שתף קטע נבחר
צילום: AFP, מוטי קמחי

אחרי ניסוי קליני מוצלח: "בדיקת ינשוף" ישראלית לקורונה; תוצאה תוך דקה

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון פיתחו בדיקה המאבחנת נשאות לנגיף הקורונה באמצעות נשיפה. התשובות מתקבלות תוך דקה. הניסוי הקליני שכלל חולי קורונה הסתיים עם תוצאות טובות ועכשיו תיכנס הבדיקה להליכי אישור. החוקרים: לכשתאושר הבדיקה - ניתן יהיה להקים עמדות בדיקה בכל נמלי התעופה. רמת הדיוק: דומה לזו של בדיקת המטושים

גאווה כחול לבן: חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב הצליחו לפתח בדיקת נשיפה המאבחנת את נגיף הקורונה בתוך דקה. הפיתוח מבטיח רמת דיוק גבוהה ומחיר נמוך משמעותית מכל שיטה אחרת.

 

אם תאושר השיטה, היא תוכל לשמש לניטור נשאי הנגיף בכניסת למקומות כמו שדות תעופה, מפעלים וחברות גדולות, ובכך לעזור להחזיר את הכלכלה והמשק במדינה ובעולם כולו לפעילות מלאה. את הבדיקה פיתח פרופ' גבי סרוסי מבית הספר להנדסת חשמל ומחשבים שבאוניברסיטת גן גוריון בנגב.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

כך מתבצעת הבדיקה

הנבדק נושף לתוך מכשיר זעיר בגודל של כשבעה סנטימטרים, הכולל פיה וקפסולה שבה שבב אלקטרוני המכיל מערך צפוף של חיישנים. הדגימות מבדיקות הנשיפה נצמדות לחיישנים, והשבב כולו מועבר למערכת הסורקת את הדגימות ומספקת תשובה תוך 20 שניות מאז תחילת הסריקה, לגבי הימצאות הנגיף.

 

  ( )
פרופ' גבי סרוסי עם המכשיר. רמת דיוק כמו בבדיקת המטושים

 

הפיתוח החדש מודד שינויים מזעריים שיוצר נגיף הקורונה על השדה החשמלי במערך הצפוף שעל השבב. המכשיר מגבה את התוצאות באופן אוטומטי אל מאגר מידע שיכול להיות נגיש עבור הרשויות, כדי להקל על המעקב אחר מסלול הנגיף כמו גם על תיעדוף וטיפול בחולים.

 

החוקרים ערכו ניסויים קליניים במעל 120 נבדקים בישראל, בהם חולי קורונה. תוצאות הבדיקה הראו מעל 90% דיוק באבחון נגיף הקורונה, בהשוואה לבדיקת ה-PCR הרגילה, המתבצעת באמצעות מטושים. המחקר נמשך בימים אלה, במהלכו משווים החוקרים בין דגימות של חולי קורונה לאלה של חולים במחלות אחרות. בתוך כך, בודקים החוקרים באיזה שלבים של הדבקה בקורונה ניתן לאתר את החולים.

 

"כבר בשלבים ראשונים של הניסויים קיבלנו תוצאות מובהקות על קבוצה משמעותית של נבדקים ובהתאמה גבוהה לסימולציות שביצענו ולתוצאות בדיקת ה-PCR", אמר פרופ' סרוסי. "המחקר נמצא בעיצומו, אנו בשלב של בדיקת הספציפיות עבור וירוס הקורונה לעומת וירוסים אחרים ובדיקה כמותית כדי לנסות ולהעריך את סף הרגישות של המערכת לגילוי כמות הווירוסים, כדי שנוכל לדעת באיזה שלב בהדבקה נוכל לגלות את הימצאות הנגיף, ולהעריך מתי החולה נכנס לשלב ההחלמה".

  

בקרוב נחזור לטוס? נתב
הדרך לפתוח את נתב"ג(צילום: סיון פרג'- רשות שדות התעופה)

 

לדברי המפתחים, המחיר המוערך לכל בדיקה יעמוד על כ-50 דולרים, עלות נמוכה משמעותית מבדיקות המעבדה הנוכחיות. החוקרים מקווים, כי אם יסתיימו בדיקות האימות בהצלחה, ניתן יהיה להתחיל בשיווק הבדיקה החדשה בתוך מספר חודשים.

 

לפני כשבועיים, הודיע בית חולים מאיר על תחילת ניסויים במכשיר נשיפה נוסף, פרי פיתוח החברות הישראליות נקסט ג'ן ו- scantech, המאפשר זיהוי סמנים ביולוגיים הקשורים לנגיף הקורונה, כך שיאפשר את זיהוי הנגיף בנשיפה בתוך דקה. במחקר צפויים להשתתף 36 חולים ממחלקת הקורונה, ואם יסתיימו המחקרים בהצלחה, ניתן יהיה לבצע את הבדיקה בכל מקום בו קיימת התקהלות, כמו טיסות, הופעות, שווקים וקניונים, ומוסדות חינוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המכשיר שייתן תשובה תוך דקה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים