שתף קטע נבחר

שילוב בדיקת השקיפות העורפית עם סקירת מערכות מוקדמת

מה ההבדל בין בדיקת השקיפות העורפית השגרתית לזו המשולבת עם סקירת המערכות המוקדמת, באיזה שלב בהריון ניתן לבצע את הבדיקה המשולבת ומה היתרונות בה? דוקטור, רק שאלה – פרופ' ירון צלאל מסביר

בשיתוף פרופ' ירון צלאל ואינפומד


הריון הוא מסע מלא התרגשות וצפייה, אך הוא מלווה גם בלא מעט חששות וכן גם בבדיקות רבות. אחת מהבדיקות הראשונות אשר מתבצעות בהריון היא בדיקת השקיפות העורפית. מדובר בבדיקת אולטרה סאונד המתבצעת לרוב בשבוע ה-12 להריון בגישה בטנית או וגינלית. מטרתה היא לבדוק את הנוזל הנמצא בעורפו של העובר ולהעריך את הסיכון לבעיה כרומוזומלית כמו תסמונת דאון. שקיפות עורפית מוגברת אינה מעלה חשד לקיום של תסמונת דאון בלבד, והיא יכולה להעיד גם על מומי לב ובעיות כרומוזומליות וגנטיות אחרות בעובר. עם עליית ניסיון הבודקים והשיפור באמצעי ההדמיה, בדיקת הנוזל בעורפו של העובר בלבד ("שקיפות עורפית בלבד"), אינה מציגה את מלוא המידע ולכן מומלץ לשלב בדיקה זאת עם סקירת מערכות מוקדמת ובכך לקבל הרבה יותר מידע על תקינות העובר ובשלב מוקדם יותר.

 

צפו ברופא מסביר

 

 

 

מהי הבדיקה המשולבת המומלצת?

בניגוד לבדיקת השקיפות העורפית בלבד המבוצעת בשבוע 12, הבדיקה המשולבת המוצעת מתבצעת בין השבועות 13-13.5 להריון. במהלכה, הרופא המטפל אינו בוחן רק את עובי הנוזל בעורף העובר, אלא מבצע גם סקירת מערכות מלאה לאברי העובר. הבדיקה מבוצעת בגישה נרתיקית (וגינלית)

 

מהם היתרונות בבדיקת זו ?

בדיקה משולבת זו של השקיפות העורפית והסקירה המוקדמת מאפשרת לקבל מידע רב יותר על מצב העובר בשלבים מוקדמים להריון, כולל מדידת הנוזל בעורף העובר וקביעת הסיכון לשאת עובר עם בעיה כרומוזומלית כמו תסמונת דאון, אך גם מידע על מומים מבניים העלולים להתגלות כבר בשלבים מוקדמים אלה.

 

כאשר הסקירה המוקדמת תקינה זה נותן בטחון (REASSURANCE ) להורים כבר בשלב מוקדם זה להריון. אם הבדיקה תקינה לרוב גם המבנה הכרומוזומלי תקין. במידה ומתגלים מומים מבניים, גילוי מוקדם זה מאפשר עדיין לבצע בדיקת סיסי שלייה לאיתור בעיות כרומוזומליות / גנטיות למיניהן או אף להפסיק ההיריון במקרה של מומים חמורים עם סיכון פחות לאם עקב ביצוע הפעולה בשלב מוקדם זה.

 

האם ישנם חסרונות לבדיקה מוצעת זאת?

ישנם מומים מבניים שעלולים להתגלות מאוחר יותר בהריון (אם כי מרבית המומים שמתגלים בשבוע 14-16 מופיעים כבר בשבוע 13+). בדיקה זאת דורשת מיומנות מעבר להסתכלות על עובי השקיפות העורפית בלבד ובכך "מאבדת" מיתרונה של בדיקת הסקר שמבוצעת ע"י קהל נרחב יותר של רופאים. "בעיה" זאת ניתנת לפתרון ע"י אימון והדרכה (כפי שנעשה במשך שנים עם הסקירה המוקדמת עד שהוכנסה לסל הבריאות).

לסיכום, יש מקום לשלב בין בדיקת השקיפות העורפית לסקירת המערכות המוקדמת כבר בשלב מוקדם (שבוע 13-13.5) להיריון ובכך לקבל מידע מוקדם יותר על תקינות (או חלילה אי תקינות) העובר. כדאי להעביר מידע זה הן לנשים והן לרופאים המטפלים.

 

 

בשיתוף פרופ' ירון צלאל ואינפומד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכל מוביל לשליש הראשון להריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים