שתף קטע נבחר

עשרות חיילים חילונים לרמטכ"ל: מרגישים מופלים עם ביטול פטור הזקן

אחרי הפרסום ב-ynet, לפיו בצה"ל סברו כי ישנן יחידות שנראות כמו "פלנגות" ופטור הגילוח בוטל, עשרות חיילים פנו לרא"ל כוכבי בטענה שנפגעו מהמהלך. עורכי הדין שפנו בשם החיילים: "נדמה שהתפיסה היא לא לאשר גידול זקנים לחיילים חילונים"

 

 

עשרות תלונות מחיילים על ביטולי פטורים מגילוח: לאחר הפרסום ב-ynet על הנחיית הרמטכ"ל אביב כוכבי ליישם "כלשונה" את פקודת הזקנים, החלה התארגנות משפטית מצד חיילים רבים שטוענים כי נפגעו מהמהלך. לדבריהם, יישום הפקודה באופן מחמיר פוגע בעיקר בחיילים דתיים, שכעת זומנו מחדש לריאיונות ביחידתם כדי לבחון מחדש את הפטור שקיבלו – ובמקרים רבים ההיתרים בוטלו.

חייל עם פטור מגילוח. ארכיון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חייל עם פטור מגילוח. ארכיון(צילום: shutterstock)

הוראתו של הרמטכ"ל הגיעה לאחר ביקורת שקיים בבסיסים רבים שבהם הבחין בחיילים מזוקנים רבים באופן ששיווה ליחידות מראה לא אחיד, לא תקני ומרושל. "יש יחידות שחזרו להיראות כ'פלנגות', כמו בתקופה שקדמה לתיקון הפקודה, לפני כ-5 שנים", הסבירו בצה"ל. לפי התיקון, פטור מגילוח אמור להינתן במשורה, באישור של קצין בכיר ביחידה בדרגת אלוף משנה, ובכפוף לחוות דעת ושיקולים של דת, רצון אישי (בתנאי שהחייל מוכיח כי היה עם זקן עוד כנער - י"ז) או מסיבה רפואית.

 

"לאחרונה מתפשטת תופעה של ביטול או בחינה מחודשת של היתרים לחיילים לגדל זקן, בהתאם להבנה מקיר לקיר שזהו רצון הרמטכ"ל, זוהי רוח המפקד", כתבו אתמול לפרקליט הצבאי הראשי, אלוף שרון אפק, עורכי הדין ליאור שטלצר ואפרת נחמני בר, המייצגים חיילים שהלינו בעקבות המדיניות המחודשת.

 

אביב כוכבי (צילום: דובר צה
הרמטכ"ל כוכבי בביקור באחת היחידות(צילום: דובר צה"ל )

לפי העדויות שהגיעו לעורכי הדין, ופורטו במכתב שהגיע גם לרמטכ"ל, בבית הספר לקצינים שבבה"ד 1 אספו בימים האחרונים את ההיתרים מידיהם של כל הצוערים שמחזיקים בהם כדין, והעבירו אותם לבחינה מחודשת בפיקוד דרום מתוך מטרה מוצהרת לצמצמם.

 

כך גם נערך מבצע בבסיסים כמו עיר הבה"דים ומחנה 80, ובבסיס השלישות ברמת גן אף בוצע "מיפוי פטורים". תלונות דומות הגיעו גם מבסיס של חיל האוויר ומחיל השריון.

 

עורכי הדין הוסיפו כי "ככל שקיימת הנחייה כזו, הרי שמדובר בהנחיה מחוסרת סמכות המנוגדת לדין – ויש לבטלה. ככל שההבנה ברחבי צה"ל ומפקדיו שגויה, יש להוציא הבהרה מפורשת שאינה משתמעת לשתי פנים. מדובר במהלך חוצה חילות ויחידות. מטרת התיקון לפקודה בשנת 2015 היה להיות אחיד, שוויוני והוגן, ולכלול הליך מסודר ופרטני בעניינו של כל פרט הבוחר להגיש בקשה, ללא קשר לטעמיו או לאמונתו הדתית, ובלבד שישכנע כי הזקן מהווה חלק מדמותו והוויותו.

 

"לפי תגובת צה"ל הרשמית, הנוסח נועד להסוות את המסר האמיתי של רוח המפקד, כאשר המסר האמיתי הובן ע"י השטח ותוצאותיו כבר ניכרות במחיר של פגיעה בחיילים רבים", הוסיפו. "למה דרש לכך הרמטכ"ל מול מפקדי הצבא? יש סיבה לחשוב כי הפקודה אינה נאכפת כלשונה".

 

ליאור שטלצר אפרת נחמני בר (צילום: נתי חדד, אוראל כהן)
עורכי הדין ליאור שטלצר אפרת נחמני בר(צילום: נתי חדד, אוראל כהן)

לדבריהם, "הטענה לפיה בחינה מחודשת של הפטורים היא לצמצם את כמותם באופן משמעותי היא לא לגיטימית ומנוגדת לדין. המדינה התחייבה (בבג"ץ שהגישו חיילים באמצעות עו"ד שטלצר, י"ז) להדר שוויוני, מכבד ולפי קריטריונים אחידים ושקופים. נדמה שהתפיסה שחלחלה לכלל המפקדים בצבא מהרמטכ"ל היא שלא לאשר כלל גידול זקנים לחיילים חילונים, וכי אין טעם בהגשת בקשות חדשות. לכן, אין מקום לבחון מחדש היתרים לזקן בהיעדר שינוי נסיבות ממשי בנוגע לחייל הפרטי הנשען על תשתית עובדתית ויש לעצור את כל הביקורות ותהליכי הבחינה מחדש".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "הפנייה התקבלה והיא תיבחן ותענה לגופה. נציין כי הרמטכ"ל הנחה את מפקדי צה"ל בעת האחרונה להקפיד לאכוף את הפקודה כלשונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים