פלאפל, סביח ופריקסה הם מאכלי הרחוב המושלמים לזלילה על הדרך. יש לנו בארץ מבחר לא מבוטל של מקומות איקוניים שמציעים אוכל רחוב, וכל אחד והעדפותיו - יש כאלה שיישבעו שפלאפל הזקנים בחיפה הוא הטוב שאכלו, ויש כאלה שדווקא פלאפל הקוסם בתל אביב עושה להם את זה יותר.
14 צפייה בגלריה
סביח פרישמן
סביח פרישמן
סביח פרישמן
(צילום: לין לוי)
כך או כך, ברור שאנחנו לא רק ארץ זבת חלב ודבש, אלא גם ארץ של פיתה עם ניגוב של טחינה והרבה עמבה, ויש בה הרבה מקומות שכדאי לאכול בהם.
ביניים עסקיות 50

פלאפל מישל

פלאפל מישל נכלל ברשימת המוסדות הקולינריים של חיפה, ומדובר בפנינה שבמיוחד בשבילה שווה להגיע לשוק ואדי ניסנאס. כבר בכניסה למקום כל סועד מקבל כדור אחד לטעימה, עד שתגיע המנה בפיתה. השירות לבבי ואדיב, ומלבד כדורי הפלאפל כל מנה (שצורחת טריות!) מכילה גם ירקות, כרוב, חמוצים ומבחר מעניין של רטבים בנוסף לטחינה, אריסה, סחוג חריף מאוד ועוד. מחיר מנה: 18 שקלים.
ואדי 21 חיפה, 04-6444139, לא כשר.

פלאפל הזקנים

עוד מקום אגדי בוואדי ניסנאס - מעריצים מכל הארץ מוכנים לעמוד בתור הארוך רק כדי לזכות בסיומו בביס מהפלאפל המושלם שמכינים כאן. יש בו טעמי כמון בולטים והוא בעל צבע ירוק עז, הפיתות תמיד סופר-טריות והטחינה במידת סמיכות מושלמת. מבחר התוספות הצנוע, שכולל סלט ירקות, מלפפון חמוץ וסלט כרוב, משאיר את מרכז הבמה לכדורים עצמם. מחיר מנה: 17 שקלים.
ואדי 18 חיפה, 04-8514959‬, לא כשר

פלאפל ג'ורג'

את פלאפל ג'ורג' פתח בנם של מי שהקימו את פלאפל הזקנים. המקום הזה חדש בהרבה משתי הפלאפליות המיתולוגיות והסמוכות, מישל והזקנים, אבל גם כאן מוגש פלאפל פשוט אלוהי. לא צריך תוספת מלבד סלט עגבניות - והמנה תעשה לכם זיקוקים בפה. מחיר מנה: 17 שקלים.
יוחנן הקדוש 26 ואדי ניסנאס חיפה, 050-5292089, לא כשר.
14 צפייה בגלריה
זיקוקים. פלאפל ג'ורג'
זיקוקים. פלאפל ג'ורג'
זיקוקים. פלאפל ג'ורג'
(צילום: ירון ברנר)

הסביח

אושר מלכה, שפתח את הסביח בשוק עפולה, יודע מה הוא עושה - הוא מכין מנת סביח מצוינת, ממש כמו זו שאבא שלו נהג להכין בשבת לכל ילדי המשפחה. את הפיתות הוא שומר בתוך סיר אידוי, מה שהופך אותן לגמישות במיוחד, ואפשר להעמיס עליהן ללא חשש שיתפרקו. בהתחלה נכנסים לפיתה חומוס וחריף, אחריהם חציל שרוף וביצה קשה ומפוררת, מלפפון חמוץ, בצל חתוך דק, פטרוזיליה וסלט קצוץ דק-דק. מחיר המנה 17 שקלים.
השוק 24 עפולה, 04-6961830, כשר.
14 צפייה בגלריה
אפשר להעמיס בלי חשש. הסביח
אפשר להעמיס בלי חשש. הסביח
אפשר להעמיס בלי חשש. הסביח
(צילום: לין לוי)

הסביח של אורן

אורן משקיע בכל מנת סביח כאילו זה אחד מילדיו. הפיתה דקה וגמישה מקבלת תוספת של חצילים מטוגנים, חומוס, טחינה, עמבה, מלפפון חמוץ, סלט ירקות טרי וביצה. מחיר מנה הוא 18 שקלים, מחיר חצי מנה 10 שקלים ואפשר גם לקבל סביח ללא פיתה בקערה (26 שקלים). מלבד הסביח יש גם פלאפל נהדר (15 שקלים למנה, 10 שקלים לחצי מנה ו-20 שקלים לקערה).
המייסדים 29 פרדס חנה-כרכור, כשר למהדרין.

ניניז

במרכז מסחרי קטן בבנימינה צח ניני מגיש שלוש מנות נפלאות: פלאפל, סביח ובוריק. הפלאפל אינו מכיל פירורי לחם, והוא מגיע בגוון ירוק עז (חצי מנה עולה 9 שקלים, ומנה שלמה ששוקלת לא פחות מ-450 גרם עולה 17 שקלים). בגזרת הסביח יש שלוש מנות שונות ויצירתיות, והבוריק הוא "סוכריית" בוריקה שנחצית לשניים ומקבלת זילוף של עמבה. אל תוותרו על הרטבים החריפים שממתינים בצנצנות על הדלפק.
דרך העצמאות 74 בנימינה, 050-4257527, כשר ללא תעודה.

פלאפל בנימינה

בכל מנת פלאפל שמכינים כאן יש לפחות שבעה כדורי פלאפל ענקיים. הכדורים צהובים, והתוספת הטובה ביותר עבורם היא רוטב שום ופטרוזיליה, שמביני העניין מעמיסים לא רק לתוך הפיתה אלא גם לקופסאות פלסטיק לטייק אווי. מחיר מנה: 16 שקלים.
כביש 4 (כיכר "שער חדרה") צמוד לתחנת דלק פז, 04-6389950, כשר.
14 צפייה בגלריה
אל תשכחו את הרוטב. פלאפל בנימינה
אל תשכחו את הרוטב. פלאפל בנימינה
אל תשכחו את הרוטב. פלאפל בנימינה
(צילום: לין לוי)

פלאפל מוסא

בפלאפלייה הוותיקה מכינים פלאפל מאז שנות ה-50, וכשתראו את תהליך ההכנה תבינו מיד שמדובר כאן באמנות. כדורי הפלאפל נארזים לפיתה יחד עם תוספות מקוריות כמו ביצה קשה, סלט עגבניות חריף, גרגרי חומוס, תבשיל פול עם כמון וקציצת ירק. מחיר המנה 22 שקלים.
ויצמן 12 נתניה, 09-8846425, כשר.
גיבורי ישראל 34 נתניה, 09-8846425, כשר.
ביניים עסקיות 50

הקוסם

את כדורי הפלאפל המופלאים של הקוסם אין צורך להציג, זו מנה הנחשבת בעיני רבים לטובה בעיר. הפיתה בשרנית ושמנמנה ומרכיבי המנה, שכוללים סלט וחציל מטוגן, מסודרים בתוכה במיומנות כך שבכל ביס מקבלים את כל קשת הטעמים. הקהל מצביע ברגליים וכמעט תמיד יש תור בחוץ, אבל המנה שווה את ההמתנה - מה גם שתוך כדי תוכלו ליהנות מכדורים שיצאו עכשיו מהשמן. מחיר: 22 שקלים.
שלמה המלך 1 תל אביב, 03-5252033, כשר.
14 צפייה בגלריה
(צילום: לין לוי)

בוטקה 23

בוטקה 23 עשו את הבלתי אפשרי, כך נדמה, וחיברו בין פלאפל, שניצל וסביח בפיתה אחת, שבתוכה מתווספים גם סלטים והעמבה המפורסמת של שוק התקווה. הפיתות שמיוצרות בתהליך אידוי נמסות בפה ומחירן 30 שקלים. לצד כל מנה מוגש צ'יפס נפוח "של פעם", שמעליו מזלפים רוטב שום לימון.
האצ"ל 23 שכונת התקווה תל אביב, 052-6557799‏, כשר.

פלאפל גבאי

המלך הבלתי מעורער של המנות שחייבים לאכול אחרי הים. הרבה כדורים חמים נדחפים לתוך פיתה טרייה בחברת סלטים רעננים, רק אל תוותרו על החריף ועל העמבה שמכינים במקום ועל כדורי הפלא - כדורי פירה מטוגנים שהופכים את מנת הפלאפל של גבאי לבלעדית, במחיר של 19 שקלים. בימים שלישי עד שישי כדאי גם לקנות מנת קוסקוס הביתה.
בוגרשוב 25 תל אביב, 03-6297060, כשר.
14 צפייה בגלריה
פלאפל וכדורי פירה. גבאי
פלאפל וכדורי פירה. גבאי
פלאפל וכדורי פירה. גבאי
(צילום: יח"צ)

סביח פרישמן

בסביח פרישמן (שבקרוב יפתח סניפים גם בשוק הפשפשים ובלוינסקי) מציעים פיתה רגילה, פיתה מקמח מלא ופיתה נטולת גלוטן. מלבד הסביח הקלאסי יש גם גרסה של סביח עם גבינה.
זיסמן שלום 3 רמת גן, 03-5594663, כשר.
הברזל 1 רמת החייל תל אביב, 03-6543331, כשר.
פרישמן 42 תל אביב, 054-4524666, כשר.
שלמה המלך 37 קריית אונו, 03-9284488‏, כשר.

הסביח המקורי

דוכן סביח עתיק שראשיתו אי שם בשנות ה-60, ומנוהל כיום על ידי הדור השני, אבל הסביח עדיין מוכן על פי המתכון המקורי, ללא תפוח אדמה. מביני העניין סבורים כי זו אחת ממנות הסביח הטובות ביותר בארץ, בין השאר הודות לעדינות שלה.
הרא"ה 186 (פינת דרך נגבה 16) רמת גן, 03-6778065, כשר.

סביח עובד

מה לא סופר על מנת הסביח של עובד, שעבורה הומצא לקסיקון חדש המחבר בין כדורגל לאוכל. הביקור הראשון בדוכן יכול להשאיר אתכם מופתעים, אבל כשתסיימו את הפיתה מיד תחשבו מתי תוכלו לבוא שוב. הפיתה של עובד מכילה את השילוב המושלם בין חציל מטוגן, ביצה קשה, בצל, מלפפון חמוץ, טחינה, חומוס, סלט ירקות ופטרוזיליה, והפיתה עצמה דקה וגמישה (יש המכנים אותה "פיתה עננים"). מחיר: 25 שקלים.
דיזנגוף 85 תל אביב, 053-2753743, כשר
סירקין 7 גבעתיים, 03-7314777, כשר
מדינת היהודים 60 הרצליה פיתוח, 09-9550439, כשר
מנחם בגין 48 תל אביב, 03-5759022, כשר
14 צפייה בגלריה
שילוב מושלם. סביח עובד
שילוב מושלם. סביח עובד
שילוב מושלם. סביח עובד
(צילום: ירון ברנר)

הפריקסה של חיימיקו

חיים רופא הפך את המנה הביתית ליצירה שבשבילה שווה להגיע במיוחד להוד השרון (ולאחרונה גם לפתח תקווה). היא מכילה מטבוחה תוצרת בית שבושלה במשך שעות על האש, רוטב גמבות, צ'רשי דלעת וגזר וסלט ירקות (שעליו חיים ממליץ לוותר). עוד נכנסים ללחמנייה המטוגנת: טונה מתובלת בתבלין סודי, ביצה קשה, תפוחי אדמה, חמוצים, לימון כבוש טחון, פלפל צ'ומה ופלפלים ירוקים חריפים. עד כאן לגבי המנה הסטנדרטית. חוץ ממנה יש גם פריקסה עם שקשוקה או עם בוריקה, ואפשר לבחור את גודל הלחמנייה הרצויה. המחירים נעים בין 15 שקלים לפריקסה קטן רגיל ועד 30 שקלים לפריקסה גדול עם בוריקה.
דרך רמתיים 63 הוד השרון, 09-8657371‏, כשר.
ראשון לציון 1 פתח תקווה, 03-5038587‏, כשר.

הטוניסאי של אלי

אצל אלי לוי בשוק רמלה יש גם פריקסה וגם סנדוויץ' טוניסאי, שהוא מכין על פי המתכון המקורי של סבא שלו. הפריקסה מגיע עם הרבה רוטב אדום שמכינים במקום, טונה, לימונים כבושים, צ'רשי ותפוחי אדמה. מחיר המנה 22 שקלים.
שלמה המלך 3 רמלה, 1-700-707-133‏, כשר.
ויצמן 35 נס ציונה, 1-700-707-133‏, כשר.
14 צפייה בגלריה
המתכון של סבא. הטוניסאי של אלי
המתכון של סבא. הטוניסאי של אלי
המתכון של סבא. הטוניסאי של אלי
(צילום: יח"צ)

עופר פלאפל

הפלאפל של עופר נחשב לאחד מאבני היסוד של מודיעין. המקום עובד בשיטת "הפלאפל חופשי", כלומר מקבלים את הפיתה ומעמיסים כמה שרוצים גם מהפלאפל וגם מהתוספות ומהסלטים. כדורי הפלאפל כאן הם בעלי גוון ירוק כהה, ועבור מנה אחת תשלמו 18 שקלים (עם או בלי פיתה).
שמואל הנביא 6 מודיעין מכבים רעות, 08-9716501, כשר בד"צ
עמק דותן 66 מודיעין, 08-9716501, כשר בד"צ
14 צפייה בגלריה
מעמיסים כמה שרוצים. עופר פלאפל
מעמיסים כמה שרוצים. עופר פלאפל
מעמיסים כמה שרוצים. עופר פלאפל
(צילום: לין לוי)

אריכא

זה המקום לאכול בו סביח בירושלים, ולטבעונים מציעים בו גם סביח פטריות. את החצילים מטגנים לכל מנה בנפרד, מצטרפות אליהם ביצים חומות והפיתות גמישות ולא מתפרקות גם אחרי ארבע כפות טחינה. כמות נדיבה של סלט ויש לכם את הסביח הכי טוב בבירה. 17 שקלים למנה.
אגריפס 83 ירושלים, כשר.

פלאפל שלמה

פלאפל שלמה ממוקם כבר מעל 50 שנה בכוך קטן בשכונת הבוכרים, והמקום מתהדר בפתק מהרב הראשי לישראל שמעיד כי המקום כשר ללא עוררין. פריט טריוויה: בשנות ה-90 הוא זכה במקום הראשון בתחרות הפלאפל של המדינה שערך דודו טופז בתוכנית "הראשון בבידור". מנה בפיתה עולה 16 שקלים, וכדאי להוסיף לה לביבת עיג'ה.
מוסיוף 9 ירושלים, 02-5823387, כשר ללא תעודה.
14 צפייה בגלריה
מקום קטן וותיק. פלאפל שלמה
מקום קטן וותיק. פלאפל שלמה
מקום קטן וותיק. פלאפל שלמה
(צילום: לין לוי)

פינת הסנדוויץ' הטוניסאי

מוריס סיטבון מכין סנדוויץ' טוניסאי כבר מעל 30 שנה. לתוך הלחמנייה החמימה הוא מכניס לימונים כבושים שהוא מכין בעצמו, טונה, ביצה, סלט ירקות ורוטב אדום חריף. מחיר המנה הוא 25 שקלים, וממש שווה לעמוד בשבילה בתור במרכז המסחרי הישן של רובע א'.
המרכז המסחרי רובע א' אשדוד 08-8567161, כשר.
14 צפייה בגלריה
שווה לעמוד בתור. פינת הסנדוויץ' הטוניסאי
שווה לעמוד בתור. פינת הסנדוויץ' הטוניסאי
שווה לעמוד בתור. פינת הסנדוויץ' הטוניסאי
(צילום: איתן וכסמן)

ג׳ורנו

רובי בנימין, הבעלים, מכין סנדוויץ' טוניסאי בבגט (30 שקלים) ופעם בשבוע, בימי שלישי, הוא גם מטגן פריקסה עצום ממדים (25 שקלים). שתי המנות כוללות ביצה קשה מפוררת, תפוח אדמה מבושל וחתוך לקוביות קטנות, סלט ירקות, רוטב צ'רשי, רוטב אדום סודי שעובר במשפחה מדור לדור, סחוג, לימון כבוש וטונה.
הבנאים 7 אשדוד, 08-6665808, כשר.
14 צפייה בגלריה
מנה עצומה. ג'ורנו
מנה עצומה. ג'ורנו
מנה עצומה. ג'ורנו
(צילום: שירן כהן שי)

סנדוויץ' טוניסאי אמיתי של סיטבון

יש מקום אחד נסתר מן העין באשקלון, אך למרות המיקום הוא גם אחד המפורסמים בעיר. הוא ממוקם צמוד למדרחוב הישן, וכדי להגיע אליו צריך להיכנס בין שני קירות ולעבור במסדרון צר. בקצה המסדרון הזה מצפה לכם סנדוויץ' טוניסאי מעולה שיכול להגיע בבגט או בפריקסה. את הלימונים הכבושים מכינים במקום על פי מתכון משפחתי עתיק, וכמובן יש גם צ'רשי, ממרח פלפלים חריפים, תפוחי אדמה, טונה וביצה. מחיר: 25 שקלים.
הרצל 42 אשקלון, כשר.

הבגט של אורי

במוסד הבגטים של אורי מנת הדגל היא בגט עם שניצל קריספי. מלבדו מכינים במקום גם לחמניית פריקסה שמנמנה, שכוללת את כל המרכיבים הקלאסיים: ביצה קשה, סלט ירקות, פלפלים חריפים וטונה. מחיר: 22 שקלים.
החלוץ 77 באר שבע, 08-6280015‏, כשר למהדרין.
מרכז אורן באר שבע, 08-6907030, כשר למהדרין.
14 צפייה בגלריה
פריקסה קלאסי. הבגט של אורי
פריקסה קלאסי. הבגט של אורי
פריקסה קלאסי. הבגט של אורי
(צילום: יח"צ)

בוטיק הפלאפל

בוטיק הפלאפל הוא אחד מעסקי המזון הוותיקים ביותר באילת, הפועל בתוך בוטקה צנוע. איציק ביטון ממשיך במקום את מה שהוריו התחילו לפני 50 שנה - מאז שהיה בן 13 הוא מטגן כדורי פלאפל אווריריים בצבע זהוב. הפלאפל הזה נטול כל זכר של עשבי תיבול, ומאוד מורגש בו הטעם של החומוס. את הפיתות הוא מסדר בצורה מיוחדת, כך שכל המרכיבים נחים בתוכן בשכבות כמו חיילים מדוגמים.
שדרות התמרים 107 אילת, כשר.

אבשי

הפלאפלייה השנייה שמתחרה על תואר אוכל הרחוב האהוב על אילתים. הבעלים אבשלום בן סימון אופה בעצמו את הפיתות, ומלבד הפלאפל הוא מכניס למנה חצילים מטוגנים שמחליפים את הצ'יפס. מנת הדגל במקום נקראת "בובי" - פלאפל עם ביצה. מחיר מנה הוא 19 שקלים, ויש גם פלאפל בבאגט שמחירו 28 שקלים.
נביעות 4 אילת, 08-6371637, כשר.
14 צפייה בגלריה
הפיתות נאפות במקום. אבשי
הפיתות נאפות במקום. אבשי
הפיתות נאפות במקום. אבשי
(צילום: לין לוי)

רשת פלאפל בריבוע

ולסיום - רשת שסניפיה מפוזרים בכל הארץ (בתחנות דלק של פז). פלאפל בריבוע מציעים פלאפל מעולה נטול גלוטן וגם מנת סביח מפנקת ועמוסה, בדיוק ההפך מהסוג המינימליסטי שפוגשים אצל ותיקי התחום. את הפלאפל אפשר לקבל במקום בגרסה הקלאסית (22 שקלים) או בגרסת ה"קולולו" עם ביצה קשה, לימון כבוש ועריסה (25 שקלים). למעוניינים יש גם פיתות נטולות גלוטן.
תחנות פז ברחבי הארץ