שתף קטע נבחר

צילום: AFP

יפן ניצחה את הקורונה, רה"מ נותר ברווז צולע

מספר הנדבקים צנח ויפן הסירה את מצב החירום, אך ראש הממשלה שינזו אבה ממשיך להתמודד עם ביקורת ולעג על האופן שבו ניהל את המשבר. התמיכה בו צנחה לשפל של פחות מ-30%, ויש כבר ספקולציות על פרישה מוקדמת. "הוא ברווז צולע, ואם המספרים ירדו עוד – ברווז מת"

שינזו אבה ראש ממשלת יפן (צילום: gettyimages)
התמיכה בו בשפל, וביפן תוהים אם יפרוש מוקדם. שינזו אבה מוריד את המסכה(צילום: gettyimages)

יפן אמנם הצליחה לחמוק מהתפרצות חמורה של נגיף הקורונה, והיום (ב') אף הודיעה על הסרת מצב החירום בה, אך שורת מעידות לאורך המשבר פגעו מאוד בפופולריות של ראש הממשלה שינזו אבה. התמיכה בו בסקרים צנחה לשיעורים שאותם לא ראה אפילו פעם אחת מאז שהושבע לתפקיד ב-2012.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

בלשי הקורונה של ארה"ב

נשיא אוסטריה יצא לבלות והפר את ההגבלות

התפרצות קורונה במכרה העמוק בעולם

דת הוודו מחכה לקורונה עם תרופה סודית

 

הצניחה בסקרים, לשיעור תמיכה של מתחת ל-30%, עלולה לשחוק את התמיכה של אבה בקרב המפלגה הליברלית-דמוקרטית שבראשה הוא עומד. ביפן עולות כעת ספקולציות בנוגע לאפשרות שאבה יפרוש מראשות המפלגה שלו לפני תום הקדנציה בספטמבר 2021, ומשכך גם כראש ממשלה.

שינזו אבה ראש ממשלת יפן (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

אבה ספג ביקורת רבה על האופן שבו ניהל את המשבר, אופן שתואר כמרושל וחסר רגישות. לביקורת זו הצטרפה בימים האחרונים סערה סביב ניסיונו של אבה להשאיר את התובע הכללי של טוקיו בתפקידו גם לאחר שהיה אמור לפרוש עם הגיעו לגיל פרישה. אבה ניסה להעביר חוק שיאריך את גיל הפרישה עבור תובעים, ומבקריו טענו שהמהלך הזה יפגע בעצמאות מערכת המשפט.

 

המבוכה עבור אבה רק גדלה כאשר אותו תובע, הירומו קורוקאווה, פרש ביום חמישי האחרון אחרי שהודה כי שיחק במשחק "מה-ג'ונג" עבור כסף, בזמן שהאזרחים התבקשו להישאר בבתיהם.

יפן שינזו אבה הכרז על מצב חירום ב טוקיו ובאזורים נוספים בגלל נגיף קורונה (צילום: AP)
התוכנית בוטלה, יישום התוכנית החלופית נדחה. אבה וממשלתו בזמן המשבר(צילום: AP)

"אולי אבה יצליח לעצור את הירידה (בתמיכה) אם משבר הקורונה לא יחריף ולאחר שסקנדל קורוקאווה ידעך", אמר פרופסור גרי קורטיס מאוניברסיטת קולומביה. "אבל אני לא מצליח לראות אותו משיג מחדש תמיכה רבה. הוא ברווז צולע במקרה הטוב ואם המספרים ימשיכו לרדת, ברווז מת".

 

כאמור, יפן לא סבלה מהתפרצות קורונה חמורה מאוד, כמו שקרה באזורים רבים בעולם. היא דיווחה עד כה על 16,581 נדבקים, ו-830 מתים. היום אבה הסיר את מצב החירום באזור הבירה טוקיו ובארבעה מחוזות אחרים, המקומות היחידים שבהם ההגבלות הללו על התושבים נותרו בתוקף.

 

אלא שסקר שפרסם בסוף השבוע העיתון "אשהאי" הראה כי התמיכה באבה צנחה ל-29%. סקר שפרסם בשבת עיתון אחר, "מאיניצ'י", הראה שיעור תמיכה נמוך אף יותר, של 27%. בסקר של "אשהאי" 70% מהנשאלים אמרו כי לאבה הייתה "אחריות רבה" בפארסת התובע קורוקאווה. 57% מהם הביעו אי-שביעות רצון מהאופן שבו אבה ניהל את משבר הקורונה.

שינזו אבה ראש ממשלת יפן על מסך ב טוקיו (צילום: EPA)
57% מהיפנים לא שבעי רצון מההתנהלות של אבה במשבר. תמונת רה"מ על מסך בטוקיו(צילום: EPA)

בין היתר, נזכיר, אבה ספג לעג רב על תוכנית שיזם לשליחת שתי מסכות בד לכל משפחה ביפן. הוא גם נאלץ לזנוח תוכנית להעביר במזומן 300,000 יין (2,786 דולר) למשפחות שנפגעו קשות במשבר, ובמקום זאת החליף אותה במענק של 100,000 יין לכל אזרח. גם על התוכנית החדשה הזו נמתחה ביקורת, בטענה שהרשויות התקשו להוציאה לפועל ושהתשלומים התעכבו.

 

במסיבת עיתונאים היום אבה התגאה באופן שבו ממשלתו הגיבה למשבר. הוא שיבח את מה שכינה "המודל היפני", שלדבריו הניב תוצאות טובות, אם כי הוא הודה שהיו כשלים ואמר גם שהוא מקבל ב"ענווה" את הביקורת בפרשת התובע קורוקאווה – אך התמקד בעיקר במשבר הקורונה ובמאמץ לשיקום הכלכלה.

 

"היו לנו קריטריונים מאוד נוקשים להסרת מצב החירום, והגענו למסקנה שאנו מקיימים את התנאים הללו", אמר אבה בטוקיו. על מצב החירום הכריז אבה ב-7 באפריל, בעקבות זינוק במספר הנדבקים. תחילה מצב החירום חל רק על טוקיו ושישה אזורים אחרים ביפן, אך בהמשך הוא הורחב לכל רחבי המדינה. כעת כאמור האזורים האחרונים שבהם הוא נותר חוזרים גם הם לשגרה.

יפן מסכה טוקיו נגיף קורונה (צילום: AFP)
ברכבת בטוקיו. הסיבה שלא הייתה התפרצות חמורה לא ברורה עדיין(צילום: AFP)

הסגר ביפן, בניגוד למדינות אחרות, לא היה בר-אכיפה. בתי עסק נקראו להיסגר, אך הרשויות לא היו יכולות להעניש את מי שהפר את ההנחיות. האזרחים נשמעו ברובם להנחיות הללו, והרחובות העמוסים בבירה טוקיו נותרו שוממים למשך זמן מה. מאז צנח מספר הנדבקים היומי מ-700 לעשרות.

 

אבה קרא היום לתושבי ארצו להמשיך לשמור על ערנות, ולהתרגל ל"שגרה חדשה". הוא אמר שעליהם להמשיך להימנע ממקומות צפופים וממגע קרוב עם אנשים אחרים. "אם נוריד את המשמר, הנגיף יתפשט מהר מאוד... אנחנו צריכים ליצור אורח חיים חדש. מעתה והלאה אנו צריכים לשנות את דרך החשיבה שלנו".

 

טרם ברור מדוע יפן הצליחה לחמוק מהתפרצות קורונה קשה מאוד. בין הסיבות שהוצעו: רמת ההיגיינה הגבוהה של היפנים, מערכת הבריאות האיכותית שלהם, מנהג הסרת הנעליים בכניסה לבית, השימוש הנרחב במסכות והעובדה שהיפנים לא נוהגים ללחוץ ידיים כברכת שלום, אלא לקוד קידה. עם זאת, המומחים מסכימים שטרם נמצאה סיבה ברורה לכך.

יפן מסכה טוקיו נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
הפתרון היפני: רובוטים עם טאבלטים על ה"ראש", שמציגים את תמונות הסטודנטים בטקס חלוקת תעודות התואר(צילום: רויטרס)

 

 

על הרשויות, יצוין, נמתחה גם ביקורת בשל היקף הבדיקות הנמוך מאוד. יפן ערכה רק כ-270,000 בדיקות לאבחון הנגיף, המספר הנמוך ביותר ביחס לגודל האוכלוסייה מבין קבוצת שבע המדינות המתועשות (G7), כך לפי נתוני אתר Worldometer. הרשויות מצדן מתעקשות שבדיקות מעולם לא היו חלק מהאסטרטגיה שלהן במאבק בקורונה, וכי הן מסתמכות במקום זאת על איתור מגעים של חולים ועל הכלה של התפרצויות נקודתיות.

 

משימה נוספת שמוטלת כעת על כתפיו של אבה היא שיקום הכלכלה, שמשבר הקורונה וההגבלות שהוטלו במהלכו הביאו אותה לצניחה החדה ביותר שחוותה מאז תום מלחמת העולם השנייה. המשך המשבר הכלכלי עלול לפגוע בסיכוייו של אבה לאחוז בשלטון.

עם מסכה ב טוקיו יפן (צילום: EPA)
"להתרגל לשגרה חדשה". עם מטריה ומסכה בטוקיו(צילום: EPA)

כמה שמות כבר הוזכרו כיורשים אפשריים שלו, בהם זה של שר החוץ לשעבר פומיו קישידה ושר הביטחון לשעבר שיגרו אישיבה, אחד ממבקריו המעטים של אבה בתוך מפלגת השלטון. לקישידה אין תמיכה רחבה בציבור, אך בעוד אישיבה כן נהנה מתמיכה בסקרי דעת קהל, בתוך המפלגה התמיכה בו חלשה.

 

"אם היה יורש ברור, אבה היה חייב לפרוש, אבל לא נראה שיש אחד כזה", אמר טומואקי איוואי, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת ניהון. "זה המצב הכי גרוע שיכול להיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
התמיכה בשפל. שינזו אבה
צילום: gettyimages
מומלצים