שתף קטע נבחר

הוצאת רישיון קבלן – האם זה משתלם?

היא כרוכה בהשקעה של זמן וכסף, אלא שהיא מאפשרת לבצע עבודות בסכומים גבוהים, מכרזים ממשלתיים והעסקת פלסטינים. אלה היתרונות והחסרונות

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קבלנים רבים, בעיקר בתחילת דרכם המקצועית, מתפתים לוותר על רישום בפנקס הקבלנים, והחוק מתיר להם לעבוד ללא רישיון במגבלות מסוימות. אז האם הרישיון שווה את הזמן, הכספים והמאמץ שצריך להשקיע בהוצאתו? מ-11 שנות ניסיון והכנת מאות בקשות עבור קבלנים מכל הסוגים, תשובתי כמעט חד משמעית: אם קבלן רוצה להתקדם בתחומו כדאי לו להיות קבלן רשום.

 

לעבוד על פי חוק

קבלן שרוצה לבצע עבודות הנדסה בנאיות בענף ראשי כמו בנייה ותשתיות, ואין לו רישיון, מוגבל על פי חוק רישום קבלנים לביצוע עבודות בתמורה לסכום של עד כ-89 אלף שקל לכל היותר. בענף משנה, כמו למשל שיפוצים או חשמל, הסכום מוגבל לכ-45 אלף שקל בלבד. כל קבלן שרוצה לגדול שואף לבצע פרויקטים בסכומים גבוהים מאלה. קבלן שעובר על החוק צפוי לעונשים, ואילו קבלן עם רישיון פועל מתוך ביטחון ושקט נפשי ויכול להיות רגוע בעבודתו.

 

הרישיון כאמצעי שיווק

כידוע בעולם השיפוצים והבנייה יש תחרות עזה על כל לקוח. התחרות הזו מביאה קבלנים רבים למצב שבו עליהם לבחור בין הורדת המחיר לבין ויתור על פרויקטים. כך או כך, הם מפסידים כספים והרווחיות שלהם יורדת באופן דרסטי.

 

רישיון קבלן משדר ללקוחות מסר שלפיו מדובר בקבלן מקצועי ואמין שעומד בדרישות המחמירות של רשם הקבלנים. הרישיון מסייע להגדיל את כמות העבודות במחירים משתלמים, מפני שלקוחות פרטיים יעדיפו לעבוד עם קבלן רשום מאשר עם קבלן ללא רישיון אשר ייתפס בעיניהם כ"חאפר" לא מקצועי. כידוע, על איכות ומקצועיות משלמים.

 

גישה למכרזי ממשלה ומוסדות ציבוריים

כשקבלן רוצה להתקדם ולהרוויח את הכסף הבטוח והגדול, הוא מתחיל לפזול לכיוון המכרזים שמוצעים על ידי רשויות המדינה וחברות גדולות שמחפשות את הקבלן הטוב ביותר עבורן לביצוע הפרויקט. על מנת להתמודד במכרזים האלה ולזכות בהם צריך רישיון קבלן. ככל שהרישיון בדרגה גבוהה יותר ניתן להגיע ליותר מכרזים איכותיים ורווחיים, והסיכוי לזכות בהם עולה כי יש פחות מתחרים. מאידך, עולם המכרזים למעשה חסום בפני מי שלא מחזיק ברישיון קבלן.

 

גיוס עובדים פלסטינים

היכולת לגייס כוח עבודה איכותי ומקצועי שמותאם לשוק העבודה בישראל היא יתרון חשוב בשוק הבנייה והשיפוצים. בדרך כלל קבלנים מעדיפים עובדים פלסטינים שמכירים את העבודה, מורגלים למנטליות הישראלית ויש להם מוסר עבודה גבוה.

 

אלא שאחד התנאים ההכרחיים מצד המדינה לגיוס עובדים מהשטחים היא שהקבלן יחזיק ברישיון קבלן רשום. קבלן שאין לו רישיון מטעם רשם הקבלנים לעולם לא יוכל לגייס עובדים פלסטינים ויתקשה לגייס עובדים איכותיים בתחום הבנייה.

 

העלות של רישיון קבלן רשום

עד כאן דיברתי על היתרונות הבולטים בהוצאת הרישיון אך כדי להשלים את כל התמונה בדרך לקבל החלטה נבונה, חשוב לדעת שיש גם חסרונות. כדי לקבל רישיון קבלן רשום צריך להשקיע זמן רב, ולשלם לעורך דין עבור הוצאת הרישיון וניהול כל ההליך מול רשם הקבלנים. לאחר מכן יש לשלם אגרה למדינה כל שנתיים. לעיתים גם צריך להעסיק שני עובדים שעל בסיסם הקבלן מקבל את הרישיון שלו וההעסקה כרוכה כמובן בעלויות.

 

לדעתי, בהתחשב ביתרונות העצומים והאפשרות להתקדם ולהגדיל לאין שיעור את ההכנסות, עלויות הוצאת הרישיון הן זניחות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד תומר סופר
מומלצים