שתף קטע נבחר

נתניהו וגנץ סיכמו: ממשלה ביום רביעי

בצל החלטת בג"ץ שלא לפסול את נתניהו וגם לא את ההסכם הקואליציוני, נתניהו וגנץ הודיעו כי לאחר השלמת החקיקה תוקם ממשלה בשבוע הבא. האופוזיציה משכה את כל ההסתייגויות כדי לנסות להביך את הקואליציה, אך התיקונים הוחזרו לוועדה המיוחדת - וההצבעה תחודש בבוקר

 

 

בג"ץ החליט שלא לפסול את נתניהו וגם לא את ההסכם הקואליציוני, ובינתיים בכנסת האופוזיציה משכה את כל ההסתייגויות שהוגשו על התיקונים ב"חוק יסוד: הממשלה" ודרשה להתחיל בהצבעה על התיקונים. בקואליציה מתכננים לעשות שינויים נוספים בחוק וחזרו הלילה (ה') לדיון על התיקונים בוועדה המיוחדת לפני ההצבעה במליאה בקריאה שנייה ושלישית, שנדחתה לשעות הבוקר. במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ הודיעו שלאחר השלמת החקיקה, תושבע הממשלה החדשה ביום רביעי בשבוע הבא.

 

התכנון המקורי בסיעות שאמורות להפוך לקואליציה היה להצביע כבר הלילה על תיקוני החקיקה שעליהם סיכמו כחול לבן והליכוד בהסכם הקואליציוני. אלא שעל רקע הכוונה לערוך ברגע האחרון שינוי בסעיפים המוצעים, האופוזיציה משכה את אלפי ההסתייגויות שלה ודרשה הצבעה מיידית.

המליאה דנה באישור לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד (צילום: ערוץ כנסת)
שר הבריאות יעקב ליצמן וח"כ תמר זנדברג ללא מסכה במליאת הכנסת(צילום: ערוץ כנסת)

ח"כ איתן גינזבורג, יו"ר הוועדה המיוחדת שטיפלה בתיקונים, עבר בין הסיעות השונות שהגישו הסתייגויות ובדק אם הן מושכות אותן. סיעות מרצ, יש עתיד-תל"ם, הרשימה המשותפת וישראל ביתנו הודיעו על משיכת ההסתייגויות. סיעת ימינה נעדרה מהמליאה ולכן לא דנו בהסתייגויות שהגישה. חברי הקואליציה ביקשו לצאת להפסקה של רבע שעה "כדי להרגיע את המליאה".

 

מוקדם יותר אתמול נפגשו נתניהו וגנץ בלשכת יו"ר הכנסת (שכרגע הוא גנץ) ודנו בין היתר במנגנון שיאפשר להאריך את כהונת הממשלה לארבע שנים, במקום שלוש כפי שנקבע בתיקונים שהובאו להצבעה בכנסת. 
 
לאחר שנודע לחברי הכנסת יאיר לפיד ומאיר כהן (יש עתיד) על המהלך של כחול לבן והליכוד, הם ארגנו את כל האופוזיציה ומשכו כאמור בבת אחת את כל ההסתייגויות - כדי לא לתת לקואליציה זמן להגיע להסכמות.
המליאה דנה באישור לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד (צילום: ערוץ כנסת)
המהומה במליאה(צילום: ערוץ כנסת)
 
בעקבות משיכת ההסתייגויות, ביקש יו"ר הוועדה המיוחדת, ח"כ גינזבורג, להחזיר את התיקונים לדיון בוועדה. בקשתו אושרה במליאה ברוב של 87 תומכים מול 17 מתנגדים. בהמשך נמסר כי הדיון במליאה, וההצבעה השמית על התיקונית, תיערך הבוקר בשעה 09:00.
 
אתמול אחר הצהריים ננעל הדיון במליאת הכנסת על התיקונים ב"חוק יסוד: הממשלה", האמורים לאפשר את ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן. הצעות החוק המדוברות הן תיקון ל"חוק יסוד: הממשלה" וכן תיקון חוק מימון מפלגות, לבקשתם של חברי הכנסת צביקה האוזר ויועז הנדל (דרך ארץ), שהתפצלו מכחול לבן. הלילה, יצוין, בג"ץ דחה את העתירות נגד ההסכם הקואליציוני וסעיפיו השונים.
 

את הדיון במליאה נעל אמש מי שצפוי להיות יו"ר האופוזיציה, יאיר לפיד (יש עתיד), שאמר: "המנוע היחיד של ההסכם זו חלוקת השלל. אחדות זה לא שכולם מתיישבים ביחד על הצוואר של מעמד הביניים הישראלי. אתם מבזבזים מאות מיליוני שקלים על ג'ובים וכיבודים וגורמים לאובדן מוחלט של אמון האזרחים בפוליטיקאים".

 

  
לפיד שב וטען שההסכם בין בנימין נתניהו ובני גנץ מהווה הונאה של הציבור בתואנת שווא שלפיה מדובר בממשלת חירום לטיפול במשבר הקורונה ובהשלכותיו. "אם זו הייתה ממשלת חירום היינו חוזים עכשיו במאבק הירואי על תיק הבריאות, האוצר, הכלכלה, הפנים ו-ועדת הכספים, כל התיקים שרלוונטיים באמת למשבר כלכלי", אמר. "כל התיקים שעליהם לא התקיים שום ויכוח. אלה שעליהם כולם ויתרו מראש.

 

"מי שחושב שהמשבר הכלכלי מאחורינו, לא מבין על מה הוא מדבר. אימא חד-הורית, עם שני ילדים, שגרה בדירה שכורה, ואיבדה את העבודה שלה - בחודש הבא היא ברחוב. בואו נצביע היום יחד על כך שהממשלה תצמצם את מספר השרים ל-18 ושהיא תוותר על המעון הרשמי של ממלא מקום ראש הממשלה".

המליאה דנה באישור לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
לפיד בכנסת, היום. "לוותר על המעון"(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

המליאה דנה באישור לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
נתניהו במהלך ההצבעה על ההסתייגויות(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

המליאה דנה באישור לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
בני גנץ במליאה(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

המליאה דנה באישור לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שגם הוא מבקש להיות קול בולט באופוזיציה, תקף במליאה את נתניהו על רקע הדיון בבג"ץ בעתירות נגד הממשלה: "כל מה שאנחנו רואים היום זה מאבק היסטרי בבית המשפט ובמערכת המשפטית, וזה מעיד שהבן אדם נלחם אך ורק על ההישרדות האישית שלו. לא מעניינת אותו לא הדמוקרטיה, לא קורונה ולא מערכת המשפט. הכל ציניות, הכל אישי, שום דבר ערכי.

 

"וזה לא רק לצערי נחלתו של נתניהו והתומכים בו: גם כחול לבן נתנו לזה יד. על מה נסוב כל המו"מ? קווי יסוד לא עניינו אף אחד, אלא הכיסאות המערכת המשפטית, מי יהיו בוועדה למינוי שופטים, מי ימנה פרקליט, מי שר המשפטים ואיך תתפקד ועדת שרים לחקיקה.

 

"נתניהו הפך את הליכוד של היום לפרודיה זולה, מגוחכת ולא מוצלחת של מפא"י של שנות ה-50 וה-60. כל הליכודניקים פתאום הפכו למפא"יניקים. זה בולט כשאני שומע כל פעם מישהו מסיעת הליכוד מתחיל להאשים 'אתם באופוזיציה, אתם יחד עם הרשימה משותפת, אתם עם ערבים, אתם השמאל'. זה בדיוק מה שאמר בן גוריון".

המליאה דנה באישור לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
ליברמן. "הליכוד הפל לפארודיה"(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

ליברמן חזר ואמר כי מטרתו של נתניהו היא להגיע למערכת בחירות נוספת: "ביום חמישי כל הקלפים יהיו אצלו ביד, ואז הוא יחפש וימצא תירוץ, יהיה לו שבועיים לעשות את זה, למה לקחת את מדינת ישראל למערכת בחירות רביעית. ואני פונה מכאן לבנימין גנץ: תחשוב טוב מה שאתה עושה לפני שאתה מעביר ונותן 61 חתימות".

 

על מה מצביעים?

במסגרת הצעת החוק לתיקון חוק יסוד: הממשלה קבועים בין היתר ההסדרים המלאים להתנהלות קואליציית שני הגושים, מועד החילופים (התאריך שבו יתבצעו החילופים בין ראש הממשלה המכהן בנימין נתניהו וראש הממשלה החלופי בני גנץ) והגדרת ההשתייכות של השרים וסגני השרים לגוש מסוים.

 

החוק מגדיר גם את האפשרות למנות או לפטר שרים וסגני שרים, דבר הנתון לראש הממשלה או לראש הממשלה החלופי, בהתאם לזיקות שלהם אליו. כמו כן, נקבע המנגנון שיאפשר מקרים שבהם יכהנו שני שרים במשרד אחד. עוד קובעת הצעת החוק הסדרים למקרים שבהם ראש הממשלה או ראש הממשלה החלופי מפסיקים לכהן עקב נבצרות כלשהי, והאופן שבו הם יוחלפו על ידי המחנה שלהם באמצעות הבעת אמון של עשרה חברי כנסת, כל אחד מסיעתו.

 

על פי הצעת החוק, הסמכות של ראש הממשלה בפועל לפזר את הכנסת טעונה הסכמה מראש של ראש הממשלה החלופי. נוסף על מנגנוני החילופין, מועדיהם והאופן של הבעת אמון במקרי חילופין של אחד מהם, קובעת הצעת החוק מקרים שבהם אם ראש הממשלה המכהן בפועל מוביל להקדמת הבחירות לכנסת, הדבר ייראה הדבר כאילו התפטרה הממשלה כולה והולכים לבחירות.

בנימין נתניהו בני גנץ (צילום: אלכס קולומויסקי אמיר כהן)
בני גנץ ובנימין נתניהו(צילום: אלכס קולומויסקי אמיר כהן)

בתקופת המעבר ישמש ראש הממשלה החלופי ראש ממשלת המעבר. במקרה של הבעת אי-אמון מצד הכנסת בממשלת החילופים ולהביע אמון בממשלה אחרת, אף אחד מבין השניים - ראש הממשלה המכהן וראש הממשלה החלופי - לא יוכל לעמוד בראש הממשלה האחרת.

 

מבחינת אורך הקדנציה, הצעת החוק קוצבת זאת לשלוש שנים - שנה וחצי בראשות הממשלה לכל אחד משני הצדדים. לבסוף קובעת הצעת חוק זו, כי תחול "נוקשות" לגבי סעיפי החוק כולו לכל אורך ממשלת הרוטציה, באופן כזה שכל שינוי באחד מהם, יחייב רוב של 70 חברי כנסת. זאת לאחר שבמהלך הדיונים התקבלה ההסתייגות של ח"כ אבי ניסנקורן, לפיה הרוב הדרוש הופחת מ-75 חברי כנסת, כפי שנקבע הצעת החוק המקורית. הצעת החוק הנוספת, זו הנוגעת למימון מפלגות, קובעת כי סיעת "דרך ארץ" של חברי הכנסת יועז הנדל וצביקה האוזר, יוכלו לקבל מימון שוטף עבור פעילותם המפלגתית עוד בטרם הקמת הממשלה.

 

אתמול הליכוד וכחול לבן הסכימו להכניס כמה שינויים בהסכם הקואלציוני בעקבות הביקורת שהשמיעו שופטי בג"ץ בדיון שלשום שנמשך תשע שעות. סעיף הקפאת המינויים יקוצר מחצי שנה ל-100 ימים (מעט יותר משלושה חודשים) ובנוסף תבוטל הקפאת החקיקה שאינה קשורה לקורונה, אבל הוסכם שתינתן קדימות לחקיקת קורונה. בתוך כך, במפלגת כחול לבן החליטו כי בשל לוחות הזמנים, השבעת הממשלה תידחה לשבוע הבא ועקב כך חברי הכנסת של הסיעה יחתמו ביום חמישי לבנימין נתניהו כדי שיקבל את המנדט להרכבת הממשלה.

פורסם לראשונה 06/05/2020 16:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מליאת הכנסת
צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מומלצים