שתף קטע נבחר

אנשי החסד של תעשיית הקנאביס: "לא משאירים את החולים לבד מול המערכת"

"אני משלמת על קנאביס 3,500 שקלים בחודש, כשההכנסה שלי היא 6,000". "אין לי מינונים, נעלמו לי הזנים, ואתמול גם טרקו לי את הטלפון, אמרו לי 'אין יותר'". במציאות שבה חולי סרטן מתמודדים עם קשיים ביורוקרטיים בהשגת קנאביס רפואי, ישנם מתנדבים, הפועלים, גם במחיר סיכון החופש שלהם, כדי להקל על חייהם. הכירו את "המלאכים הירוקים"

 סיפור של כאב, התמודדות וחסד. צפו:

 

הכתבה מלווה בכתוביות להנגשה לחרשים וכבדי שמיעה

 

"מה לדעתך היה הסימן הראשון להיווצרותה של חברה אנושית?" נשאלה האנתרופולוגית מרגרט מיד על-ידי סטודנטים. הם ציפו שהיא תדבר על קרסי דיג, כלי חרס עתיקים או אבני ריחיים, אבל מיד ענתה שהסימן הראשון לאנושיות היא עצם ירך שבורה שהתאחתה.

 

היא הסבירה שאין אף בעל חיים שיכול לשרוד רגל שבורה. לא יהיה לו די כוח לברוח מסכנה, להגיע למים או לדאוג לעצמו למזון לאורך זמן. עצם ירך שהתאחתה היא עדות לכך שמישהו הקדיש את זמנו לשאת אותך למקום בטוח ולדאוג לצרכיך עד שתחלים. "עזרה לאחר בשעת משבר, שם מתחילה האנושיות", סיכמה מרגרט ריד, "בערך לפני 15 אלף שנה".

 

כ-5,000 שנה לאחר אותה תקופה עתיקה, ניתן היה כבר לזהות שרידים של שימוש בצמח הקנאביס. צמח שמלווה את האנושות ומשמש לרפואה, לתעשייה ולתחומים נוספים.

 

על גג בניין מערכת "ידיעות אחרונות", כינסנו ל"שולחן עגול" פעילי לגליזציה, חולים, וכאלו שמתנדבים עבור החולים, כדי לקבל תמונה מלאה יותר על תפקיד הקנאביס בחיי המטופלים, והצורך במתנדבים שיסייעו להם להתמודד עם הבירוקרטיה והקשיים שמציבה המערכת.

 

ניר יופטרו (המלאך) ודלית מזרחי (צילום: ניצן דרור)
"הסיפוק העצמי מהדבר הזה הוא הרבה יותר גדול מכל ערך כספי". ניר יופטרו ("המלאך") ודלית מזרחי(צילום: ניצן דרור)

 

תמונת מצב שהשתקפה מדבריהם מציגה מציאות עגומה שבה המענה המוצע לחולים על ידי המדינה הוא לוקה בחסר, בלשון המעטה. "יש פה קבוצה ענקית של אנשים שמרגישים את זה עליהם. את התכונות התרפויטיות של הצמח, את הסגולות הרפואיות ואת המאבק בממסד, שבעצם כמו שאני מרגישה את זה, מונע מאיתנו להיות בריאים", מספרת סיגל גולן,  חולת פיברומיאלגיה המטופלת בקנאביס ברישיון, אם לבוגר עם צרכים מיוחדים ופעילת ליגליזציה.

 

כדי לסייע לחולים נרתמו "מלאכים ירוקים", אנשים המקדישים חלק ניכר מחייהם כדי לסייע בהתנדבות לחולים, להסביר כיצד להוציא רישיון לשימוש בקנאביס וכיצד להשתמש בצורה מיטבית עבורם בצמח. אחת התכונות המשותפות ל"מלאכים ירוקים" היא הטיפול שלהם בקרוב משפחה חולה סרטן, וההבנה שצמח הקנאביס יכול לסייע לחולים בזמן מחלה ולשפר משמעותית את איכות חייהם, אולי אפילו להציל אותם.

 

"ואז התחילו הבעיות של הרפורמה"

אותם "מלאכים" חוו גם הם על בשרם התמודדות אישית עם הביורוקרטיה והקשיים בהוצאת רישיון לקנאביס ונאלצו לצפות בצער גם בתוצאות הכושלות  של "רפורמת הקנאביס הרפואי".

 

במאי 2019, בשאיפה להסדיר את שוק הקנאביס, החליטה המדינה על רפורמה הכוללת שינוי מאסיבי בתחום הגידול, השיווק, הפיקוח, והפצה של הצמח. לפני הרפורמה, כל אחד מעשרות אלפי המטופלים ברישיון שילם באופן קבוע 370 שקלים בלבד, ויכל לקבל את כל הקנאביס הרפואי אותו הוא צריך ישירות מהמגדל עצמו.

 

הרפורמה חוללה שינוי דרסטי. מספר רב של זנים נעלם לחלוטין מהשוק, החלוקה הועברה לבתי מרקחת פרטיים, ונוצרה "קפיטליזציה" של הצמח, כך שיש חולים שנדרשים לשלם היום אלפי שקלים כדי לקבל את אותה תרופה, רק שהיא אינה מותאמת להם אישית ומצויה באיכות ירודה יותר.

 

אילן גיל (צילום: ניצן דרור)
"היום אנחנו מנסים להפיץ את כל הידע שלנו, לפזר אותו באופן חופשי". אילן גיל(צילום: ניצן דרור)

 

"עד לפני כמה חודשים הייתי מקבלת באופן סדיר מהספק שלי, ואז התחילו בעצם הבעיות של הרפורמה", מספרת אנג'ל אייחל סריבקיאן, פעילת ליגליזציה הסובלת מפיברומיאלגיה קרוהן ופוסט טראומה מורכבת. "פיצלו את החלוקה בירושלים לגמרי, נסעתי שעתיים לכל כיוון כדי לקבל תפרחת שלא מתאימה לי, בשבוע שעבר הייתה אמורה להיות חלוקה באברבאנל, גם אותה ביטלו".

 

"אני משלמת על קנאביס 3,500 שקלים בחודש, כשההכנסה שלי היא 6,000" מוסיפה אורין פנסו, מחלימה מסרטן השד והדם ופעילת ליגליזציה. "אין לי מינונים, נעלמו לי הזנים, ואתמול גם טרקו לי את הטלפון, אמרו לי 'אין יותר'", משתפת גולן. 

 

סיגל גולן ואורין פנסו (צילום: ניצן דרור)
"זה לא פלילי להיות בריא". סיגל גולן ואורין פנסו(צילום: ניצן דרור)
 

 

"עד גיל 40 הייתי אנטי קנאביס, מאוד האמנתי לסיפורים שזה נורא מסוכן, וזה סם מעבר". מספר אילן גיל, יוזם ומפעיל ה"קנאמבולנס" - רכב שמסייע בשינוע חולים אונקולוגיים. "בגיל 40 אבי חלה, שום תרופה לא עזרה לו, זעקות עד השמיים. אמרתי למשפחה 'בואו נכניס קנאביס', ובאמת מהפעם הראשונה היה שינוי מהותי בחיים שלו", הוא מוסיף. "היום אנחנו מנסים להפיץ את כל הידע שלנו, לפזר אותו באופן חופשי. הרבה פעמים אדם לא צריך כלום מעבר ללהרגיש שהוא לא לבד מול המערכת".

 

"מלבד המטופלים, אין לנו חיים"

על סיועו לחולים שילם ניר יופטרו, המכונה "המלאך", גם בחופש שלו, הוא נעצר, שהה במעצר בית, והתייצב לכעשרים דיונים שונים בעניינו בבית המשפט. יופטרו הפיק עבור חולים אונקולוגים בעלי רישיון, מצמחי הקנאביס שקיבלו מהמדינה שמן, המכונה שמן "ריק סימפסון".   

 

מלאכים ירוקים  (צילום: ניצן דרור)
"נסעתי שעתיים לכל כיוון כדי לקבל תפרחת שלא מתאימה לי". אנג'ל אייחל סריבקיאן (צילום: ניצן דרור)
 

 

השמן מכיל ריכוזים גבוהים במיוחד של THC, אחד החומרים הפעילים בצמח הקנאביס, ונקרא על שמו של ריק סימפסון, אזרח קנדי שמעיד ששימוש בשמן ריפא אותו מסרטן העור. סימפסון, שאינו רופא, סייע גם הוא לחולים נוספים להפיק שמן והפיץ את המתכון שלו בעולם. חולים רבים בסרטן ובמחלות נוספות, נעזרים בשמן כחלק מההתמודדות שלהם. 

 

"הסיפוק העצמי מהדבר הזה הוא הרבה יותר גדול מכל ערך כספי", משתף יופטרו. "איכות החיים עולה, חולים מוותרים על משככי כאבים, הסוכר מתאזן, לחץ הדם מתאזן, ילדים אוטיסטיים חוזרים לתפקוד בלי התקפי עצבים", הוא מפרט בחיוך.

 

"חליתי בסרטן השד בגיל 27. הלוקמיה חזרה והתיישבה לי כגידול כאן, לא יכולתי לעבור את הסבל הזה, הפסקתי עם הטיפולים ופגשתי את המלאך הזה, את ניר", משחזרת פנסו. "הוא אמר לי 'רק שמן ריק סימפסון, בכמות גדולה'. הבנתי שזה המרפא שלי, שזה המזור שלי".

 

עידן מור (גדי וילצ'רסקי) (צילום: ניצן דרור)
"שהמשטרה והרשויות והמחוקק יצאו לנו מהווריד כל עוד אנחנו לא פוגעים באף אחד אחר". עידן מור (גדי וילצ'רסקי)(צילום: ניצן דרור)

 

"אני מאוד התחברתי לניר באופן אישי, כי הוא הציל את אבא שלי", מספרת דלית מזרחי, יד ימינו של יופטרו וחברתו לעמותה 'מלאכים ירוקים'. "מלבד המטופלים, אין לנו חיים. זו האמת. זה החיים שלנו. 24/7 אנחנו בזה", היא מפרטת.

 

"אין במדינה מישהו שאת יכולה להתקשר אליו בכל שעה, בכל זמן נתון ולקבל ממנו עזרה בנושא של איך להשתמש נכון בקנאביס או אם קורה לי משהו, מה אני עושה? אין שום דבר כזה, ובעצם הצלחנו להביא את זה למקום שאנחנו שם בשבילם כל הזמן", מסביר יופטרו.

 

"יש פה בן אדם שמייצר שמן קנאביס והוא למעשה נכנס בוואקום הזה שבו המדינה לא נותנת את הטיפול הזה לחולי הסרטן, ובא בן אדם ואומר 'אוקיי זוזו אני אעשה את זה'. טוען עידן מור, סטאנדאפיסט הסובל מגידול בראש ומוכר בשם גדי וילצ'רסקי. "הבן אדם הזה למעשה מייתר את מערכת הבריאות והמדינה". 

 

"המצב היה נפתר אם קצת מלמעלה היו מורידים את האגו ונותנים לכל מטופל היום בקנאביס רפואי לגדל עציץ", מבקשת פנסו. "עציץ אחד". ומור מסכם "אנחנו דורשים צדק. אנחנו דורשים חירות. אנחנו דורשים שהמשטרה והרשויות והמחוקק יצאו לנו מהווריד, כל עוד אנחנו לא פוגעים באף אחד אחר".

 

סייעו בהכנת הכתבה: עו"ס דני ז'רז'בסקי, שי שבתאי וגל שאול.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קנאביס - צמח עתיק שמלווה את האנושות כבר אלפי שנים ברפואה, תעשייה ושימושים נוספים
צילום: shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים