שתף קטע נבחר

הסכם חקר הירח, והזעם הרוסי על ארה"ב

האמריקנים פרסמו את "הסכמי ארטמיס", ברוסיה כבר כועסים: "פלישה לירח, כמו לעיראק". נאס"א: "רוצים 'מסע בין כוכבים', לא 'מלחמת הכוכבים'"

 

 

מתווה חקר הירח של ארצות הברית: נאס"א פרסמה ביום שישי את האמנה בינלאומית לחקר הירח, "הסכמי ארטמיס". ההסכמים נועדו בין היתר להקים "אזורים בטוחים" מסביב לבסיסים עתידיים בירח, במטרה למנוע את מה שבארצות הברית כינו "הפרעות מזיקות" ממדינות יריבות או מחברות שפעלו בסמוך.

 

בנוסף ההסכמים יאפשרו לחברות פרטיות להיות בעלים של משאבי הירח שהם כורים, אלמנט קריטי שיתיר למפעילות של נאס"א להמיר את הקרח שעל הירח לדלק רקטי או לאפשר כריית מינרלים מהירח במטרה לבנות משטחי נחיתה.

 

ההסכמים הם חלק מהכוונה של נאס"א לאגד בני ברית סביב תוכניתה לנוכחות ארוכת טווח על קרקע הירח, תחת תוכנית ארטמיס. "מה שאנחנו עושים זה ליישם את הסכם החלל החיצון בהסכמי ארטמיס", אמר ראש נאס"א ג'ים בריידנסטיין, כשהוא מתייחס לאמנה הבינלאומית מ-1967, שמדגישה כי בחלל יש להשתמש למטרות שלום ולא למטרות צבאיות.

 

הדגל האמריקני על הירח (צילום: NASA) (צילום: NASA)
הדגל האמריקני על הירח(צילום: NASA)

 

באז אולדרין על הירח ב-1969. מאז 1972 איש לא נחת על הירח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
באז אולדרין על הירח ב-1969. מאז 1972 איש לא נחת על הירח(צילום: רויטרס)

 

היעד של תוכנית ארטמיס הוא להנחית ב-2024 על הירח אסטרונאוט אמריקני ראשון מאז 1972 - ואסטרונאוטית ראשונה אי פעם. עם זאת, לוח הזמנים הזה נראה יותר ויותר בלתי סביר.

 

אלו כמה מהעקרונות המרכזיים בהסכם חקר הירח, שמופיע במלואו כאן: תיאור המדיניות והתוכנית באופן פומבי ובשקיפות; העברת מידע על המיקום ואופי הפעולות כדי לייצר "אזורי בטיחות" ולהימנע מעימותים; פרסום מידע מדעי באופן פומבי ומלא; תכנון להפחתת הנזק משברי חלל, ובכלל זאת להיפטר באופן בטוח מחלליות שמסיימות את חייהן; וגם הגנה על אתרים עם ערך היסטורי, כמו למשל אתרי הנחיתה של תוכנית אפולו.

 

מוקדם יותר החודש חשפה סוכנות הידיעות רויטרס את המתווה המסתמן של הסכמי ארטמיס. בעקבות זאת ראש סוכנות החלל הרוסית דמיטרי רוגוזין מתח ביקורת על כך שוושינגטון הדירה את רוסיה מהשיחות המוקדמות בנוגע להסכם חקר החלל – והשווה למדיניות החוץ האמריקנית במזרח התיכון.

 

אסרונאוטיות מועמדות להגיע לירח נאס
12 האסטרונאוטיות שמועמדות להגיע לירח(צילום: AFP)

 

"עקרון הפלישה הוא דומה, בין אם זה על הירח או בעיראק. מה שייצא מזה זה רק עיראק או אפגניסטן", צייץ בטוויטר הבכיר הרוסי. דובר משרד החוץ הסיני אמר כי בייג'ינג מעוניינת לשתף פעולה עם כל הצדדים לגבי חקר החלל "כדי לתרום ליצירת קהילה עם עתיד משותף לאנושות".

 

מייק גולד מנאס"א אמר כי הדיבורים על הכרייה על הירח לא צריכים להפחיד מדינות אחרות. "לדעתנו אף מדינה אחראית לא צריכה להתנגד לעקרונות שאנחנו מקדמים כאן. באמצעות הסכמי ארטמיס, אנחנו מקווים שהעתיד ייראה יותר כמו 'מסע בין כוכבים' ופחות כמו 'מלחמת הכוכבים'", אמר גולד.

 

בנאס"א אמנם לא הזכירו מדינות שחתמו על ההסכמים, אבל ראש נאס"א ציין כי אוסטרליה, איחוד האמירויות ולוקסמבורג הן בין המדינות ששוקלות זאת וייתכן שישתפו פעולה עם האמריקנים בתוכנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: NASA
הדגל האמריקני על הירח
צילום: NASA
מומלצים