שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

טראמפ: "הקורונה – מתקפה קשה יותר מפרל הארבור"

בצל התחזיות הקודרות לתמותה מהנגיף, הנשיא אומר שהמגפה חמורה יותר מהמתקפה היפנית ב-1941 או מפיגועי התאומים ב-2001. הוא שב ותקף את סין, מזכיר המדינה שלו טען: היא אחראית למותם של מאות אלפים. בייג'ינג: "משקרים לצרכים פוליטיים". סקר בארה"ב: כמעט 1 מתוך כל 5 ילדים רעב

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שב ותקף הלילה (בין רביעי לחמישי) את סין בטענה שהיא אחראית להתפרצות מגפת הקורונה בארצו ובשאר העולם. הנשיא כינה את המגפה "מתקפה" – כזו שלדבריו חמורה יותר מהמתקפה על פרל הארבור או פיגועי 11 בספטמבר, אם כי הוא הדגיש שהמלחמה של ארה"ב היא בנגיף, "האויב הבלתי-נראה" כדבריו.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

בעקבות קפטן טום: גיבורת מלחמה מגייסת תרומות

ג'ונסון: נתחיל בהקלות בסגר בשבוע הבא

בית ספר כמו נמל תעופה: סין אחרי הקורונה

באמזונס מתחננים לעזרה מהעולם: "אנחנו סובלים"

  (צילום: EPA)
חמור יותר מפרל הארבור או 11 בספטמבר. טראמפ, הלילה(צילום: EPA)
 

"זו באמת המתקפה הנוראית ביותר שהייתה לנו", אמר טראמפ לכתבים בבית הלבן. "זה יותר גרוע מפרל הארבור. זה יותר גרוע ממרכז הסחר העולמי". במתקפה היפנית ב-1941, נציין, מתו בערך 2,500 אמריקנים, ובפיגועי התאומים ב-2001 מתו כ-3,000 איש.

 

לפי העדכון האחרון מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, ביממה האחרונה מתו בארה"ב עוד 2,073 חולי קורונה, ובסך הכול מתו מקורונה במדינה 73,095 בני אדם. מספר הנדבקים המאובחנים עומד כעת על 1.22 מיליון בני אדם, כאשר הרשויות ביצעו עד כה 7.75 מיליון בדיקות לאבחון הנגיף. העדכון הנוכחי מגיע בצל התחזית בארה"ב שעם המשך ההקלות בהגבלות במדינות השונות, מספר המתים יגיע לכ-135 אלף עד תחילת אוגוסט. 

 

בדבריו הלילה תקף כאמור טראמפ את סין, כפי שעשה פעמים רבות בתקופה האחרונה. "זה לא היה צריך לקרות. אפשר היה לעצור את זה במקור", אמר הנשיא. "זה היה יכול להיפסק בסין. זה היה צריך להיפסק ישר במקור, וזה לא קרה", הוסיף.

  (צילום: AFP)
7.75 מיליון בדיקות בארה"ב. הנשיא מציג תרשים עם כמות הבדיקות לפי מדינות(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כבר כמה שבועות, נזכיר, שהנשיא ואנשיו טוענים כי סין אשמה בחומרתה של המגפה ואף מקדמים את התיאוריה הלא-מוכחת בינתיים שהנגיף יצא מהמעבדה לחקר נגיפים בווהאן, העיר שבה התגלה לראשונה הנגיף בסוף השנה שעברה. מבקריו של טראמפ גורסים שמדובר בניסיון להסיט את האשמה מהמחדלים של ממשלו בטיפול במשבר בשלביו הראשונים, כשעוד ניתן היה לכאורה לבלום את הגעת הנגיף לארה"ב.

 

אמש תקף את סין גם מזכיר המדינה מייק פומפאו, שמוביל את הקו הניצי בממשל כלפי סין, ודרש שוב כי תשתף את העולם עם המידע שיש ברשותה על ההתפרצות של הנגיף. "הם ידעו. סין הייתה יכולה למנוע את מותם של מאות אלפי בני אדם ברחבי העולם. סין הייתה יכולה למנוע מהעולם להידרדר למיתון כלכלי גלובלי", הוא אמר בתדרוך לעיתונאים במחלקת המדינה. "סין ממשיכה בסירובה לשתף את המידע שלו אנו זקוקים כדי לשמור על אנשים בטוחים".

 

פומפאו דחה את הטענה שסיפק מידע סותר על מקורו של הנגיף. ביום ראשון, נזכיר, אמר פומפאו כי יש "כמות משמעותית של ראיות" לכך שהנגיף יצא ממכון ווהאן לווירולוגיה, כשביום חמישי לפני כן אמר שלא ברור אם מקורו של הנגיף במעבדה הזו, בשוק לממכר חיות בר בווהאן, או בכלל במקום אחר. אתמול הוא אמר שלארה"ב אין ודאות בנושא, אך ציין שיש "ראיות משמעותיות" לכך שהנגיף כן הגיע מהמעבדה.

  

 

"כל אחת מההצהרות הללו עקבית לחלוטין", טען פומפאו. "אנחנו חייבים כולנו למצוא את התשובה הנכונה. אנחנו כולנו מנסים להגיע לבהירות", אמר. מזכיר המדינה הוסיף: "אנשים אומרים, 'אמריקה מתעמרת בסין'. אנחנו דורשים מהם אך ורק את מה שאנו דורשים מכל אומה: להיות שותף שקוף, פתוח ואמין".

 

בתקשורת הממלכתית בסין כינו השבוע את פומפאו "משוגע" בעקבות דבריו. אמש שבה ודחתה בייג'ינג את הטענות שמשמיעים הוא וטראמפ, ואמרה שאין להם כל ראיות לגבות אותן. "את הנושא הזה צריך להשאיר למדענים ולמומחים הרפואיים, ולא לפוליטיקאים שמשקרים לצרכים הפוליטיים הפנימיים שלהם", מסר משרד החוץ הסיני.

 

בתוך כך, הלילה התפרסם בארה"ב סקר שמצביע על כך שכמעט אחד מכל חמישה ילדים במדינה לא מקבל מספיק מזון מאז התפרצות המגפה. לפי המחקר של מכון ברוקינגס, 17.4% מהאמהות עם ילדים בני 12 ומטה סיפרו שילדיהן לא מקבלים מספיק מזון בשל קשיים כלכליים.

 

 

"זה ברור שילדים קטנים חווים חוסר ביטחון תזונתי בהיקפים חסרי תקדים עבור התקופה המודרנית", אמרה החוקרת שהובילה את הסקר, לורן באואר. "חוסר ביטחון תזונתי בבתי אב עם ילדים מתחת לגיל 18 גבר בכ-130% מ-2018 עד היום", היא הוסיפה.

 

לדברי החוקרים, ההשלכות של מגפת הקורונה שחשף הסקר שלהם גדולות אף יותר מההשלכות של המשבר הכלכלי ב-2008. בראיון ל"ניו יורק טיימס" תיארה באוארס את הממצאים של הסקר כ"מדאיגים", וציינה שמשפחות רבות נאלצות לקצוב מזון, ילדים עניים נאלצים לוותר על ארוחות ובמקרים מסוימים אחים רבים על האספקה המועטה שיש בבית. בין הסיבות שמנתה לכך היא השיבוש שנגרם לתוכניות הזנה בבתי הספר בזמן המשבר, וכן משפחות שלא יכולות לאסוף ארוחות מאתרי חלוקה של מזון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים