שתף קטע נבחר

צילום: AFP

האיטלקים חוזרים לבתי הקפה: "יום מרגש"

לפני פתיחת הגבולות בחודש הבא עשתה הבוקר איטליה צעד נוסף בשחרור הסגר: מסעדות ובתי קפה פתחו את שעריהם תחת הגבלות ריחוק חברתי, הלקוחות הסתערו על המספרות. ביוון פתחו את האקרופוליס, בספרד נואשים לתיירים אך יאפשרו להם לשוב רק מסוף יוני

 

 

חנויות, מספרות ומסעדות ברחבי איטליה נפתחו הבוקר (יום ב') לראשונה אחרי עשרה שבועות, כחלק ממאמציה של הממשלה ברומא לצאת מהסגר ולשקם את הכלכלה שנפגעה אנושות במהלך המאבק בנגיף הקורונה.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

תיעוד: התרסקות קטלנית ב"מטס קורונה" בקנדה

ברזיל עקפה את איטליה בנדבקים. הנשיא: "רוצים חופש"

ונציה נואשת: "בלי תיירים העיר מתה"

בעיר הנגיף שוב רוקדים

 

לקוחות יכלו הבוקר לשתות סוף-סוף קפוצ'ינו בבתי הקפה, אם כי תוך שמירה קפדנית על הנחיות הריחוק החברתי, והכנסיות הורשו לערוך מיסות פומביות אחרי לחץ שהפעילו בישופים על הממשלה, בדרישה להקל גם בהגבלות על שירותי הדת.

איטליה בית קפה מילאנו הקלות בהגבלות ה קורונה (צילום: AFP)
"יום מרגש". בית קפה במילאנו(צילום: AFP)

איטליה תיירת ב גונדולה ב  ונציה הקלות בהגבלות ה קורונה (צילום: רויטרס)
תיירת על גונדולה בוונציה(צילום: רויטרס)

איטליה בדיקת חום בכניסה לחנות בגדים ב מילאנו  (צילום: רויטרס)
בדיקת חום לקונה במילאנו(צילום: רויטרס)

"לא עבדתי כבר חודשיים וחצי. זה יום יפה, יום מרגש", אמר ולנטינו קזנובה, שעובד ב"קפה קנובה" שבפיאצה דל פופולו ברומא. איטליה, נזכיר, הייתה המוקד הגדול הראשון של התפרצות הקורונה באירופה, ולמעשה במערב כולו. מאז שהנגיף התגלה בארץ המגף לראשונה ב-21 בפברואר, מתו בה יותר מ-32,000 בני אדם. בנתון זה היא מדורגת שלישית בעולם, אחרי ארה"ב ובריטניה.

 

איטליה הייתה גם המדינה הראשונה באירופה שהטילה סגר כולל, בתחילת מרץ. את הסגר היא החלה לשחרר באיטיות רק ב-4 במאי, אז היא אפשרה לפתוח מחדש פארקים ומפעלים. היום נעשה צעד נוסף בדרך ליציאה מהסגר ולשיקום הכלכלה. מהיום יכולים האיטלקים לנוע ללא הגבלה בתוך גבולות המחוז שבו הם גרים במדינה, ידידים יכולים להיפגש מחדש, ומסעדות יכולות לשרת לקוחות בשולחנות, כל עוד הללו מופרדים במרחק של שני מטר אחד מהשני.

 

גם המספרות נפתחו, ודיווחו על הסתערות של הלקוחות. "כבר עכשיו יש לי 150 הזמנות, כולן מאוד דחופות. כולם מתעקשים שהם חייבים להיות ראשונים ברשימה", אומרת סטפאניה זיגוטו, מעצבת שיער מעיירת הנופש קורמאיור, שבאזור האלפים בצפון-מערב איטליה. "אני סגורה מראש לשלושה שבועות".

איטליה מספרה רומא הקלות בהגבלות ה קורונה (צילום: AFP)
הסתערות על המספרות. ברומא(צילום: AFP)

איטליה מספרה מילאנו הקלות בהגבלות ה קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הסגר הממושך יצר משבר כלכלי חמור ביותר, וגם עם הפתיחה היום של עסקים רבים, רבים מבעליהם חוששים שאיום הקריסה הכלכלית טרם חלף. הפחד מהנגיף צפוי להרחיק גם את התיירים, ולהמשיך את השיתוק בענף הכה קריטי לכלכלה האיטלקית. הממשלה הודיעה כי מ-3 ביוני היא תפתח את גבולותיה של איטליה עם אירופה ותאפשר מעבר חופשי בין המחוזות בתוך המדינה, אך איש לא צופה זרם פתאומי של תיירים.

 

מוניקה רובאלדו, בעלת מסעדה בקורמאיור, החליטה לא לפתוח עדיין את העסק שלה, לפחות לא לפני סוף מאי. "יש לנו לקוחות קבועים, רובם תיירים. לכן כל עוד המסע בין מחוזות והכניסה מחו"ל אסורים, אין ממש טעם שנפתח".

 

משרד האוצר במדינה צופה שהכלכלה האיטלקית תתכווץ בעד 8% ב-2020, המיתון החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. ראש הממשלה ג'וזפה קונטה אמר כי ההחלטה לפתוח גבולות היא "סיכון מחושב", לאור הצורך הקריטי בשיקום הכלכלה.

נגיף קורונה ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה האיחוד האירופי (צילום: EPA)
"סיכון מחושב". ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה(צילום: EPA)

למרות שהתנועה היום בכבישים באיטליה נראתה בבירור עמוסה יותר מבשבועות האחרונים, איטלקים רבים חוששים עדיין לחזור לשגרת חייהם הקודמת. אנג'לו לומברדו, בעלי "קוקו קפה" בבולוניה שבצפון איטליה, יכול לשרת בחנות שלו ארבעה לקוחות בו זמנית, אבל הוא אומר שהוא עדיין לא צריך להקפיד על הנחיות הריחוק החברתי בשל מיעוט בלקוחות.

 

"הרבה אנשים חולפים, מסתכלים מבחוץ ותוהים אם הם יכולים להיכנס או לא", אמר. הוא מתח ביקורת על הממשלה שלדבריו לא עושה מספיק כדי להסביר את השינוי בכללים לציבור. "בואו ניתן לזה זמן. זה היום הראשון", הוסיף.

 

גם ביוון נכנסו היום לתוקף הקלות חדשות בהנחיות לציבור. באתונה נפתחו האקרופוליס ואתרים עתיקים אחרים למבקרים. גם בתי הספר התיכוניים וקניונים הורשו היום לפתוח את שעריהם ביוון. באקרופוליס הונחו מדבקות על פני הקרקע כדי לוודא שהמבקרים ישמרו על המרחק הנדרש אחד מהשני, ובתיכונים נעשתה רוטציה בין קבוצות למידה על מנת לשמור על קיבולת של 50%. אלו שנשארו בבית למדו מרחוק.

יוון אקרופוליס האקרופוליס נפתח מחדש אחרי סגר ה קורונה (צילום: רויטרס)
האקרופוליס באתונה נפתח למבקרים(צילום: רויטרס)

חוף ים ברצלונה ספרד  (צילום: EPA)
התיירים יוכלו לשוב, "בתקווה", מסוף יוני. חוף ים בברצלונה(צילום: EPA)

יוון הצליחה להימנע עד כה מהתפרצות חמורה מאוד של הנגיף בשטחה, ומניין המתים בה עומד על 166, לפי העדכון האחרון מאתמול. מספר הנדבקים הכולל במדינה עומד על 2,834. כמו באיטליה, ההגבלות יצרו משבר כלכלי חריף ביוון, שעדיין לא השתקמה לגמרי מהמשבר הכלכלי הקודם ב-2008. בנציבות האירופית הזהירו כי המיתון ביוון צפוי השנה להיות החמור ביותר מזה של כל שאר מדינות האיחוד האירופי.

 

גם בספרד נואשים להחזיר את התיירים, ושר התחבורה חוזה לואיס אבלוס אמר היום כי המדינה תפתח להם את שעריה בסוף יוני. מדריד הפתיעה בשבוע שעבר את שותפותיה לאיחוד כשהודיעה שכל המבקרים הזרים בשטחה נדרשים להיכנס לבידוד בן 14 יום, החלטה שמשמעותה הפרקטית היא סגירת הגבולות. במדריד אמרו אז כי נדרש זמן נוסף למאבק בנגיף הקורונה, כדי למנוע גל שני של הידבקויות.

 

כעת הסביר השר הספרדי בראיון לטלוויזיה בארצו כי הצעד הזה הוא זמני בלבד. הוא אמר כי ההגבלה על כניסת זרים תוסר בהדרגתיות, במקביל להסרת הגבלות התנועה בין המחוזות בתוך ספרד. "ברגע שהספרדים יוכלו לנוע למחוזות אחרים, זרים יוכלו לבוא לספרד", הוא אמר. "מסוף יוני, נתחיל בפעילות תיירותית, אני מקווה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים