שתף קטע נבחר

צילום: AFP

תימן: "זינוק במתים מתסמינים דמויי-קורונה"

במדינה מוכת הקרבות יש רשמית 13 מתים מקורונה ועשרות נדבקים, אך בהיעדר בדיקות גם בממשלה מודים שהמספרים לא אמינים. בעיר עדן מתו בשבוע אחד 385 איש מתסמינים נשימתיים, אך ייתכן שגם מחלות אחרות שמפיצים יתושים אחראיות לכך. "חולים קורסים, הנגיף דוחף את תימן לאבדון"

 

 

בימים האחרונים גובר באופן משמעותי החשש מהתפשטות נגיף הקורונה בתימן הענייה, שמלחמת האזרחים בה גרמה למשבר ההומניטרי החמור בעולם. בעוד שמספרי הנדבקים והמתים הרשמיים נמוכים עדיין, בארגון הבריאות העולמי מזהירים כי הנגיף "מסתובב" במדינה כבר שבועות, מבלי שננקטים אף צעדים לבלימתו או לזיהויו.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

הבכיר האמריקני שהודח מזהיר מ"חורף שחור"

קינוח בבגד, שיעול בפרצוף: האנשים שמאיימים להדביק בנגיף

הפילוג האירופי: איטליה נגד "בועות תנועה" ביבשת

המסכות המפחידות יגרמו לכם לשמור מרחק

 

לפי הממשלה שבה מכירה הקהילה הבינלאומית ושמקום מושבה בעיר הנמל הדרומית עדן, בשטחים שבשליטתה אובחנו עד כה 85 נדבקים בנגיף, ו-12 מתו ממנו. בשטח שבו שולטים המורדים החות'ים דווח רק על שני נדבקים ומקרה מוות אחת, כולם בצנעא.

תימן צנעא לוחם של ה חות'ים עם מסכה קורונה (צילום: AFP)
"רק שני נדבקים ומת אחד" בצנעא. לוחם חות'י בבירה הכבושה של תימן(צילום: AFP)

בתימן, נזכיר, מתחוללת מאז 2014 מלחמת אזרחים בין המורדים החות'ים ששולטים על שטחים נרחבים בצפון המדינה ואשר נתמכים בידי איראן, לבין הממשלה שנתמכת בידי הקואליציה הסעודית, וכאמור זוכה גם להכרה בינלאומית. החות'ים שולטים בבירה צנעא וברוב האזורים האורבניים הגדולים בתימן.

 

בממשלה התימנית המוכרת על-ידי האו"ם מאשימים את החות'ים באי-שקיפות בכל הנוגע לדיווחים שלהם באשר לתחלואה מהנגיף, אך גם בשטחה שלה נראה שהדיווחים לא ממש מדויקים. אמש הזהירו בארגון Save the Children כי 385 בני אדם מתו רק בשבוע החולף מתסמינים דמויי-קורונה בעיר עדן, שמשמשת כאמור כבירתה הזמנית של הממשלה.

חיטוי ב צנעא תימן (צילום: EPA)
כך מחטאים בצנעא את הידיים(צילום: EPA)

הארגון טען כי המספר הזה מבוסס על נתונים של פקידי ממשל. לפי סוכנות הידיעות AP, הנתונים הרשמיים בעיר עדן מצביעים על כך שביום רביעי האחרון מתו שם 70 איש, וביום שלישי 76 – פי 5 ממספרי המתים היומיים שדווחו בתחילת חודש מאי.

 

רק 803 בדיקות, וכבר יש מחסור בערכות

לפי ארין טיילור, דוברת Save the Children, אחת הסיבות לפער שנראה כי קיים בין המספרים המדווחים על-ידי השלטונות למספרים האמיתיים, היא היעדר יכולתן של הרשויות לערוך בדיקות לאבחון הנגיף. היא ציינה שעד כה נערכו בתימן רק 803 בדיקות, וכי כבר כעת ערכות הבדיקה מתחילות לאזול. במדינה, היא הוסיפה, יש רק ארבע מעבדות שמסוגלות לנתח את הבדיקות.

תימן קורונה חיטוי בבירה צנעא (צילום: AFP)
ענן של חומר חיטוי בצנעא(צילום: AFP)

"נגיף הקורונה דוחף את המדינה קרוב יותר אל האבדון", הזהיר קסאבייה ג'ובר, מנהל הפעילות של Save the Children בתימן. "הזינוק במקרי המוות בעדן מצביע על כך שהנגיף מתפשט במהירות רבה יותר ובהיקף נרחב יותר מאשר המספר הרשמי. בתי חולים נסגרים ומטופלים נשלחים הביתה או נשארים למות".

 

בארגון הזהירו כי מצבה הרעוע של מערכת הבריאות בתימן, שנפגעה קשות במלחמת האזרחים, מקשה מאוד על היכולת להיאבק בנגיף. מרכזים רפואיים רבים הפכו בשנים האחרונות ליעדים להפצצות או הפגזות, ולדברי הארגון ההומניטרי רק חצי ממתקני הרפואה במדינה ממשיכים לפעול. עוד ציינו בארגון כי בחלק מבתי חולים שעדיין פעילים אנשי הרפואה חוששים ולעתים אף מסרבים להגיע לעבודה, בגלל מחסור בציוד מגן. ובנוסף, בכל רחבי תימן יש רק 500 מכונות הנשמה.

ילדים מכסים את הפה והאף במקום מסכה ב צנעא תימן קורונה (צילום: EPA)
המשבר ההומניטרי החמור בעולם. ילדים מכסים את האף והפה בהיעדר מסכות(צילום: EPA)

"הצוותים שלנו בשטח רואים כיצד אנשים נשלחים מבתי החולים, נושמים בכבדות או אפילו קורסים", אמר מוחמד א-שאמה, אחד מפעילי הארגון ההומניטרי בתימן. "אנחנו שומעים על משפחות שאיבדו שניים או שלושה מיקיריהן בשבועות האחרונים".

 

אולי זה היתושים?

יש להדגיש כי טרם ברור מהו הגורם לתמותה הרבה שנראה כי מתרחשת בעדן, ובאו"ם העלו אפשרות כי גם מחלות אחרות מתפשטות בעיר. מרטין גריפית'ס, שליח האו"ם לתימן, הזהיר אתמול מהתפשטותן של מחלות כמו מלריה וכולרה במדינה, ובמיוחד בעיר עדן. "מקרי המוות מתרבים באופן יום-יומי, אבל איש לא יודע למה בדיוק, בגלל שמערכת הבריאות לא יכולה לבדוק אנשים ולטפל בהם", הוא אמר בשיחת ועידה שקיימה בנושא מועצת הביטחון.

Анализы на коронавирус. Фото: AFP ()
חצי מבתי החולים לא פעילים, באלו שכן הרופאים חוששים להגיע לעבודה. בעיר תעז

בעדן ובסביבתה ירדו לאחרונה גשמים עזים, מה שהפך את האזור לקרקע פורייה ליתושים שנושאים עמם מחלות כמו קדחת דנגי או Chikungunya, מחלות שגורמות לחום גבוה ולתסמינים נשימתיים שעשויים להיות דומים לאלו שלהם גורם נגיף הקורונה. "עדן היא דוגמה לזוועות שעומדות בפני תימן", הזהיר גריפית'ס.

 

ביום שני גם ארגון הבריאות העולמי הצטרף לאזהרות, וכאמור אמר שייתכן כי הנגיף מתפשט בלי ידיעה כבר שבועות במדינה. בארגון הזהירו כי הרעב שממנו סובלים מיליונים בתימן מחליש את המערכת החיסונית שלהם, והופך אותם לפגיעים יותר בפני הנגיף. מלחמת האזרחים הקשה גרמה לכך ש-24 מיליון תימנים, כ-80% מהאוכלוסייה, תלויים בסיוע הומניטרי על מנת להתקיים.

לוחם של הבדלנים בדרום תימן יורה לעבר כוחות הממשלה שנתמכת בידי הסעודים מחוז אביאן (צילום: AFP)
כוחות הבדלנים בדרום תימן יורים על כוחות הממשלה בעדן, במחוז אביאן(צילום: AFP)

לוחם של הבדלנים בדרום תימן יורה לעבר כוחות הממשלה שנתמכת בידי הסעודים מחוז אביאן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ולמרות התפשטות המגפה בתימן, הקרבות במדינה נמשכים. השבוע פרצו במחוז אביאן שבדרום תימן עימותים קשים בין כוחות הממשלה שנתמכת בידי הסעודים לבין ארגון בדלני אחר שפעיל באזור הדרום, ואשר נתמך בידי איחוד האמירויות. שני הצדדים הללו נחשבו לבעלי ברית במאבק מול החות'ים, אך הבדלנים הכריזו לאחרונה על אוטונומיה מהממשלה בעדן. המאבק ביניהם פותח חזית חדשה שהופכת את הסכסוך בתימן למורכב אף יותר משהיה עד כה.

 

הפליטים חוששים: "אין לנו כלום"

שליח האו"ם לאזור, גריפית'ס, אמר אתמול בשיחת הוועידה שקיימה מועצת הביטחון כי הושגה התקדמות "משמעותית" בשיחות להפסקת אש ברחבי תימן, אם כי הוא סירב לפרט מהי. סעודיה, יצוין, כבר הכריזה באופן חד-צדדי על הפסקת אש בחודש שעבר, אך המצב במדינה ממשיך להיות מתוח מאוד.

תימן שוק למכירת גת בבירה צנעא (צילום: AFP)
החיים נמשכים. בשוק למכירת גת בצנעא(צילום: AFP)

ובינתיים, גם במחנות הפליטים הצפופים בתימן חוששים מהתפרצות. "אנחנו לא ערוכים לקורונה בגלל שאין לנו כלום", אמרה לסוכנות הידיעות AFP נאסימה אחמד, אם לארבעה, מהאוהל שלה במחנה פליטים שליד העיר חודיידה שלחופי ים סוף. האוהל שלה ריק, חוץ משני מזרנים מרופטים. "אנחנו צריכים להיות יכולים לאגור מזון למקרה שיוטל סגר", היא הוסיפה. "אני מפחדת. אני מפחדת לילדים שלי בגלל שהנגיף הזה עלול להוביל למותנו".

 

מלחמת האזרחים הפכה כ-3.3 מיליון תימנים לפליטים בארצם, ורבים מהם חיים כעת במחנות פליטים או אף בבתי ספר נטושים. "הנגיף יתפשט כמו בשדה קוצים, אנחנו מפחדים", אמרה פליטה אחרת במחנה שליד חודיידה, בעוד הילדים משחקים בעפר שבין שורות האוהלים הרבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מסכת פנים מאולתרת בתימן
צילום: EPA
מומלצים