שתף קטע נבחר

צילום: AFP

תחת מצור: ארגון הבריאות נקלע לעימות בין ארה"ב לסין

החלטת טראמפ להקפיא את הסיוע לארגון הבריאות העולמי, בטענה שהוא מוטה לטובת סין, זעזעה את העומד בראשו, טדרוס אדהנום. יום אחרי אמר שספג הערות גזעניות ואיומים, וסירב לחזור בו מהשבחים על בייג'ינג. כשבארה"ב ממשיכים להאשים, ובצל הקריאות לחקירה, בארגון מבטיחים: "לא נישבר"

 

 

כשיו"ר ארגון הבריאות העולמי (WHO) חזר מהביקור שלו בסין בסוף ינואר, הוא הרעיף עליה שבחים בשל התגובה המוצלחת שלה – לדבריו אז – להתפרצות של נגיף הקורונה החדש.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

הבכיר האמריקני שהודח מזהיר מ"חורף שחור"

קינוח בבגד, שיעול בפרצוף: האנשים שמאיימים להדביק בנגיף

הפילוג האירופי: איטליה נגד "בועות תנועה" ביבשת

המסכות המפחידות יגרמו לכם לשמור מרחק

 

לאחר שנפגש בבייג'ינג עם הנשיא שי ג'ינפינג ושרים בממשלה הסינית, טדרוס אדהנום התרשם מהידע שלהם על הנגיף והמאמצים שלהם לבלום את התפשטותו, שאז גרם למותם של עשרות בני אדם בלבד, והחל להתפשט למדינות אחרות בעולם.

  (צילום: רויטרס)
"יהיו לנו שקי גופות". טדרוס אדהנום הזהיר מהחלטת טראמפ להקפיא את המימון(צילום: רויטרס)

גורמים ששוחחו עם סוכנות הידיעות רויטרס אמרו כי יועציו של טדרוס ביקשו ממנו אז לעדן מעט את הטון של ולהמעיט בשבחים על סין, אך לדבריהם הוא סירב, כיוון שרצה להבטיח את שיתוף הפעולה של בייג'ינג במאבק בנגיף. "ידענו איך זה הולך להיראות, והוא לפעמים יכול להיות מעט נאיבי", אמר אחד הגורמים. "אבל הוא גם יכול להיות עקשן".

 

השבחים שהרעיף יו"ר ארגון הבריאות על סין – למרות שכבר אז החלו להתגלות ראיות שהשלטונות בסין ניסו להשתיק את מי שהתריע על הנגיף בשלביה המוקדמים של ההתפרצות, ולהסתיר מידע על הנגיף – עוררו ביקורת מצד כמה מהמדינות החברות בארגון, בטענה שהיו מוגזמים מדי. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מוביל כעת את המתקפה על טדרוס והארגון שלו. הוא האשים שה-WHO מוטה לטובת סין והודיע על הפסקה זמנית של המימון האמריקני לארגון.

  (צילום: רויטרס)
"שקיפות מלאה, כלפי פנים וכלפי חוץ". טדרוס עם נשיא סין, בסוף ינואר(צילום: רויטרס)

הוויכוח הפנימי בנוגע למסר שהשמיע טדרוס בנוגע לסין הוא דוגמה לאתגר הכפול ואולי החמור ביותר שעמו נאלץ להתמודד כעת הארגון של האו"ם, שקיים כבר 72 שנים: גם ניהול ההתמודדות עם מגפה עולמית וקטלנית וגם עוינות מצד ארה"ב, התורמת הגדולה ביותר שלו.

 

המערכת מתעקמת, אבל לא נשברת

גורמים המעורים במתרחש בתוך הארגון שמושבו בז'נבה אומרים כי המתקפה של ממשל טראמפ על הארגון והעומד בראשו זעזעה את טדרוס בזמן קשה ממילא. COVID-19, המחלה שלה גורם נגיף הקורונה, גבתה כבר את חייהם של יותר מ-300,000 בני אדם ברחבי העולם – והיא ממשיכה להתפשט. "טדרוס בבירור מוטרד מהמהלך של טראמפ ומרגיש שה-WHO מנוצל למטרות פוליטיות", אמר אחד הגורמים ששוחחו עם רויטרס.

  (צילום: רויטרס)
"זה לא שובר אותנו". ד"ר מייקל ראיין, בכיר בארגון הבריאות, על החלטת טראמפ (צילום: רויטרס)

"אנחנו באמצע המאבק על החיים שלנו – של כולנו בכל רחבי העולם", אמר מייקל ראיין, ראש תוכנית החירום של ארגון הבריאות. "זוהי משימה גדולה מספיק כדי להדאיג כל ארגון. עכשיו אנו צריכים להתמודד גם עם אפשרות של שיבוש משמעותי במימון לשירותי בריאות חיוניים במדינות שבריריות רבות בחודשים הקרובים". ראיין, רופא ואפידמיולוג אירי, הדגיש: "זה מעקם את המערכת, אבל זה לא שובר אותה".

 

טדרוס, שלא התראיין עבור הידיעה הנרחבת של רויטרס עליו, דחה בעבר באופן נחרץ את הביקורת שהוטחה בו, שלפיה הוא מיהר להרעיף שבחים על בייג'ינג. הוא אמר שהצעדים הדרסטיים שנקטה סין כדי לבלום את התפשטות הנגיף נשאו פרי, ולדבריו היא סייעה גם למדינות אחרות להיערך להתפרצות של הנגיף בשטחן ולפתח ערכות בדיקה לאבחונו. טדרוס קרא לטראמפ לשקול מחדש את הקפאת המימון לארגונו, אך הדגיש כי הוא מתמקד בעיקר במאבק במגפה ובהצלת חיים.

 

ארה"ב תוקפת, סין מגוננת

לפי הגורמים ששוחחו עם רויטרס, טדרוס היה מודע היטב לאפשרות שירגיז את יריביה של סין בדברי השבח שלו כלפיה. אך לדבריהם היה לו חשוב יותר לשמור על שיתוף הפעולה עם השלטונות בבייג'ינג. במסיבת עיתונאים שערך בז'נבה יום לאחר חזרתו מהביקור בן היומיים בסין בינואר, שם הצטלם יחד עם הנשיא שי ג'ינפינג, טדרוס שיבח את מה שכינה "המחויבות המלאה של סין לשקיפות, הן פנימית והן חיצונית".

  (צילום: EPA)
ביקורת שנובעת מצרכים פוליטיים? טראמפ(צילום: EPA)

השבחים שלו עמדו בניגוד גמור לביקורת שהשמיעה על סין ב-2003 יושבת ראש ארגון הבריאות דאז, גרו הרלם ברונדטלנד. היא תקפה אז את ההתנהלות של סין בהתפרצות של נגיף הסארס, אם כי כעת היא עומדת לצדו של טדרוס. היא הסבירה לרויטרס כי אז סין לא התנהלה בשקיפות, וכי "הפעם זה היה שונה", מבלי להרחיב כיצד בדיוק.

 

ממשל טראמפ, שסופג ביקורת מבית בטענה שלא ניהל נכון את המשבר ואפשר לנגיף להתפשט במהירות בארה"ב, לא מרפה מהביקורת על ארגון הבריאות ועל טדרוס עצמו. גורם בכיר בממשל האמריקני טען בפני רויטרס כי ה-WHO עדיין לא מכיר בתפקיד שיש לסין בהתפשטות של הנגיף ברחבי העולם. אותו בכיר הזכיר כי ארה"ב תורמת הרבה יותר לארגון הבריאות מאשר סין, והוסיף כי הפעולות של ארגון הבריאות "מסוכנות וחסרות אחריות", ותרמו להחמרת המשבר.

 

הגורם הוסיף כי "שיתוף פעולה לקוי, היעדר שקיפות והנהגה לא מתפקדת" פגעו בתגובה של הארגון לאיום הנשקף מהנגיף. "הגיע הזמן שארה"ב תפסיק לתת מיליונים לארגון שעושה יותר כדי לפגוע בבריאות העולמית מאשר לקדם אותה".

 

 

סין – שהתרומה שלה לארגון הבריאות העולמי היא בערך שליש מזו של ארה"ב – עומדת לצדו של טדרוס. "מאז התפרצות הקורונה, ה-WHO, תחת הנהגתו של היושב ראש טדרוס, מילא באופן אקטיבי את המחויבויות שלו ושמר על עמדה מדעית, אובייקטיבית וחסרת פניות", מסר משרד החוץ הסיני.

 

התפשטותו של נגיף הקורונה ברחבי העולם הפכה את טדרוס בן ה-55 מדמות אלמונית כמעט לפנים הפומביים של המאבק הגלובלי בקורונה. הוא עורך מדי יום מסיבות עיתונאים, מתקשר למנהיגי מדינות כאשר הנגיף מגיע לשטחן ומציע את עזרת ארגונו, ומצייץ תדירות ל-1.1 מיליון העוקבים שלו בטוויטר. בחודש שעבר הוא שיתף פעולה עם ליידי גאגא כדי לארגן קונצרט שהוקדש לאנשי הרפואה.

Си Цзиньпин ()
סין עומדת לצד טדרוס. הנשיא שי ג'ינפינג

טדרוס, בן של חייל, נולד בעיר אסמרה, שב-1991 הפכה לבירת אריתריאה עם קבלת העצמאות שלה מאתיופיה. אחיו הצעיר מת בילדותו בגלל מחלה שלפי החשד הייתה חצבת. טדרוס התמחה בבגרותו כמיקרוביולוג ובהמשך שימש כשר הבריאות והחוץ של אתיופיה.

 

כשטדרוס בכה: "לוקח דברים אישית"

ב-2017 הוא הפך למנהיג האפריקני הראשון של ארגון הבריאות העולמי. בתפקיד זה הוא זכה למרות תהיות שהועלו בשלביו המאוחרים של המרוץ לתפקיד, באשר לקשרים שייתכן כי היו לו להפרה של זכויות אדם באתיופיה, וטיוח של התפרצות כולרה במדינה. הוא הכחיש אז את ההאשמות הללו, כמו גם אתיופיה.

 

כראש סוכנות האחראית על הבריאות של כלל העולם, עם משרדים ב-150 מדינות ו-7,000 עובדים, טדרוס זכה לשבחים ממומחי בריאות על רפורמות שונות שהוביל בארגון, ובהן הקמתה מחדש של תוכנית שירותי החירום של הארגון, שכעת לוקחת חלק משמעותי במאבק בקורונה.

 

כאשר מחלה כלשהי מתפרצת, טדרוס נוהג לעתים קרובות לבקר בעצמו במוקד שלה. הוא ביקר לפחות עשרה פעמים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו במהלך התפרצות האבולה שהחלה שם באוגוסט 2018.

50 ()
הכחיש שפגע בזכויות אדם בתקופתו כשר בממשלת אתיופיה

דיפלומט מערבי אחד העיד כי ראה את טדרוס פורץ בבכי, אחרי שרופא מקמרון, שעבד עבור ה-WHO, נורה למוות בבית חולים לחולי אבולה בקונגו, באפריל 2019. "ראיתי את הסגנון הרגשי שלו. הוא לוקח דברים אישית", אמר הדיפלומט.

 

לארגון הבריאות אין הרבה השפעה אל מול המדינות השונות החברות בו. אין לו סמכות חוקית להיכנס לשטח של המדינות בלי רשותן, ואין לו שום יכולת לאכוף את הנהלים שהוא קובע. לכן אחד הכלים המרכזיים שעומדים לרשותו של טדרוס הוא "עסקנות" פוליטית כדי לשכנע את 194 המדינות החברות בארגון להסכים לפעול לפי מסגרת הנהלים שנקבעו ב-2005.

 

המחמאה לאיוונקה לא עזרה

טדרוס שיבח לא רק את סין, ובתקופה האחרונה הרעיף תשבחות על מדינות כמו דרום קוריאה, איטליה, איראן ויפן, בשל מאבקן בקורונה. ב-30 במרץ הוא שיבח את בתו של טראמפ, איוונקה, על מאמר שכתבה בנוגע לחוק הסיוע הכלכלי שנידון אז בוושינגטון. בציוץ בטוויטר הוא כתב ש"זה מאמר טוב מאוד".

 

בתוך ארגון הבריאות, התפיסה בחודש מרץ הייתה שהיחסים עם ארה"ב טובים. מייקל ראיין, ראש תוכנית החירום של הארגון, ציין כי היחסים בין הארגון לוושינגטון בתחילת 2020 כללו "עליות ומורדות" רגילים, כאלו שקורים ביחסים בין כל שני ארגונים שונים. "אני לכל הפחות לא חשבתי שיש פה סוגיה גדולה מאוד שמתפתחת".

ועידת מינכן לביטחון (צילום: EPA)
"מאמר טוב". המחמאה לאיוונקה לא עזרה כנראה(צילום: EPA)

טדרוס וטראמפ אף שוחחו ביניהם ב-23 במרץ, במה שהבית הלבן כינה "שיחה אדיבה וטובה", בנוגע לתגובה לנגיף. טראמפ, עצמו, יש להזכיר, שיבח בתחילת הדרך את התגובה של סין להתפרצות הנגיף, ואת נשיא סין שי ג'ינפינג. אלא שבאמצע מרץ הוא החל לשנות את הטון ולמתוח ביקורת על בייג'ינג, בטענה שהיא הייתה צריכה להזהיר מוקדם יותר את העולם מפני הנגיף, ושכך ניתן היה למנוע את ההתפשטות שלו מחוץ לסין.

 

הביקורת של טראמפ, כאמור, הגיעה בצל הביקורת שסופג ממשלו שלו. בתוך ארה"ב רבים סבורים כי הממשל בזבז זמן רב ויקר ערך, ולא נערך כראוי להגעת הנגיף. נזכיר שטראמפ, שהגן על התנהלותו במשבר, נערך לבחירות לנשיאות בנובמבר. נגיף הקורונה – שגבה את חייהם של עשרות אלפי בני אדם בארה"ב והנחית מכה קשה על כלכלתה – מאיים כעת לפגוע בסיכוייו להיבחר מחדש.

טדרוס אדהנום (צילום: רויטרס)
לוקח ללב. טדרוס אדהנום(צילום: רויטרס)

אך למרות הטענות שמשמיעים אנשי ארגון הבריאות, שלפיהן בחודש מרץ הפיצוץ ביחסים עם ארה"ב טרם נראה באופק, גורם דיפלומטי מערבי אמר לרויטרס כי במשך כמה חודשים לחצו ארה"ב ומדינות אחרות על הארגון, בדרישה שינקוט צעדים נוקשים יותר בנוגע לצורך בשקיפות מצד המדינות החברות (קרי: מצד סין). "החששות הללו לא טופלו כראוי על-ידי ה-WHO", אמר אותו גורם דיפלומטי.

 

גזענות ואיומים

ב-7 באפריל איים טראמפ להפסיק את המימון לארגון הבריאות, איום שאותו הוא מימש שבוע לאחר מכן. ארה"ב, כאמור, היא התורמת הגדולה ביותר של הארגון. לתקציב הנוכחי שלו, שמתפרש על פני שנתיים ואמור להסתיים בדצמבר 2021, היא אמורה הייתה לתרום 553 מיליון דולר – כ-9% מכלל התקציב שעומד על כ-5.8 מיליארד דולר.

נגיף קורונה ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון (צילום: gettyimages)
קורא לחקירה עצמאית. ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון(צילום: gettyimages)

גורם בממשל האמריקני ציין כי ארה"ב כבר העבירה מחצית מהסכום שתכננה לתרום לארגון בשנה הנוכחית, 122 מיליון דולר. רוב הכסף שנותר, לפי הגורם, יועבר לסיוע עבור ארגונים בינלאומיים אחרים. שני גורמים דיפלומטיים מהמערב ציינו כי הקפאת המימון האמריקני לא צפויה לפגוע בפעילות של הארגון, לעת עתה. הם הזהירו כי לטווח הארוך, משמעות ההקפאה עלולה להית פגיעה בתוכניות חשובות כמו המאבק בפוליו ואיידס. "זו הייתה מכה קשה ל-WHO ולטדרוס", אמר גורם בארגון.

 

יום לאחר האיום הראשוני של טראמפ, טדרוס נראה מוטרד במסיבת העיתונאים שקיים אז. הוא ציין אז כי ספג הערות גזעניות בעברו וקיבל גם איומים על חייו. לעיתונאים העניק תשובות ארוכות ונרגשות. לשאלה אחת שעסקה בביקורת של טראמפ הוא נתן תשובה במשך 12 דקות רצופות. בין היתר הזהיר כי "יהיו לנו שקי גופות מולנו אם לא נתנהג כראוי". בתגובה לטענות שארגון הבריאות מקורב מדי לסין, אמר: "אנחנו קרובים לכל אומה".

 

זריקת עידוד

טראמפ אינו היחיד שמותח כעת ביקורת על הארגון. ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון קרא לפתוח בחקירה עצמאית של התגובה של ה-WHO להתפרצות הקורונה. האיחוד האירופי הציע לפתוח בבדיקה של התגובה להתפרצות "בזמן המתאים", בדיקה שתכלול גם את ההתנהלות של ארגון הבריאות. הרעיון צפוי לעלות בכנס שנתי של נציגי המדינות החברות ב-WHO בשבוע הבא. טדרוס עצמו הבטיח לערוך בדיקה של התנהלות הארגון שלו, באמצעות גוף פיקוח עצמאי. לדבריו, זהו הנוהל המקובל לאחר כל משבר בריאותי.

נשיא צרפת עמנואל מקרון עם מסכה ב בית ספר יסודי ליד פריז קורונה (צילום: AFP)
"חבר שלי". נשיא צרפת שיבח את ראש ארגון הבריאות(צילום: AFP)

אבל למרות הביקורת, התורמות הגדולות האחרות של הארגון ממשיכות לעמוד לצד טדרוס. צרפת, גרמניה ובריטניה השמיעו כולן את תמיכתן בארגון, ואמרו כי כעת זהו הזמן להיאבק בנגיף, ולא להטיל אשמה. גורם בממשלת גרמניה אמר כי הגישה האמריקנית, שמתמקדת לדבריו באירועים שקרו בעבר, היא "אבסורדית". נשיא צרפת עמנואל מקרון הביע גם הוא תמיכה, ואמר שהוא סבור כי פעילות הארגון חיונית כדי להבטיח תגובה אפקטיבית למשבר כמו שחווה כעת העולם כולו. כאמור, גם בסין הביעו תמיכה בארגון ובעומד בראשו. במשרד החוץ הסיני ציינו כי הקריאות לבחון כבר עתה את ההתנהלות של ה-WHO נובעות מניסיון "להעניק אופי פוליטי למגפה".

 

מפגש ועידה בווידאו שערך ארגון הבריאות ב-24 באפריל, במטרה להאיץ את המאמצים לפיתוח חיסון לקורונה או טיפול במחלה – הפך אז למפגן תמיכה פומבי בטדרוס. מנהיגי מדינות רבות הופיעו על המסך ושיבחו אותו. נשיא צרפת כינה את טדרוס "חברי", וקרא למעצמות העולם לפעול יחדיו כדי לקדם חיסון לקורונה, כולל ארה"ב וסין. "זה הרגיש לו כמו זריקה לזרוע", סיפר אחד הגורמים מארגון הבריאות. "זה הרגיש כאילו אנשים נלחמים יחד איתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תחת מצור. ד"ר טדרוס
צילום: רויטרס
מומלצים