שתף קטע נבחר

מחאה מול ביה"ס מפרשת השמלה: "המחנכת לא ראויה"

עשרות הורים התקבצו מול בית הספר שבו למדה הילדה שאולצה להישאר בתחתונים. אב לילדים בביה"ס טוען להתנהלות בעייתית: "המורה מעמידה ילדים מאחרים ליד הלוח". אם אחרת טענה: "עדיף שלא תשמש מורה, מפחדים ממנה"

 

 

עשרות הורים הפגינו הבוקר (יום ו') מול בית הספר בפתח תקווה שבו למדה הילדה שאולצה להישאר בתחתונים, במחאה על התנהלות בית הספר בכל הנוגע למקרה. המפגינים קראו לשר החינוך הטרי יואב גלנט לפתוח בחקירה מקיפה של המקרה ונשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "לחנך בלי להשפיל".

 

אמש פרסם משרד החינוך את ממצאי התחקיר שערך בפרשת הילדה שתעבור לבית ספר אחר בעיר, וקבע כי המוסד שבו למדה יכול היה "להפגין גמישות גדולה יותר".

הורים הפגינו מול בית הספר בו הושפלה ילדה בכיתה ב' (צילום: עמותת
(צילום: עמותת "האמת הגסה")

אידלביץ', אב לשני ילדים שלומדים בבית הספר, סיפר כי הגיע לתמוך הבוקר באם ובילדה וציין כי זו לא התנהלות חד פעמית של בית הספר. "באופן קבוע יש מקרים בעייתיים שקשורים למורה הספיצית הזו. הילדים אצלה מושפלים וההתנהלות שלה קשוחה. היא מעמידה ילדים מאחרים בכניסה ליד הלוח. במקרה אחר היא ביקשה מילדים שלא הגיעו למסיבת יום הולדת לנמק מול כל הכיתה למה נעדרו. פנינו למנהלת אבל שום דבר לא נעשה".

 

הוא קרא להדיח את מנהלת בית הספר ואת המורה שהותירה את הילדה בתחתונים. "נאסר על ילדים לדבר ברוסית. המנהלת לא ראויה וגם לא המחנכת. צריך מחנכות טובות שיודעות להקשיב לילד ולא לצרוח עליו", אמר. "הבדיקה שעשו בבית הספר היא 'כסת"ח' ותו לא. יש הרבה ילדים שנפגעו מהמחנכת. צריך לבדוק את הסיפור באופן יסודי".

הורים הפגינו מול בית הספר בו הושפלה ילדה בכיתה ב' (צילום: עמותת
(צילום: עמותת "האמת הגסה")

הורים הפגינו מול בית הספר בו הושפלה ילדה בכיתה ב' (צילום: עמותת
(צילום: עמותת "האמת הגסה")

יעל, אמא לשני ילדים בבית הספר, סיפרה שגם בנה, שהיום לומד בכיתה ה', נפגע מהמורה כשלמד בכיתה ב'. "הילד שלי פחד ממנה ממש. באתי איתו לפגישה וסיפרתי לה שהילד מפחד והיא אמרה לי 'צר לי על כך'. זהו", אמרה. "אם מסתכלים על מקרה הילדה, אפשר להגן על המורה. אבל זה לא מקרה יחיד. יש עליה הרבה תלונות ועדיף שלא תשמש מורה".

 

אלקס ריף (34), שהגיעה להפגנה מתל אביב, אמרה: "המקרה מאוד התחבר לי לחוויית הילדות – ילדים, עולים חדשים, שהושפלו על-ידי אנשי הוראה. היינו בטוחים שזה לא קיים ופתאום נודע לנו שיש עדיין מקרים כאלה. הבנו זה לא חד-פעמי ולכן באנו למחות מחוץ לבית הספר. בדו"ח שפרסם בית הספר יש אפס לקיחת אחריות. יש בעיה עם ההנהלה וצריך בדיקה מעמיקה בבית הספר. לא יכול להיות שהורים מפחדים לדבר".

 

עו"ד ויקטוריה רויטמן, שמייצגת את אם הילדה, הגיעה גם היא למחות. "באנו למחות בין היתר על כך שהילדה נאלצה לעזוב את בית הספר והמורה לא. הילדה עזבה את בית הספר כי המורה נשארה. בדו"ח החפוז של המערכת נכתב שההורים הם האשמים ומי שסובל זו המורה ודווקא היא צריכה לראות פסיכולוג. יש פה ניסיון לטייח את המקרה. הדברים בדו"ח לא מדויקים ולא תואמים את המקרה".

לפני ואחרי ()
הילדה לפני ואחרי הפשטת השמלה

בדו"ח משרד החינוך שסיכם את התחקיר, צוין כי "לדברי המחנכת, הילדה לא התלוננה ולא קיבלה תגובות שליליות על הופעתה והמשיכה את יום הלימודים כרגיל. המחנכת לא בדקה את אורך המכנסיים שהילדה לבשה מפאת צנעת הפרט, והסתמכה על דברי האם שלילדה יש מכנסיים קצרים", אף שהחולצה הייתה ארוכה יותר מהמכנסיים שלבשה הילדה.

 

"האם הגיעה בסיום היום לשער בית הספר, צעקה לעברה של מחנכת הכיתה וכינתה אותה בשמות גנאי", כתבו מחברי הדו"ח שציינו כי המחנכת ניסתה לקיים עימה דיאלוג וסורבה. "לדברי המנהלת, מדובר במחנכת, חברת הנהלה ורכזת משכמה ומעלה", כתבו אנשי משרד החינוך. "שמה הולך לפניה לאורך דורות, היא מבצעת את עבודתה נאמנה מתוך שליחות, מסירות ודאגה רבה לרווחת תלמידיה".

 

במשרד החינוך אמרו כי התקיימה שיחת בירור בין אנשי המשרד והמנהלת להורים וערכת הדין מטעמם, בניסיון להתמקד בשלומה של הילדה וברצון להחזירה לבית הספר. "הוצע להורים מערך תמיכה, אך ההורים סרבו לקבל תמיכה זו, וציינו כי הם מעדיפים לפנות לגורם מקצועי מטעמם", נכתב.

 

משרד החינוך הודה כי קיים פער שפתי עם המשפחה, שמדברת בעיקר ברוסית. "ידוע לנו כי הרשות הקצתה מגשרת שדוברת את השפה הרוסית להורים. תיבחן אפשרות לסייע למשפחה על ידי גורם חיצוני: מדריך מהמחוז, פסיכולוג מרשות אחרת או כל גורם שיאפשר הענקת תמיכה למשפחה".

 

עם זאת, במשרד יצאו להגנת המחנכת וכתבו כי היא פעלה בתום לב מתוך רצון לכבד את כללי בית הספר, וכי לא עשתה זאת בזדון או בכוונה לפגוע בתלמידה. "בסיום המפגש ולאורכו של היום נעשו ניסיונות ליצור קשר עם ההורים, כולל ניסיון לביקור בית במטרה לפגוש את התלמידה ולדרוש בשלומה, לחזקה ולהקשיב לדברים מנקודת מבטה, אך ההורים סירבו.

 

במשרד ציינו כי בקשתם של ההורים להעביר את הילדה לבית הספר אחר התקבלה, והיא תשולב בכיתה חדשה תוך ליווי של גורמי מקצוע. "במקרה המובא פה היה מקום לגלות גמישות נוכח גילה הצעיר של התלמידה ונוכח העובדה כי 'הפרת המשמעת' לא הייתה חמורה. הילדה הגיעה לבית הספר עם בגד אחיד בצבעו ועליו סמל בית הספר", כתבו במשרד החינוך "עם זאת, הצוות סבור שמדובר באירוע מורכב, אך מצער ומיותר, שגרם לפגיעה רבה בתלמידה במשפחתה, במחנכת ובבית הספר".

Учительница из Петах-Тиквы. Фото: Амир Хубер  (  )
המורה. במשרד החינוך יצאו להגנתה( )

המורה עצמה אמרה השבוע בריאיון לאולפן ynet: "לא הייתה שום כוונה לפגוע בה". המורה הוסיפה: "אני מורה מאוד ותיקה, שנים רבות במערכת, מעולם דבר כזה לא קרה לי. אני מאוד אוהבת את התלמידים שלי, התלמידים שלי והילדים שלי הם כמו הגוזלים שלי, אין יום ולילה שאני לא דואגת לשלומם ובטח לא הייתה שום כוונת זדון לפגוע בילדה"

 

היא טענה כי לא ידעה שלילדה היו רק תחתונים ולא מכנסיים. "בוודאי שלא ידעתי שהיא עם תחתונים, אם האם הייתה אומרת שהילדה עם תחתונים בוודאי שלא הייתי מבקשת ממנה להוריד את השמלה. כל בר דעת היה מבין שזה לא ייתכן".

 

המורה טענה עוד להגנתה כי החולצה של הילדה הייתה ארוכה וכי "לא ראו שהיו לה תחתונים". לדבריה, לאחר שדרשה מהילדה להחליף את הבגדים, היא "חזרה לכיתה עם חולצת בית ספר נקייה שהייתה ארוכה, ולא ראו שום דבר. הילדה חזרה והתיישבה בכיתה".

 

המורה גם טענה כי לפני שדרשה מהילדה להחליף את הבגדים היא שוחחה עם האם, וכי זו לא אמרה לה שלבתה אין מכנסיים מתחת לשמלה. "היא לא אמרה ש'לא תלך להחליף את החולצה', לא אמרה 'הילדה רק בתחתונים', האמא אמרה 'הילדה עם מכנסיים'. המורה לא אמורה לדעת איזה מכנסיים יש מתחת ולא אמורה לבדוק את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמותת "האמת הגסה"
ההפגנה מול בית הספר
צילום: עמותת "האמת הגסה"
מומלצים