שתף קטע נבחר

צילום: AFP, מוטי קמחי

"מתים מבושה": מחאות העצמאים, הסטודנטים ועובדי הבמה

ההגבלות מוסרות בהדרגתיות, ומגזרים רבים זועקים לסיוע. הסטודנטים מחו על כך שהם נאלצים לשלם שכר לימוד ותשלום למעונות גם כשהם בחל"ת: "לא סופרים אותנו". עובדי הבמה ערכו "אשכבה" ואיימו לנטוש את הציוד, העצמאים "קיבלו" ארון קבורה וחסמו צומת: "מפקירים אותנו"

 

 

טקסי "הלוויה" לעצמאים ולענף התרבות, והפגנה של הסטודנטים שחשים ש"אף אחד לא שם עליהם". ישראל ממשיכה לצאת בהדרגתיות מההגבלות שנועדו למנוע את התפשטות נגיף הקורונה, ומחאת הענפים והמגזרים השונים שנפגעו באופן אנוש מההגבלות הללו נמשכה אמש (ה') בכמה אירועים ברחבי הארץ.

 

בתל אביב ערכו כמאה סטודנטים הפגנה בכיכר הבימה, במחאה על המצב אליו נקלעו רבים מהם במהלך משבר הקורונה. בין היתר, הסטודנטים מחו על כך שלמרות שהכנסותיהם פסקו בתקופה זו, שכר הלימוד ותשלומי המעונות ממשיכים לרדת להם מהחשבון. "נמאס לנו לחכות לממשלה, נמאס לנו לחכות למל"ג (המועצה להשכלה גבוהה), נמאס לנו להיות אדישים", מסרו המארגנים.

הפגנת הסטודנטים (צילום: מוטי קמחי )
"לא סופרים אותנו". הפגנת הסטודנטים בכיכר הבימה(צילום: מוטי קמחי )

הפגנת הסטודנטים (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

הפגנת הסטודנטים (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

הפגנת הסטודנטים (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

במטה המאבק ציינו כי בין 100-70 אלף סטודנטים העידו כי מאז המשבר נקלעו למצוקה כלכלית, 47% העובדים שהוצאו לחל"ת הם מתחת לגיל 34. עוד אמרו כי 45% מהסטודנטים שהוצאו לחל"ת אינם זכאים לדמי אבטלה.

 

הסטודנטים: "לא מעניינים אף אחד"

"אנחנו הסטודנטים והצעירים במדינה – ואין לנו קול", נמסר. "בשבילנו המשבר הכלכלי רק התחיל. כשהממשלה והמל"ג הפסיקו לשים על הסטודנטים - החלטנו שאנחנו מפסיקים לשים עליהם. משבר הקורונה הראה שמעבר למשבר הבריאותי, אנחנו נמצאים במשבר כלכלי עמוק שבו לסטודנטים אין מי שיילחם עבורם. אנחנו הסטודנטים, פשוט לא מעניינים אף אחד. הפסקנו להרוויח אבל אנחנו משלמים בדיוק את אותו הדבר".

 

 

עומר טויב, סטודנט בבן גוריון ואחד ממובילי המחאה, אמר: "אנחנו כאן בהבימה, מצפון ועד דרום, מהפריפריה והמרכז, אוניברסיטאות ומכללות, שכירים ועצמאיים. מסיבה אחת - נמאס לנו שלא סופרים אותנו".

 

שקד בנפשי ותומר וינר, מובילי "צעירי יש עתיד", הוסיפו: "כדאי שתקשיבו טוב למה שאנחנו זועקים - אנחנו לא מתכוונים להתפשר! לא על תשלום המעונות, לא על שכר הלימוד, לא על חוסר ההתחשבות האקדמית ובטח שלא על המצב הכלכלי: 50% מהעובדים שהוצאו לחל"ת בישראל הם צעירים!".  

 

אריאל פרץ, סטודנטית באוניברסיטת תל אביב: "איך נשלם כשדיירים לא יכולים לצאת מהחוזה, איך נשלם כשאתם לא מתחשבים בשכר הדירה? איך נשלם כשאתם לא משחררים מלגות? איך נשלם כשאוניברסיטת תל אביב ושיכון ובינוי משחקים פינג פונג עם האחריות על הסטודנטים שמשלמים להם משכורת?".

 

עובדי הבמה: "הפכנו לשקופים"

מחאה גדולה יותר בהיקפה ערכו אתמול עובדי הבמה והאירועים בחניון של פארק הירקון בתל אביב. כ-700 עובדי במה ובעלי אולמות אירועים בעיר מחו על מה שהם מכנים אוזלת ידה של הממשלה בטיפול בענף בעת המשבר.

 


עצרת מחאת אנשי הבמה והאירועים (צילום: יאיר שגיא)
טקס "אשכבה" לענף האירועים. בפארק הירקון(צילום: יאיר שגיא)

עצרת מחאת אנשי הבמה והאירועים (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

עצרת מחאת אנשי הבמה והאירועים (צילום: יאיר שגיא)
שולי רנד הופיע(צילום: יאיר שגיא)

משתתפי המחאה ערכו אתמול מעין טקס אשכבה לענף, כאשר כל בעל חברה ונציג שם זר פרחים על מיצג שהיה במקום, שדימה קבר שנוצר מארגזי במה. הזמר שולי רנד והזמרת דנה ברגר הופיעו בהפגנה, עם שירי מחאה שכתבו במיוחד למען עובדי תעשיית התרבות והאירועים.

 

המחאה אמש ממשיכה מחאה גדולה של אנשי הענף ובהם חברות ההגברה והתאורה, טכנאי הבמה, סאונדמנים, תאורנים, אנשי במות, לוגיסטיקה ומסכי לד. הללו דורשים מממשלת ישראל לפעול למניעת קריסת תעשיית התרבות, האירועים והמופעים, ש-150 אלף אנשיה היו מבין הראשונים שהפסיקו לעבוד עם תחילת התפרצות הקורונה בישראל – ולפי אסטרטגיית היציאה של הממשלה, יהיו האחרונים לחזור לפעילות.

 

לינדה אביטן, מחברת קול אור אלי, אמרה ל-ynet כי היא מיואשת מהמצב. "הבאנו לכאן את כל הציוד הזה כי אין לנו ברירה, המחסנים שלנו מיותמים. ואם נצטרך נשאיר את הציוד הזה פה, כי אין לנו מה לעשות איתו. שמישהו אחר יתפעל אותו".

עצרת מחאת אנשי הבמה והאירועים (צילום: נדב אבס)
(צילום: נדב אבס)
 

עצרת מחאת אנשי הבמה והאירועים (צילום: נדב אבס)
(צילום: נדב אבס)
לטענתה, טקס האשכבה שערכו היא וחבריה לענף היה הכרחי. "הפכנו לשקופים. שמישהו יגיד לנו מה האופק? ואם אין אופק תגידו לנו ותשלמו. 30 שנה אני מנהלת את החברה ומעולם לא יצאתי להפגין, ועכשיו אנחנו זקוקים לכם".

 

אביטן פנתה בדבריה לשרת התרבות והספורט מירי רגב, ואמרה: "מירי, תרבות זה לא מותרות, תרבות זה חיוני. אנחנו זועקים את הזעקה הזו כדי שמישהו סוף סוף ישמע. אנחנו יודעים להדליק את האור ואנחנו גם יודעים לכבות את האור. אם המחאה הזו לא תעזור, נעלה לכנסת עם כל המשאיות ונשאיר אותן שם".

 

על הבמה בגני התערוכה אמר אילן מור, נציג חברות ההגברה, כי המחאה הזו היא מה שהוא חלם עליו בשלושת השבועות האחרונים. "אני רואה חבורת אנשים שרוצה לקחת אחריות על החיים שלה. אנחנו דורשים מתווה חל"ת קורונה כל עוד האירועים נפגעים. אנחנו דורשים פטור מלא מארנונה למחסנים ומתווה מסודר לפתרון. ראש הממשלה אנחנו דורשים את התערבותך המיידית".

עצרת מחאת אנשי הבמה והאירועים (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

עצרת מחאת אנשי הבמה והאירועים (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

עצרת מחאת אנשי הבמה והאירועים (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

מי שהגיע לתמוך באנשי הענף היה גם הזמר עברי לידר, שבדרך כלל רגיל לעמוד על הבמה, אך הערב נכח בקהל. לידר הסביר ל-ynet כי הגיע להביע את תמיכתו במאבק. "אלו אנשים שאני עובד איתם מהיום שהתחלתי את הקריירה ומאוד חשובים למוזיקה. אנשים רואים זמר ולהקה על הבמה, אבל מאחורינו יש אנשים שעובדים מאוד מאוד קשה, ובלעדיהם אנחנו לא יכולים לעשות את מה שאנחנו עושים, לא לשיר ולבדר ולא אירועי התנדבות".

 

"הם חטפו מכה מאוד קשה, השוק הזה נסגר ראשון וקרוב לוודאי ייפתח אחרון, ואנשים מצאו את עצמם בלי פרנסה. גם הבעלים של החברות בצרה צרורה כי ביום אחד סגרו להם את העסק והאירועים יתבטלו. אין להם דרך להחזיק את האנשים וכל האנשים זה משפחות", הוסיף לידר.

 

הוא התייחס גם לאנשי הבמה שעובדים עמו שנים, ואמר כי הוא דואג להם. "יש את הנגנים ואת הבק ליינר והתאורן ובחברת ההגברה מהבעלים ועד אחרון הסוחבים, וכל אלו מתפרנסים בכל פעם שאני עולה על הבמה – וזה נפסק ביום אחד".

 

העצמאים בבאר שבע: "לנו זה לא נגמר"

מחאה נוספת ערכו העצמאים בבאר שבע, גם הם בטקס שדימה הלוויה. עשרות עצמאים הגיעו לחניון ויטמין בעיר, וה"טקס" החל בהקרנת סרט שבו נראו "פקידי אוצר" מגיעים לזוג עצמאים שמתאבל על העסק שלהם. חרף השמחה הראשונית של הזוג, מתברר כי למעשה פקידי האוצר הגיעו להביא להם ארון קבורה נוסף.

 

את אירוע המחאה ארגנו עמותת "אני שולמן" ו"עצמאים בנגב". בסיום האירוע הזה חסמו המפגינים צומת מרכזי בבאר שבע, והניחו את "ארון הקבורה" של העצמאים במרכז הצומת, מלווים בכלי רכב שצפרו.

 

 

הפגנת העצמאים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף )
"עצמאי ז"ל". המחאה בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף )

הפגנת העצמאים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף )
(צילום: הרצל יוסף )

הפגנת העצמאים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף )
(צילום: הרצל יוסף )

תומר בוחבוט, הזכיין של אנגלו סכסון בעיר שעוסק בתיווך נדל"ן כבר 13 שנה, טען שהסיבה שלא הגיעו הרבה מפגינים למחאה, כפי שתכננו, נעוצה בבושה ובאכזבה של רבים מהעצמאים. "יש פה תעשייה שלמה של אנשים שקורסים. אנשים מיואשים. הם לא הגיעו כי הם בבתים שלהם בבושת פנים. אנחנו עושים בשביל אנשים שקשה להם לצאת מהבית שהבושה הרגה אותם", אמר.

 

"בתור עצמאי גאה הגיע הזמן לשנות את העיוות שיש כלפינו 72 שנה. לא הגיוני שאני משלם ביטוח לאומי, עצמאים שנותנים את החיים שלהם למדינה ובשעה קשה מפקירים אותם. הפעימה לא מספיקה לשכירות, אז איפה האוכל שצריך לילדים?", הוסיף בוחבוט.

 

"הגיע הזמן ששי באב"ד (מנכ"ל משרד האוצר) יסתכל לכולם בעיניים וישים תוכנית לראש הממשלה", אמר בוחבוט. לדבריו, התוכנית שהוצגה על ידי ראש הממשלה ומשרד האוצר לא באמת תעזור להם: "הכול קשקוש וספינים, דמגוגיה בגרוש. לא קיבלנו שקל אחד. קיבלתי אישור ל-8,000 שקל ואני צריך לשלם מזה מסים, וגם אומרים לי שאולי אצטרך להחזיר בחזרה".

 

אלה פפושדו, מנהלת גן תיאטרון של אלה, שארגנה עם בוחבוט את ההפגנה, אמרה גם היא שכמות המפגינים באירוע לא מהווה מדגם מייצג לכמות האנשים שהמדינה זנחה לטענתה – אך הודתה שהיא מאוכזבת. "הרבה אמרו שיגיעו. הגננות היו אמורות להיות פה היום, אבל הן קיבלו אישור והן פותחות את הגנים אז כולם מתארגנות, מחטאות ומנקות. אני חושבת שההפגנה עושה את שלה. זו הפגנה של עצמאים בנגב כי לנו זה לא נגמר, יש לנו מלחמות וטילים וכל הזמן מתעלמים מאיתנו. לנו זה לא נגמר".


פורסם לראשונה 07/05/2020 21:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הסטודנטים מוחים בכיכר הבימה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים