שתף קטע נבחר

נדחתה עתירת ראש העיר אשקלון לשעבר שקיבל שוחד: "הטיל דופי בכשירות השופטת"

איתמר שמעוני, שהורשע בין היתר בעבירות שוחד, טען כי לשופטת המחוזי לימור מרגולין-יחידי שהרשיעה אותו לא הייתה סמכות לעשות זאת מאחר שכהונתה תמה. בג"ץ דחה את הטענות על הסף: "לא חלה מגבלת זמן על סיום דיון שהחל"

איתמר שמעוני בבית המשפט (צילום: יריב כץ)
איתמר שמעוני(צילום: יריב כץ)

בג"ץ דחה אתמול (יום ג') על הסף את עתירתו של ראש העיר אשקלון לשעבר, איתמר שמעוני, שעתר בבקשה לבטל את הכרעת הדין המרשיעה נגדו, שניתנה בשנה שעברה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, במסגרתה הורשע בין היתר בשוחד.

 

שמעוני הורשע בעבירות שוחד, הפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס. מי שהרשיעה אותו היא שופטת המחוזי לימור מרגולין-יחידי. הכרעת הדין בעניינו של שמעוני עוררה עניין רב בגלל העיסוק בסיקור תקשורתי בהקשר של עבירת שוחד – בדומה למה שמייחסת הפרקליטות לראש הממשלה בנימין נתניהו בתיק 4000 (פרשת בזק-וואלה).

 

 

עניין הסיקור העיתונאי בנוגע לשמעוני לא נכלל כסעיף בכתב האישום, אלא הופיע רק בעובדות שצורפו אליו. בסופו של דבר שמעוני ואיש עסקים שנאשם בתיק זוכו מחמת הספק מעבירות של לקיחת ומתן שוחד בנוגע להשבתת אתר אינטרנט בבעלותו של איש העסקים. ואולם, שופטת המחוזי פירטה בהכרעת הדין מתי לטעמה קיימים מקרים שבהם קשר בין איש ציבור לאיש תקשורת עלול להוות טובת הנאה. היא קבעה כי לערכאות משפטיות יש שורה של קריטריונים שעשויים להביא להרשעת איש ציבור במסגרת יחסיו עם כלי תקשורת.

 

שמעוני עתר לבג"ץ וטען כי הכרעת הדין נגדו ניתנה ללא סמכות. בהחלטת בג"ץ פורט כי תחילה, המשפט של שמעוני היה קבוע אצל שופט אחר שקיים בו חמישה דיונים, אלא שאז הועבר התיק על ידי סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב לשופטת לימור מרגולין-יחידי. היא עצמה מונתה לשופטת במחוזי, לכהונה של שנה בלבד. המשמעות, היא שבזמן שקיבלה את התיק עמדה תקופת הכהונה המקורית שלה לפני סיום.

לימור מרגולין יחידי (צילום: יריב כץ)
השופטת לימור מרגולין-יחידי(צילום: יריב כץ)
  

  (צילום: עמית מגל, יאיר שגיא)
עורכי הדין נגב, נהרי וחימי(צילום: עמית מגל, יאיר שגיא)

השופטת קיימה 90 דיונים בנושא, כמעט כולם אחרי סיום תקופת כהונתה המקורית, וב-2019 נתנה את הכרעת הדין. לאחר מכן, פרשה לגמלאות והתיק הועבר שוב לשופט נוסף - בני שגיא. שמעוני טען כי בנסיבות האלו ניתנה הכרעת הדין של השופטת בחוסר סמכות כי תמה הכהונה שלה, והוא דרש לדעת את שיקולי העברת התיק אליה.

 

בתשובה לעתירה שהגישו נשיא המחוזי, מנהל בתי המשפט והשופטת, הם טענו כי דין העתירה להידחות, מאחר שהוגשה באיחור ניכר, שכן דבר מינוי השופטת היה ידוע ופורסם ברשומות. הם טענו כי כל מטרת העתירה היא לערער על הכרעת הדין בטענות שונות. השופט הראשון שדן בתיק של שמעוני לפני שהוא הועבר לשופטת מרגולין-יחידי, הוסבר בתשובה, דן באותה תקופה ב-38 תיקים, ועל כן התיק הועבר לידיה.

 

השופטים ענת ברון, עוזי פוגלמן ודוד מינץ דחו כאמור את העתירה וקבעו כי "כאשר מדובר בשופט המסיים כהונה בפועל, לא חלה מגבלת זמן כלשהי על סיומו של דיון שהחל. קיים קושי בכך שכתוצאה מהדיון בתיק נמשכה כהונת השופטת שלוש שנים, אולם אין באמור להביא לביטולה של הכרעת הדין". השופטים קבעו כי השופטת "הייתה מוסמכת לסיימו (את הדיון - ג.מ) ויש לדחות את טענותיו של העותר להטיל דופי בכשירותה המקצועית של השופטת לשבת בדין".

 

עתה, לאחר דחיית העתירה, צפוי שמעוני לעמוד בפני גזר דין. עורך דינו של שמעוני, שרון נהרי, מסר בתגובה: "אנו סבורים שהתיק חריג בנסיבותיו. התזה של התביעה שלפיה מדובר בראש עיר מושחת קרסה. מבלי להקל ראש בהרשעה שנשארה בשוחד בסך 150,000 ש"ח ובשים לב לשאר העבירות והסכומים מהם איתמר זוכה, נבקש לגזור עבודות שירות". בעתירה ייצגו את הנאשמים האחרים בתיק, בין היתר עורכי הדין אבי חימי ונוית נגב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
איתמר שמעוני
צילום: יריב כץ
מומלצים