שתף קטע נבחר

טראמפ לתומכיו: לא לתבוע אם נדבקתם בקורונה בעצרות

הנשיא חוזר לקיים אירועי בחירות המוניים, תומכיו נדרשים להתחייב לא לתבוע את הקמפיין אם יחלו. גל המחאה בארה"ב: טראמפ הודיע שיחתום על צו שיעודד שימוש ב"כוח עם חמלה" מצד השוטרים, אך שוב איים להשתלט על אזור "ללא משטרה" בסיאטל. ראש העיר: "תחזור לבונקר שלך"

חמישה חודשים נותרו לבחירות לנשיאות ארה"ב ב-3 בנובמבר, ועם היציאה ההדרגתית של ארה"ב מהסגר – למרות החשש מגל שני של התפרצות נגיף הקורונה – הקמפיינים של הנשיא דונלד טראמפ ויריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן מתחממים. שעות לאחר שביידן חשף תוכנית לחידוש הפעילות הכלכלית ותקף את טראמפ על שאינו "מתייחס ברצינות" לנגיף, הלילה (בין חמישי לשישי) טראמפ ישב עם פעילים בכנסייה בטקסס והבטיח לחתום על צו שיעודד שימוש בכוח סביר מצד שוטרים, בצל המחאה שפרצה בעקבות רצח ג'ורג' פלויד.

 

ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:

5 חודשים לקרב טראמפ-ביידן: כאוס בחירות בג'ורג'יה

ביידן הבטיח את המועמדות לנשיאות

המועמד הדמוקרטי: "טראמפ מלבה את אש השנאה"

המחאה מקרבת את ארה"ב לסגנית נשיא שחורה

  (צילום: רויטרס)
"כוח עם חמלה". טראמפ, הלילה בדאלאס(צילום: רויטרס)

 

 

האירוע שערך טראמפ בכנסייה בדאלאס נערך אחרי שהכריז ביום רביעי על חידוש עצרות הבחירות שלו, למרות שנגיף הקורונה ממשיך להתפשט ברחבי ארה"ב וכמעט חצי מ-50 המדינות מדווחות בימים האחרונים על עלייה במספר הנדבקים המאובחנים. הלילה נודע כי קמפיין הבחירות של טראמפ דורש ממשתתפי העצרות הללו לחתום על התחייבות שלא יתבעו את הקמפיין אם יידבקו בנגיף באירועים ההמוניים.

 

טראמפ מתכנן לפי שעה ארבע עצרות, באוקלהומה, פלורידה, אריזונה וצפון קרוליינה. פלורידה, אריזונה וצפון קרוליינה הן חלק מאותן מדינות שבהן שיעור ההדבקה עולה מחדש. אלו מבין תומכיו של הנשיא שנכנסו לאתר שלו כדי להירשם לאירוע הראשון, שייערך ב-19 ביוני בטולסה שבאוקלהומה, מצאו את ההודעה הבאה: "בלחיצה על כפתור הרישום מטה, הנך מכיר בסיכון הטבוע של חשיפה ל-COVID-19 בכל אירוע ציבורי". בהצהרה מודגש כי כל מי שמשתתף בעצרת מתחייב שלא לתבוע פיצויים מקמפיין הבחירות של טראמפ, או כל ארגון שקשור אליו, אם יחלה. בהודעה אין אף התייחסות לשימוש באמצעים כלשהם למניעת הדבקה, כמו מסכות.

 

האירוע בטולסה, אגב, גרר ביקורת חריפה כלפי טראמפ בעקבות החלטתו לקיים את העצרת הראשונה שלו מאז פרוץ משבר הקורונה בעיר זו דווקא, שידועה לשמצה בשל הטבח הקשה שאירע בה לפני כמעט 100 שנה, ב-1921, אז המון לבן רצח במהומות שפרצו על רקע גזעי מאות שחורים. האירוע ייערך גם בתאריך שבו ארה"ב מציינת את יום השנה לשחרור העבדים בטקסס. ב-19 ביוני 1865 הייתה טקסס למדינה האחרונה שבה הוקראה "הצהרת האמנציפציה" של הנשיא אברהם לינקולן, הכרזה שבה נקבע כי העבדים הם אזרחים בני חורין.

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

מבקריו של טראמפ תהו אם ההחלטה לקיים את העצרת דווקא בטולסה ודווקא במועד זה היא מקרית, או שמדובר ב"קריצה" לאלו בארה"ב שדוגלים בעליונות הגזע הלבן, במיוחד בצל המחאה הסוערת בארה"ב בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד בידי שוטר לבן. אחת מאלו שטענו זאת היא הדמוקרטית קמאלה האריס, סנאטורית שחורה ואחת המועמדות הבולטות לסגניתו של ביידן במרוץ לנשיאות. לדברי האריס, העצרת הזו היא בגדר "מסיבת קבלת פנים" לגזענים.

 

אמש הגיבו בבית הלבן לביקורת הזו, ואמרו כי 19 ביוני הוא "יום משמעותי" עבור טראמפ, וכי הוא רוצה לנצל את המועד הזה על מנת להציג את ההישגים שעשה עבור הקהילה האפרו-אמריקנית.

 

הלילה, כאמור, טראמפ השתתף באירוע שנערך בכנסייה בדאלאס וישב עם מנהיגים מקומיים, בהם גם כאלו מהקהילה האפרו-אמריקנית. אחרי שבועות של מחאה סוערת, הנשיא חשף לראשונה הצעה קונקרטית לשינוי המדיניות הנוגעת לשיטור בארה"ב, אם כי זו לבטח לא תספק את פעילי המחאה.

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

הנשיא אמר שבכוונתו לחתום על צו שימליץ ליחידות המשטרה ברחבי ארה"ב לאמץ "תקן לאומי" לשימוש בכוח סביר. לדבריו, יש לאפשר לשוטרים להפעיל כוח במסגרת פעילותם, "כוח עם חמלה" כלשונו. ממשלו, הוסיף, יתמוך בשיפור ההכשרות הניתנות לשוטרים ובתוכניות פיילוט לעבודה צמודה בין שוטרים ועובדים סוציאליים.

 

לצד זאת, טראמפ שב ותקף את אלו בארה"ב שקוראים לקיצוץ בתקציב יחידות המשטרה ואף לפירוקן. ברחבי ארה"ב גוברות בימים האחרונים הקריאות הללו, ואלו שמשמיעים אותן טוענים כי את הכסף שמוקצה לשוטרים יש להפנות למטרות קהילתיות שונות, כמו שירותי רווחה, באופן שיפחית את שיעור הפשיעה.

 

"בימים האחרונים ישנו ויכוח ער בנוגע לאופן שבו ניתן להבטיח הגינות, שוויון וצדק לכל האמריקנים", אמר הלילה טראמפ. "לצערי, ישנם כאלו שמנסים לעורר פילוג ולקדם אג'נדה קיצונית – שאנחנו לא הולכים לקבל אותה – כזו שתביא לעוד עוני, עוד פשע, עוד סבל. זה כולל את הניסיונות הקיצוניים לבטל את תקציב המשטרה ולפרק אותה".

  (צילום: AP)
המשטרה נטשה. המפגינים הכריזו על "אזור אוטונומי" בסיאטל(צילום: AP)

  (צילום: AFP PHOTO / Facebook / Darnella Frazier,gettyimages)
(צילום: AFP PHOTO / Facebook / Darnella Frazier,gettyimages)

טראמפ שב על אמירתו מהנאום שנשא בעיצומה של המחאה (שבו איים לשלוח את הצבא לרחובות לדיכוי המהומות ואירועי הביזה), ולדבריו השוטרים עדיין צריכים "לשלוט על הרחובות". בראיון הלילה לרשת פוקס ניוז התייחס באופן ספציפי לאזור בעיר סיאטל שבמדינת וושינגטון, שבו השלטונות העניקו למפגינים חופש פעולה. ביום שני השוטרים נטשו את תחנת המשטרה ברובע המזרחי של העיר, והמפגינים הקימו שם מחסומים והכריזו על האזור כאוטונומי וכזה שבו אין משטרה. 

 

אחרי שאתמול כבר קרא בציוץ בטוויטר "להשתלט מחדש" על העיר ואיים לעשות זאת בעצמו, היום שב ואמר טראמפ בראיון לפוקס ניוז: "אנחנו לא הולכים לתת לזה לקרות בסיאטל. אם נהיה חייבים להיכנס, אנחנו הולכים לעשות את זה". ראש העיר סיאטל, ג'ני דורקן, כינסה בעקבות איומי טראמפ מסיבת עיתונאים שבה תקפה את הנשיא ואמרה שאין לו סמכות חוקית לשלוח צבא לעיר. "אין שום איום לפלישה לסיאטל", אמרה ראש העיר הדמוקרטית. היא פנתה לטראמפ ישירות ואמרה לו: "תעשה את כולנו בטוחים, תחזור לבונקר שלך". היא לא אמרה כיצד בכוונתה להוציא את המפגינים המתבצרים, כ-500 איש. 

 

כמה שעות לפני האירוע של טראמפ בדאלאס, גם יריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן ערך אירוע בפילדלפיה, העיר הגדולה ביותר בפנסילבניה. באירוע הבחירות שלו חשף ביידן את המדיניות שאם הוא היה הנשיא כעת הוא היה מקדם לפתיחתה מחדש של הכלכלה, עם הסרת ההגבלות שהוטלו בגלל המגפה.

  (צילום: רויטרס)
קמפיין הבחירות מתחמם. ביידן בפילדלפיה(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הוא קרא לערוך יותר בדיקות לאבחון הנגיף לאלו שחוזרים לעבודה, לאפשר חופשות בתשלום לחולים ולתת מענקים נוספים לעסקים קטנים. ביידן שב ותקף את טראמפ על האופן שבו ניהל את משבר הקורונה: "גם כעת, אחרי המחיר העצום שארצנו שילמה, הנשיא טראמפ ממשיך לסרב להתייחס לנגיף הזה ברצינות".

 

בתוך כך, הלילה הודיעו הרפובליקנים כי את נאום קבלת המועמדות שלו לנשיאות, בוועידה הרפובליקנית הלאומית בקיץ, יישא טראמפ בעיר ג'קסונוויל שבפלורידה. האירוע תוכנן להיערך במקור בשרלוט שבצפון קרוליינה, אך הועבר משם בשל התעקשות המושל לשמור על הנחיות הריחוק החברתי שהיו מונעות את קיום האירוע, שאוסף אליו המוני רפובליקנים מרחבי ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים