שתף קטע נבחר

שוטרים וחסימות בבתי העלמין הצבאיים: הגבלות יום הזיכרון נכנסו לתוקף

ברקע מחאת משפחות שכולות, התפרסה המשטרה בצירים המובילים לבתי העלמין הצבאיים כדי למנוע התקהלויות המוניות. השוטרים הונחו להתמקד בהסברה. ב-20:00 תישמע צפירה בת דקה ולאחריה יחל בכותל המערבי הטקס שפותח את אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה

 

 

בתי העלמין הצבאיים ואתרי ההנצחה בכל רחבי הארץ נחסמו ב-16:00 (יום ב') לכניסת מבקרים, עקב תקנות החירום שעליהן החליטה הממשלה כדי למנוע התקהלות ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה. במסגרת התקנות, עד צאת יום הזיכרון לא ניתן לבקר בבית קברות צבאי, בחלקה צבאית או בקבר צבאי שמצוי בבית קברות אזרחי ולא תתאפשר הגעה לאתרי הנצחה ובתי "יד לבנים".

 

משפחות שכולות יגיעו לבתי העלמין: "להחלטה אין טעם, הציבור יודע מה מותר"

 

 

  (צילום: מוטי קמחי)
בית העלמין הצבאי קריית שאול בתל אביב, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)

המשטרה התפרסה במתכונת מוגברת בצירים הסמוכים לבתי העלמין ואתרי ההנצחה על מנת למנוע התקהלות המונית. ברקע הזעם בקרב משפחות שכולות, הונחו השוטרים להתמקד בפעילות מניעה והסברה. במשטרה קראו לציבור להישמע להוראות משרד הבריאות ולקיימן במלואן.

 

בית העלמין קריית שאול בתל אביב בערב יום הזיכרון (צילום: יריב כץ)
חיילים בבית העלמין קריית שאול(צילום: יריב כץ)

 


  (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

  (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

  (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

  (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

  (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

  (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

  (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

  (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

 

שר הביטחון, נפתלי בנט, ביקר היום בהר הרצל, מלווה בסמנכ"ל וראש אגף משפחות, הנצחה ומורשת במשרד הביטחון, אריה מועלם. השר פגש את תמי שלח, יו"ר ארגון אלמנות ויתומי צה"ל ושוחח עם משפחות שכולות.

 

"אנחנו נמצאים בערב יום הזיכרון ועדיין הרבה מאוד משפחות וחברים מגיעים לבקר את הנופלים, יש חיילים ומפקדים נפלאים שמדברים איתם, זה קורה כבר מיום חמישי שעבר", אמר בנט. "השנה זה שונה, השנה יום הזיכרון בעצם מתפרס על פני כמעט שבוע, ואני רוצה להודות לחיילים המופלאים שנמצאים פה ובכל בתי העלמין, ולומר למשפחות שאני אוהב אתכן מאוד מאוד ומצטער שהשנה לא התאפשר לעלות ביום הזיכרון עצמו. אני רק מבטיח שלא עשינו את זה מרוע, אלא מרצון אמיתי לשמור עליכן".

 

לאורך הבוקר המשיכו משפחות שכולות למחות על ההחלטה לסגור את שערי בתי העלמין הצבאיים. סגן-אלוף במיל' רמי סווט, אח שכול ויו"ר עמותת המרכז למלחמת יום הכיפורים, העריך כי רבים יפקדו את קברי יקיריהם במהלך יום הזיכרון. "הציבור מספיק אחראי בשביל לדעת מה מותר ומה אסור", אמר סווט. "ההחלטה הגורפת הזו מאוד פוגענית, אני לא רואה בה טעם".

 

סווט הוסיף כי "יהיה נכון לא למנוע מהמשפחות להגיע ולאפשר להן לממש את הצורך להיות שם בזמן הצפירה. ישכילו לעשות אם לא יאכפו את האיסור וכן ישאירו את השערים פתוחים כי זה לא שונה מכל התקהלות - בין אם זה נסיעה באוטובוס או כניסה לסופרמרקט".

יום הזיכרון חללי מערכות ישראל בית עלמין צבאי הר הרצל  צה
בית העלמין הצבאי בהר הרצל בירושלים(צילום: EPA)

יום הזיכרון חללי מערכות ישראל בית עלמין צבאי הר הרצל  צה
(צילום: AFP)

יום הזיכרון חללי מערכות ישראל בית עלמין צבאי הר הרצל  צה
(צילום: AFP)

יום הזיכרון חללי מערכות ישראל בית עלמין צבאי הר הרצל  צה
(צילום: AFP)

יום הזיכרון חללי מערכות ישראל בית עלמין צבאי הר הרצל  צה
(צילום: AFP)

יום הזיכרון חללי מערכות ישראל בית עלמין צבאי קריית שאול בתל אביב צה
(צילום: AFP)

גאיה קורן, לשעבר בת הזוג של רב-סרן ערן אלכאוי ז"ל שנפל בלבנון בשנת 1992, הוסיפה כי צפתה בתמונות שבהן נראו תורים משתרכים מחוץ לחנויות איקאה, דבר שגרם לה להתקומם. "אני לא משתטחת על קברים ולא בודקת נרות. כשאני באה לקבר של ערן אני לא נוגעת או מחבקת, אלא עומדת דוממת", סיפרה. "זה בסדר לא לאפשר למיליון איש וחצי להתגודד בכזה מצב ובכזו שעה, אך אפשר היה לעשות זאת בהגבלות מסוימות, לפחות לאפשר למשפחות הגרעיניות".

 

קורן סיפרה שאמו של ערן, אישה מבוגרת, תעבור יום קשה מהרגיל, לנוכח האיסור על פגישת חבריו של ערן מהילדות ומהצבא, שבדרך כלל מגיעים אליה ומספרים עליו. "כל החברים האלה באים פעמיים בשנה, באזכרה וביום הזיכרון", אמרה. "לקחת לה את זה משמע לקחת לה פיסה מהלב שלה - וזה מה שבעצם הכי כואב. זה לא לעמוד ליד הקבר, אלא מה שקורה אחר כך".

 

במהלך תקדימי של פיקוד העורף, במסגרת ההיערכות ליום זיכרון שנחשב לטעון במיוחד עבור המשפחות השכולות, מטפלים של עמותת נט"ל הצטרפו היום למוקד 104 של פיקוד העורף, לתת מענה רגשי למשפחות שכולות שיתקשרו על רקע התסכול הנובע מחוסר יכולתן יכולות לעלות לבתי העלמין השנה. זו הפעם הראשונה שמוכנסים גורמים אזרחיים למוקד הארצי של פיקוד העורף. המטפלים יישבו לצד החיילים, יקבלו שיחות מתוך הערכה לקושי נפשי מצד חלק מהפונים למוקד.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו קיימו אמש מפגש מרחוק עם אחים שכולים במסגרת המיזם "מתחברים וזוכרים". בשיחה השתתפו אליסף פרץ ששכל את שני אחיו אוריאל פרץ ז״ל ואלירז פרץ ז״ל, איילת גומז ששכלה את אחיה דניאל (דני) גומז ז״ל ונטע באלוה ששכלה את אחיה נדב באלוה ז״ל.

ראש הממשלה נתניהו אמר בשיחה: "אני מקדיש לזה זמן כל יום, ואין יום שזה לא קורה ושאני לא חושב על אחי יוני. אני נזכר בו, אני חושב מה הוא היה אומר, מה היה עושה, כל מי שנמצא במעגל הזה. אנחנו באותו מעגל בדיוק, וצריך לשאוב ממנו כוח, לא ייאוש - כוח. זה לא קל, כי בהתחלה זה רק ייאוש ובהדרגה זה יכול להפוך לכוח ולהרבה תקווה".

 

האחים סיפרו על הזיכרונות שמלווים אותם מאחיהם, על סיפורי ילדות משותפים, רגע ההודעה על האובדן וההתמודדות עם השכול. אליסף פרץ אמר שהשנה, עם מגבלות הקורונה, 'נחסכת' ממשפחתו הדילמה הקשה בבחירת הקבר אותו יבקרו ראשון ביום הזיכרון. נטע באלוה שיתפה בזיכרונות המשותפים שלה עם אחיה בילדותה וסיפרה כי נדב ז"ל משמש לה תמיד כסמן דרך בחיים. איילת גומז סיפרה על הרגע בו התבשרה על אובדן אחיה והעירה את הוריה כדי לבשר להם את הבשורה המרה, וכן שיתפה בגעגוע שמלווה אותה לאורך השנים.

 

  ()

ב-20:00 תישמע צפירת דומייה למשך דקה, ולאחריה יחל בכותל המערבי בירושלים הטקס הממלכתי שיפתח את אירועי יום הזיכרון בהשתתפות נשיא המדינה ראובן ריבלין והרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי. הטקס ייערך במתכונת מצומצמת וללא קהל.

 

23,816 חללים נפלו במערכות ישראל מאז 1860, תקופת ראשית הציונות. בפיגועי טרור נרצחו מאז 4,166 בני אדם. מיום הזיכרון אשתקד נוספו 42 למניין הנופלים ונפטרו 33 נכי צה"ל, שגם הם מוכרים כחללי המערכות.

 

מחר, יום הזיכרון, תישמע צפירת דומייה למשך שתי דקות ב-11:00, ולאחריה ייערך בהר הרצל בירושלים טקס הזיכרון הממלכתי לחללי מערכות ישראל. בטקס ללא קהל ישתתפו הנשיא ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון נפתלי בנט וראשי גופי הביטחון.

 

ב-13:00 מחר ייערך בהר הרצל ללא קהל טקס האזכרה הממלכתי לזכר נפגעי פעולות האיבה בארץ ובחו"ל. בשעה 16:00 יתקיים טקס האזכרה הממלכתי לחללי המחתרות ולעולי הגרדום, אף הוא ללא קהל.

 

הרמטכ"ל כוכבי אמר אתמול בהתייחסו להגבלות שעוררו סערה ציבורית ובקרב המשפחות השכולות במיוחד כי "ההחלטה על הסגר קשה מאוד, אבל היא מוצדקת וחשוב לכבד אותה. המרחק לא מונע קרבה או הזדהות עמוקה עם הצער, וגם בתקופה מיוחדת זו, נעשה הכל כדי להישאר משענת יציבה".

 

כוכבי הוסיף במהלך הטקס להנחת דגלוני ישראל על קברי החללים כי "גם השנה יבקרו מפקדי צה"ל וחייליו כל חלקה וכל קבר, יניחו עליהם דגל ישראל המעוטר בסרט שחור, ויעמדו דום על מנת להתייחד עם יקיריכן. אלפי הדגלים שיונחו על קברי הנופלים, יהפכו למגש המסמל את המחיר הכבד שמשימת ההגנה על מדינת ישראל גובה מאיתנו".

 

מדובר צה"ל נמסר כי במהלך היום הונחו דגלי לאום עם סרט שחור וזרי פרחים, והודלקו נרות נשמה על כל קברי חללי מערכות ישראל בכל בתי העלמין ברחבי המדינה. במעמד הנחת דגל הלאום החיילים הצדיעו לכל קבר עליו מניחים הדגל, פרח ונר הנשמה.

 

שר הביטחון נפתלי בנט אמר כי "אף קבר לא יישאר מיותם. אנחנו מחבקים את המשפחות ומוקירים את הנופלים, אם כי באופן שונה לאור משבר הקורונה. המשבר מחייב אותנו לשמור על בריאות הציבור, אך אנו עושים הכל בשורה של פעולות להנציח את זכר הגיבורים והגיבורות שמסרו נפשם למען הארץ הנפלאה שלנו". 

 

הסגר ביום העצמאות 

ממחר ב-17:00, ערב יום העצמאות, עד יום רביעי ב-20:00, ניתן יהיה לצאת מהבית רק לצורכי הצטיידות בתרופות ובמוצרים חיוניים בתחום עיר או יישוב המגורים - והתחבורה הציבורית תיפסק לחלוטין. במשרד הבריאות הדגישו כי חגיגות העצמאות יתאפשרו אך ורק בבתים - ולא תתאפשר רכישה של מזון בערב יום העצמאות ובחג עצמו.

 

כן תתאפשר יציאה מהבית להתאווררות ברדיוס של 100 מטרים, ופעילות גופנית למרחק של עד 500 מטר שבמהלכה אין חובה לעטות מסכה. הרחצה בים עדיין אסורה.


פורסם לראשונה 27/04/2020 15:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים