שתף קטע נבחר

האיש של טראמפ בחזית מול סין

מזכיר המדינה מייק פומפאו מוביל את הקו נגד סין ומקדם את התיאוריה שנגיף הקורונה יצא ממעבדה בווהאן. בבייג'ינג מכנים אותו "משוגע", הוא מתייחס אליהם רק כאל "המפלגה הקומוניסטית". עם ציוץ פסוקים מהתנ"ך וקטטות בטוויטר, הפרשנים תוהים: האם ירוץ לנשיאות ב-2024?

 

 

התקשורת הממלכתית של סין כינתה אותו "משוגע", אך השמרנים בארה"ב מהללים אותו. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו עומד בימים אלו בחזית המתקפה של ממשל טראמפ נגד בייג'ינג, בטענה שהיא אחראית להפצת נגיף הקורונה ולחומרתה של המגפה ברחבי העולם.

 

קראו עוד בנושא:

המלכוד הסיני של טראמפ

חשש בסין מעימות עם ארה"ב: "גל שנאה עולמי"

דו"ח: סין הסתירה את הקורונה בזמן שאגרה ציוד רפואי

מעבדת הנגיפים שבמוקד הטענות נגד סין

 

פומפאו מנסה כבר זמן מה להביא לקדמת הבמה את התיאוריה שהנגיף שגבה את חייהם של יותר מ-250,000 בני אדם ברחבי העולם התפשט במקור מהמעבדה לחקר נגיפים בעיר ווהאן שבסין, העיר שבה התגלה לראשונה הנגיף בסוף השנה שעברה.

Майк Помпео. Фото: AFP ()
בתפקיד הנץ מול סין, וגם איראן. פומפאו

תפקיד הנץ אינו זר לפומפאו, שמקדם בימים אלו גם את החרפת הלחץ על איראן, קמפיין שהוביל אף בתחילת השנה לחיסולו של מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, קאסם סולימאני.

 

כבר חודשים ארוכים שפומפאו מתאר את סין כיריב מרכזי בכל תחום כמעט – מטכנולוגיה ועד ביטחון – בניגוד לנשיא דונלד טראמפ, שהביקורת הקשה שלו כעת על בייג'ינג באה תוך שינוי כיוון חד יחסית לעומת השבחים שנהג להרעיף על סין ונשיאה שי ג'ינפינג.

 

למרות ההבדל הזה, שכעת נראה שנעלם, עד עתה הצליח פומפאו לשמור על הישג נדיר יחסית בוושינגטון, ולהישאר על הצד הטוב של הנשיא ההפכפך. בניגוד ליועצים אחרים בעבר, טראמפ לא השמיע נגד פומפאו, לפחות לא בפומבי, ביקורת על הדיפלומט הבכיר שלו.

 

פרשנים העוקבים אחר המתרחש בוושינגטון אומרים כי נאמנות לטראמפ היא העיקרון החשוב ביותר של פומפאו, ששאיפתו להתקדם פוליטית בעתיד תלויה כעת בעמידה איתנה לצד הנשיא וסיוע לו להיבחר מחדש בנובמבר.

נשיא ארה
הנאמנות לטראמפ – עיקרון עליון. פומפאו מאחורי הנשיא(צילום: EPA)

פומפאו, חבר לשעבר בבית הנבחרים מטעם מהמפלגה הרפובליקנית, ממשיך גם היום – יותר מכל מזכיר מדינה אחר עד כה – להציג בנחישות עמדות פוליטיות בנושאים פנימיים. רק לאחרונה מתח ביקורת על ג'ו ביידן, מי שצפוי להיות המועמד הדמוקרטי בבחירות לנשיאות, ובמהלך מסיבת עיתונאים במחלקת המדינה.

 

הטרמינולוגיה מסבירה הכול

דאגלס פאל, שבעבר ייעץ לנשיאים רפובליקניים בענייני אסיה, אומר כי ההתמקדות של פומפאו בתפקיד ששיחקה סין במגפת הקורונה תואמת לאסטרטגיית הבחירה מחדש של טראמפ. "הכלכלה קרסה, הבורסה קרסה, אז מה עוד נשאר לך לרוץ עליו? טוב, אז רוץ נגד סין", אמר פאל, כיום חוקר בקרן קרנגי לשלום בינלאומי.

 

לדברי פאל, פומפאו – שמאז שנכנס לתפקידו כמזכיר המדינה לפני כשנתיים ערך רק שני ביקורים קצרים בבייג'ינג – נוקט גישה אידיאולוגית יותר מול סין מאשר מזכירי מדינה קודמים. "בכל פעם, זה לעולם לא 'הממשלה הסינית'. זה תמיד 'המפלגה הסינית הקומוניסטית'. נראה שהטרמינולוגיה מסבירה להם הכול על מה שסין עושה".

50 ()
הנגיף יצא משם בטעות? בתוך המעבדה בווהאן

50 ()

מעבדה ב מכון ווהאן לווירולוגיה ב סין טענות לא-מבוססות ש נגיף ה קורונה התפרץ שם (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

פומפאו, בראיון ביום ראשון לרשת ABC, אמר כי ישנם "ראיות עצומות" שהנגיף יצא ממכון ווהאן לווירולוגיה – ולא מהשוק לחיות בר בעיר הסינית, ששם לפי רוב המדענים הנגיף עבר לראשונה מבעלי חיים לבני אדם.

 

"תזכרו, לסין יש היסטוריה של הדבקה של העולם ויש להם היסטוריה של ניהול מעבדות עם תת-תנאים", אמר פומפאו. בראיון נאלץ פומפאו – בעברו ראש ה-CIA – לחזור בו מטענתו כי ייתכן שהנגיף נוצר במעבדה, רעיון שסוכנויות המודיעין האמריקניות שללו באופן מפורש. כעת, כך נראה, הוא טוען שהנגיף התפשט משם בטעות.

 

אתמול הגיבה לטענות אלו התקשורת הממלכתית בסין, ותקפה את פומפאו באופן שמזכיר מעט את הדברי התוכחה הציוריים שמשמיעה לעתים צפון קוריאה. הסינים כינו אותו "משוגע", במאמר דעה שכותרתו: "פומפאו המרושע מתיז באופן מופקר רעל ומפיץ שקרים".

 

  

לצד המתקפה על סין, בשל הטענות למחדל מצדה ואף לשקרים וטיוח, פומפאו הצטרף לטראמפ בביקורת על ארגון הבריאות העולמי. טראמפ ואנשיו טוענים כי הארגון מוטה לטובת סין, ועצרו את המימון אליו – מכה קשה לארגון, לאור העובדה שארה"ב היא התורמת הגדולה ביותר שלו. בארגון הבריאות דחו את הטענות, אמרו כי הזהירו את ארה"ב כבר בהתחלה, וכעת מוסיפים שלא קיבלו מהאמריקנים אף ראיה או הוכחה לטענות שהנגיף יצא מהמעבדה בווהאן.

 

קטטות בטוויטר ופסוקים מהתנ"ך

ובזמן שהוא יוצר אויבים בבייג'ינג, פומפאו מוצא ידידים חדשים בבסיס התמיכה של טראמפ. הוא הגן בנחרצות על הנשיא במהלך הליך ההדחה שלו, אפילו כשטראמפ לעג לדיפלומטים אמריקנים שהזהירו מפני התנהלותו בפרשיית אוקראינה-גייט.

 

לאחרונה, פומפאו גם התקוטט בטוויטר עם הסנאטורית אליזבת וואן – ממובילי מחנה השמאל במפלגה הדמוקרטית – לאחר שזו הביעה ספק ביעילותה של האסטרטגיה שלו מול איראן.

מייק פומפאו בתדרוך בסוף אפריל מזכיר המדינה של ארה
ירוץ לנשיאות ב-2024? גם לו יש שאיפות פוליטיות(צילום: רויטרס)

 

 

מוקדם יותר השנה הפתיע פומפאו פרשנים רבים כאשר בחר שלא לרוץ למושב בסנאט במדינת הבית שלו קנזס, שם לרפובליקנים יש תמיכה רחבה וניצחון שם היה כמעט ודאי. מושב בסנאט היה מאפשר לו להמשיך להחזיק בעמדת כוח בוושינגטון, גם באפשרות הלא-מבוטלת שטראמפ יפסיד בבחירות הקרובות.

 

לפולטיקאי בן ה-56, יש לציין, יש שאיפות פוליטיות משלו, ורבים סבורים כי הוא שוקל להתמודד על הנשיאות ב-2024. לא פלא אולי שגם כעת, כשהוא מוביל את הדיפלומטיה האמריקנית בתקופה של משבר חסר תקדים, הוא מוצא זמן להתערב בסוגיות חברתיות שונות. בין היתר זכה לשבחים מצד שמרנים נוצרים, בגלל ציוץ בטוויטר שבו תקף "אקדמאים שמאלנים קיצוניים" שאמרו כי ישנו סיכון בחינוך של ילדים מהבית.

 

כוצרי אוונגליסטי, פומפאו מדבר לעתים קרובות על אמונתו, ונוהג לצייץ קטעים מהתנ"ך בטוויטר. אתמול, ועל רקע הטענות שלו באשר להתפשטות הנגיף מהמעבדה בווהאן, הוא צייץ פסוק מספר משלי: "יָד לְיָד לֹא יִנָּקֶה רָּע, וְזֶרַע צַדִּיקִים נִמְלָט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האיש של טראמפ. פומפאו
צילום: AFP
מומלצים