שתף קטע נבחר

גנץ: "העם הותיר לנו לבחור באחדות או בסוג של מלחמת אחים"

יו"ר כחול לבן נאם במליאה לקראת ההצבעה בכנסת על הממשלה שבה ישמש ראש ממשלה חלופי ושר ביטחון. "תם המשבר הפוליטי הגדול בתולדות המדינה", הכריז. "אחרי למעלה מעשור תם עידן ממשלת חצי העם"

 

 

 

שר הביטחון הנכנס וראש הממשלה החלופי בני גנץ נאם היום (ראשון) במליאת הכנסת לקראת ההצבעה על כינון הממשלה ה-35. כמעט שנה וחצי אחרי פיזורה של הכנסת ה-20, וכעבור שלוש מערכות בחירות, תושבע היום (ראשון) ממשלת נתניהו-גנץ. אחרי שהושלמה חלוקת התיקים בליכוד, מליאת הכנסת תצביע על כינון הממשלה, ולאחר מכן יעלו השרים על הדוכן להצהיר אמונים.

 

גנץ אמר בפתח דבריו: "בעוד כמה שעות בעזרת השם נוכל להגיד 'יש ממשלה בישראל'. תם המשבר הפוליטי הגדול בתולדות המדינה. הגיע הזמן לסיים את עידן הפילוג והשיסוי, ולהתחיל בעידן של אחדות ופיוס".

השבעת הממשלה  (צילום: ערוץ הכנסת)
גנץ בנאום בכנסת(צילום: ערוץ הכנסת)

גנץ המשיך: "שלוש מערכות בחירות עברנו בשנה וחצי. העם אמר את דברו והותיר לנו, המנהיגים משני צידי הבית, אחדות או סוג של מלחמת אחים. העם אמר לנו 'תפסיקו לריב בניכם ותתחילו לעבוד בשבילנו'". הוא הוסיף: "אני, ראש הממשלה נתניהו ו-71 חברי ציבור נוספים הגענו להכרעה ולקחנו אחריות לאומית".

 

הוא התייחס למשבר הקורונה ואמר: "אנחנו עדיין נמצאים בעיצומו של מאבק רפואי קשה עם השלכות כלכליות בקנה מידה היסטורי בישראל ובעולם. אנחנו, רוב מוחלט של אזרחי ישראל, ובראשם בראש כולם ולפני כולם הצוותים הרפואיים, התגייסנו והצלנו נפשות רבות. אנחנו נדרשים להישמר מהתקהלויות, לחבוש מסכות. אנחנו מבכים את מותם של מאות אנשים שהלכו לעולמם מבלי שזכו להיפרד מיקיריהם ברגעים האחרונים. אלו אינם רגעים להתבצרות בשאיפות האתמול".

 

"אני מעולם לא פחדתי לקחת אחריות אישית ולאומית. תמיד התגייסתי למען מדינת ישראל ויחד עם חבריי הייתי מוכן להקריב את חיי כדי להגן על אזרחיה מפני אויבים", הוסיף גנץ.

  ()

"אני וחבריי בחרנו לקחת אחריות עבור עצמאים בעלי עסקים קטנים שאיבדו את כל עולמם. עבור השכירים שיצאו ממעגל העבודה ברגע, עבור האזרחים הוותיקים שנמצאים עדיין בסכנת חיים, עבור הנוער שלנו שצריך לצאת מהמשבר מחוזק ולחזור למערכת חינוך מתפקדת, ועבור דור הצעירים שמסתכל להם אנחנו חייבים להבטיח אופק של חיים, פרנסה ויכולת להתבסס ולהתפתח. עבור מערכת הבריאות שחייבת לקבל אויר לנשימה, עבור מתמחים בבתי חולים שצריכים לעבוד בתנאים מכבדים. כן נצטרך להעביר תקציב ולא סוד שיהיו בו החלטות קשות מאוד.

 

"אני וחבריי החלטנו לקחת אחריות לאומית, כי בעת הזו ובמיוחד בעת הזו ישראל צריכה ממשלת אחדות שמייצגת חלקים נרחבים בעם. אחרי למעלה מעשור תם עידן ממשלת חצי העם. אנחנו כאן גם כשליחיהם של אלה שהרגישו שאין להם קול בהנהגת המדינה. ובעת הזו טובה ממשלה שיהיו בה גם ויכוחים מרים וגם ויתורים. ממשלה שוויונית, ממשלה של איזונים, בלמים, היכרות והבנות.

 

"לפני 43 שנים ניצח בגין בבחירות, הוא עלה לנאום וציטט קטע מדבריו של לינקולן: 'לא רגשי איבה כלפי איש, ברגשי חסד כלפי הכול, בדבקות בצדק, כפי שהאל מדריך אותנו לראות את הצדק, הבה נמשיך בדרכנו לסיים את המפעל שבו אנו נמצאים עתה, להביא מזור לכל פצעי האומה'. אני מציע שברוח זו נפעל גם כעת - יהודים, ערבים דרוזים צ'רקסים, חרדים, דתיים, חילונים, סטרייטים ולהט"בים, שעליהם אנחנו מחויבים להגן מכל גילויי שנאה ואלימות. נעשה הכול כדי שכולם ירגישו בבית. אני וחבריי בחרנו באחדות בכדי להגן על אזרחי ישראל לא רק מהאתגרים שמופנים מחוץ לגבולות המדינה, אלא גם השנאה המכרסמת בנו ופגעת בחוסן הפנימי שחשוב לביטחון כולו".

 

גנץ פנה לראש הממשלה נתניהו ואמר: "כל אחד מאיתנו אולי היה מעדיף להרכיב ממשלה אחרת. אולי היה יותר קל ללכת לבחירות נוספות. שנינו בחרנו בהחלטה הקשה והנכונה עבור אזרחי ישראל. אחרי 11 שנות שלטון קיבלת את דין הבוחר והחלטת לחלוק עם שותפיי ואיתי את השלטון. קבעת תאריך ליום שבו נתחלף. אחרי שלוש מערכות ללא הכרעה יש רק אפשרות אחת שמכבדת את רצון העם, ולמען מדינת ישראל ראוי שאנחנו נבנה את האמון בינינו - לא רק בין ביבי לבני, אלא בתקווה שגם בין מחנות שיצטרכו לדבר במקום לריב, להתחבר במקום להתרחק, להבין שבבסיס כולנו רוצים מדינת ישראל חזקה, אבל יהודית ודמוקרטית בה במידה".

 

 

אחר כך פנה לשותפיו לשעבר לרשימת כחול לבן: "אני מבקש לפנות גם למי שאני רואה עדיין למרות הכל כשותפיי לתפיסות העולם ממלכתיות, מי שצעדו עמי את צעדי הראשונים בפוליטיקה - יאיר בוגי ושאר חבריי. אתם יודעים שרציתי שתהיו חלק מהמסע הזה לאחדות פוליטית בישראל, שיחד איתכם יכולנו להיות חזקים יותר ולהביא את הכוח הפוליטי לידי ביטוי במשותף. אתם גם יודעים ששום תרגילים פוליטיים לא היו משנים את המציאות שבה החברה בישראל חיה. אני שומע את המתקפות, אך אני עדיין מכבד. עצוב לי שברגעי האמת לא ידעתם לשמר את השותפות".

 

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) התפרץ לדבריו של גנץ ואמר: "בושה וחרפה, אתה מאשים אותנו. שקר". גנץ ענה לו: "אני מבקש להודות לח"כ לוי על הצעקות הגדולות, רק אזכיר לך שאמרת לי שאתה חושב שצריך אחדות".

 

אחר כך סיכם גנץ: "בתקופת המלכות חרבה ישראל על שנאת חינם. אני איני מאמין בכוחה של השנאה ולא אכנע לה. לא עוד שנאה שיסוי וריבים, הגיע הזמן לצעוד בנתיב הקשה לא פחות, בנתיב הפיוס הלאומי. העם בחר, אני בחרתי, כל חברי הקואליציה בחרו באחדות ישראל לפני הכל. בואו נמשיך בדרך חדשה. שתהיה לנו דרך צלחה".

 

 

אחרי גנץ עלה לדוכן יאיר לפיד לנאום ראשון בתפקיד יו"ר האופוזיציה, ומתח ביקורת חריפה על הממשלה החדשה. "יש יותר שרים וסגני שרים ממונשמים מקורונה. זה לא רק הבזבוז, זה גם הזלזול המוחלט במצוקה של הישראלים". לפיד הוסיף: "הקורונה היא תירוץ לעשות מסיבה מושחתת על חשבון משלם המסים".

 

לפיד הוסיף: "בשביל מה אתם מקימים את הממשלה הזו? מה הרעיון שעומד מאחוריה, מה היא רוצה להשיג? החזון היחיד הוא הג'ובים, הכיסאות". עוד הוא אמר: "אתה לא יכול שנים לפצל את עם ישראל ואז להכריז על עצמך ראש ממשלת אחדות".

 

מוקדם יותר נשא דברים ראש הממשלה בנימין נתניהו. "בני", אמר נתניהו, "פעלנו יחד בצוק איתן, אני כראש ממשלה ואתה כרמטכ"ל, להגן על אזרחי ישראל במערכה שאין צודקת ממנה. אני משוכנע שנפעל יחד בהצלחה למען המדינה שלנו".

 

נתניהו ציין: "זהו יום חשוב למדינת ישראל", והדגיש כי "הממשלה החדשה הוקמה ברצונה של רוב האזרחים והיא תשרת את כל האזרחים". בהתייחסו לממשלת האחדות אמר נתניהו: "מתוך אחריות כבדה בחרנו לפעול להקמת ממשלת חירום ואחדות לאומית. בתוך שנה אחת מדינת ישראל עברה שלוש מערכות בחירות שהעמיקו את הקיטוב וגבו מחיר כבד מקופת המדינה".

 

"אי הכרעת הבוחר היא אמירה כלפינו" 

יו"ר מפלגת העבודה עמיר פרץ, המיועד לתפקיד שר הכלכלה בממשלה החדשה, אמר: "השבעת ממשלה חדשה היא אירוע בחייה של האומה. כל ממשלה שקמה מסמלת סיום של תקופה והתחלת תקופה חדשה. לא צעדנו על שביל הזהב לממשלה שקמה היום, קרוב לוודאי שכל אחד מאיתנו, אם היה יכול, היה בוחר להקים ממשלה אחרת, קטנה יותר והומוגנית יותר.

 

"אנחנו נבחרי הציבור הובלנו במודע את מדינת ישראל לשלוש מערכות בחירות במטרה להשיג תשובה חד משמעית מהבוחר הישראלי, שלוש מערכות בחירות לא פשוטות שלוו במלחמות פרסונליות, חדות, כואבות ומצלקות. משאבים עצומים הושקעו בשלושה ניסיונות להכריע, אך זה לא קרה.

 

"כמעט נגררנו למערכה רביעית, שהייתה יכולה להיות הקשה מכולן ובספק אם הייתה יכולה להביא בסופה להכרעה. כעת עלינו להביט למציאות הפוליטית כפי שהיא ולא כפי שהיינו רוצים שהיה תהיה. גם אי הכרעתו של הבוחר היא אמירה כלפינו. תפקידנו להסתכל על מצב המדינה, מצבנו החברתי והמציאות הפוליטית ולהעמיד את האינטרס הציבורי בראש סדר העדיפויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
השר בני גנץ
צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מומלצים