקים ל-3 חודשים – החלטה שהעירייה צפויה להשתתף ביישומה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. בשבועות הקרובים צפויה מועצת העיר לאשר פטור מתשלום אגרת שילוט לאלפי עסקים שנפגעו מהגבלות התנועה וההסגר בעת משבר הקורונה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
פינוי מאהל המחאה, הבוקר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים