שתף קטע נבחר

"אני הסמן הקולני בממשלה": השר ההייטקיסט שכבר הסעיר את הקואליציה

שר המדע יזהר שי מגיב בריאיון ל-ynet לביקורת על מינוי הפרופ' שחתמה על עצומה נגד שירות בשטחים ("החלטתי לבלוע את הרוק"), מספר על העימות עם השר אמסלם ("יישרנו את ההדורים"), וטוען: "המרכז-שמאל בהלם מהייצוג שלנו בממשלה". והאם יש לו אמון בנתניהו?

יזהר שי (צילום: עמית שעל)
"הסמן הקולני בממשלה". שר המדע יזהר שי(צילום: עמית שעל)

שר המדע והטכנולוגיה יזהר שי לא אוהב שקוראים לו הסמן השמאלני של כחול לבן. למרות העימות המתוקשר עם השר דודי אמסלם בעניין מערכת המשפט והעימות סביב החלטתו לאשר את מינויה של פרופ' יעל אמיתי לתפקיד נגידה במועצת הנגידים של קרן ישראל-גרמניה אחרי שנפסלה ע"י השר הקודם אופיר אקוניס, הוא דוחה בתוקף את הטענות שהוא הסמן השמאלי במפלגתו. "שמאלן? ממש לא", הוא חצי מכחיש חצי מתנצל בריאיון ל-ynet. "אולי סמן קולני".

 

"אני איפשהו צעד אחד שמאלה מהמרכז של כחול לבן", מבהיר שי. "אני ביטחוניסט וגם ריאליסט. אני מאמין בפשרות כדי לקדם את האינטרסים של מדינת ישראל בכל תחום. יש שמאלנים ממני בכחול לבן כמו אלון שוסטר ומיכאל ביטון, ואני אומר את זה בגאווה גדולה".

גנץ מנדלבליט וניסנקורן (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
חודשים ספורים לפני החבירה - גנץ עוד התראיין אצל שי(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

שי, כמו רבים מחברי מפלגתו, הצטרף לרשימתו של בני גנץ לקראת הבחירות הראשונות בשנה שעברה. לפני שהצטרף לפוליטיקה הוא התהדר בתארים ובהם סופר, הייטקיסט, משקיע הון סיכון, מיליונר, וגם פעיל לקידום הפריפריה וצמצום פערים בחברה. הוא ייסד לפני כ-20 שנה חברה שנמכרה בשווי מוערך של 50 מיליון דולר, ובהמשך שימש מנכ"ל של חברות הייטק נוספות. הוא גם כתב כמה ספרים, ושימש יו"ר בפרויקט להעצמת בני נוער.

 

חודשים ספורים לפני שחבר לגנץ, עוד לפני שהאחרון הודיע על ההצטרפות לפוליטיקה, הוא ראיין אותו באירוע ושאל אותו אם יש סיכוי שיצטרף למרוץ. הרמטכ"ל לשעבר וראש הממשלה החליפי כיום, השיב: "אם אלך לפוליטיקה, זה כי אכפת לי מהמדינה וכי חורה לי מה שאני רואה. אין סיבה אחרת".

 

השר שי טוען כי ההחלטה למנות את פרופ' יעל אמיתי לנגידה במועצת הנגידים של קרן גרמניה-ישראל למחקר ולפיתוח מדעי, למרות שחתמה על עצומת תמיכה בסטודנטים שסירבו לשרת בשטחים לפני כ-18 שנה, התקבלה בקרבו ברגשות מעורבים, ובצל לוח זמנים של בית המשפט העליון ומחאה גרמנית על פסילתה. "הייתי צריך לתת תשובה לבג"ץ על המינוי שלה, ואת לוח הזמנים הכתיב בית המשפט ולא אני", אומר שי. "הדברים שהיא חתמה עליהם מקוממים ומרגיזים ואני לא יכול להסכים איתם".

יעל אמיתי אופיר אקוניס (צילום: רועי עידן)
"את לוח הזמנים הכתיב בית המשפט". הפרופ' וקודמו של שי בתפקיד, אופיר אקוניס(צילום: רועי עידן)

 

 

עם זאת, הוא מדגיש כי "התפקיד שהיא מונתה אליו הוא תפקיד מדעי במסגרת הסכם מדעי בין ישראל לגרמניה, שנאמד ב-200 מיליון אירו. ההחלטה לפסול אותה יצרה מחאה מצד גרמניה והתפטרות של פרופסורים גרמנים, בטענה שישראל הכניסה שיקולים פוליטיים בהחלטה הזו. החלטתי לבלוע את הרוק ולהסתכל מה הדבר הנכון לעשות. היא חתמה על עצומה וזה לא נגד החוק. בית המשפט מאפשר להתבטא, ולכן חשבתי שנכון לאשר את מינויה".

 

שי מציין כי הוא לא יודע אם החלטתו תגרום לו נזק ציבורי או פוליטי. "יש ביקורת על ההחלטה שלי, אבל אני לא יודע אם זה יכול לגרום לי נזק פוליטי. אני עדיין פוליטיקאי חדש", הוא אומר. "יש ביקורת קשה מצד הימין והרבה ציוצים של ימנים וחברי כנסת מהליכוד, כולל פוסט שכתב השר הקודם אופיר אקוניס. בסוף עשיתי את הדבר הנכון. אני משוכנע שיש פוליטיקאים ליברליים, דמוקרטיים ורביזיוניסטיים אמיתיים מהליכוד שמבינים אותי והיו עושים בדיוק את אותו הדבר".

 

ארבעה שבועות של ממשלה – ושני עימותים

זו לא הפעם הראשונה ש"הסמן השמאלי" או "הסמן הקולני", של כחול לבן, כלשונו, מתעמת מול הליכוד ומול חבריו-יריביו סביב שולחן הממשלה. לפני כשבועיים קרא לפיטוריו של השר דודי אמסלם לאחר שזה השתלח במערכת המשפט. שי קרא לנתניהו, באמצעות מכתב ששלח דרך יו"ר כחול לבן וראש הממשלה החליפי בני גנץ, לדרוש מאמסלם לחזור בו מדבריו או לחילופין לפטר אותו.

דודי דוד אמסלם ב אולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
"נתתי לו טיפים כהייטקיסט לשעבר". דודי אמסלם(צילום: אבי מועלם)

אמסלם מצדו לא נשאר חייב. "לא עדכנו אותי שמונה שר לחלוקת ציונים לשרים אחרים. ‏אני מבקש משרים שרק אתמול קיבלו נייר מכתבים חדש, שלא יטיפו לי מוסר ולא ילמדו אותי הלכות נימוסין. ‏אמשיך להתבטא ולהגיד את כל אשר על לבי ללא פחד וללא מורא. תודה". שי, הייטקיסט לשעבר, עקץ אותו בתגובה, וצייץ: "אהלן דודי. ‏אין לי נייר מכתבים. לא יודע איך זה עובד במשרד שלך, אבל אצלנו משתדלים שהכול יהיה בדיגיטל".

 

"יש דברים שלשמם אנחנו נמצאים כאן, ואחד מהם הוא ההגנה על הדמוקרטיה", מסכם שי את המשבר עם אמסלם. "זה לא רק מה שאנחנו עושים אלא גם מה אנחנו אומרים. בכל פעם שיש התקפה על הדמוקרטיה אנחנו נהיה שם. העובדה היא ששינינו חוקים והחלטות ממשלה בוועדת הקורונה בנושא תקנות חירום וחוק השב"כ כדי לשמור על הדמוקרטיה ולהגביר את הבקרה של הכנסת על פעולות הממשלה".

 

יזהר שי (צילום: יריב כץ )
"המרכז שמאל בהלם". השר שי(צילום: יריב כץ )

שי מציין כי העימות עם אמסלם הסתיים לבסוף ביישור ההדורים. "במכתב שלי לא דרשתי שהוא יפוטר, אלא רק שיעמידו אותו במקומו. ביקשתי שאם הוא לא יכול לייצג אותי במסגרת תפקידו כשר המקשר בין הממשלה לכנסת - אז שיחליפו אותו רק בתפקידו כשר המקשר", הוא אומר. "לפני שבוע פגשתי אותו לפני ישיבת הממשלה ויישרנו את ההדורים. ישבנו, דיברנו ברוח טובה ואפילו נתתי לו כמה עצות של הייטקיסט לשעבר במשרד החדש שלו. דיברנו גם על הנאום שלו בכנסת, ונראה בפעם הבאה איך יגיב בשם הממשלה ואז נשפוט".

 

למרות שהוא מגדיר עצמו כ"סמן הקולני" ולא "הסמן השמאלי", הוא אומר שתפקידו בממשלה הוא לייצג את גוש המרכז-שמאל. "חשוב לזכור ש-10 שנים לא היה ייצוג אמיתי ומשמעותי לגוש המרכז-שמאל בממשלה. ועכשיו אנחנו שם, אז אנשים מסתכלים מה כל אחד אומר או עושה. אבל אין שום החלטה משמעותית שיכולה לעבור בלעדינו, ואנחנו משמיעים קול ברור וצלול".

בנימין נתניהו (צילום: מארק ישראל סלם)
"מאמין בהסכמים עם הליכוד". נתניהו(צילום: מארק ישראל סלם)

"גוש המרכז שמאל בהלם. הם לא מאמינים שיש לנו ייצוג כזה בממשלה", קובע השר שי. "אנשים ישמחו לראות בסוף את התוצאות שאנחנו נביא".

 

על השאלה אם יש לו אמון בראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא כבר משיב בדרכו של פוליטיקאי מנוסה. "אני מאמין בהסכמים שיש בין הליכוד לבינינו", הוא אומר. "בסוף יש לנו אינטרסים משותפים. גם לנתניהו וגם לנו במצב הנוכחי אין ברירה כי אנחנו במשבר ענק ומשמעותי. במצב כזה האינטרס של מדינת ישראל זה ממשלת אחדות. נתניהו ואנחנו מבינים את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שעל
השר יזהר שי
צילום: עמית שעל
מומלצים