שתף קטע נבחר

הכנסת אישרה בקריאה טרומית את החוק הנורבגי

לאחר שבשבוע שעבר הוא ירד מסדר היום עקב אי-הסכמות בקואליציה, הכנסת אישרה בקריאה טרומית את החוק שיאפשר לשרים להתפטר ולהכניס למליאה ח"כים ממפלגותיהם. 66 תמכו לעומת 42 שהתנגדו. יו"ר האופוזיציה לפיד תקף: "מאיפה הכסף? אתם לא רואים בני אדם, אתם רואים כספומטים"

 

 

לאחר שבשבוע שעבר הוא ירד מסדר היום עקב אי-הסכמות בקואליציה החדשה, הכנסת הצביעה היום בצהריים (ד') על החוק הנורבגי שיאפשר לשרים בממשלה להתפטר ולהכניס למליאה חברים נוספים ממפלגותיהם - ואישרה אותו בקריאה טרומית. כעת החוק יעבור לוועדת חוקה חוק ומשפט, להכנה לקריאה ראשונה.

 

66 תמכו בהצעה לעומת 42 מתנגדים. כמו כן אושרה הצעת חוק משלימה ברוב של 66 מול 44, וגם היא תעבור לוועדה המסדרת שתקבע היכן יתקיים המשך הדיון. ראש הממשלה בנימין נתניהו לא נכח בהצבעה.

השבעת הממשלה בשבוע שעבר  (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
מליאת הכנסת, ארכיון(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

בהודעה הרשמית מטעם הכנסת נכתב: "מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק-יסוד: הכנסת (תיקון – הפסקת חברות בכנסת של חבר הכנסת המכהן כשר או כסגן שר) – של חבר הכנסת רם שפע וקבוצת חברי כנסת. ההצעה מבקשת להוסיף לחוק-יסוד: הכנסת, הסדר שיאפשר לחברי כנסת שהתמנו לכהונת שר או לכהונת סגן שר להפסיק את חברותם בכנסת לתקופה שבה הם מכהנים בתפקיד זה, ולחזור לכהונתם בכנסת לאחר תקופה זו. מספר חברי הממשלה שלהם יותר להתפטר מהכנסת ולחזור אליה, ייגזר מגודל הסיעה וממספר חברי הכנסת הנמנים עם הסיעה שאינם שרים או סגני שרים.

 

"על פי ההסדר המוצע וכדי לשמור על עצמאותו של חבר הכנסת החדש שנכנס לכנסת על פי ההסדר, השר (או סגן שר) שהתפטר מהכנסת יהא רשאי לחזור לכנסת רק במקרים מוגבלים – אם הוא חדל להיות שר או סגן שר, או אם התמנה לראש הממשלה (כולל ממלא מקום וראש ממשלה בפועל), ולא על יסוד החלטה חד-צדדית מצדו".

 

עוד נכתב בדברי ההסבר להצעה כי "חוק–יסוד: הכנסת וחוק–יסוד: הממשלה אינם מחייבים כי השרים, זולת ראש הממשלה, ממלא מקומו וראש הממשלה בפועל, יהיו חברי כנסת, אך גם אינם אוסרים על כהונה בו זמנית בשתי הרשויות, המחוקקת והמבצעת. שר שהוא גם חבר כנסת מנוע לשמש בתפקידים מסוימים בכנסת, כגון יושב ראש הכנסת ואין בכוחו להגיש הצעות חוק כחבר הכנסת. אולם, בהיבטים רבים אחרים מעמדו וכוחו של שר שהוא חבר כנסת כשל כל חבר כנסת אחר, לרבות לעניין הצבעה במליאה".

   

השבעת הממשלה  (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
יו"ר האופוזיציה לפיד: "אתם רואים כספומטים, לא אנשים"(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

אלון שוסטר (צילום: עופר חג׳יוב)
שר החקלאות אלון שוסטר. "זקוקים למנה של ח"כים"(צילום: עופר חג׳יוב)

ח"כ יאיר לפיד, שזמן קצר לפני ההצבעה נמסרה הודעה למליאה כי הוא נבחר לעמוד בראשות האופוזיציה, התנגד להצעה: " החוק הנובגי? זה החוק הראשון שלכם? זה הדבר הראשון שהממשלה שמה על שולחן הכנסת? עוד ג'ובים? עוד לשכות, עוד נהגים, עוד תקציבים, עוד סידור עבודה לחבר'ה? נתנו לכם הזדמנות להתחיל ברגל ימין. להעלות היום את חוק דמי אבטלה לעצמאים. אמרנו לכם 'בואו נעשה את זה יחד, קואליציה ואופוזיציה. נראה לישראלים שיש דברים שהם מעל לפוליטיקה. נציל את העצמאים בשעתם הקשה ביותר'. לא עניין אתכם. אם זה לא קשור לג'ובים, שום דבר לא מעניין אתכם.

 

"לא מספיק לכם 36 שרים, 16 סגני שרים, מפלצת עם 52 ראשים, אתם רוצים עוד?", לפיד הוסיף לתקוף. "לא מספיק מעון ראש ממשלה אחד, אתם בונים עוד אחד. לא מספיקה לשכת ראש ממשלה אחת, בונים עוד אחת. מישהו אצלכם בממשלת המנותקים זוכר מאיפה מגיע הכסף? זה כסף של אנשים עובדים. שכירים, עצמאים, משלמי המיסים. כל הישראלים הטובים האלה שאתם לא רואים ממטר. אתם לא רואים בני אדם, אתם רואים כספומטים. אין יותר ישראלים, יש כספומטים".

 

קודם פורסם כי לקראת אישור החוק, בכירי כחול לבן מנהלים משא ומתן עם שתי מועמדות מיש עתיד ותל"ם על צירופן לקואליציה תמורת תפקידים בכירים בכנסת. מדובר במיכל קוטלר וונש ממפלגתו של משה (בוגי) יעלון ובתהלה פרידמן ממפלגתו של יאיר לפיד, שאמורות להיכנס לכנסת במסגרת החוק הנורבגי.

  

הבוקר בריאיון לאולפן ynet התייחס לחוק שר החקלאות הנכנס אלון שוסטר מכחול לבן. הוא הכחיש את הטענה כי מפלגתו "נבלעה" בתוך ממשלת הליכוד. "אנחנו נכנסנו למפלגה בצעד מנהיגותי חשוב של גנץ", אמר שוסטר, "אנחנו הולכים לקיים ממשלה שוויונית לחלוטין, ממשלת כחול לבן עם הליכוד ועם כוחות אחרים. קודם כל כדי להפסקי את הקריסה השלטונית במדינת ישראל. זאת האסטרטגיה. אנחנו נאבקים מול משבר בריאותי-כלכלי-חברתי ואנחנו יושבים על ההגאים, בתוך הממשלה, על מינויים, על חוקים, על החלטות. כדי לאפשר לכנסת לתפקד כמו שצריך וכדי לאפשר לנו להוביל כמו שצריך את הכנסת - אנחנו זקוקים לעוד מנה של ח"כים. זה מה שאנחנו עושים היום. כך אנחנו נשמור על התפקוד החשוב של הכנסת כמוסד - לא רק מחוקק - אלא גם מבקר של הממשלה".

 

בתוך כך, מליאת הכנסת אישרה את המלצת הוועדה המסדרת בדבר הקמת ועדות הכנסת הקבועות ברוב של 59 תומכים מול 4 מתנגדים. כמו כן, אישרה המליאה את המלצת הוועדה המסדרת בדבר הקמת ועדות הכנסת המיוחדות ברוב של 45 תומכים וללא מתנגדים. בנוסף אושרה המלצת הוועדה המסדרת בדבר בחירת סגנים ליו"ר הכנסת בתמיכת 41 ח"כים ללא מתנגדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מליאת הכנסת, ארכיון
צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מומלצים