שתף קטע נבחר

3 מאושפזים מהכשת נחש: מה לעשות ברגע שזה קורה?

מזג האוויר השרבי החל לתת את אותותיו ובשבוע האחרון אושפזו כמה צעירים וילדים שהוכשו על ידי נחשים. כך תעניקו עזרה ראשונה לנפגעים

עומס החום הכבד מקדים את תחלואי הקיץ: כמה מקרי הכשות נחשים אירעו השבוע. שלושה מהם עדיין מאושפזים בבית החולים הלל יפה, אחרי שקיבלו טיפול רפואי דחוף.

 

שלושתם, צעירים בגילאי 20 עד 30 הגיעו למרכז הרפואי הלל יפה לאחר שהוכשו על ידי נחשי צפע השכיחים בארץ. אחד מהם הוכש בזמן שעבד בשדה באחד המושבים באזור. הוא הוכש באזור הקרסול והגיע עם נפיחות משמעותית. במהלך שהותו בחדר המיון פיתח תסמינים נוספים שאופייניים להכשה, שכללו נפילת לחץ דם והזעה.

 

הגבר השני הגיע עם נפיחות ניכרת בכף רגלו, ירידת לחץ דם והזעה מוגברת. במקרה של הגבר השלישי ההכשה הייתה ביד וגרמה לנפיחות מקומית. בחדר המיון סיפר כי נתקל בשלושה נחשים ליד ביתו, ניסה לסלקם עצמאית והוכש על ידי אחד מהם. בעקבות ההכשה, כבר היותו בחדר מיון, התפתחו כאבי בטן, הקאות, הזעה וירידה של לחץ הדם.

 

כל השלושה נזקקו לטיפול בנסיוב ובו נוגדנים נגד הארס, הם אושפזו להמשך השגחה, ואחד מהם כבר שוחרר לביתו.

 

נחש צפע  (צילום: shutterstock)
נחש צפע . מכת נחשים בגלל החום(צילום: shutterstock)

 

"ברוב המקרים, לאחר הכשת נחש, תופיע נפיחות מקומית ואדמומיות", מסביר ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בהלל יפה, "תוך שעתיים שלוש עלולים להתפתח תסמינים אשר יכולים להעיד כי מדובר בנחש ארסי, ביניהם ירידת לחץ דם, קוצר נשימה, הזעה מוגברת, כאבי בטן, התכווצויות, ושלשולים".

 

הוא מסביר כי "לעיתים עלולים לחשוב כי מדובר בעקיצה קלה שבאה לידי ביטוי באדמומיות מקומית, כך שאין צורך להגיע לקבלת טיפול רפואי. לא צריך לקחת סיכון במקרים של הכשת נחשים. חשוב לציין כי התסמינים עלולים להתפתח כעבור פרק זמן של כשעתיים ויותר כך שבמידה שלא מטפלים בזמן, הרעל עלול להתפשט ולפגוע במערכות שונות בגוף".

 

הוא מסכם ואומר: "בזמן שאתם עובדים בגינה, רצוי לעבוד עם כפפות כדי למנוע הכשה. אם אתם נתקלים בנחש צפע, אל תנסו להתעמת איתו. הנחש מרגיש מותקף ולא נשאר חייב. על כל פנים, לאחר הכשת נחש יש להגיע בהקדם לחדר המיון לאבחון וקבלת טיפול רפואי, במידת הצורך".

 

הנחשים לרוב לא תוקפים - אלא מתגוננים

הנחשים הארסיים בארץ הם צפע ארצישראלי, אפעה, שפיפון הנגב, עכן גדול, עכן קטן, צפע עין גדי, צפע החרמון, והפתן השחור. מנתוני מגן דוד אדום, מרבית ההכשות בשנה החולפת בישראל, נגרמו על ידי צפע ארצישראלי.

 

מרבית הזמן מסתתרים הנחשים מתחת או מאחורי סלעים ורוב פעילותם היא באביב בשעות הערב המוקדמות. הם לרוב אינם תוקפים בני אדם אלא רק מתגוננים. לפני ההכשה עשויים הנחשים להשמיע קולות איום כדוגמת לחישה, חיכוך גופם או תנועות מאיימות.

 

חשוב לדעת כי הנחש מכיש באמצעות נשיכה. ארס הנחש חבוי בבלוטות ומוזרק לנפגע דרך שיניהם החלולות. הנשיכה או עצם התקרבות הנחש גורמת לתגובת בהלה. הנפגעים מחווירים, סובלים מהזעה מרובה לעתים גם עד איבוד הכרה. ההמלצה המרכזית היא כאמור, לא להכניס ידיים אל סלעים ולא להרים סלעים שם הם עשויים להתחבא.

 

  ( )

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נחש צפע אפעה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים